dr b jozsef
igen, a te verziód teljesen egyértelmű számomra.Szerintem is
Kötelesrész ajándékozás esetén
Kedves Mindenki!
Tehát akkor érdemes most adó- és értékbizonyítványt készíttetni, hogy most legyen egy viszonyítási alap? Illetve, ha a hozzátartozó problémázik az érték miatt, de a házat már rég eladták, akkor a vevőt fogja "zaklatni" a bíróság, hogy odaküld egy szakértőt? Ráadásul úgy, hogy lehet, hogy addigra már rég fel lesz újítva.
Bár nem tudom, hogy ilyen bizonyítványt csak akkor állítanak-e ki, ha már van adásvételi szerződés.
raven,
Én nem csináltatnák, helyette dokumentálnám az állapotot. Ha majd esetleg vitára, perre kerülne a sor, akkor úgyis kirendelik az igazságügyi szakértőt, neki meg lehet mutatni, hogy milyen volt az akkori állapot, a helyben szokásos akkori négyzetméterárak pedig adatbázisokban megtalálhatóak. Meg lehet azt elég jó biztonsággal utólag is megállapítani, legalábbis általában.
drbjozsef
„Ahhoz képest, hogy a bíróság megítélné az összeget, majd azt egyből végrehajtatod pont egy lépéssel és egy perrel kevesebb.....Mindenesetre az első verzió több hónappal, ha nem évvel gyorsabb.”
Azért ne feledkezz meg arról, hogy mire az első verzió is végrehajtásig eljut, addigra hipp-hopp kilakoltatási moratórium lesz. Úgyhogy simán meglesz az egy év vagy több is, mire pénzéhez jut egy esetleges ingatlan árverés esetén. Ha ilyen ügyeskedő a másik fél, akkor kétlem, hogy máshonnan hamarabb tudnának nála végrehajtani.
Niki2025
„Szerinted tehát indítani lehetne egy második pert , ha alperes nem tud fizetni, és házrészt adna, közös tulajdon megszűntetésére.
És akkor az hogy néz ki? A végén ugyanúgy ki kell fizetnie, és nem tud, tehát ugyanúgy el kell valahogy adni a házat, nem?”
Közös tulajdon megszüntetése per esetén együttes akarattal eladhatjátok az ingatlan vagy ő kivásárol téged - még akár peren kívül is talán megoldható - vagy értékbecslő szakértő bevonásával fogják megállapítani az értékét és elárverezik - talán egy kicsit kevésbé súlyos stílusban, mint amikor adósság miatt árvereznek (ott ugyebár többnyire nem piaci értéken megy el). Ez esetben a szakértőt is ti ketten fizetitek - nincs győztes vagy vesztes a perben - levonják tulajdoni részek arányában a perköltséget, majd mindenki megkapja a maradék összeget. Szóval szerinted melyik megoldás a jobb? Nyilván a közös tulajdon megszüntetése per egy kicsit hosszabb kifutású, de egyik esetben se számíts gyors lefolyásra, ahogy azt drbjozsefnek adott válaszban is írtam.
„Azért ne feledkezz meg arról, hogy mire az első verzió is végrehajtásig eljut, addigra hipp-hopp kilakoltatási moratórium lesz.”
Azért ne feledkezz meg arról, hogy a kettőnek a világon semmi köze egymáshoz. A jogosult pénze és az árverési vevő beköltözése között miféle kapcsolat van? Semmi.
Az árverési vevő kifizeti a végrehajtónak a vételárat, aztán az árverési vevő meg úgy jut birtokba, ahogy tud. Magánügy.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02