a következőben szeretnék tanácsot, elindulási támpontot kérni. Egyedül nevelem a lányomat, aki tartósan beteg. Lakást (új)szeretnék vásárolni, de nincs pénzem. Szocpolt vehetek fel egyedüli szülőként is (még nem volt a nevemen lakás)?
Azt olvastam vhol, hogy a lakóhely szerinti önkormányzat is adhat támogatást (kamatmentes kölcsön vagy vissza nem térítendő támogatás címen), megegyezően a szocpol mértékével. A benyújtandó kérelemben milyen törvényre vagy jogszabályra hivatkozhatok? Egyáltalán mi a menete egy ilyen kérelem elindításának és elbírálásának?
Választ megköszönve, maradok tisztelettel.
Syl71
lakásvásárlás
Elsőre az adott, helyi önkormányzat jegyzőjénél érdeklődj, mert lehet, hogy nincs is erre kerete az önkormányzatnak.
Van ahol 18.000.-Ft, van ahol 2.000.000.-Ft és vissza nem térítendő.
Azaz változó.
Ha a jegyző odaadta a helyi rendeletet és szóban is eligazít, akkor otthon nézd át TE is!
Üdv mindenkinek!
lakásvásárlással kapcsolatban van néhány kérdésem. társasházi lakást bérlek egy magánszemélytől, több mint 5 éve.életvitelszerűen ebben lakom.írásbeli szerződés volt közöttünk, de ez az idők folyamán elkallódott, másolata van meg.a rezsiszámlák a tulajdonos nevére jöttek, de én fizettem mindet (igazolni ezt nem tudom, az említett okok miatt).bejelentve máshol vagyok.a lakást a tulajdonos el kívánja adni, én venném meg.a gond az, hogy a társasházi szomszéd (egy üzlet, nem lakás tulajdonosa) is meg akarja venni.kérdéseim elsősorban az elővásárlási jogra vonatkoznak:
1. ebben a helyzetben kinek van elővásárlási joga a lakásra? nekem, mint bérlőnek vagy a szomszédnak?
2.ha nekem van vele szemben elővásárlási jogom, a földhivatalnál elegendő a szóbeli nyilatkozat a bérlés tényéről/a szerződés másolata?
3.a lakás 9 M ft.erre mennyi tulajdonszerési illetéket kell fizetnem?
4.ügyvédi ellenjegyzés során elegendő a szóbeli nyilatkozat a bérlés tényéről/szerződésmásolat?
5.ügyvédi ellenjegyzés díja hány % szokott lenni általában?
6.elővásárlásra vonatkozó jogszabályok a PTK-ban vannak vagy másutt?
köszönöm a válaszokat!
tisztelettel: borbolya
Sztem neked bérlőként nincs elővásárlási jogod magántulajdonban lévő lakáson. Ismerni kellene a társasházi alapító okiratot, hogy szabályozzák-e az elővásárlási jog kérdését, mert ha nem akkor a társasház más lakójának sincs.
Az illeték 380.000,-Ft. Az ügyvédi díj 0.5%-2 v. 3 % is felmehet, de sztem az 1 % az általános.
A bérlőnek ma már nem önkormányzati lakás esetén nincs elővásárlási joga. Hogy van-e a társasházi lakóknak, azt valóban a th. alapító okirata szabályozza.
köszönöm a választ!
a probléma részletes leírását áttettem a polgári jogi topicba.
sziatok!
bocsánat, ingatlanügyek topipic, nem polgári jogi.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02