A gyámhatósági eljárást kell végigvinni, van fellebbezési és bírósági felülvizsgálati lehetőség is.
Nagykorú személy gondozásának elmulasztása
Kiskorú veszélyeztetése-nagykorú személy gondozásának elmulasztása
Súlyosan sérült értelmi fogyatékos gyermekem 18. életévének betöltésekor kezdeményeztem a gyerektartás megszüntetését. Mivel már több éve megszakadt a kapcsolatom az édesanyjával, aki ki volt jelölve a gondozására, a tárgyaláson szembesültem a gondviselő egészségi állapotával... Már akkor is borzasztóan nézett ki mind fizikálisan, mind mentálisan(ennek 3 éve). Nemhogy a gyerek, de saját maga ellátására is képtelen, több éve önállóan el sem hagyta a lakását, leülni, menni, stb. csak segítséggel tud, a beszédét sem lehet érteni! Ennek ellenére a Bíróság semmit sem tett, hiába kértem pl. igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot, nem rendelte el, mondván nem ennek a pernek a tárgya (pedig tartásnál tudomásom szerint az anyagi és természetbeni tartást is vizsgálni kellene mindkét szülő részéről)!
Fokozott ápolási díjat ítéltek meg Neki, úgy, hogy nem is Ő látja el a gyereket...A gyerek a mai napig is iskolába jár, egy olyan képzésre, amelyet állapotából kifolyólag el sem tud végezni (szakértői vélemény szükséges a felvételéhez, aminek megléte számomra a mai napig is kérdéses)! Sőt az iskola arról nyilatkozik, hogy képes lesz a nyílt munkaerő piacon is elhelyezkedni! (Írni, olvasni, számolni nem tud, 80%-os az egészségkárosodása! Gondnoknak a 69 éves nagyit jelölték ki, aki állításuk szerint nem is él velük... Valószínűleg igen -legalábbis remélem-, sőt Ő látja el mindkettőjüket...) A gyereknek fizikális és pszichés egészségi problémái is voltak, véleményem szerint a nem megfelelő környezet, ill. ellátás miatt, amelyek állításuk szerint azóta már megszűntek. (A hatóságok a gyerek mentális állapotára vezetik vissza az átmeneti gondokat. Szerintem a gyerek egészségi panaszai inkább annak köszönhetően szűntek meg, hogy a bírósági tárgyalások hatására már jobban odafigyelnek rá).
A fentieket jeleztem a Gyámhatóságnak, feljelentést tettem a rendőrségen, ügyészségen, ennek ellenére senki sem látja a bűncselekmény gyanúját, nem emelik ki abból a környezetből! Nincsenek a kezemben az anya állapotára vonatkozó olyan orvosi papírok, amelyek igazolnák állításomat. Hogyan tudom bizonyítani azt, hogy az anyuka milyen egészségi állapotban van, ha személyiségi okok/orvosi titoktartás miatt az orvos erről Nekem nem adhat felvilágosítást, a bíróság nem rendeli el az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatot, zárt tárgyalást rendel el (tehát hallgatóságot sem vihetek, aki később tanúskodni tudna), a hangfelvétel, videó-felvétel készítését is megtiltották személyiségi okokra hivatkozva. A rendőrség nem megy ki házhoz ellenőrizni a bejelentést. A környezettanulmányok szerint a gyerek megfelelően el van látva... Lehet, hogy a nagyi ellátja mindkettőjüket, de ha valóban nem a nap 24 órájában van Velük, akkor továbbra is veszélyben látom a gyereket. Mi van akkor, ha a nagyival is történik valami?
Mit tudok tenni? Hogyan tudom elérni, hogy kiemeljék abból a környezetből a gyereket? 3 éve látom a "gyerek" (21 éves) veszélyeztetését, mégsem tudok elérni semmit...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02