örökösödés, kitagadás, szülötartás

ObudaFan # 2019.02.25. 09:11

Az oroklest majd annak idején vissza lehet utasitani, kiskorú nevében a gyámhatóság hozzájárulásaval. Az esetleges rokontartasi igénnyel szemben erdemtelensegre lehet hivatkozni.

Skbrigi # 2019.02.24. 19:06

Tisztelt Fórum!

Azt szeretném megtudni, hogy van-e valamilyen lehetőségem arra , hogy az apámat megtagadjam. A szüleim 1991-ben elváltak. Előtte az apám ütött vert bennünket (anyámat, bátyámat, és engem). A válásuk előtt szexuálisan molesztált. 1991 a válásuk után még a bátyámmal meglátogattuk, de nem volt értelme. Alkoholista. Azóta nem találkoztam vele. Édesanyám örökségét kényszerítéssel elvette tőle. Az örökséget ( ingatlan) papíron eladta az élettársának, és neki holtig tartó haszonélvezeti joga van. Én örökölni nem akarok. A gyerekeim nem is ismerik őt. De szeretnék vele minden jogi kapcsolatot megszüntetni.
Segítségüket előre is köszönöm!

ObudaFan # 2018.11.26. 21:01

tombdigger

Az utána való öröklésről majd annak idején lemondhatsz. Az viszont nem zárható ki, hogy bizonyos élethelyzetekben szülőtartást kérhessen, ha ő egyébként annak idején eltartott és nem követ el ellened valami igazán súlyos dolgot.

Mufti2018 # 2018.11.26. 17:52

Édesanyám alkoholista. Ennek okán mindenét elitta, csak adóssága van. Minden olyan helyzetben, ami tőlünk telt segítettünk neki. Most is jelzálog van az adósságai miatt a családi házunkon. Ő 2 évig be nem jegyzett élettársi kapcsolatban élt egy férfival, aki idén májusban az italozása miatt kirakta a házából. Anyukám, ha iszik dühöngő őröltté válik. Káromkodik, tör-zúz, szörnyeteggé válik. Sajnos,természetesen nem ismeri el, hogy iszik. Sikerült elhelyeznem egy idősek otthonában, ahol pár hónapig kibírta alkohol nélkül, de 2 hónapja egyre gyakrabban részeg. Mivel a nyugdíja nem fedezi az havi ellátását, én egészítem ki. Az én háztartásomban van a felnőtt fiam, aki tartósan beteg, róla is gondoskodni kell. Most anyukám eltalálta, hogy kijön az otthonból. Én biztosan nem tudom magamhoz venni. Mit tehetek ?

tombdigger # 2018.11.23. 17:26

Van-e bármilyen lehetőség arra hogy a szülő-gyermek viszonyt megszüntessem az anyámmal? Szeretném nagymamám nevét vagy fiktív nevet használni az 'anyja neve' mezőbe, mert ahányszor le kell írnom a nevét felfordul a gyomrom.
Nem kívánok utána örökölni (nincs adósága, saját ingatlana van, nem az adóság elől menekülök), és gondoskodni sem, nem is tudnék jó szívvel semmilyen formában a jólétéhez vagy az életben maradásához hozzájárulni.

ObudaFan # 2018.11.09. 15:26

Mi a kérdés?

Gyulacika # 2018.11.08. 20:05

Üdvözlet.

Érdeklődni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ előre is köszönöm.

Üdvözlet.

Érdekl?dni szeretnék, hogy tud valaki segíteni egy hagyatékkal kapcsolatos kérdésben?
Választ el?re is köszönöm.

ObudaFan # 2017.11.02. 10:31

Rosszul érted. Ha a perben azt állítod, hogy nem valós a kitagadási ok, akkor az, aki helyetted örököl, köteles bizonyítani, hogy valós. (Persze, ha nem bizonyítja, akkor is csak kötelesrészre vagy jogosult, mert az érvénytelen kitagadás attól még kizárásnak jó.)

Marimamzi # 2017.10.31. 17:25

Kedves Mindenki!
Az öröklési jogot olvasva szembe tünt nekem a kitagadás témakörében az alabbi mondat:
"A kitagadás alapjául megjelölt ok alaptalanságát annak kell bizonyítania, aki a kitagadásra hivatkozva örökölni kíván vagy egyébként tehertől mentesülne."
Jol ertem tehat, ha engem egy mondvacsinalt okkal (extrem pelda: tettlegesség szülö ellen) tagadnak ki, nekem kell bizonyitanom, hogy nem bantottam a szülöt?! Megis hogyan bizonyithatom azt, ami nem történt meg?

Nagyon varom szives valaszukat es elöre is köszönöm!