Az oroklest majd annak idején vissza lehet utasitani, kiskorú nevében a gyámhatóság hozzájárulásaval. Az esetleges rokontartasi igénnyel szemben erdemtelensegre lehet hivatkozni.
örökösödés, kitagadás, szülötartás
Tisztelt Fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen lehetőségem arra , hogy az apámat megtagadjam. A szüleim 1991-ben elváltak. Előtte az apám ütött vert bennünket (anyámat, bátyámat, és engem). A válásuk előtt szexuálisan molesztált. 1991 a válásuk után még a bátyámmal meglátogattuk, de nem volt értelme. Alkoholista. Azóta nem találkoztam vele. Édesanyám örökségét kényszerítéssel elvette tőle. Az örökséget ( ingatlan) papíron eladta az élettársának, és neki holtig tartó haszonélvezeti joga van. Én örökölni nem akarok. A gyerekeim nem is ismerik őt. De szeretnék vele minden jogi kapcsolatot megszüntetni.
Segítségüket előre is köszönöm!
tombdigger
Az utána való öröklésről majd annak idején lemondhatsz. Az viszont nem zárható ki, hogy bizonyos élethelyzetekben szülőtartást kérhessen, ha ő egyébként annak idején eltartott és nem követ el ellened valami igazán súlyos dolgot.
Édesanyám alkoholista. Ennek okán mindenét elitta, csak adóssága van. Minden olyan helyzetben, ami tőlünk telt segítettünk neki. Most is jelzálog van az adósságai miatt a családi házunkon. Ő 2 évig be nem jegyzett élettársi kapcsolatban élt egy férfival, aki idén májusban az italozása miatt kirakta a házából. Anyukám, ha iszik dühöngő őröltté válik. Káromkodik, tör-zúz, szörnyeteggé válik. Sajnos,természetesen nem ismeri el, hogy iszik. Sikerült elhelyeznem egy idősek otthonában, ahol pár hónapig kibírta alkohol nélkül, de 2 hónapja egyre gyakrabban részeg. Mivel a nyugdíja nem fedezi az havi ellátását, én egészítem ki. Az én háztartásomban van a felnőtt fiam, aki tartósan beteg, róla is gondoskodni kell. Most anyukám eltalálta, hogy kijön az otthonból. Én biztosan nem tudom magamhoz venni. Mit tehetek ?
Van-e bármilyen lehetőség arra hogy a szülő-gyermek viszonyt megszüntessem az anyámmal? Szeretném nagymamám nevét vagy fiktív nevet használni az 'anyja neve' mezőbe, mert ahányszor le kell írnom a nevét felfordul a gyomrom.
Nem kívánok utána örökölni (nincs adósága, saját ingatlana van, nem az adóság elől menekülök), és gondoskodni sem, nem is tudnék jó szívvel semmilyen formában a jólétéhez vagy az életben maradásához hozzájárulni.
Mi a kérdés?
Üdvözlet.
Érdeklődni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ előre is köszönöm.
Üdvözlet.
Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.
Rosszul érted. Ha a perben azt állítod, hogy nem valós a kitagadási ok, akkor az, aki helyetted örököl, köteles bizonyítani, hogy valós. (Persze, ha nem bizonyítja, akkor is csak kötelesrészre vagy jogosult, mert az érvénytelen kitagadás attól még kizárásnak jó.)
Kedves Mindenki!
Az öröklési jogot olvasva szembe tünt nekem a kitagadás témakörében az alabbi mondat:
"A kitagadás alapjául megjelölt ok alaptalanságát annak kell bizonyítania, aki a kitagadásra hivatkozva örökölni kíván vagy egyébként tehertől mentesülne."
Jol ertem tehat, ha engem egy mondvacsinalt okkal (extrem pelda: tettlegesség szülö ellen) tagadnak ki, nekem kell bizonyitanom, hogy nem bantottam a szülöt?! Megis hogyan bizonyithatom azt, ami nem történt meg?
Nagyon varom szives valaszukat es elöre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02