Kitagadnak?


the big cat # 2003.06.24. 03:51

Azért ez nem pontosan így van.

Neked semmit nem kell megfizetni, hiszen semmi olyan nem vész ami a tiéd lenne. Az örökhagyó halála előtt nem létezik igény sem az öröklésre, és a saját vagyonukkal azt csinálnak amit akarnak.

Elek Jánosné # 2003.06.23. 20:00

Köszönöm kedves the big cat, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.Sajnos ez nem jó hír. A sógornőm ex és ezek szerint a tőrvény segítségével én fizetem meg a fájdalom díját, ha a szüleim igy döntenek. szia

the big cat # 2003.06.23. 18:21

Nem lehet valakire íratni...és nincs olyan hogy valakinek az öröksége, amíg az örökhagyó el enm halálozik. Ha viszont még él, akkor a tulajdonjoga alapján szabadon rendelkezhet a vagyonával, akár el is ajándékozhatja, tekintet nélkül a az örökségre várókkal.

Lehet végrendelkezni úgy hogy a törvényes öröklés remdjétől eltérően valaki más örökölje a vagyont, vagy annak egy részét. lehet valakit kizárni az öröklésből. Ebben a két esetben azonban jár a köteles rész,a i a törvényes örökésg fele a te esetedben. (Az ajándékozás bizonyos eseteiben is jár a köteles rész)

Köthetenek öröklési szerződést is, ebben az esetben a kötels rész ugyan jár, de annak alapjába nem tartoznak bele az öröklési szerződésben lekötött vagyontárgyak.

Ezen túl a törvényben taxatíve felsorolt súlyos indokokkal ki is lehet tagadni valakit az örökségből, ebben az esetben még a kötelese rész sem jár, az örökös kiesik az öröklésből.

A szüleidnek elég végrendeleti örökösként a sógornődet megjelölni, és a 'te örökséged' felét már is ő kapja, jobban mondva ő is örökös lesz, s te csak a kötelese részre leszel jogosult.

A végrendelet megtámadható bíróság előtt, de ha ezt közokiratba foglalták, akkor elenyésző az esélye a nyerésnek, és még ha egyszerű okiratba foglalták is elég esélytelen a dolog, minimum azt kellene bizonyítanos, hogy a szüleid cselekvőképessége hibádzott.

Elek Jánosné # 2003.06.23. 17:40

Szüleim az én örökségem felét a Sógórnőmre akarják iratni. Tehetik e az én beleegyezésem nélkűl? Ha igen, milyen indokkal?