Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Hagyományrendelés

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.24. 09:11

Jámbor óhaj.

www.kbs-ugyved.hu

AlterEgon # e-mail 2020.10.23. 21:18

Tisztelt Fórumozók!
Adott egy ingatlan (ház), amelyet az örökhagyó azzal kiegészítve hagyott a három gyermekére (végrendelettel, nagyságrendileg 50 évvel ezelőtt), hogy az ingatlannak mindig a család birtokában kell maradnia. Két kérdésem lenne: egyrészt ez hagyományrendelésnek számít, vagy érvénytelen kitétel a végrendeletben? Másrészt mivel az eredeti örökösök már mind kihaltak, a ház továbbszállt az örökösök leszármazottjaira, ez a kitétel köti a jelenlegi örökösöket is (amennyiben hagyományrendelésként értelmezzük)?
Előre is köszönöm a választ!

cica122 #   2015.09.09. 23:52

Köszönöm szépen a választ! Az ajándékról csak azért írtam, hogy nehogy valaki azt higgye, hogy ki akarom semmizni a többi örököst, és nekik nem jutott semmi.

ObudaFan # e-mail 2015.09.09. 22:50

Nincs jelentősége az ajándéknak a hagyomány szempontjából. Egyebekben pedig a végrendeletet kell az örökhagyó akaratának megfelelően értelmezni. Úgy pedig szerintem arra kellene jutni, hogy az örököstársaid felelnek a hagyományodért a hagyatékukkal. (Az esetleges kötelesrészt ez nem sértheti.)

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

cica122 #   2015.09.09. 20:33

Igen, ezt tudom, köszönöm! A többi örökös csak a hagyaték erejéig felel, ezért csak arra az összegre vagyok jogosult, amely a hagyaték részét képezi. Tehát az biztos, hogy saját magammal szemben nem vagyok kötelezett (a hagyományrendelés kötelezettje) azért, mert én is örökös vagyok? (Egy ingatlant örököltem, viszont a két másik örökös közül az egyiknek még életében odaajándékozott az örökhagyó egy nagyon nagy értékű ingatlant, és egy nagy pénzösszeget.)

ObudaFan # e-mail 2015.09.09. 14:26

Érvéntelennek nem érvénytelen, de azona részen túl, amire van fedezet a hagyatékban, természetesen senki felé semmilyen követelésed nem lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

cica122 #   2015.09.08. 23:40

A többi két örökös hagyatékban a hagyományrendelésben szereplő összegnek kb. a fele van meg. Miért lenne ezért érvénytelen? Ezt nem igazán értem. A közjegyző sem tekintette annak.

cica122 #   2015.09.08. 23:38

Tisztelt ObudaFan! Köszönöm szépen a választ!

ObudaFan # e-mail 2015.09.08. 21:12

Ez szerintem csak akkor van így, ha azt feltételezzük, hogy a hagyatékban csak ez az egy ingatlan szerepel.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.09.08. 11:57

A kérdező elfelejti megemlíteni, hogy a pénzösszeg a hagyatékban így, pénzben nem áll rendelkezésre. Márpedig ezt összevetve azzal, hogy „Ő csak rám szeretett volna hagyni egy ingatlant, és egy pénzösszeget”, nekem az jön ki, hogy nincs itt szó meghagyásról. Egy érvénytelen juttatásról van szó.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2015.09.08. 10:43

A végrendeletet kétség esetén az örökhagyó feltehető akaratának megfelelően és úgy kell értelmezni, hogy az örökhagyó akarata lehetőség szerint érvényre jusson.
Az örökhagyó pedig jelen esetben valószínűleg nem azzal számolt, hogy neked kell teljesítened magad felé a hagyomány egy részét.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

cica122 #   2015.09.08. 10:25

Tisztelt fórumozók!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy abban az esetben, ha valaki rám hagyott egy pénzösszeget (ezt a bíróság kötelmi hagyományrendelésnek minősítette), egy másik végrendeletben pedig egy ingatlant, akkor tényleg én is elvileg kötelezett vagyok saját magammal szemben?! Ezért a hagyományból nekem csak annyi jár, amennyi összeg határáig a másik örökös fizetésre köteles az örökrésze arányában? Elnézést, ettől egyszerűbben nem tudom elmagyarázni, mert elég bonyolult a helyzet. :-) Tehát az egész összegből le kell vonni azt, amennyinek a fizetésére én lennék köteles elvileg (saját magammal szemben :-))? A bácsi, aki rám hagyta az összeget, nagyon idős volt (97 éves korában írta a végrendeletet, hosszú ideig gondoztam őt), ezért nem gondolta át, hogy ez a jogi probléma fog adódni. Ő csak rám szeretett volna hagyni egy ingatlant, és egy pénzösszeget.