gyermekláthatás

sziréna (törölt felhasználó) # 2010.12.08. 10:40

Sziasztok!

Az előző kapcsolatomból 2 lányom született, a nagyobbik lányom jővőre lesz 14 éves a kisebbik lányom most 11 éves. Az édesapjuk láthatási joggal rendelkezik minden második héten és a szünetben, de már egy egész éve nem jött értük. Most megint itt a karácsony és el jön értük aminek én egy kicsit örülök, mert egész évben a lányoknak csak " füllentett és nem törödött velük" viszont a lányok már nem akarnak menni hozzá 3 éjszakára, még a kettőt sem igazán akarják. A kisebbik lányom nem akar menni a nagyobbik nélkül. Mit tehetek, ha nem fogadja el, hogy a lányok nem igazán akarnak menni hozzá több napra? Kényszeríthető őket?
Azt azért tudni kell, hogy több éve semmi baj nem volt, már tavaly is meg hallgatta a véleményüket, viszont most felvettette a kérdést, hogy ha a nagyobbik gyerek nem akar maradni, de a kisebbik lányunk maradhat- e? Én mondtam neki, hogy részemről akadálya nincs, de a lányokkal kell megbeszélnie.
Akinek van valami véleménye azt szívesem venném.
Köszönöm
Sziasztok

morzsola # 2010.12.04. 17:24

Sziasztok !

Ismét a segítségeteket kérném !

Abba tudna esetleg valaki segíteni hogy egy első osztályos gyermeket a szülőnek kell elvinni az iskolában , vagy mehet egyedül is ? Erre van valami külön jogszabály ?

Válaszotokat előre is köszönöm .

Üdv morzsola

Csiza Csaba # 2010.10.23. 20:19

Kedves Z...!

Nem vagyok ellene megmozdulásnak sem, összefogásnak sem, de ez a távolság miatt is nehézkes és szerintem nagyon hosszú út. Szerintem ez a honi viszonyok közt hasonló, mint amikor Gyurcsány azt mondta valamire (már nem emlékszem, hogy melyik megmozdulásra, és lehet, hogy nem szó szerint fogom idézni) "Nem baj, majd megunják és hazamennek."

Radikális hozzálállásra van szerintem szükség, több okból is:

Ezek (bírók, ügyészek, rendőrük, pszichológus "szakértők", jogászok nagy része) nem csupán - idézlek - "elfogultak", "előítéleteik vannak", hanem EZEK BŰNÖZŐK, a Btk-ban pontosan minősített bűncselekményekkel (bűnpártolás, hivatali visszaélés, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, csalás, stb.)

A bűnözők addig bűnöznek, ameddig azt eltűrik nekik, amíg semmiféle következménye nincs a bűncselekményeiknek.

Ezek olyan bűnözők, hogy egy 40-50 ezres városban már nem mernének kimenni az utcára, mert megköpködnék őket a mocskosságaikért. A nagy moslék Budapesten azt hiszik, hogy elbújhatnak, hogy bármit szabad nekik, úgy sem ismeri őket senki sem.

ISMERTTÉ, KÖZISMERTTÉ KELL TENNI EZEKET A MOCSKOS BŰNÖZŐKET, A NEVEIKKEL, A MOCSKAIKKAL, A BŰNCSELEKMÉNYEIKKEL, ÉS AHOL CSAK LEHET, REKLÁMOT ADNI A POFÁJUKNAK, A MOCSKAIKNAK, ALJASSÁGAIKNAK, BŰNCSELEKMÉNYEIKNEK.

Emellett lehet megmozdulgatni, pereskedni velük, de véleményem szerint a nagy betűvel kiemelt megfogalmazott a legcélravezetőbb, és az, amit érdemelnek, - sajnos a felrugdosásukért még bennünket vennének elő.

Hogy jön ezek közül a sz ... rházi bírók, úgyészek, rendőrök, GAZSÁGügyi pszichológus "szakértők", jogászok - akik egy szalmaszálat sem tettek a mi gyermekeinkért - hogy közül bármelyik is akár egy szalmaszálat is keresztbetegyen a gyermekünkkel való kapcsolattartásnak?! És a nyilvánosságra hozásukkal még mi vagyunk a finomak, hiszen minimum felrugdosni kéne őket. Mi mikor tettünk keresztbe nekik a gyermekükkel való kapcsolattartásban?! Soha. Ráadásul még a mi adónkból élősködnek.

Kiveti felülről az ilyen mocskos bűnözőket a politikai vezetés?! Nem. Szemet huny nekik, hiszen egyik 19, másik egy híján 20.

Kiveti maguk közül a söpredék bűnözőket a GAZSÁGszolgáltatás, a jogász kamara, stb? Nem. Szemet hunynak nekik, hiszen egyik kutya, másik eb.

(A nagyon, de nagyon kevés kivételtől elnézést, találkoztam már olyanokkal is.)

Maradunk magunknak, a saját lehetőségeinkkel, ami maradt.

Egy régebbi weboldalamon már javasoltam, - ezt továbbra is fenntartom -, a közreműködésetekkel nagyon szívesen csinálok egy új weboldalt.

Gyermekelzáró, gyermeket eszközként, zsarolásra felhasználó "nők" pofájával, teljes nevével, a gyermekelzárásban közreműködő bűnöző bírók, ügyészek, rendőrök, GAZSÁGügyi pszichológus "szakértők", jogászok, gyámhivatali "dolgozók" pofájával, teljes nevével, dokumentumokkal. Természetesen teszünk róla, hogy ismerje meg ezt a weboldalt a munkahelyük, a szomszédjaik, de akár a rokonságuk is, hogy ezek a sz ... rháziak miből is áztatják nyaranta, telente a nagy büdös valagukat valamelyik óceánban. A gyermekek és apák elleni bűnözésből. Aztán szaladgálhatnak nyafogni, panaszra ezek a szennyek, ahova csak akarnak, a szaros személyiségi jogaikért. Mi már szaladgáltunk eleget, tűrtünk eleget, hol vannak a gyermekeink és a mi alkotmányos jogaink?!

És nem én leszek az, aki elszégyenleném magamat ezen írásom miatt, hiszen a bűnöző nem én vagyok, hanem ezek a mocskok.

A fent említett weboldal szerkesztését továbbra is vállalom, ha megfelelő számű érdeklődő van, a csiza.csaba@gmail.com címen elértek.

Gyeremek-és apaellenes bűnöző "anyák", bírók, ügyészek, rendőrök, gazságügyi paszichológus "szakértők", jogászok, gyámhivatali s ... gfejek, a nevükkel, a pofájukkal, a bűncselekményeikkel. Afféle gyermek-és apaellenes bűnözők nyilvános adatbázisa.

Aztán szaladhatnak panaszra, nyafogni, akikhez csak akarnak.

Eszti08 # 2010.10.23. 16:19

Morzsola!
Minél hamarabb add be a gyermektartásdíj leszállítása iránti keresetedet a bíróságra, ha munkanélküli vagy.
Amíg bírói végzés nem születik addig a régi összeget kell fizetni!! Ezért sürgősen intézkedj! (mert anyuka ha rosszindulatú nagyon sokféleképpen betehet neked!!)
A láthatáshoz mindenképpen jogod van.

Eszti
(Laikus vagyok, de ez már sokszor
elhangzott a fórumon)

morzsola # 2010.10.22. 10:13

Köszönöm a gyors segítséget sokat tudtatok vele segíteni

nandy # 2010.10.22. 10:09

A tartásdíj és a láthatás nem függ össze. Az anya nem akadályozhatja a kapcsolattartást akkor sem, ha nem fizeted a tartásdíjat. Ha mégis megtenné, azonnal tegyél írásos panaszt a Gyámhatóságnál, és kérd az elmaradt láthatás pótlását az anyától.

sió # 2010.10.22. 10:08

A tartásdíjfizetés, és a kapcsolattartás nem függ össze.
A gyermeket nem megvásárolod, hanem a tartásáról gondoskodsz.
Ha nem adja oda, akkor azonnal jelezd a gyámhatóságon, és kérj bírságot kiszabni. /ragaszkodj hozzá hogy minimum írásbeli figyelmeztetést kapjon, a következő stáció a bírság, /.
Ha egy kiszabott bírságod van, és még egyszer megteszi az anya, hogy nem adja oda gyereket, akkor iránya rendőrség és feljelentés kiskorú veszélyeztetése miatt.
Jogszabályt nem írok be neked.
Teljesen felesleges, ha laikus ezzel dobálózik. Ha nem adja oda, akkor célravezetőbb, ha két tanúval mész akik tudják bizonyítani hogy te ott voltál időben, és ő nem volt ott, vagy nem volt vele a gyerek, vagy „csak” nem adta oda.
Tehát összefoglalva: jogod van akkor is tartani a kapcsolatot a gyerekkel, ha nem fizetsz érte. A kettő nem függ össze.
Állj a sarkadra és legyél határozott.
Sok sikert.

morzsola # 2010.10.22. 09:51

Üdv .

Egy gyors segítségre lenne szükségem . Különváltunk a páromtól x ideje.Megvolt a bírósági tárgyalás ahol megállapították a gyerektartás összegét , és a láthatást .Na most , én közbe munkanélküli lettem és nem tudtam feladni a tartásdíjat , amit jeleztem is a gyermekem anyja fele . Tegnap megkerestem mailben , de nem reagált , és amennyire ismerem , nem fogja oda adni a láthatásra a gyereket , mivel nem kapta meg a pénzt.Ez jogában áll ? Ha nem tudtam fizetni akkor nem láthatom a gyerekemet ??
Bementem a gyámügyre de mivel egy kis városban élek egy héten egyszer van ügyfélfogadás és persze az nem ma volt, és ügyvédre viszont nincs pénzem mert munkanélküli vagyok.

Kérnék valakit hogy segítsen mert holnap kellene mennem a gyerekért és nem tudom mi tévő legyek , és ha mód és lehetőség van rá kérném hogy egy jogszabály vagy törvényhivatkozást mellékeljenek , hogy tudjak mire hivatkozni .

Köszönöm előre is....

monalisa1 # 2010.06.27. 09:11

A hétvégék időtartamára kötelessége a gyermekeket magánál tartani és foglalkozni velük, ellenkező esetben a gyámhatóság bírságolhatja.

A t.díj összegét is vállalta., a különbözetet kénytelen lesz pótolni különben letiltható a jövedelméből.

Az ügyvéd írjon neki levelet: a vállalt kötelezettségeiből önként nem farolhat ki - még részben sem.

Külön: ha a gyerekek nemigazán érzik jól magukat az apjuknál -több oka is lehet-, akkor az ott alvást esetleg nem kellene erőltetni.

Eljön majd az idő amikor meg a gyerekek nem akarnak "hosszúzni" az apjuknál - jobb saját programjuk okán.

"Mona"
laikus hozzászóló

panda2 # 2010.06.27. 05:21

Kedves Mindenki!

Szeptemberben lesz 2 éve,hogy külön élünk a gyermekiem apjától.Mi ügyvéd előtt egyeztünk meg mindenről(vagyon,gyermekelhelyezés,gyerektartás,kapcsolat tartás)Ami egészen eddig működött.Március végétől nem vitte rendesen a gyerekeket.Korábban péntek estétől vasárnap délutánig nála voltak a gyerekek.Jelenleg 1 nap maradt az is reggeltől délutánig.A gyerektartást önkényesen lecsökkentette.Az apa szerint csak lehetősége van a gyermekeivel kapcsolatban(ha akarja viszi őket,ha nem nem).Hogyan működik ez?

monalisa1 # 2010.03.02. 15:48

Gyermekről lemondani nem lehet, az esetleges örökbeadásnak nagyon szigorú jogszabályi feltételei vannak. (A t.díjról sem lehet lemondani mert az nem az anya járandósága.)

Tipp: az apa a gyámhatóságon tehet jognyílatkozatot miszerint a nyílt örökbefogadáshoz hozzászájul. Ezt követően az új férjed /!/ örökbefogadja a kislányt vagyis nevére veszi.

Amikor ez megvan a magyar bíróság a továbbaikban nem kötelezi a volt férjedet a t.díj fizetésére, valamint a láthatás/kapcsolattartás dolga is annulálódik...

Mindezek kijárása, elintézése gyakorlatilag a te feladatod.

Más. A bíróság megosztotta a láthatás/kapcsolattartás utazási költségét a szülők közt - helyesen. (Arról már nem a bíróság tehet hogy nem a szomszéd utcába kell a gyermeket vinni és hozni hanem 2x300 km-ekre...)

Próbáljatok megegyezni hogy nem kéthetente hanem csak havonta/kéthavonta a láthatás, és akkor esetenként több napot is az apánál tartózkodik a kislány. (Amíg az apa dolgozik stb. addig majd valaki apai rokon vigyáz rá - beleszólásod nincs.)

A családjogi dolgokat a magyar gyámhatóságra értettem, vélve hogy a kislány magyarországi születésű, vagyis magyar állampolgár.

"Lisa"
laikus hozzászóló

sutoandi # 2010.03.02. 12:55

Még annyi az előzőekhez, hogy amennyiben lemond apai jogairól, én is lemondok a gyerektartásról. ezt ellehet valahogyan intézni?
illetve ő sem magyar állampolgár, de letelepedett Magyarországon, tehát én csak az itteni gyámhatósághoz fordulhatok?

sutoandi # 2010.03.02. 12:37

Kedves Fórumozók!

Van egy három és fél éves kislányom, a volt férjemmel egy fél éve váltunk el. Miután ez megtörtént, kénytelenek voltunk a gyerekkel hazaköltözni az én szüleimhez, akik nem Magyarországon élnek. A volt férjem két hetente láthatja a gyereket, de azóta nem is érdeklődött felőle, mióta elváltunk, és a bíróság által megítélt 18000 Ft gyerektartást se fizeti. Az ítéletbe bele foglaltatta az ügyvédje, hogy mivel ilyen nagy lett a távolság( 300 km) ezért nekem kötelességem elvinni a gyereket hozzá, és ő majd hazahozza nekem. De a 18.000 ft-ból, amit a gyerekre fizetne(amit nem tesz) még a benzin se jönne ki, arról nem is beszélve, hogy a gyereknek se hiányzik ennyi utazgatás,mert nehezen bírja. Én szoktam Magyarországon tartózkodni, mert ide járok egyetemre.
Kötelezhet-e engem a gyámügy akármire is (nem vagyok magyar állampolgár, de a házasságkötés, és a válás itt történt)?Vagy én kötelezhetem-e a volt férjemet, hogy fizessen, vagy mondjon le a gyerekről, mert a jelenlegi párom a hivatalosan is a gyámja szeretne lenni.
Kérem, aki tud segítsen! Váláskor nem fogadtam ügyvédet, amit nagyon bánok, mert úgyérzem csőbe húzott sok mindennel.

honeybear45 # 2010.02.26. 13:30

Így van Mike, tanuval menni és ha nem adja oda a gyerekedet, vagy ha a gyermeked azt mondja, hogy nem szeretnék veled menni, mert előbb utóbb ezt is megpróbálják, haladéktalanul kérd írásban a végrehajtási eljárás lefolytatást. Röviden leírod a tényállást, hogy megjelentél a megállapított helyen és időben ennek ellenére nem adta át a gyermekedet, ja és fontos, hogy nem is jelezte, hogy rajta kívül álló okból maradt volna el a kapcsolattartás. Most olvasom, hogy hozzád visszi, akkor még jobb, tanuval igazolod, hogy nem jelent meg a gyermekeddel. Mindenképpen írásban, csak úgy szabad!!!

Kitartást! Egyébként megteheted a saját lakhelyeden is, de át fogják tenni az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező gyámhivatalhoz és így hosszabb, még beiktatják, kiszignózzák, az ügyintéző átteszi,hosszadalmasabb, mint ha egyenest az illetékes gyámhivatalnak küldenéd.

Mikey™ # 2010.02.26. 11:48

Értem! Köszönöm a tájékoztatást! A gyermek lakhelye szerintí gíámhatóságon kell megtenni a szükséges lépéseket, ugye?

honeybear45 # 2010.02.26. 10:18

Kedves Mike!

Azért nem csak ennyi, hogy bírságolják, hiszen ha folyamatosan nem tesz eleget kapcsolattartási kötelezettségének akkor a gyámhivatal köteles hivatalból megtenni a feljelentést KISKORÚ VESZÉLYEZTETÉSE miatt, ami azért már nem elhanyagolandó. Első körben a bíróságon, ha már odáig fajul az ügy és az ügyész vádat emel már felfügesztett börtön büntetése kapnak , hiszen a nevében is benne van ez kiskorú veszélyeztetése ezzel mellékbüntetésként örüljön, ha megússza pénzbírsággal, nagyon-nagyon örüljön... szélsőségesebb esetekben elvehetik tőle a gyermeket.
Itt igen nagy esély nyílik gyermek elhelyezés megváltoztatására, hiszen az a szülő, aki folyamatosan akadályozza a kapcsolattartást az a szülői alkalmatlanságát bizonyítja egyben.
Hidd el fogja adni négy-öt bírság, utána védelembevétel, kiskorú veszélyeztetés és kénytelen lesz adni, különben megy a hűvösre... és nem kellenek hozzá évek…

Mikey™ # 2010.02.25. 20:43

Kedves Lisa!

Köszönöm a segítséged!
Ennyi? Pénzbírság? Nem kötelezhetik együttműködő magatartásra?
Tehát ha jól értem akár több hónap (évek?) is telhet el úgy, hogy nem hozza a gyereket és max. fizetnie kell?

monalisa1 # 2010.02.25. 20:22

Minden egyes elmaradt láthatásról a gyámhatóságon jegyzőkönyvet kell felvetetni., remélve a gyámügyesek rövid időn belül megunják "a" körmölést és elkezdik az anyát bírságolni, és ha kell ismét és ismét és egyre nagyobb összegekre. Meglásd még a bugyogója is rámegy a hölgyeménynek...

Legyél következetes, valamint a gyámügyi előadó álljon a helyzet magaslatán.

Fontos hogy az átvételkor mindig legyen veled valaki aki pártatlanként tanúsítani tudja hogy nem hozta a gyermeket.

Kicsit macerás de másképp nem megy a dolog.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Mikey™ # 2010.02.25. 19:37

Ebben az esetben mire számíthatok én illetve mit kaphat ő?
(sms-ben egyértelműen leírta szándékát)

Mikey™ # 2010.02.25. 19:01

Sziasztok!
Az a kérdésem gyermekláthatás ügyben, hogy ha bírósági végzés ellenére, az anya akadályozza a láthatást, (150km a távolság, hivatalosan minden hónap második páros hétvégéjén Ő hozza láthatásra a gyermeket)abban az esetben a gyámügy az illetékes, eljáró szerv?

kisokos # 2009.04.29. 11:43

Micimackóó,

Abban teljesen igazad van, hogy a "bocs, most nekünk éppen más programunk van, majd pótoljuk ha olyan kedvem lesz" magatartás az nem járja, ha már szabályozva van a kapcsolattarrtás. Ha ilyen történik, akkor tanút kell szerezni és lehet első körben a gyámügyre járni jogorvoslatért. Ugyanakkor amíg nincs szabályozva semmi, addig sajnos az diktál, aki birtokon belül van. Vagy elfogadod és akkor csak te és áttételesen a gyermek szív, vagy önkényesen teszel ellene és akkor minden résztvevő szív. Azt neked kell tudnod, hogy egy keményebb fellépéssel rá tudsz-e ijeszteni az anyukára, és így belátódd lesz a te igényeddel kapcsolatban, vagy éppen ellenkezőleg, csak a konfliktus fokozódását éred el vele.

micimackóó # 2009.04.29. 11:07

Köszönöm a telefonos részt és a pótlás szabályozását mindenképp beleírom a köv. tárgyalásra. Valószínű félreértettél, az anya az, aki jelezte, hogy a láthatás alkalmával más programjuk miatt nem lesznek otthon, tehát meghiusítja az én láthatásomat, de pótlásnak egy hétköznap délelőttöt jelölt meg, ami ugye munkaidő. Ezt szerettem volna tudni, hogy ezt megteheti-e??
Várhatós sajnos, hogy akadályozni foglya továbbra is a láthatást,de helyette felajánl egy munkaidőbe tartozó időpontot.

kisokos # 2009.04.29. 10:33

Sajnos jogszabály nem tud két intelligens felet teremteni...

Ha elfogadsz egy tanácsot... Mivel már most gond van a kapcsolattartásoddal, ezért nagyon körültekintően, minden apróságra kiterjedően kérd a szabályozást. Pl. ne feledkezz meg a telefonos kapcsolattartásról (ha nincs szabályozva nem köteles rá), a családi ünnepekről (gyermek, nagymama szülinapja stb.) a hosszú hétvégékről pl. most május 1, majd pünkösd stb) és a pótlás pontos szabályairól sem.

A kapcsolattartás akkor hiúsul meg rajtad kivülálló ok miatt, ha te időben és alkalmasan megjelentél az adott helyen, de mégsem jöhetett létre a kapcsolattartás (pl. gyermek beteg volt, nem volt otthon stb.) Ha a munkád miatt nem jelentél meg, az sajnos rajtad múlott.

micimackóó # 2009.04.29. 09:36

kedves Kisokos!
Köszönöm a válaszod!
Én is tudom, hogy nincsen értelme a gyermekelhelyezési pernek. ÉN szerettem volna úgy megegyezni és még mindig szeretném, hogy ne a bíróság döntse el mikor és hogyan láthatom a gyermekem. De ehhez egyedül sajnos kevés vagyok, amig a másik fél nem látja be, hogy ezzel a gyereknek ártja a legtöbbet. amikor a mediátorhoz fordultam bíztam benne, hogy ott meg tudunk egyezni a láthatásban, de nem így lett, mivel a feleségem időközben beadta a keresetet a gyermekelhelyezés ügyében.
Tudom, hogy jogilag "foghatnám és elvihetném" a gyermeket, de ezzel sem a fiamnak nem használok ill. mivel bírósági szakaszban van az ügy, nem szeretném, hogy azt mondhassa, hogy én az Ő akarata ellenére elvittem a gyermeket.
Mindenhez, mint ehhez is két inteligens félre lenne szükség...
A kapcsolattartás pótlásárt azért kérdeztem, mivel a héten a feleségem olyan időpontot jelölt meg "önkényesen" ami a munkaidőmbe esik.
Sajnos pontosan nem emlékszem, hogy hol és milyen formában, de olvastam, hogy amennyiben rajtam kivül álló okok miatt hiúsul meg a kapcs.tartás és az én általam kért időpontban történhet meg a pótlás?
Köszönöm.
üdv.

kisokos # 2009.04.29. 07:36

Micimackóó,

Semmi értelme az elhelyezési pernek, ha mindketten egyetértetek abban, hogy az anyánál kerüljön elhelyezésre a gyermek. Ezt a részét nem értem a történetednek.

A pótlást illető konkrét kérdéseddel kapcsolatban az a helyzet, hogy ezt is a bírósági határozat szokta szabályozni. Jellemzően ha a jogosulton kívül álló ok miatt meghiusul a kapcsolattartás, akkor azt a következő hétvégén kell pótolni. Ettől nyilván esetileg el lehet térni, ha ebbe mindkét fél belegyezik.

Amíg nincs legalább ideiglenes döntés az elhelyezés/kapcsolattartás témájában, addig enyhe túlzással amolyan "aki kapja, marja" helyzet van. Vagyis mindketten ugyanolyan jogokkal rendelkeztek arra, hogy nálatok/veletek legyen a gyermek. Jogilag semmi akadálya, hogy fogd és hazavidd magadhoz a gyermeket akár minden délután. Akkor látod, amikor akarod és annyit vagy vele, amennyit akarsz. A gyakorlatban persze ez szükségszerűen konfliktust jelent a másik szülővel. Van, ahol ezt könnyű rendezni megegyezéssel, van, ahol sajnos nem, lopkodják egymás elől a gyermeket és minden módon akadályozzák a másik szülővel való kapcsolattartást. A szülők vitáját pedig leginkább a gyermek szívja meg. Ez ellen a törvény nem képes megvédeni, csak az, ha a szülők szeretik annyira a gyermeküket, hogy inkább engednek és megegyeznek.