Közös felügyelet - szülői jogok


Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.27. 14:58

Mit ér az a kérdés, amely magában foglal egy hamis állítást?

Egyeske13 # 2019.08.27. 13:57

Jó napot! Az édesapa 9 éve nem foglalkozik a lányával. A személyi igazolványhoz kellene az aláírása, de nem teszi meg ezt sem. A gyámügy bíróságra küld a kizárólagos felügyeleti jog miatt. De mit ér a felügyeleti jog, ha továbbra is kellene mindenhez az apuka aláírása?

drbjozsef # 2019.08.23. 08:31

Nora1904,

Ptk.4:21.§(4) Ha a házastársak közös szülői felügyeletben állapodnak meg, a kapcsolattartás kérdésében nem kell megegyezniük, a gyermek lakóhelyét azonban meg kell határozniuk.

Vagyis egyoldalúan nem változtathatod meg a gyermek lakóhelyét.

Nora1904 # 2019.08.23. 05:26

Gyermekkel együtt értettem. Ez jelen pillanatban nincs tervben, csak tájékozódni szeretnék, mik a lehetőségek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.23. 05:16

Nem kell. Oda költözöl, ahova akarsz. Persze, a gyerek nélkül.

Nora1904 # 2019.08.23. 02:13

Üdvözletem! Jelenleg a volt párom és köztem zajlik az egyezség folyamata. Mindketten el szeretnénk kerülni a pereskedést, így próbálunk megállapodni. Közös szülői felügyelet mellett döntöttünk, nyilván a gyermekünk (7 hónapos ) érdekeit szem előtt tartva. Az lenne a kérdésem, ha én jobb megélhetés, munka, esetleg új kapcsolat miatt 200km-re szeretnék költözni országhatáron belül megtehetem e, kell e az Apa hozzájárulása, milyen lépéseket kell ezután tenni, akadályoztathat e az Apa a költözésben? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

mme deer # 2019.03.19. 06:37

Üdvözlet,
Erdeklodnek, hogy abban az esetben koteles-e a szulo ertesiteni a masik felet ha arra a hetvegere szervezett programot a gyereknek, mikor az nem nala lenne? Az illeto gyerek mar elmult 14 eves.
Koszonom

ObudaFan # 2019.03.12. 11:00

Eldöntött tény volt, hogy egyezzünk meg.

Ezt így a bíróság nem döntheti el, legfeljebb ti.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.11. 15:25

Miért nem az ügyvédedet kérdezed?

Szlia # 2019.03.11. 14:40

Jó napot kívánok!
Segítségre lenne szükségem. Több mint 3 éve adtam be gyermekelhelyezés címén keresetet a Bíróságra.

Első fokon a Bíróság nekem ítélte a kislányunkat. II. fokon közös felügyeletet javasolnak, amit nem akarok elfogadni. A kislányom anyja 10 hónapja nem dolgozik, nincs keresete. Albérletben lakik, testvére segíti.
Pszichiátriai szakvélemény szerint az apa (én) jobban alkalmas vagyok a nevelésére. Az anyja pszichiátriai beteg, gyógyszereket szed, személyiségzavaros.

A két tárgyalás közt 1 év telt el. A két héttel ezelőtti tárgyaláson semmiféle hozzászólást nem engedtek sem nekem, sem az ügyvédemnek. Eldöntött tény volt, hogy egyezzünk meg. Eddig sem működött, ezután sem fog, hisz az anya folyamatosan variál, nem tartja be a megállapodásainkat. Ez alatt az idő alatt egy hétig velem, egy hétig az anyjával volt a kislány. A gyereknek az anyjánál nem kell fürödni, sem fogat mosni. Anya nem főz, nincs takarítás. Nincsenek szabályok. 3 hónapot kaptam arra, hogy elfogadom-e a közös felügyeletet, vagy továbbra is harcolok a kislányért. Van- e értelme, megéri-e továbbvinni az ügyet?
Köszönöm a válaszokat.

Bori Bori # 2019.01.24. 12:27

nasanya

Nálunk a gyerek lakcímkártyáján egyik szülőnél állandó lakcímen, másik szülőnél tartózkodási helyen van bejegyezve. Két helyre nem lehet állandó. Célszerű oda állandósulni, ahova iskolája, óvodája, gyerekorvosa körzetébe tartozik.
Rengeteg vonzata van a "hova legyen bejelentve" kérdésnek. Sem a hivatalok, sem a munkahelyek nem tudják kezelni a kérdést, nekem állandóan fellebbeznem kellett a hivataloknál. Családi pótlék, családi adókedvezmény, táppénz. Mindenhol a lakcímkártyát kérik a jogosultság igazolására, holott jogszabály nem ezt írja elő. Hivatalos állásfoglalást kellett kérnem a bíróságtól, mert a kormányhivatal nem akarta megfelezni a családi pótlékot, később az apának nem teljesítette a táppénz igényét. A munkaügyesek nem ismerik ezt a jogi formát, és annak vonzatait.

ObudaFan # 2019.01.24. 11:25

Az a baj, hogy ehhez meg pont látni kellene az egyezségeteket. Ennek hiányában legfeljebb valószínűsíthető, hogy bírósági végrehajtás útján lehet végrehajtani, mégpedig főszabály szerint a kérelem benyújtásától legfeljebb 6 hónapra vissza.
A közös felügyeletet bíróságon lehet megszüntetni. Nem kötelező a jogi képviselet, de nem is indokolatlan.

katancs # 2019.01.24. 10:10

Tisztelt Szakértők!

A volt férjemmel másfél éve váltunk el, két gyermekünk van (8 és 5 évesek) Közös felügyeletben állapodtunk meg, azonban részletes megállapodásunk van a láthatással, gyerektartással, egyéb költségek viselése, stb kérdésekben)
A gyakorlat végül is az lett, hogy az apuka megállapodásban foglaltak szerinti legminimálisabb kötelezettségeket teljesíti, illetve az egyéb anyagi kötelezettségeket nem vállalja. Hogy tudom ezt behajtani rajta? (éves szinten kb 50 ezert forintról van szó) Mindenképpen ügyvéd/bíróság kell ennek a behajtásához? Ez akkora összeg, amit pont elkérne egy ügyvéd, tehát nem nagyon akarnék erre áldozni... Mi a megoldás?
Illetve olyan kérdésem lenne még, hogy szüntethető meg a közös felügyelet, ugyanis a jelenlegi helyzet minden csak nem az, apuka nem igazán segít semmiben, pl minden második héten egy napra vállalja a gyerekeket. Ezzel szemben nekem még ahhoz is engedélyt kell kérnem (szerinte), hogy elvihessem a gyereket orvoshoz. Ezt én így tovább nem szeretném folytatni. Bíróságon én is elindíthatom a megszüntetést, vagy célszerű ügyvéd segítségét igénybe venni? (gyámügy esetleg illetékes lehet?)
Előre is köszönöm a válaszokat!

nasanya # 2018.12.18. 14:46

Egy kérdés.
Ven e arra lehetőség, tapasztalat, hogy közös szülői felügyelet esetén a gyermek lakcímkártyáján mindkét szülő lakcíme szerepeljen ?
pl. Anyánál az állandó apánál pedig tartózkodási hely.

nasanya # 2018.12.18. 14:34

Üdvözletem !
Zétény1980 hozzászólására, kérdésére válaszolnék.
Nekünk is közös a szülői felügyeleti jog, melyről a gyámhatóságon nyilatkoztunk. Ez a nyilatkozat nem terjed ki a kapcsolattartás módjára. A kapcsolattartás tekintetében voltak nézetkülömbségeink ezért ügyvéd elött egyeséget kötöttün. A megállapodás részletesen kiterjed a láthatásra, ovodai szünetekre stb. Véleményem szerint fontos a megállapodás a késöbbi viták elkerülése végett.

üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.17. 17:14

(Biztos menni fog. Amikor a kapcsolattartás csak úgy biztosított, ha végrehajtható döntés van róla.)

ObudaFan # 2018.12.17. 15:15

Attól, hogy a gyermek nevében csak közösen tehetnek jognyilatkozatot.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.16. 13:29

Lehetőség van rá - csak mitől lenne az még közös szülői felügyelet?

ObudaFan # 2018.12.16. 13:08

Van rá lehetőség.

Zétény1980 # 2018.12.15. 10:27

Tisztelt Szerkesztőség Kedves válaszadó!

Egy kérdésben szeretném a segítségüket kérni.
Amennyiben a szülők a válás során a gyermek közös felügyeletében egyeznek meg, van-e lehetőség olyan egyezség megkötésére is, amely a gyermek láthatásának részletes kérdéseiről (konkrét időpontok meghatározásával) rendelkezik, illetve a bíróság ilyen egyezséget jóváhagy-e a válóper során?

A gyermekkel kapcsolatban közös felügyeletet szeretnék az anyával, azonban szeretném leszabályozni, és a bírósággal jóváhagyatni a láthatást, mivel – az esetleges későbbi nézeteltérések felmerülése során – csak az tartatható be az anyával, illetve az hajtható végre. Ha a közös felügyelet során az anyuka meggondolja magát és nem akarja biztosítani a láthatást, akkor azt nem tudom „végrehajtatni”.

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Zétény

Tittam # 2018.11.05. 11:24

Kedves Kovács Béla Sándor,

Elsőként is köszönöm a válaszát.
Másrészt igen, ez hosszútávon megoldást jelent, amit fontolok jómagam js.
Rövidtávon van értelme a gyámhatósághoz fordulnom?

Köszönettel,
Kisfaludi Tibor

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.05. 10:33

egy elméletileg inkább anyákat támogató rendszerben?

Még gyakorlatilag sem. Elméletileg meg végképp nem.

Egyébként pereld be, és kérd a kizárólagos szülői felügyeleti jogot. Ahhoz képest örömmel kell beleegyeznie a közös szülői felügyeletbe - mert azt csak egyezséggel lehetséges.

Tittam # 2018.11.05. 10:30

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni a következő esetben:

Egy éve élünk külön a feleségemmel (ő elköltözött új kapcsolatával, és a közösen tulajdonolt otthonunkban), válókereset nincs még beadva (bár többször jelezte, hogy megtette, ezidáig nem történt meg).

A gyerekeket (15,8 évesek) ezidáig váltott elhelyezéssel neveltük, amivel a feleségem ugyan nem értett egyet, de a gyerekek és jómagam is így szerettük, így ez történt a gyakorlatban.
Most azonban megpróbálja eltiltani tőlem a gyerekeket, ami azt jelenti, hogy nem engedi, hogy nálam legyenek a fele időben. Az első ilyen próbálkozás során a gyerekek fellázadtak és a fizikailag is megnyilvánuló erőszakos visszatartás ellenére mégis eljöttek. Most újra próbálkozik.
Sem a gyerekeink, sem én nem ezt szeretnénk.

A kérdésem a következő lenne:

Milyen jogi úton tudom érvényesíteni az egyenlő arányban töltött időt a gyermekeim számára?
Van értelme a gyámhatóságra menni?
Mi várható ott - egy elméletileg inkább anyákat támogató rendszerben?

Kedves segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel,

Kisfaludi Tibor

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.07. 11:46

Az igazából nem is a szülő döntése, hanem az iskoláé. Nyilván nem kell hozzá a különélő szülő egyetértése.

venige # 2018.06.07. 10:36

Először is köszönöm a válaszokat.

Osztályt váltani azt jelenti, hogy maradnánk az adott intézményben, de nem 2/a-s lenne a két gyerkőc hanem egy másik osztályba kerülnének mondjuk a 2/b-be ahol mások a tanítók.
Köszönöm a tanácsot, akkor ki fogjuk kérni a gyámhatóság véleményét is.

(Egyéb problémák is vannak.
Apuka nevelési módszere például a pofon, amit a gyerekek itthon megmutatnak mekkora, nekem is fájna, akkora.
Illetve a kocsmába is viszi őket magával amikor Nála vannak és természetesen sosem tanul velük.
De mi ezeket nem szeretnénk felhasználni , mert a gyerekeket nem szeretnénk ha eltiltanák tőle.
Tehát nem egyszerű a helyzet)