Hagyaték


Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.20. 15:58

Ha nincs más törvényes örökös
Él az örökhagyó anyja.

A jelzálogjog nem végrehajtási jog.

Az örökhagyó első sorban az örökség tárgyaival, másodsorban az öröksége erejéig felel. Szóval ha a nagymama nem akarja átengedni a hitelezőnek az örökölt 1/4-et, akkor nagyon is érintheti a tartozás minden más vagyontárgyát is.

A kérdező is megteheti, hogy felajánlja a hitelezőnek az örökölt hányadot, hogy abbó elégítse ki magát. Ha ezt megteszi, akkor más vagyontárgyaival ezért a tartozásért ő sem felel.

OFF
Mintha kicsit fáradt lennél mostanában.
ON

Levente81 # 2020.01.20. 14:50

drbjozsef, köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.01.20. 10:47

Levente81,

  1. Nem lemondasz, hanem visszautasítod. Ha nincs más törvényes örökös, akkor az államra száll a hagyaték. Ha nincs részletfizetés, és márciusban kellene egyben visszaadni, de nem történik meg, akkor majd a jogosult elindítja az eljárást, hogy a jelzálogot érvényesítse. Egy pár hétig hónapig biztos el fog tartani míg bejegyzik.
  2. Ha visszautasítottál, akkor semmit. Nem leszel örökös, nem leszel édesanyád jogutódja. A fentit teheti, megkapja az 1/4 részt. Nagymamád részét, ha nem szerepelt a szerződésben, ez nem érinti.
  3. A Ptk. közös tulajdonra vonatkozó rendelkezései szerint. Olvasd el alaposan : 5:73.§ - 5:84.§.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

4. Felszólít a fizetésre, majd pert és végrehajtást indít. Ha nem fizeted ki, letiltják a fizetésedből, inkasszóhaztják a bankszámládat, lefoglalhatják az inó vagy ingatlan vagyonodat és elárverezik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.20. 10:32

Az öröklésről lemondani az örökhagyóval még életében megkötött, írásba foglalt szerződésben lehet.

Levente81 # 2020.01.20. 08:08

Sziasztok!
Segítséget kérek az alábbiakkal kapcsolatban. Édesanyám hagyatéki tárgyalására szerdán kerül sor, én mint egyetlen örökös kell nyilatkozzak az örökségről. Édesanyám egyetlen érdemi vagyontárgya egy zalakarosi ingatlan 1/4-e. Kb 600 m2 telek és egy nyaraló, beton alappal és garázzsal, rajta egy 20 m2-es faház.
Édesanyám tavaly márciusban jelzálog alapú személyi kölcsönszerződést írt egy magánszeméllyel, megterhelve az ingatlan 1/4 részét. 2020. március 31-én jár le a kölcsön fizetési határideje. A kölcsön összege 2 Mft, kamatoktól mentesen, a kölcsönt adó személy zálogjoga tavaly tavasz óta be van jegyezve az ingatlan 1/4 részére. Az említett ingatlan 3/4 részben -minden tehertől mentesen- nagymamámé, aki után szintén én leszek az egyetlen örökös.

Az egész ingatlan jelenlegi forgalmi értéke messze elmarad attól, hogy a negyede 2 MFt-ot érjen. Több, mint egy éve van piacon 5,5 MFt irányáron, de még komoly érdeklődő sem volt rá, 2-3 MFt lehet jelen állapotában a reális ára. Aki kölcsönadott édesanyámnak nem volt minden információ birtokában, ami a kölcsön biztosítékának értékét illeti.

Tekintettel a fentiekre és mivel nem áll módomban visszafizetni a kölcsönszerződésben szereplő összeget, felmerült bennem, hogy lemondjak édesanyám örökségéről, de van néhány kérdés, amelyekkel kapcsolatban előtte szeretnék világosan látni.

  1. Ha lemondok az örökségről az ingatlan tulajdonának negyed része a tartozással az államra száll, majd március 31-ét, a kölcsön határidejének leteltét követően kerül a zálogjoggal rendelkező magánszemély nevére?
  2. Milyen jogi lépéseket tehet annak érdekében az új tulajdonos, hogy az általa édesanyámnak adott összeget visszakapja és mennyiben érinti az nagymamám tehermentes 3/4 rész tulajdonát?
  3. Feltételezem, hogy az új tulajdonos megjelenését követően a beleegyezése szükséges minden továbbihoz az ingatlannal kapcsolatban. Hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Kötelesek leszünk kulcsot adni a nyaralóhoz? A beleegyezése nélkül végezhetünk-e bármilyen munkálatot?
  4. Amennyiben nem mondok le az örökségről úgy milyen lehetősége lesz a kölcsönadó magánszemélynek behajtani a tartozást?

Előre is köszönöm a segítséget.

Hapciusz # 2020.01.19. 12:49

Köszi, drbjozsef

drbjozsef # 2020.01.19. 11:01

Hapciusz,

Az elhunyt utolsó lakóhelye és elhunytának dátuma kijelöli a közjegyzőt. Ez megnézhető a MOKK.hu oldalon.
Vele kellene felvenni a kapcsolatot. Megkérdezni, miért nem volt hagyatéki tárgyalás. Tőle (nem bármelyik közjegyzőtől) kérhető az öröklési bizonyítvány. (Ezt pont akkor állítják ki, ha nem volt hagyatéki tárgyalás, tehát végzés sem).

Nem tudom, a nyufig ad-e így ki adatokat. Meg lehet próbálni. De őszintén szólva a mai GDPR zivataros időkben nem nagyon hinném. Esetleg egy kedves ügyintézőnek elsírni a problémát, hátha megesik a szíve.

Hapciusz # 2020.01.18. 17:35

Drbjozsef,
A bankszamlarol adhat infót a Nyugdijfolyosito? Mármint annyit, hogy utalassal kapta a nyugdíjat vagy a postás vitte ki?
Akkor el kell menni a testvérnek egy közjegyző höz öröklési papirert?? Azt hogy igazolja, a testvéri viszonyt?
Köszi a segítséget

drbjozsef # 2020.01.18. 17:29

Amúgy egyéb ingatlan is lekérdezhető, de ahhoz tényleg ügyvéd kell, a rendszerben lehet keresni is névre, ha esetleg gyanítható, hogy volt több is. Nem biztos, hogy ügyvéd tud ilyet, de a végrehajtók pl. simán tudnak névre keresni a rendszerben.

drbjozsef # 2020.01.18. 17:28

Tehát elhunyt valaki, akinek egyetlen törvényes örököse a testvére.

Nem volt hagyatéki tárgyalás. Miért nem? Ki intézte a hagyatéki leltárt, ki jelentette be a halálesetet, ki intézte a temetést?

A testvér ha jól értem, még a halálesetről sem tudott, ebből következően a vagyontárgyairól még kevésbé.

Innen elég nehéz az eset. Az ingóságokat elfelejtheti. Aminek esélye van az ingatlan, jármű, bankszámla. (Esetleg olyan ingóság, ami bejegyzett, mint egy könyvritkaság, vagy ilyesmi, de ha a létezéséről sem tud, akkor az is ugrott)

Az utolsó lakását könnyen meg lehet tudni, hogy az övé volt-e : megnézed ügyfélkapuval a földhivatalnál (kell a pontos cím), vagy egy ügyvéd némi pénzért megnézi neked a rendszerben.

Járműnek legalább egy rendszám kellene, azzal kormányhivatalnál lekérdezheti a tulajdonost, de ahhoz is előbb legalább egy öröklési bizonyítványt be kellene szereznie a közjegyzőtől, azzal tudná igazolni a jogosultságát.

Bankszámla esetén, ha nem tud róla semmit, akkor azt nemigen kerestetheti. Bírósággal is legfeljebb akkor, ha legalább a bankot meg tudja mondani, de ahhoz is pert kellene indítani. Mondjuk az ellen, aki az önkormányzatnál intézte a hagyatéki leltárt. Ezt például megpróbálhatná a polgármesteri hivatalnál megtudni.

Mindez egy meghatalmazott unoka által intézve csak nehezebb lesz, de nem lehetetlen.

Hapciusz # 2020.01.18. 17:00

Drbjozsef, a testvér. Viszont nem tudunk hagyatéki eljarasrol

drbjozsef # 2020.01.18. 16:32

Hapciusz,

Gondolom, olyan nagyon nem érdekel az ügy, végül is leszarod a kérdéseket, de én próbálkoznék az ért a kedvedért : ki volt az elhunyt örököse?

Szomorú örökös # 2020.01.18. 14:34

Hapciusz

az elhunyt hamvait meg a Dunába szórták, ami egy aljas húzás volt

Vagy ez volt az elhunyt végakarata. Azt pedig be kell tartani.

Hapciusz # 2020.01.18. 12:29

Drbjozsef,

Az elhunyt testvére, aki 80 feletti és gyermek vagy unoka járna el az ügyben.
Még csak a temetésrol se kaptunk infót, az elhunyt hamvait meg a Dunába szórták, ami egy aljas húzás volt

drbjozsef # 2020.01.18. 11:17

Hapciusz,

A te testvéred, vagy az elhunyt testvére? Az elhunytnak törvényes örököse?

Hapciusz # 2020.01.18. 06:35

Meghalt egy rokon, a testvér hogy juthat hozzá adatokhoz, mint a lakás adásvételi szerződése illetve feltételezett bankszamla? Mivel nem volt hagyatéki tárgyalás, így nem tudhatjuk a tényleges információkat.
Avagy mi kell a meghatalmazáshoz Földhivatali és Nyugdijfolyosito információkhoz?
Köszönöm előre is a segítséget!

NKara # 2020.01.17. 18:12

Mindenkinek köszönöm a segítő hozszólást!

A téma és a kérdés okafogyottá vált!

helyettes_017 # 2020.01.13. 15:21

NKara,

az unokának - mint kieséses örökösnek - mindenképpen nyilatkoznia kell az ajándék elfogadásáról, mert az ajándékozás kétoldalú jogügylet.

Az elfogadó nyilatkozatot meg lehet tenni szóban (személyesen vagy képviselő útján) a hagyatéki tárgyaláson, vagy akár írásban is.

drbjozsef # 2020.01.13. 14:26

Értem, így legalább érthető.

gerbera317 # 2020.01.13. 14:05

Nem is kérdezte senki.
Dehogynem. A kérdésből kimondatlanul is következik. Azt ugyanis a kérdező is tudja (legalábbis remélem), hogy kockás papíron megírt ajándékozási szerződéssel is továbbajándékozhatják az örökösök az autót, miután megörökölték azt. Mivel ő a közjegyző előtti megjelenést erőlteti a kérdésével, ebből következik, hogy az autót közvetlenül juttatná az unokának. És ennek a lehetőségét vitatom én.
Te már továbbgondoltad a dolgot a te verzióddal, de az a helyzet, hogy ezt sem kérdezte senki.

drbjozsef # 2020.01.13. 13:12

gerbera,

Teljes mértékben egyetértek veled, csak nem tudom hogy jön ez ide.

A visszautasítást nem írta sehol senki. Nem is kérdezte senki.

A közjegyző előtt nyilatkozással, egy okiratban, egyszerre megoldható a dolog, igen, megörökli, majd ott izibe melegen ajándékozza, amit a közjegyző a hagyatéki végzésben általában minden további nélkül rögzíti, legfeljebb egy kicsivel több díjra gombolja le az örökösöket. De a külön okiratban ajándékozás is pénzbe kerül, szóval mindegy.

gerbera317 # 2020.01.13. 12:08

Fenntartom, hogy az autót előbb meg kell örökölni ahhoz, hogy az örökös elajándékozhassa. Ha az örökös az autót visszautasítja, akkor vele együtt a teljes örökségét vissza kell utasítania. Akkor viszont kiesik az öröklési rendből, és pláne nem határozhatja meg, ki örököljön helyette, vagy hogy kié legyen az autó.

drbjozsef # 2020.01.13. 12:02

wers,

Lehet - nem biztos.

Ez pont olyan dolog, hogy a közhiteles nyilvántartások alapján kerül be az ilyen fajta vagyontárgy a hagyatékba, és annak kell jelezni ennek ellenkezőjét, aki ebben érdekelt. Hiába a törvényi vélelem a házassági vagyonközösség esetén (pl. bankszámla esetén is, csak a közös számla felét zárolják, ha csak az elhunyt nevén van a számla, akkor az egészet), ezt jeleznie kell a házastársnak, és a többi örökösnek elfogadnia. Ha nincs egyezség, akkor ideiglenes hagyatékátadás, és perindításra felhívás lesz.

drbjozsef # 2020.01.13. 11:59

NKara,

Nem kell. Ha az örökösök mind megjelennek, és a közjegyző előtt egybehangzóan nyilatkoznak, akkor nem kell oda a megajándékozott. Mert azt érdemes tudni, hogy ez jogilag ajándékozás lesz (hiszen az unoka nem örökös, neki csak így lehet a hagyatékból juttatni), bár nem sokat számít, mert egyenes ági rokon esetében nincs illetékkötelezettség.

wers # 2020.01.13. 09:04

Én inkább csak kérdeztem, amikor apukám meghalt a "nevén lévő autó" 1/1 került be a hagyatékba, pedig biztos a házasságuk alatt közösen vették. A hagyatékin osztályos egyességgel (azt hiszem így hívják) az öcsém nevére került. De ettől én még nem mondtam le az egész örökségről.

Amire rákérdeztem, hogy egy közösen vett autó ugye közösnek számít elvileg? Vagy hogy is van ez?