Kötelesrész ajándékozás esetén

drbjozsef # 2025.06.26. 10:08

Sőt : ha tartamában nézzük, akkor ez nem is ajándékozás, hiszen ellenszolgáltatást vállalt a juttatásért. Ez visszterhes.
Bár az azt megkötő nehezebben hivatkozhat erre.......

drbjozsef # 2025.06.26. 10:10

Amúgy pedig nyilván nem a kötelesrész járt a fejükben, nem ez volt a cél, nyilván a megkörnyékezők meg a végrehajtó elől kellett elvinni az ingatlant, erre pedig az ajándékozás tűnt célszerűnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.26. 13:53

A végrehajtással szemben is pont a visszterhes szerződés védhet, az ajéndékozásra vélelmezik a fedezetelvonó jelleget. (Kezeli hozzátartozó felek esetén a visszterhesre is.)

drbjozsef # 2025.06.26. 14:13

(ha jól értem, az ingatlant nem vonták be a kisebb, mobilos tartozásokba, és talán azt is kifizette a kérdező. Vagyis kifejezetten a jövőbeli problémák elkerülésére készült. Meg hát inkább a lakásmaffia ellen.)

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.26. 15:25

Az ellen a tényleges szerződés, a tartási beismerése miért ne lett volna jó?

drbjozsef # 2025.06.27. 06:09

Jobb lett volna, sőt. Szerintem itt ez nem direkt - céllal - volt. (Bár meglepő, ha az okiratszerkesztő ügyvéd nem jelezte ezt nekik).

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.27. 07:37

Még ki lehet javítani. Amíg élnek a felek.

Missy02 # 2025.07.01. 08:34

Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt. Az ajándékozás azért tűnt egyszerűnek, mert eltörölték az illetéket. Másrészt pedig a tartási szerződéstől féltem. Mivel ismerem a bátyámat, sajnos eléggé gonosz ember, és mindig változtatja a véleményét, úgy gondoltam, hiába fogalmazom bele, hogy ez anyagi tartást jelent a lakással kapcsolatban, követelőzött volna. Bár szívességből így is mindent megteszek, mert tényleg sajnálom, de akkor aztán hiába fizettem volna a rezsit, mint most, jött volna, hogy adtam egy lakást, nyald ki a seggem...gyakorlatilag ezt akartam elkerülni. Meg így az ajándékozással egyből a nevemre került, becsületesen fizetek mindent, és még plusz az összes ügyét is intézem. Ez sosem történt volna meg, ha nem lett volna magára hagyva, és tényleg tartottam tőle, hogy a lakás is rámegy, hiszen nagyon könnyen befolyásolható. Féltünk, hogy egyszer csak egy üveg bor után bármit aláír. Abban bízom, hogy tényleg becsületes a felesége és a fia, és halála esetén nem jut eszükbe követelőzni. Tisztában vannak vele, hogy mióta beköltözött anyuhoz, teljesen én intézem mind az egészségügyi, mind a hivatalos ügyeit, és ez így lett volna akkor is, ha nem az enyém a lakás. De úgy gondoltam, ha már helyettük mindent megcsinálok, és ők ki is jelentették, hogy leszarják,(azóta a számát mindketten már letiltották a mobiljukon, hogy szerencsétlen nem is tudja őket hívni) akkor miért a semmiért csináljam, ha a lakást sem fizette? Jelenleg 35 kg a bátyám, és még most is úgy érzik, hogy nem érdekli őket. Persze, magának köszönheti, de attól függetlenül 1 hónapja van kórházban, és meg sem látogatták. Nekem viszont dirigál folyamatosan, ezt hozd, ezt csináld, stb. stb. És bizony ez akkor is így lett volna, ha a lakás marad az ő nevén.

Missy02 # 2025.07.01. 08:52

Igazából az érdekelne, hogy jogilag van-e valami kötelezettségem az miatt, hogy a lakás már az enyém. Gondolok itt arra, hogy a volt felesége említette, miután kikönyörögtem, hogy hívja fel, biztos jól esik neki, azt akarta tőle a Zoli, hogy írjon alá egy papírt, hogy hazamehet, ő meglátogatja, és szó szerint vállalja a felelősséget. Ő megmondta, hogy kizárt, mert tudja ő is, hogy megint csak részegen elesne, vagy nem venné fel a telefont, és tudja, hogy mi is ilyenkor rohanni szoktunk, hogy jól van-e. Tehát ő ettől elzárkózik. Állítólag a doktornő akarja ez ügyben hívni, eddig még nem történt meg. És akkor engem kötelezhetnek ilyenre, hogy jogilag vállaljak érte felelősséget, hogy a műtétig hazamehessen? Én teljesen kizárom, mert inna, a nyelőcsöve már menthetetlen, csak kortyolgatni tud, de nagyrésze visszajön. Mi van, ha hányna a gyomorsav miatt, és valami történik? Mert tudom, hogy inna. Én sem vállalok ilyent, semmi pénzért! De jogilag köteles lennék? Illetve még az lenne a kérdésem, hogy meghalna, és a fiának eszébe jutna a köteles rész, én amit eddig a lakásra költöttem, illetve a zoli magánügyeivel, etetésével, mosással, benzinezés, parkolójegyek, stb.stb. az azért legalább a kötelesrészből levonásra kerül? Vagy teljesen mindegy, hogy az utóbbi 5 évben mennyit költöttem rá? Köszönöm

drbjozsef # 2025.07.02. 06:29

Missy02,

Önmagában a lakás miatt nem. Azt ajándékba kaptad (már amennyire, de ebbe már ne menjünk bele).

4:208. §(1a) Aki a tartásra rászorult szülő szükségleteinek ellátásáról a tartásra köteles gyermek helyett anélkül gondoskodik, hogy erre jogszabály vagy szerződés rendelkezése alapján köteles lenne, az indokoltan nyújtott ellátás ellenértékének megtérítését az ellátás nyújtásától számított egyéves jogvesztő határidőn belül követelheti a tartásra kötelezhető gyermektől.

Szóval egy éven belül kérheted, után már nem.

Nem vagy köteles semmit vállalni, vagy aláírni (ahogy senki sem). Ha valaki/valami tartást akar érvényesíteni rajtad, indítson pert, a bíróság kötelezhet rá. De ennek az esélye csekély : egyrészt mert van tartásra kötelezhető gyermeke, másrészt mert az életmódja miatt igen jó eséllyel tartásra érdemtelen.
Csak a jóérzésed korlátoz, te tudod, mit teszel meg érte, és mit nem, amit ráköltesz, azt nemigen tudod majd érvényesíteni (a rezsit, amit szerződésben vállaltál, azt semmiképpen).
(mondjuk, ha az a lakás értékes, és a tartásod értéke, amivel segíted, annak csak a töredéke, akkor azért én valszeg megkérném a gyerek helyében azt a kötelesrészt)

raven # 2025.07.30. 18:24

Kedves Mindenki!

Kötelesrész kapcsán érdeklődnék, igyekszem érthetően leírni a történetet.
Egy öreg ismerősöm az öccsével együtt tulajdonosa egy háznak, melyben jelenleg a báty él. Neki van egy fia, aki több éve sem néz tájára. A báty 3 éve úgy döntött, hogy az öccsének ajándékozza a fél házát, mert mindig a testvére segít neki, ha kell.

A kérdés az, hogy ha a gyerek bejelentkezik kötelesrészre, akkor azt mi alapján kell kiszámolni, az ajándékozási szerződésben megjelölt érték alapján (tegyük fel, hogy 10 milliót írtak bele)? Ha nem, akkor a ház tényleges forgalmi értéke alapján? Nőni nem fog, csak csökkenni, lehet, hogy el is adja majd az öcs és együtt elköltöznek. Szóval, ha a forgalmi értéket vesszük figyelembe, akkor érdemes az eladás előtt csináltatni az önkormányzattal egy adó- és értékbizonyítványt, felkészülve arra az esetre is, ha a gyerek nem ért egyet az ajándékozási értékkel?

Illetve, ha a bátynak nincs más vagyona, akkor az öccsének majd a saját pénzéből kell a kötelesrészt kifizetnie?

Köszönöm szépen!

Niki2025 # 2025.07.30. 19:05

Kedves Raven! Az ismerősöd még él, tehát egyenlőre a fia nem "jelentkezhet be a köteles részért." Az a halál után jár.
A köteles rész értékét a hagyaték megnyílásakor , azaz az örökhagyó halála napján-kori értéken veszik figyelembe. ( kivétel persze itt is van, ha ez valamelyik felet jelentősen hátrányosan érinti, de ebbe nem mennék most bele. ) Ami az ajándékozást illeti : 10 évre visszamenőleg lehet az ajándékozott ingatlanra hagyatékként tekintve köteles részt igényelni. Tehát ha most elajándékozza a házrészét, és 11 év múlva hal meg, akkor semmit nem kérhet a gyerek.
"Illetve, ha a bátynak nincs más vagyona, akkor az öccsének majd a saját pénzéből kell a kötelesrészt kifizetnie?" saját pénzéből vagy adott ingatlant értékesítve kell kifizetnie, ez már mindegy ebből a szempontból. Számolni kell ezzel a lehetőséggel előre. De a kötelesrészt nem kell feltétlen pénzben kiadni, adott esetben kaphat házrészt is, kötelesrész esetén egyharmadot ugye.
ps: nem vagyok jogász, e szerint kezeld a válaszom, de bízom benne, hogy nem volt hibás infó a válaszomban

drbjozsef # 2025.07.30. 19:26

raven,

Helyesen : főszabályként a juttatáskori értéket veszik figyelembe, tehát az ajándékozáskorit, de természetesen nem a szerződésbe írtat, mert az semmit nem jelent, hanem az akkori forgalmi értéket. A kivétel ezen érték alól az, ha valamelyik félnek súlyosan méltánytalan lenne a juttatáskori érték - ez jellemzően akkor lép be, ha a juttatás óta eltelt időben az ingatlan jelentősen veszített a forgalmi értékéből, vagy jelentősen növekedett.
Ha vita van a felek között az értékben, akkor a bíróság majd igazságügyi szakértővel állapíttatja meg a forgalmi értéket, akár évekre visszamenőleg is a juttatás időpontjára.

Ptk.
7:80.§
(1) A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke, valamint az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke, ideértve az örökhagyó által bizalmi vagyonkezelésbe adott vagyon értékét is (a továbbiakban: ingyenes adomány).
(2) Aki számára az ingyenes adománynak a juttatáskori értéken való számításba vétele súlyosan méltánytalan, a bíróságtól kérheti a körülmények figyelembevételével vett más érték megállapítását.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Niki2025 # 2025.07.30. 19:31

dr bjozsef , raven
Ezek szerint a válaszom első fele nem volt pontos.. Köszönöm a reagálást, én is tanultam belőle.

drbjozsef # 2025.07.30. 19:54

Niki2025,

A másodikra csak nem tértem ki.

De a kötelesrészt nem kell feltétlen pénzben kiadni, adott esetben kaphat házrészt is, kötelesrész esetén egyharmadot ugye.

Ez is tévedés így ebben a formában, a kötelesrész ugyanis egy kötelmi jogviszony, kifejezetten pénzben kell kifizetni. Természetesen a felek megegyezhetnek közösen bármiben, de ha ilyen nincs, akkor csakis pénzben fizetendő ki. Hogy mi a forrása a pénznek, az mindegy a jogosult szempontjából, az neki mitse számít.

Niki2025 # 2025.07.30. 20:30

dr bjozsef
nem tudom, emlékszel-e ( remélem, nem gond a tegeződés) de nekem folyamatban van egy ilyen perem felperesként, mostanában többször kértem itt tanácsot. Én pénzt akarok, az alperes pedig már pedzegeti, hogy megkapom a harmad házrészt. Ügyvédem szerint ez tök rendben van, fogadjam el. Én meg nem tudok mit kezdeni egy lakott ház harmadával , és nem is akarok, csak fizessenek ki.
Ezek szerint rávilágítottál egy újabb egyet-nem értésre köztem és a jogi képviselőm közt.. Néha olyan érzésem van, hogy nem is az én érdekeim képviseli :-(

Szomorú örökös # 2025.07.31. 03:59

Niki2025

Én pénzt akarok, az alperes pedig már pedzegeti, hogy megkapom a harmad házrészt.
Ügyvédem szerint ez tök rendben van, fogadjam el.

Szerintem is ez volna a legjobb megoldás. Ha pénzt akarsz, lehet a végén még neked kell majd végrehajtást indítani, hogy egyáltalán megkapd a pénzedet - ami még akkor sem biztos, hogy gyors folyamat lesz - mert magától nem fogja tudni kifizetni. De te simán indíthatsz a per után egy másik pert, nevezetesen közös tulajdon megszüntetésére...na akkor jobb eséllyel lesz pénz belőle...igaz nem ingyen.

Niki2025 # 2025.07.31. 05:03

Szomorú örökös
Köszi, de a második per nekem nagyon rossz opció, ez sem könnyű anyagilag és érzelmileg. Ráadásul hosszú folyamat lenne.
Jól értem azt viszont hogy ha nem tud kfizetni akkor a végrehajtás megoldás lehet ha nem tud fizetni? Valószínűleg van más tulajdona is ( ha nincs akkor már kimentette, ráirattatta családtagra), vagy akár az adott ingatlan árverehezhető lenne ez miatt?

drbjozsef # 2025.07.31. 05:30

Niki2025,

Nem vagy köteles elfogadnod a tulajdonrészt, és igen, ha megítélnek neked X összegű kötelesrészt, akkor az a jogerős ítélet további per nélkül is végrehajtható.

Szomorú örökös # 2025.07.31. 08:35

Niki2025

vagy akár az adott ingatlan árverehezhető lenne ez miatt?

És azzal mennyivel lennél előbbre?

drbjozsef # 2025.07.31. 08:47

És azzal mennyivel lennél előbbre?

Mondjuk az általa indított végrehajtásban elárverezik az ingatlant, és abból megkapná a jogerős ítélet szerinti összeget?
Meglehetősen.

Niki2025 # 2025.07.31. 08:51

Drbjozsef
Reggel bearanyoztad a napom!! :-)

Szomorú örökös
az a pár millió nagyon jól jönne a bankszámlámra épp :-)

Szomorú örökös # 2025.07.31. 09:39

Niki2025

az a pár millió nagyon jól jönne a bankszámlámra épp :-)

De az általad írt esetben akkor is csak végrehajtással jutna el hozzád, ki tudja hogy mikor

Niki2025 # 2025.07.31. 11:38

Szomorú örökös
Ne legyen esetemben ilyen , szóval nem annyira fontos belemenni. de azért érdekelne mire gondolsz. Szerinted tehát indítani lehetne egy második pert , ha alperes nem tud fizetni, és házrészt adna, közös tulajdon megszűntetésére. És akkor az hogy néz ki? A végén ugyanúgy ki kell fizetnie, és nem tud, tehát ugyanúgy el kell valahogy adni a házat, nem? Most vagy teljesen C vágány az ötleted vagy nekem nem világos a gondolatmeneted

drbjozsef # 2025.07.31. 12:07

Ahhoz képest, hogy a bíróság megítélné az összeget, majd azt egyből végrehajtatod pont egy lépéssel és egy perrel kevesebb, mint elfogadni egy tulajdonrészt most, és új pert indítani a közös tulajdon megszüntetésére. Igaz, utóbbi esetben nincs végrehajtás, hiszen a tulajdonos megkapja a részéért az összeget az árverés után. Mindenesetre az első verzió több hónappal, ha nem évvel gyorsabb.