több feleség

Tigrincs # 2005.07.07. 15:21

Köszi mindenkinek a válaszokat!

the big cat # 2005.06.30. 20:26

Bali, az egy szép ország...

derill # 2005.06.30. 20:05

Ez igaz. Viszont egyetlen állam sem köteles elismerni a többnejüséget, ha a társadalmi rendje ezt nem ismeri el. Az arab házasodhat saját törvényei szerint a saját államában, és gyakorolhatja is ezeket a jogait a saját államában, viszont ha más országba megy, tudomásul kell vennie, hogy ott annak az országnak a szabályai irányadóak rá. Ezen felül még ha menedékjogot kér és kap is, sem köteles az állam a sok feleséget elismerni. Egyet igen, mert az ő társadalmi rendje ezt teszi lehetővé, a többit meg oldja meg az arab ahogy akarja, meneküljön olyan országba, ahol ezt elfogadják. A többnejüség a legtöbb országban nem elfogadott, de azér vannak olyan országok, akiket ez nem zavar, szintén muzulmán területek, pl. Bali és hasonló.

Nem kötelező Európába jönni, de kötelező az európai szabályokat elfogadni.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2005.06.30. 15:46

Erre van aközrendi záradék. Általában a családjogi viszonyokat az illető személyes joga alapján kell megítélni, kivéve, ha az a közrendi záradékba ütközik.

dr. Bubo # 2005.06.30. 15:11

De mi van akkor, ha valakinek egyi állampolgársága sem magyar, hanem arab, vagy afrikai országból származik, ahol a töbnejűség, ill. többférjűség is lehetséges, és tövényes, valamint a másik állampolgársága szerinti országban sem monogámia a divat... Ezt személyes joga szerint kell megítélni, és nem az Nmj. szabályai szerint, az csak kisegítő lehetőséget ad bizonyos esetekre, pl. menedékjog. Lehet, hogy én tévedek.

derill # 2005.06.30. 13:24

Big: nemcsak szerinted:)) Egyetértünk!

Egyébként én meg pont most tanultam konkrétan ezeket az eseteket, amikor a strasbourgi eljárást tanultam.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

the big cat # 2005.06.30. 13:13

Amennyiben az illető magyar állampolgár, úgy külföldi többes házasságkötése is bűncselekmény szerintem.

the big cat # 2005.06.30. 13:12

Mo-on a dolog egyértelmű, az Nmjtvr közrendi záradéka miatt kizárólag az első feleség fogadható el törvényesnek, a második házasságkötés érvénytelen a magyar jog szempontjából, sőt ha arra Mo-on került volna sor, úgy bűncselekmény is lenne.

calpurnia # 2005.06.30. 08:21

Szerintem vagy nyilatkoznia kell az illetőnek, hogy kit tekint feleségének (elsősorban :-) vagy az első feleséget. Mintha már olvastam volna ezen a fórumon hasonló esetről...

Tigrincs # 2005.06.30. 08:19

Derill: Melyik az az egy feleség?Az elsőt fogadják el?

derill # 2005.06.29. 19:23

Nem, ez nem kérdés. Ha egy államban csak egyetlen feleséget fogad el az ottani jogszabály, akkor akárhány felesége is van az illetőnek, csak egyet tekint majd az adott állam feleségnek, tehát például csak egynek ad kedvezményes vizumot, illetve azokat a kedvezményeket, amik házastársnak adhatóak, vagy például letelepedési engedélyt, mint házastársnak. Ez azt jelenti, hogy például lehet, hogy a többi feleség is megkapja a vizumot, de nem mint feleség, hanem mint bármely más turista, és a feleségi mivoltot egyáltalán nem ismeri el majd az adott állam, ugy kezeli a nőt, mintha nem lenne hozzátartozó.

Ez például tartózkodási engedélyek esetében lényeges, mert a többi feleség hiába fog hivatkozni a család egységére, egyszerüen figyelmen kivül hagyják azzal az indokkal, hogy már ott a pasi felesége, és csak egy felesége van.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

dr. Bubo # 2005.06.29. 12:28

A kérdés az, hogy melyik állampolgársága volt előbb, és melyik államban él életvitelszerűen.

Tigrincs # 2005.06.29. 12:02

Arra keresem a választ,hogy vajon az a személy aki saját országában a törvények éltal megengedett módon több feleséget tart,ha egy másik országban is állampolgár ott lehet-e több felesége,ha egyébként ott ezt nem fogadják el?