öröklés + mostoha - öröklés + mostoha


Rexor # 2003.07.22. 07:33

A mostohaanyád az ingatlant és a rád eső vagyont nem értékesítheti a Te hozzájárulásod nélkül. Biztosítékképen kérheted az illetékes közjegyzőtől vagyonleltár készítését, amiből világosan kitűnik hogy melyik vagyontárgy kit illet (ingatlan öröklésénél gondolom ez már automatikusan megtörtént). Ha még jobban be akarod biztosítani magad pénzt, értékpapaírt, értéktárgyat közjegyzői letétbe is helyezhetsz.

A festménynél tuni kellen, hogy kivel kötöttél szóbeli megállapodást, kinek a tulajdonában volt előzőleg.
A feltöréses módszert nem javaslom, mert ha nincs bizonyítva hogy a Te tulajdonod, akár a lakást közösen használó sérelmére elkövetett lopás miatt feljelentést tehetnek (nagyobb értéknél a büntetés akár 3 évig terjedő szabadságvesztés is lehet).

lale # 2003.07.22. 01:08

Szia,
Én egy egyetemista lány vagyok. Szüleim elváltak, édesanyámmal nem tartom a kapcsolatot. Édesapám egy éve meghalt, jelentős vagyont hagyva rám, mostohaanyámmal és féltestvéreimmel közös osztatlan ingatlanok  résztulajdonát örököltem mostohaanyám holtig tartó haszonélvezeti jogával, az öröklés rendje szerint.

Megnyertem egy ösztöndíjat, és hosszabb távra amerikai művészeti iskolába keszulok, szeretném bebiztositani magam a mostohaanyámmal szemben. Mi a teendőm?

Masik kerdes:
Ha a közös ingatlanban (aminek részben tulajdonosa vagyok) található ingóságot (egy festményt), ami szóbeli megállapodás szerint engem illet, az egyik helyiségből (az ő tudta nélkül, egy ajtó felfeszítésével) elviszem, akkor mi történhet?

A szóbeli megállapodás írásbeli aláírására semmi esély nincs, és félek, hogy ha nem csinálok semmit, az a legrosszabb.

Köszönöm a segítséged,

Kinga