árvaellátás

niceday # 2008.11.19. 09:21

Kedves Gyertya!
Köszönöm a válaszod!
Üdv:
niceday

rockerlala # 2008.11.20. 17:53

Kérdésem lenne,hogy jogosult árvaellátásra az a gyerek aki beiratkozott egy alapitványi szakiskolába,de rendszeresen nem jár oda,vizsgát nem tett,mert inkább feketén dolgozott mint pultos egy presszóban ?Az árvaellátást és családi pótlékot természetesen folyósitják részére és még keres 80.000 ft-ot.

gyertya # 2008.11.20. 19:59

rockerlala

Az árvaellátásra való jogosultságnak feltételei vannak. Ezek közé tartozik az, hogy bizonyos időközönként a tanulói/hallgatói jogviszony fennállását bizonyítani kell. Amennyiben ez megtörténik akkor az árvaellátás az árvát megilleti. Magyarul, ha tudja igazolni, hogy az iskolával fennáll a jogviszonya jár az árva.

Üdv: Gy

rockerlala # 2008.11.21. 06:46

Köszönöm az információt.

csipi22 # 2008.11.26. 09:38

Szüleim 1 éves koromban elváltak, édesapám 3 éves koromban új házasságot kötött, 4 éves korom óta semmiféle kapcsolat nem volt közöttünk, gyerektartást sem volt hajlandó fizetni. Most jutott tudomásomra (nem hivatalos úton), hogy sajnos édesapám már 5 évvel ezelőtt meghalt. Én most 22.-én töltöttem be a 25. évemet, jelenleg negyedéves egyetemi hallgató vagyok nappali tagozaton. Kaphatok-e visszamenőleg legalább 6 hónapra árvaellátást, és milyen feltételekkel? Hová fordulhatnék segítségért?
Köszönettel: csipi22

gyertya # 2008.11.26. 11:27

csipi22

A szükséges feltételek - társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. tv. 54-55. § - fennállása esetén jogosult lehet árvaellátásra. Igényelni kell, ha az elhunyt nyugdíjas volt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, ha nem nyugdíjasként hunyt el a lakóhely szerinti regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól.
Visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető az igény. Amennyiben első alapképzésben az első diploma megszerzésére irányuló tanulmányokat folytat, akkor kivételes alapon a tanulmányok befejezéséig, de legfeljebb a 27. életéve betöltéséig kivételes árvaellátásra is jogosult lehet. Ezt külön eljárásban kell igényelni a Nyufigtól.

Minden jót: Gy

csipi22 # 2008.11.26. 11:38

Nagyon köszönöm a gyors és pozitív választ!
csipi22

KisSzisza # 2008.11.26. 17:35

Sziasztok!

A segítségeteket kérném sürgősen. Olyan gondom lenne hogy jelenleg nappali tagozaton tanulok de hetente csak két órám van! Kapom az árvaellátást mivel édesapám meghalt. Szeretnék menni dolgozni teljes munkaidőben bejelentve. És az lenne a kérdésem hogy akkor továbbra is folyósítják e részemre az árvaellátást. Továbbra is maradok nappali tagozaton egyéni tanrenddel minden feltétel változatlanul fenn áll, csak mellette bejelentett munkahelyem lenne.

Válaszotokat előre is köszönöm!

gyertya # 2008.11.27. 13:45

KisSzisza

Amíg az oktatási intézmény igazolja, hogy a tanulói/hallgatói jogviszonya a megfelelő tagozaton fennáll, az árvaellátásra jogosult.
Az árvaellátás mellett végzett munka nem korlátozott. Amennyiben viszont megszűnik a tanulói/hallgatói jogviszonya, azt haladéktalanul be kell jelenteni a folyósító szervnek.

anita222 # 2008.11.29. 18:30

Jó estét!

Kérdésem,hogy a 13.havi nyugdíj vonatkozik-e az árvaellátásra is?

gyertya # 2008.11.29. 21:15

anita222

igen

Gy

anita222 # 2008.11.30. 09:00

Köszi a választ, de ha nem kaptam,akkor mi lehet az oka?

gyertya # 2008.11.30. 09:01

anita222

Az, hogy 2008-ban állapították meg az árvaellátást és akkor csak 2009-től jár a 13. havi.

Üdv: Gy

anita222 # 2008.11.30. 09:41

Köszönöm gyors válaszodat!

budapesti # 2009.02.22. 14:16

Sziasztok.

Szeretnék választ kapni a következő kérdéseimre. Aki tud valamit róla kérem, segítsen válaszával. Előre is köszönöm szépen.

Tehát 20 éves vagyok és 2008 szeptemberében beiratkoztam gimibe. Édesanyám meghalt. Egyedül élek azóta. Szeptember közepén a MÁK-nál és a ONYF-nél igényt nyújtottam be saját jogon családi pótlékra, és árvaellátásra. A MÁK a családi pótlék igényemnek 2009 januárában helyt adott és kiemelt összegű pótlékot utalnak. Viszont az árvaellátási igényemet elutasították. Indoklásuk szerint azért mert nem nappalin járok. Ez Ok. Ezt fellebbeztem, mivel nappali rendszerű felnőttképzés keretében tanulok. Ergo a nappali 90%-át eléri az esti óraszám. Szerintem jár. De nem vagyok benne biztos. Szerintetek jár? Mégvalami! A gimi mellett dolgozom is. A havi bruttóm 75ezer , netto 60ezer. Valamint azt is szeretném megtudni, hogy meddig húzhatják az ügyintézést. ?! A fellebezés óta 2 hónap telt el.
Köszönöm a segítséget. A gyorsabb válaszért -amennyiben lehetséges- a postafiok00@postafiok.hu-ra kérném a választ.

üdv

gyertya # 2009.02.22. 16:01

budapesti

Azt, hogy a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat nem elég Önnek tudnia, azt az iskolának igazolnia is kell. Ha ez megtörtént és a fellebbezéséhez csatolta, véleményem szerint elegendő a jogosultság megállapításához.
A fellebbezést tértivevénnyel adta postára? Az visszaérkezett, hogy átvették? Ha igen, akkor keresse meg a Nyufig-ot, érdeklődjön.
A munkavégzés nem kizáró ok.

Minden jót: Gy.

budapesti # 2009.04.06. 12:59

Kedves Gyertya!

Köszönöm szépen a gyors válaszodat! Igen ajánlva adtam postára a fellebbezést és a "nappali rend..." iskolalátogatási igazolást. Hívtam őket, azt mondták majd ha lesz valami akkor hívnak.

anita222 # 2009.04.18. 12:50

Sziasztok!

Kislányom után a min.árvaellátást kapom,ami havi 24.250.-Ft.Most leszázalékolnak és nem tudom,hogy jól értelmezem-e a jogszabályt, ezután dupla összeget fogok kapni?
Ill.a másik kérdés,hogy ilyenkor automatikusan az emelt összeg jön majd, vagy ezt kérvényezni kell.
Köszönöm: Anita

monalisa1 # 2009.04.18. 16:40

Anita,

Akinek mindkét szülője elhalálozott, vagy életben lévő szülője rokkant, 60%-os mértékű árvaellátásra jogosult.

A rokkantságod megállapítása után a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell ill. lehet fordulni az emelt összegű ellátás folyósítása végett. A szükséges ürlap letölthető: http://www.onyf.hu honlapról.

"Lisa"
laikus hozzászóló

anita222 # 2009.04.18. 17:33

Köszönöm!

Ez összegben nem tudod véletlenül,hogy mit jelent? Most a min.-ot kapom,mivel apuka hajléktalan alkoholista volt az elmúlt 14 évben( el is váltunk és nem is láttuk azóta sem) igy kevés volt az éve.

monalisa1 # 2009.04.18. 17:41

Mivel a leírtak alapján egy minimum összeg van jelenleg megállapítva, így valami "nagy" pénzre sajnos ne számíts.

Konkrétumot nem tudok, mint írtam is csak egy laikus hozzászóló vagyok.

Frosty # 2009.04.23. 18:33

Üdv!

Ismerősöm ügyében kérnék segítséget. Ismerősöm (aki nevelőszülőként az általa nevelt gyermek nem nyugdíjasként elhunyt édesapja után szeretne igényelni árvaellátást) kapott egy db ONYF. 3515-275. számú nyomtatványt a nyugdíjbizt. igazgatóságtól. Ezen a nyomtatványon szerepel, hogy "Az árvaellátás és a szülői nyugdíj igényléséhez külön nyomtatványt kell kitölteni." Kérdésem az, hogy szüksége van-e még egy másik, ONYF. 3515-275/B. jelű nyomtatványra is az árvaellátás igényléséhez?

budapesti # 2009.05.12. 09:52

Kedves Mindenki/Gyertya!

Végre megkaptam a határozatot. Jogosult vagyok az árva ellátásra. Még mindig van olyan amit nem tudok pontosan. Kérném a hozzáértő segítségeteket. Több helyen írnak a 13. havi nyugdíjról: megszűnik, nem szűnik meg, marad, nem marad meg. Tehát akkor van 13. havi ellátás vagy nincs? Ha nekem 2008-tól állapították meg az ellátást akkor én még fogok kapni? Az mit jelent, hogy elsőfokú határozat? Még nincs teljesen lezárva az ügy?

Szép Napot mindenkinek!

monalisa1 # 2009.05.12. 12:51

A Parlament tegnap döntött arról, hogy a 13. havi nyugdíj 2009.07.01-től megszűnik, azaz ami eddig volt az a továbbaikban nem lesz már - sajnálatosan. (A későbbeikben, vagyis pár év múlva, ha az ország akkori gazdasági helyzete megengedi, visszatérhetnek a témára.)

"Lisa"
laikus hozzászóló

gyertya # 2009.05.12. 15:12

budapesti

Lisa a kérdései egy részére már válaszolt.
A közigazgatási igényelbírálási eljárásban a legalsó szint az I. fok. Amennyiben az igénylő nem fogadja el az I. fokon meghozott határozatot és fellebbez, akkor az elbírálás másodfokon folytatódik.
Az Ön esetében, amennyiben elégedett a meghozott határozattal és nem fellebbez, akkor az igényelbírálási eljárás befejeződött, további teendője nincs.