Monalisa 1-nek:
A dátumot elírtam, 2007-ben jöttem el... az együttélés lehetetlen volt. Döntöttem mit szeretnék, de szánalmas már nem akartam lenni. Ugyanis ahogy írtam azért lett a korábbi válóper felfüggesztve (ezért el is évült), mert meg akartunk állapodni, úgy, hogy én semmire sem tartok igényt, csak a gyereket szeretném látni. Ugyanis ezt sem engedi, szeptemberben lesz 2 éves.
Ezért is írtam, hogy neki a mindenem kevés volt, így betámadott egy perrel, 1,5 millió értékben. Az évek teltek a másik nyakamba akasztott perrel, azóta kifizettem közel 2 millió forintot, nem tudtam meggyzőni, hogy jót akarok, ezek után miért kellene otthagynom mindent?
Van ügyvédem, nem sok segítséggel. Jelenlegi lehetőségem, ha nem fogadok el "500 ezer ft"-ot,mint részem, akkor asszonytartást és kizárólagos lakáshasználatot kér, stb.
Szerinte és ügyvédje szerint csak rosszabbul járhatok... Nehéz tudomásul vennem az igazságtalanságot. A válóper második tárgyalása szeptemberben lesz. Várjam ki.... kérjek ingatlanmegosztást, de az után illetéket kell fizetnem. A közös tulajdon megszüntetése ugyan ezt takarja, mármint ha ezt kérném...
lakáshasználati jog - válóper után
- 1
- 2
Azért a válást ki lehet mondani, 3 év alatt lehet dönteni a házastársi tartásról. :)
2006-ban még mindent ott hagytál volna, 2009-ben már mindennek a felét kéred - mint írod. Vagyis el kellene már döntened a dolgot...
Ameddig a házastársi vagyonmegosztás dolgában a bíróság nem dönt az un. házastársi tartás kérdése is nyított marad, ergo a válást nem tudja kimondani.
Zárójelben: amennyiben egészséges, valamint van szakmája/végzettsége, kicsi a valószínűsége "az" asszonytartás megitélésének.
A lakáshasználat dolgában: aki az egész lakást, azaz a másik részét is használja túlhasználati díjat köteles fizetni.
Azt hogy a bíróság melyikőtöknek itéli a lakáshasználat jogát az több tényezőtől is függ. (Olvasatomban kisgyermekről nincs említés a beírásodban.)
Kérheted a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését, ha másként nem akkor árverezés lesz a dologból...
A hitelt a lakásra vélhetően közösen vettétek fel, ettől függetlenül mint házastársi közös gazdálkodás, köteles az eddig általad befizetett havi hitelrészletek felét megfizetni, illetőleg tőle a vagyonrészéből levonásba helyezni.
Ügyvéded van-e?
"Lisa"
laikus hozzászóló
Meg kellene nézni, hogy a lakás használata megosztható-e egyáltalán, de a használati igényedet nem igazán támasztja alá, hogy önként eljöttél. Mindenesetre ha ő nem enged vissza, és nincs közös kiskorú bentlakó gyermek, akkor el lehet gondolkodni egy többlethasznáalti díj iránti igényen.
Kérdés, hogy megosztható-e a lakáshasználat, de mindenesetre az igényed alaposságát nemigen támasztja alá az, hogy magad elmentél a visszaköltözés igénye nélkül. Mindenesetre ha nincs közös kiskorú gyermek és ő nem enged be, akkor elgondolkozhatsz többlethasználati díj iránti igényen.
Segítséget szeretnék kérni kizárólagos lakáshasználati jog megítélésével kapcsolatban.
Ki kérhet,ki kaphat, ki jogosulhat rá?
Az én esetem a következő: 2006. márciusától kiköltöztem a feleségemmel közös lakásunkból, ahol azóta is együtt él.
Első körben szándékomban állt mindent neki hagyni, lakás, ingóság, stb., de neki ez nem volt elég és még megspékelte egy perrel, ami azóta sem zárult le. Az egész kreált dolog, nem jogos.
2009-et írunk és nem tudok "megszabadulni" tőle fer módon úgy, hogy a lakásból és mindenből a felét kérjem, fenyegetőzik és zsarol. Tanácstalan vagyok.
A válóper folyamatban van, de sajnos összefolynak a dolgok a másik perrel, így nem egyszerű és húzódik, én viszont fizetek egy olyan lakáshitelt, amit nem használhatok, mert kizárt, nincs lakáskulcsom sem.
Feleségtartást és kizárólagos lakáshasználatot kér, jogos lehet? Megkaphatja? Véleményem szerint ő tartozik nekem, hisz 2 éve úgy használja egymaga, mintha a sajátja lenne.... Bemehetnék a lakásba, de az ajtóbetörés, zárcsere, erőszak nem az én műfajom... bár lehet, hogy az célravezetőbb lenne....
Köszönöm a gyors választ!
Üdvözletem Mindenkinek!
Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz. Jelen pillanatban egy Önkormányzati lakásban élek ÉdesAnyámmal, és Apámmal. Mindketten rokkantnyugdíjasok. Édesanyámnak 38e, Apámnak 54e Ft nyugdíja van. A lakásfentartás költsége egy hónapra 60-65e Ft. Apám egy hónapban 10e Ft-ot ad a családi kasszába, és ebből kifolyólag mindennaposak a veszekedések itthon, ami Édesanyámat is, meg engem is kikészít idegileg. A szüleim 27 éve házasok. ÉA-m elszeretné indítani a válópert (végre), és ehhez kapcsolódna az én kérdésem. Sajnos nem állok úgy anyagilag, hogy egy külön lakásba tudjunk ÉA-mal költözni. Ha beadjuk a keresetet a bírósághoz, akkor nagyjából mire számíthatunk a lakás kapcsán? Rendelkezhet úgy a bíróság, hogy Apámnak elkell hagyni a lakást? És ha igen, akkor ez von e maga után valami plusz kiadást? Gondolok a lakásrész megvételére, vagy bármi hasonló jellegű dologra. A lakás az ÉA-m nevén van.
Előre is köszönöm válaszukat!
Üdvözlettel:
gpgeza
Derill! Köszönöm a gyors választ:-)))
Rudy: olyan nincs, hogy törvényerejü bírósági rendelet/végzés. Olyan van, hogy végrehajtható bírósági határozat, ami lehet végzés vagy ítélet. Jelen esetben tehát van egy jogerős, végrehajtható végzésed arról, hogy közösen használhatjátok a lakást. Kérheted a közös tulajdon megállapítását az újabb bizonyitékok alapján, és kérheted, hogy a közös tulajdont a biróság szüntesse meg oly módon, hogy vagy Te kifizeted a feleségedet, vagy a feleséged fizessen ki téged, ha ez nem megy, akkor közösen adjátok el az ingatlant, ha ebbe nem egyezik bele, akkor árverezzék el.
Javaslom, hogy vedd meg Dr. Grád András: Félrelépők kézikönyve cimű könyvét, ahol elég részletesen ir vagyonmegosztásról.
medv: kérd a bíróságtól, hogy kötelezzék az eddig elmaradt összeg és kamatai megfizetésére, továbbá a lakás elhagyására, mivel a továbbiakban Te nem tudod vállalni, hogy állandóan helyette fizetsz, és azt sem, hogy állandóan a biróságon keresztül próbálod behajtani a követelésedet. Természetesen a férjed tulajdoni hányadát meg kell váltanod, azonban ha nem tudja kifizetni az eddig ráeső rezsiköltséget, kérheted annak és kamatainak beszámitását, és csak a maradékot kell részére kifizetned, illetve ha kifizetni sem tudod, kérheted, hogy a tulajdoni hányadát ezen összeg arányában csökkentsék.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
segítséget és információt szeretnék kérni: váláskor a volt férjemmel megállapodtunk a közös lakáshasználatban és a gyerektartás összegében. Ez utóbbit a gyerektartást fizeti is, de a lakás rezsijéhez egy fillérrel sem járul hozzá. Ez csak per útján érvényesíthető, vagy a válóperes papír is elég a behajtatáshoz?
Minden válasz jól jönne. Köszi:-)
Nem Földhivatalozól!!!
A fenti tényekre és az okirati bizonyítékokra alapozva kéred a Bíróságot az osztatlan közös tulajdon létrehozására, és annak megváltással, történő megszüntetésére!
Újabb fejlemények.
Lehetőségeimhez képest szorgosan gyűjtöm az információkat az említett ügy mielőbbi megoldásához.
A szóban forgó ingatlan már biztosra vehetően, megfelelően igazolhatóan, minden szempontból bizonyíthatóan soha nem volt különvagyon.
Ahogy megtudtam, a válóperes bírósági végzést követő 6 hónapon belül, illetve ezen idő letelte után kérhetek perújítást, mivel számos tény csak mostanában jutott tudomásomra.
(Az ingatlant egyébként jelzálog terheli, és szintén utólag derült ki az is, hogy használatbavételi engedély sincs! Nemcsak erre a lakásra, hanem az egész épületre!)
Közvetlenül a bíróságtól kapott információ szerint:
"Az Ön kérelmének teljesíthetősége attól függ, hogy mikor lett jogerős a házasság felbontását kimondó és a lakáshasználatot rendező ítélet, vagy egyezség. E határozat felülvizsgálatát ugyanis a törvény értelmében a jogerőre emelkedéstől számított 2 éven belül csak rendkívül indokolt esetben lehet kérni, ilyen rendkívüli indok hiányában a kérelmet a bíróság elutasítja. Amennyiben a határozat 2 évnél régebben emelkedett jogerőre, úgy Önnek KERESETET kell a bírósághoz benyújtania."
Innentől fogva tehát a kérhetem a földhivatali bejegyzés módosítását a tulajdonjogban (1/2), ezután pedig kérhetem a volt feleség mielőbbi távozását. EGyütt lakunk, azonban ő egyáltalán nem járul hozzá a lakás kötlségeihez a válás óta (bizonyítható), az osztott használat ellenére a teljes lakást én takarítom és tartom rendbe (nehezen bizonyítható sajnos), továbbá mindezek ellenére ő fenyegetőzik valamennyi rokonom fizikai bántalmazásával, zaklatásával (tanúval bizonyítható), ha nem hagyom el a lakást!
A dolog következő érdekessége, hogy a napokban kaptam egy általa megbízott ügyvédtől levelet, amelyből szó szerint idézek:
"Volt felesége XY megbízásából felhívom, hogy szíveskedjen a volt felesége kizárólagos tulajdonát képező ....... szám alatti lakást elhagyni."
No mármost, ha egy 7 hónappal ezelőtt született, törvényerejű bírósági rendelet/végzés osztott lakáshasználatot rendelt el, akkor egy ügyvéd (vagy bárki más) hogy szólíthat fel, vagy hívhat fel arra, hogy ezt tekintsem tárgytalannak?! Bírósági végzést tudtommal senki nem bírálhat felül, nem módosíthat, nem kötelzhet arra, hogy ilyen jogomról lemondjak, még jogi képviselő sem...vagy mégis?
Lényeg az, hogy az ügyvéd sem tudja az ingatlan valódi múltját és jelenét, igyekszem mielőbb pontosítani az infót és a bizonyítékokat és sietek a bíróságra.
Ha van esetleg némi kiegészítenivaló, ötlet, vagy bármilyen észrevétel nagyon megköszönöm!
A hozzászólás többszöri beküldés miatt törölve. Sz.K.
KÖSZÖNÖM!
Az utolsót felejtsd el szerintem nem fogod megkapni a kizárólagos lakáshasználatot, hacsak a feleséged nem rendez ott orgiákat, vagy droggyüléseket. Illetve még az elképzelhető, hogy a biróság ugy dönt, hogy az egyik félnek itéli a lakást, a másiknak pedig el kell költöznie, de a lakásban maradó köteles lesz kifizetni a költözőt. Ezen felül még a lakás elárverezése marad, mellyel mindketten rosszul jártok. Javaslom, hogy olvasd el Dr. Grád András: Félrelépők kézikönyve cimű könyvét, ezt elég részletesen kitárgyalja benne. Innen lehet megrendelni: http://www.uhu.hu/ind.jsp?…
Viszont kérned kellene a biróságon, hogy téged is jegyezzenek be az ingatlannyilvántartásba. Nem ártana egyébként az ügyedben ügyvédhez fordulni.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
némileg egyszerűsítve csupán az lenne a kérdésem:
a lakáshasználati jog módosítását szeretném elérni oly módon, hogy az a teljes ingatlanra kizárólagos legyen számomra, ehhez minden okom és megalapozott indokaim vannak.
Ezt milyen formában kell beterjeszteni a bíróságra? Kérvény, beadvány stb.
Illeték szükséges-e ehhez?
Ennek megfogalmazása egyáltalán nem probléma, csupán a formai, illetve a hivatalos alaki kivitelezéshez kérnék némi segítséget, amelyet előre is köszönök!
némi kiegészítés:
A lakással több probléma is volt/van.
A tárgyaláson senki nem firtatta, hogy a lakást ki, mikor, hogyan vásárolta, semmiféle
dokumentum nincs arról, hogy ez a volt feleségem különvagyona volna.
A megüresedett orosz katonatiszti lakások értékesítésekor, pályázatot kelett beadni.
A kerületben élő, fiatal házaspárok voltak elsősorban megcélozva ezzel a lehetőséggel,
amelyhez nekem villámgyorsan be kellett jelentkeznem a feleségem szüleinek lakcímére.
A pályázat némileg tehát hamis adatokkal lett beadva, mivel édesanyámnál éltünk egy másik
kerületben, hivatalosan, papíron azonban nem.
Sikeres volt a pályázatunk, fiatal házaspárként a feleségem szüleitől kaptuk a kezdőrészletet
(600 000 Ft), a feleségem fizette be, mivel természetesen ő volt a vevő.
A lakás tulajdoni lapján azóta is 1/1 tulajdonosként szerepel, bár ha eleve házspárként
vásárolhattuk meg csak az ingatlant, nem értem ez miért maradt így.
A lakás átvétele óta természetesen minden hónapban a közös jövedelmünkből fizettük a
további törlesztéseket, majd 8 éven keresztül kizárólag az én jövedelmemből, mivel közvetlenül
arra a bankszámlára érkezett, amelyről a lakástörlesztés átutalásra kerül.
Se a válóper előtt, se utána NEM történt semmiféle vagyonmegosztás, se lakásmegosztás!!!
Ezt azonnal láthatja bárki, aki belép a lakásba.
Jóhiszeműségből - a feleségem viselkedése miatt kierőltetett - válópert így intéztem el én barom.
Most ott tartunk, hogy ő (hirtelen ötlettől vezérelve?) el akarja adni a lakást és én így
utcára kerülök szó szerint üres kézzel.
Nem tudom lehet-e tenni bármit is, kinek, hova és mit küldeni...ha egyáltalán lehet?
A válóper gyors és "fájdalommentes" lezajlásást követően (vagyonmegosztás simán, gyermek nincs), mindketten közös lakáshasználatot kértünk és ez így is lett.
Amennyiben bármelyik fél változtani szeretne a lakásmegosztáson (kvázi kirúgná a másikat), a következő kérdéseim merülnek fel:
- milyen indok szükséges ehhez?
- ha jól sejtem a bíróságra kell valamilyen formában ezt beküldeni (kérvény?), milyen formában? kell-e okmánybélyeg?
- nagyon durvány mennyi az átfutási idő? (fél év, 1 év?)
Az eltávolítandó félnek abszolút nincs hova mennie, jövedelméből - bár átlagos - bérlrményre aligha futná. Mivel egyik fél sem hozható hátrányos helyzetbe, nincs "komoly" nézeteltérés sem, így valóban lehet-e találni kirúgásra való alapos okot? Vagy ehhez nem is kell igazán ok, indok?
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02