Közös felügyelet - szülői jogok


Kincses # 2016.11.30. 19:32

Tisztelt Szakértők!
Kérdésem-Közös felügyelet során az együttdöntés a gyermek tanulmányával kapcsolatban meddig tejed?
Tantárgyi felmentést kezdeményezhet az egyik szülő a másik szülő tudta nélkül.(13 éves a gyermek-7.-es) Ezt a felmentési kérelmet nem csak közös egyezséggel nyújthatják be?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.30. 20:20

Talán furcsán hangzik, de a közös szülői felügyelet többek közt pont azt jelenti, hogy bármelyik szülő egyedül nyilatkozhat, és vélelmezni kell, hogy a nyilatkozat a közös akaratuknak megfelel.
Ha ez nem tetszik, lehet kérni a közös szülői felügyelet megszüntetését. Nem biztos, hogy jól jársz vele.

Sandresz # 2016.12.01. 08:20

Tisztelt Jogászok!

Lehet, nem jó topikba írok, mert én azt sem tudom, hogy közös-e a felügyelet jogunk. A lényeg 7 éve a válásomkor az egyik akkor 7 éves gyereket nálam, a 3 évest az ex-feleségemnél helyezte el a bíróság (a bíróság döntött így, nem megegyezés volt!). Most ő amikor nála van hétvégén a 14 évesünk, akkor teljesen szabadjára engedi, éjjel 1-2-ig megy haverozni a városban. Az anyja azt mondta a gyereknek, hogy egy ügyvéd ismerőse azt mondta neki, hogy mindegy ott mit csinál, mert amikor az anyjánál van akkor is én felelek a tetteiért. Ez tényleg így van? Az ítéletben csak annyi van, hogy X nevű gyermeket az apa, Y nevű gyermeket az anya nevelésébe és gondozásába adja. Semmi más nincs, így azt sem tudom, hogy ez közös felügyeletet jelent-e vagy sem?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.01. 13:10

Nem, az nem közös felügyelet. De az is hülyeség, amit a felelősségről mondtak.

Felhőtlen # 2016.12.06. 17:11

Létezik e olyan, hogy gyermekelhelyezés/gytartás perben két tárgyalás között - egy volt ősszel, a következő jövő évben lesz az utolsó tárgyalás jegyzőkönyve szerint - a Bíróság a felek jelenléte nélkül, írásban hoz egy végzést és csak kipostázza, melyben az áll, hogy közös a szülői felügyeleti jog? A különélő szülő ugyanis ezt állítja, de én semmit sem megkaptam (minden egyéb hivatalos papír eddig rendben megérkezett a Bíróságról!).

groszfater@gmail.com # 2016.12.06. 19:41

Bemész a polgári irodába és belenézel az anyagba, van-e benne ilyen.

asdfjkl1234 # 2017.01.16. 14:12

Tisztelet Válaszadó!

Kérem segítsen információkkal arról, hogy milyen lehetőségem van a gyerekeimmel együtt elköltözni.

2016 elején váltunk el, és mivel a lakhatási viszonyainkat nem tudtuk másképp rendezni, ezért maradtunk egy fedél alatt (a helyiségek megosztásáról megegyeztünk, és ez a bírósági döntésben is benne van).

A gyerekek vonatkozásában megegyeztünk a közös felügyeletről és mivel együtt élünk, így egyikünk sem kért sem láthatás szabályozást, sem tartásdíjat.

A gyerekek lakóhelyét úgy szabályozták, hogy megjelölték benne ezt az ingatlant, ami akkor még teljes egészében a volt férjem nevén szerepelt. (Ezt a tulajdoni lapon időközben megváltoztattuk, hiszen a házat együtt építettük, és a válás során ennek megosztására is sor került.)

A gyerekek nagyon jól tanulnak, most lenne lehetőség arra, hogy a megyeszékhelyen 8 és 6 osztályos gimnáziumba felvételizzenek. Az én munkahelyem már évek óta abban a városban van, naponta ingázok 100 km-t.

Szeretnék nyáron oda költözni, és a gyerekeket is magammal vinni. Lakást béreltem, a fizetésem megfelelő ahhoz, hogy eltartsam őket, és a magasabb színvonalú oktatás (az én véleményem szerint legalábbis) egyértelműen az ő érdekeiket szolgálja. Nem mellesleg ezzel fejeződne be a válásunk, hiszen visszás a helyzet, hogy elváltunk ugyan, de együtt élünk, nem a legteljesebb békességben.

A gyerekek édesapja nem ért velem egyet sem az iskolaváltásban, sem a költözésben, ő azt akarja, hogy továbbra is mind együtt éljünk. Arra hivatkozik, hogy mivel a gyerekek lakóhelye az ő ingatlana a bírósági döntésben, ezért én azt nem változtathatom meg.

Milyen lehetőségeim vannak, ha mindent korrekten és szabályosan akarok csinálni?

Azt már tudom, hogy ha nem írja alá a gimnáziumi felvételi papírokat, akkor azt az iskola automatikusan jelezni fogja a gyámhivatal felé. Ott dönthetnek a lakóhely, kapcsolattartás ügyekben is, vagy azért bíróságra kell mennem?

ObudaFan # 2017.01.16. 14:31

Vagy megegyeztek, vagy a gyámhatóság dönthet csak a lakóhely kérdésében, ha ezt kéred tőlük, vagy pert indíthatsz a kizárólagos felügyelet iránt.

pirosbögre # 2017.01.19. 12:19

Tisztelt fórumozók! Gyermekem most kezdi az iskolát, a beiratkozáshoz nyilatkozni kell a szülői felügyeletről.Közös vagy egyedül gyakorlom a szülői felügyeletet. Bírósági ítélet szerint én gyakorlom a szülői felügyeleti jogokat, de a lényeges kérdésekben, mint az iskolaválasztás, életpálya meghatározása közös a felügyelet. Hogy helyes kitöltenem a nyilatkozatot? Ha lenyilatkozom a közös szülői felügyeletet, azzal teljes körű beleszólást jelentene a gyermek napi életébe, amit még a bíróság sem engedélyezett a kapcsolattartás meghatározásakor.
A nyilatkozaton más lehetőség nincs feltüntetve, bírósági ítélet v.gyámhatósági határozat alapján kell kitölteni.
Hogy járok el helyesen?

drbjozsef # 2017.01.19. 12:51

Azokat a területekre, amire a törvény eleve előírja a szülők közös döntésének szükségességét nyilván nincs értelme külön rákérdezni, hiszen arra mindenkinek a közöst kellene írnia.

Értelemszerűen ez a kérdés az általános felügyeleti jogokról szólhat csak, tehát aszerint kell kitölteni.

pirosbögre # 2017.01.19. 13:28

Köszönöm a választ. Mivel a nyilatkozat nem egyértelmű, lehet e ebből a későbbiek során magánokirathamisítási ügyet elindítani a btk. értelmáben?Sajnos nagy az esélye a különélő szülő részéről.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.19. 15:20

De, egyértelmű.

Amúgy nem vagy egy kicsit paranoid?

pirosbögre # 2017.01.19. 15:50

Tisztelt Ügyvéd úr!
A válaszát köszönöm.
Ez sajnos a nyers valóság, nem én vagyok paranoid. Valakinek van ideje ilyennel szórakozni és foglalkoztatnia hatóságokat. Van sajnos
fogadó készség is a hatóság részéről.Sajnos több év tapasztalata alapján tettem fel a kérdést.

csbeci # 2017.01.22. 11:56

Tisztelt Szakértők!

Váláskor a gyerekekkel kapcsolatban, szó szerint az alábbi megállapodás született:

"3./Felek rögzítik, hogy X és Y utónevű gyermekek felett közös szülői felügyeleti jogban állapodnak meg, akként, hogy a gyermekek egy hét időtartamot (páros hét) az édesanyánál, egy hét időtartamot (páratlan hét) az édesapánál töltenek."

A kérdésem a következők:

  • Ha az édesanya hete van, de ő a munkája miatt, nem tud iskolába menni a kicsikért vagy edzésekre vinni őket, vmint otthon tanulni velük és az anyját bízza meg ezen feladatokkal, én mint édesapa, megtehetem-e, hogy az édesanya hetén is magamhoz vegyem a kicsiket, persze ha az anyukájuk befejezte a munkáját, akkor visszavinném a gyerekeket.
ObudaFan # 2017.01.22. 12:54

Nem, ha nem ebben állapodtok meg.

Ricsi13 # 2018.03.11. 08:19

Kedves Ügyvéd Úr!
Éppen a "házasság felbontása iránti kereset" nyomtatvánnyal birkózom. Kérdésem: mi a különbség a közös felügyelet illetve a felváltva gondozás között? A gyermek jövendőbeli lakcíme rovatba be lehet-e írni az apa és az anya címét egyaránt, illetve olyan formán, hogy apa címe konkrétan, plusz "gyermek anyának jövőbeli címe", mivel ez még nem tudható (a nejem fog kiköltözni). "Az életközösség megszűnésének ideje" rublikával is gondban vagyok, mert nyolc hónapja fizikailag külön élünk, de lakcímkártya szerint még ugyanazon címen.
Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Richárd

ObudaFan # 2018.03.12. 06:09

A közös felügyelet az a szülői felügyelet körébe tartozó kérdés. Azt jelenti, hogy a gyermek jognyilatkozatait a két szülő továbbra is együtt teszi meg. A váltott gondozás a kapcsolattartás körébe tartozó kérdés és azt jelenti, hogy a gyermek közel azonos időt tartózkodik a két szülőnél.

bodnarpetra # 2018.04.15. 05:16

Közös megegyezéssel szeretnénk válni. Be lettek adva a papírok a bíróságra. 1 tárgyalás meg volt, hamarosan lesz a 2. 3 kiskorú gyermekünk van. Úgy egyeztünk meg, hogy az apánál lesznek elhelyezve a gyerekek, nálam pedig minden 2. héten lesznek. Tehát 1 hét itt, 1 hét ott. Viszont a bírónő, aki egyben az elnök is, nem hajlandó ezt leírni, mert szerinte közös szülői felügyeletnél a bíróság nem szól bele sem a tartásdíjba, sem abba, hogy mikor hol lesznek a gyerekek. Mindenhol így van ez? Ha ügyvéd előtt írunk egy papírt arról, amiben megegyeztünk (1 hét nálam, 1 hét nála, szünetek, ünnepek, stb.), akkor ez elég lesz hogy nálam is lehessenek a gyerekek, ha az apa egyszer úgy dönt, mégsem lehetnek nálam ? Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.15. 07:54

A közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik fél kérelmére bármikor megszünteti. Ha tehát egyik fél úgy akarja, akkor semmi sem elég a közös szülői felügyelethez. (Más kérdés, hogy kit fog a bíróság jogosítani a felügyeleti jog gyakorlására - de közös nem marad, az biztos.)

PestiEtus # 2018.04.23. 13:29

>A közös szülői felügyeletet a bíróság bármelyik fél >kérelmére bármikor megszünteti.

Mi a helyzet akkor, ha a közös szülői felügyelet évekkel ezelőtt közös megegyezésen alapuló bírói ítéletben van?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.23. 15:09

Olyan helyzet nincs. Egyezséget jóváhagyó végzés lesz az legfeljebb.

Timoti662 # 2018.05.01. 05:52

Üdvözlöm!
Van egy 12 éves lányom,apától 10 éve váltam el.8 éve van új felesége. Most készülök a gyámügyre hogy csökkentsék minimálisra a láthatást, ugyanis 2 hetente 3 napot tölt náluk a gyerek és mikor megérzik az első dolguk alaposan kikérdezni mindenről ami itthon történik,támadási felületet keresve. A nőt anyának kell szolitania és a telefonjába is ugy írták be a névjegyzékbe.
Meg kell köszönnie nekik mindent amit én veszek a gyereknek mondván hogy azt ők vették a gyerektartásbol(amit 1 éve megfeleztetett bírosági uton!).Továbbá azt is meg kell köszönnie hogy ételt adnak neki.
Voltam már feljelentve kiskorú veszélyeztetése miatt. Gyereknek mondják hogy anyád idegbeteg,szellemi fogyatékos megint pert fog inditani hogy nála legyen a gyerek. És ezeket mind a gyereknek mondja. Mi 8 hónapja nem beszéltünk mindent a gyerekkel közvetit,még a durva szavakat is amiket nekem mondana csak nem mer elém állni. Azt is a lányomtol tudtam meg hogy majd ők mennek Írországba rokonokhoz,én rögtön mentem személyit csináltatni a gyereknek,mert annyira rossz anya vagyok! 8 éve soha nem tudom mikor hozza haza láthatásról mert vasárnap akkor indulnak amikor az asszonykának megfelelő az időpont és engem sose tájékoztatnak szóval mindig itthon ülök készenlétben. Engem szapulnak folyamatosan,eddig nem tettem semmit, de most azt látom hogy ez már a gyereknek nagyon terhes dolog,megviseli keményen. Szorong indulás előtt nem lehet hozzá szolni olyan ideges. A tanulmányairol nemis kérdezik. És ezeken kivül 2 szót nem szol hozzá az apja egész láthatás alatt. Az a legszomorubb hogy én tudom hogy csak a pénz miatt akarják hogy velük éljen a gyerek. Gyermekem 4.5-ös átlagú tanulo. Mindent megkap tőlem és a páromtol(nem kinai ruhákat vásárolok neki),az apja egy zoknit nem vett neki soha. Most azzal jött haza a gyerekem hogy apa azt mondta majd menjen nyáron hozzájuk busszal(Kecskemét-Szolnok) egyedül,mert apa oda lesz dolgozni vidéken és hogy addig is találkozzon a feleséggel és annak 12 éves lányával. 6 évvel ezelőtt mikor ott volt a lányom,az apa nevelt lánya ment láthatásra az apjához és odavitték az én lányomat is arra az időre. Mit keresett ott?! És ez szerintük normális! Hozzáteszem ott a kutyáktól ótvaras lett.
Hosszan tudnék még mesélni sajnos. Én mindig a kompromisszumra törekedtem de nem megy. Van esély a változtatásra?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.01. 08:58

Van esély a változtatásra?
Ezt leginkább tőled lehetne kérdezni.
(A legnagyobb jóakarattal mondom, hogy ebből a szövegből nekem, kívülállónak úgy tűnik, pszichiáter segítségére lenne szükséged.)

Timoti662 # 2018.05.01. 09:55

Nem orvosi tanácsot kértem.Köszönöm a választ amitől nem lettem okosabb.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.01. 10:10

Sapienti sat.