Válás utáni vagyonmegosztás - Mennyi az elévülés ideje?


Hekatee # 2003.07.07. 10:20

Ha haszonélvezeti joga volt az ingatlanon, akkor az eladásakor alá kellett írnia az adásvételi szerződést.
Mi szerepelt a szerződésben, hogy milyen feltételekkel mond le a haszonélvezeti jogáról? ez a döntő a kérdésben. Ha ingyenesen lemondott, akkor többé nem követelheti annak ellenértékét. ( egyébként is, nem az elvált feleségétől követelhetné az ellenértéket, hanem a neveltlányától, mert nyilván ő kapta azt meg
Visszakövetelhetné esetleg azonban az ajándok a nevelt lányától, ha szigodúan megszabott Ptk. beli feltételek fennállnak. ( ezzel kapcsolatosan korábbi kérdésekre adott válaszoknál, ha visszaolvassa azokat, megtalálja a feltételeket)

zizipotty # 2003.07.05. 16:50

Tisztelt fórumolvasók és hozzászólók!
A következőkben szeretném segítségeteket kérni:
Egy ingatlant az ex-feleségem saját gyermekének ajándékoztuk - akit ötéves kora óta együtt neveltünk -, ezzel egyidőben erre az ingatlanra haszonélvezeti jogot jegyeztettünk be ex-feleségem és a saját nevemre.

Az ingatlan értéke 1996-ban 6 M Ft volt, ebben az időben mintegy 2 M Ft-ot és saját kezem munkáját fektettem be a ház átépítésébe (jóformán egyedül építettem). Az ingatlant 15 M Ft-ért értékesítette a 2002-ben.

Időközben, idén januárban elváltunk (közös megegyezéssel). Ekkor már egy éve külön éltünk. A válás előtt 10 hónappal a hozzájárulásommal értékesítette az ex-feleségem a fenti ingatlant azzal a szóbeli ígérettel, hogy a nekem járó pénzt az ingatlan értékesítése után kifizeti. Ígéretét nem tartotta be, az összeget másik ingatlan vásárlására fordította teljes egészében, ahol most ő él az immár nagykorúvá vált gyermekével. A bíróságon, a válóperes tárgyaláson jegyzőkönyvbe mondta, hogy nem fizetett egy fillért sem a haszonélvezetem értékének fejében. A tulajdonos jelenleg is a nagykorú nevelt lányom, további tulajdonjogokról nincs tudomásom, csak sejthetem, hogy az ex-feleségem részben tulajdonos, vagy haszonélvezeti joga van. Miután a bírónő előtt kijelentette, hogy részemre nem fizetett semmit, hogyan és meddig kezdhetek peres eljárást a szóban forgó vagyoni részem ügyében?

Várva válaszaitokat, előre is köszönöm!

zizipotty