árvaellátás

anita222 # 2013.07.03. 07:52

Lejártuk a lábunkat,Nyufig,régi iskola,új iskola és el vagyok keseredve.
A régi suli már az új még nem ad ki se iskolalátogatásit,se a nyomtatványokat nem írja alá.Árvaellátást igaz,hogy majd visszamenőleg folyosítanak októberben,de addig mi lesz?Méltányossági sincs,direkt megkérdeztem,
Diákmunkát nem tud vállalni,mert egyik suli sem ad iskolalátogatásit.Hogy még ne legyen elég bajunk a buszsofőr nem fogadta el az iskola által adott papírt,ami elvileg október 31-ig helyettesíti a diákigazolványt és 50%-os utazásra jogosít.A suliba el kellett menni beiratkozni (100km-re lakunk),hazafelé a nyugdíjas jegyével jött,de hamar elfogy,ha ez így megy.
Tegnap a férjemet vittem rák utáni kontrollra,bementem én is a suliba,hátha csak a gyereknek nem adnak,de nekem se adtak.Kizárólag szeptemberben hajlandók bármit aláírni,ill.iskolalátogatásit adni,mert addig akármi történhet.

anita222 # 2013.07.04. 13:10

Tisztelt Szakértő!

Mivel a Meló diáknál iskolalátogatási igazolás hiányában nem tudunk munkát vállalni,kérdésem,hogy milyen munkát lehet elvállalni a nyári szünetben,hogy majd októberben biztosan megkapjuk visszamenőlegesen az ellátást.
Egy kínai üzletben eladóként heti 49 órát dolgozhat-e a gyerek bruttó 68 ezerért?
Mielőbbi válaszát előre is köszönöm!Anita

monalisa1 # 2013.07.04. 13:42

A kínai tulajdonos a diákot nem fogja bejelenteni arra a pár hétre, így nála annyit kell dolgozni amennyit "előír", és a pofátlanul kevésért...

Van valami 1.000 Ft/hó bejelentési- engedélyezési lehetőség a NAV-nál - pontosan nem tudom, talán majd valaki leírja ill. beidézi a jogszabályt -, aztán mehet dolgozni a malenkij robot...

Ami a nyári szünetre vonatkozó árvajáradék dolgát illeti, az egyik sulit már kijárta a másikra a tanév még el sem kezdődött., a diák nem tudja bizonyítani, hogy ősztől oda be is ül...
Az ellátást majd utólag folyósítják.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.07.04. 13:58

tutyi14

Ha esetleg még erre jársz: az árvaellátás csak nappali tagozatos tanulmányok esetén jár. A tanulmányok mellett lehet dolgozni, ez nem kizáró ok.

anita222 # 2013.07.04. 14:14

Köszi,vagyok,figyelek,ez nappali tagozatos,okj-s képzés lesz,még ingyenes koleszt is kaptunk hálisten,csak a kajáért kell fizetni.Albérletet nem tudtam volna semmiképp se fizetni.
Érdekes,a Emberi Erőforrások Minisztériuma
Szociális Lakossági és Tájékoztatási Osztály
tájékoztatása szerint,ennyi van leírva: Folytathat-e az árvaellátásra jogosult személy keresőtevékenységet?
A keresőtevékenység (pl. diákmunka) folytatása az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti.
Másik érdekesség:
Meddig folyósítják az iskolai tanulmányok címén megállapított árvaellátást?
Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, a nyári tanulmányi szünet tartamára is jár.
Elvileg szünet van,mégsem jár,csak visszamenőleg :(

Ebből nehéz kisütni bármit is,de ha jól értem,ha talál olyan munkát a nyárra,ahol be is jelentik,pl.egy hotelben takarítás,az nem zárja ki,hogy októberben megkapja visszamnenőleg,mert ha ez miatt nem fizetik ki,akkor 18-20-ezerért dolgozott.

monalisa1 # 2013.07.04. 15:00

Előszőr is gratula a kollégiumi felvételhez, jó kis közösségek tudnak ott kialakulni. (Munkát esetleg próbálj találni egy Meciben vagy hasonlóban, hátha lehet eszegetni a már lejárt- vendégnek már ki nem adható 4-6 órás szendvícsekből: újra sütni/ melegíteni tilos...)

Az árvaellátás a 25. életév betöltéséig jár.

A nappali tanulmányok mellett akár korlátlanul lehet dolgozni - ha van hol, és ha nem megy a tanulás kárára.

A továbbtanuláskor a köztes 2 hónapról előre senki nem tud iskolalátogatási igazolást adni, ezt majd szeptemberben lehet beszerezni és a MÁK-nak beküldeni.

monalisa1 # 2013.07.04. 15:14
Encsa # 2013.07.06. 14:49

Tisztelt Címzett!

Jelenleg árvaellátásban részesülök, nappali tagozatos tanár szakos hallgató vagyok. Szeptemberben kezdődik a szakmai gyakorlatunk, amely az utolsó félév, azonban októberben töltöm be a 25. életvemet. Nincs semmilyen mód, hogy méltányossággal kérelmezzem az októbertől januárig, vagyis a félév végéig terjedő időszakra az árvaellátasom további folyósítását? Főleg mivel az összefüggő tanítási gyakorlat alatt sem az anyaintézménytől, sem a befogadó iskolától nem kapunk az ott végzett munkánkért semmiféle támogatást, ráadásul így még munkát sem tudok keresni emellé. Tehát a helyzet siralmas.

Üdvözlettel:

Bús Enikő

ahamima # 2013.07.06. 15:29

Encsa

A 168/1997. kormányrendelet 72/B. § (7) bekezdése szerint:
"A 25. életévét betöltött, felsőfokú oktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató személy árvaellátásának meghosszabbítása az első – alap- és mester- vagy osztatlan – képzésben, az oklevél megszerzésére irányuló tanulmányok folytatásának idejére, a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időt meg nem haladóan, legfeljebb a 27. életév betöltéséig engedélyezhető."

A folyamatosság fenntartása érdekében célszerű a kérelmet 25. életéve betöltése előtt 2-3 héttel előterjeszteni.
Nyomtatványt a www.onyf.hu címen a nyomtatványtárban talál. (K29-es nyomtatvány)

Üdvözlettel: ahamima

Sophiae # 2013.07.15. 11:30

Jó napot kívánok!!

Alapképzésben diplomát szereztem és folyamatban van a nyáron a mesterképzés (nappali) felvételi eljárása. Érdeklődni szeretnék, hogy a nyár folyamán is jár-e számomra a félárvasági havi ellátás?

Edit3000 # 2013.07.17. 11:16

Tisztelt Szakértő!

Én is olvastam ezt a részt a törvényben a 25. életév utáni hosszabbításról. A problémám, hogy nekem ez már a másoddiplomám, viszont azt hallottam, hogy így is igényt tarthatok erre a lehetőségre, mivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, közszolgálati ösztöndíjas képzésben tanulok. Még az első diplomám mellett, párhuzamosan kezdtem bele, azóta sem volt semmilyen megszakítás. Én ugyan nem találtam erre vonatkozó jogszabályt, de hátha mégis létezik. Tudna valaki segíteni ebben???

Köszönöm előre is!
Edit

ahamima # 2013.07.18. 16:54

Sophiae

Amennyiben a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság rendelkezik a hallgatói jogviszonya 2013/2014-ben történő fennállásáról érvényes igazolással, akkor a nyári hónapokban is folyósításra kerül az árvaellátás, ha nem rendelkezik, akkor csak a beiratkozást követően, de akkor visszamenőleg a nyári hónapokra is folyósításra kerül az ellátás.

Edit3000

A jogszabályt kettővel ezelőtt idéztem, az elbírálás a nyugdíjbiztosítási szakigazgatási szerv vezetőjének hatásköre, terjessze el az igényét és várja a választ.

Robi19930613 # 2013.08.01. 09:10

Tisztelt Szakértő!
Nagyon fontos kérdésem lenne testvéremmel idénegyütt érettségiztünk Engem Szentendrére az Altiszti akadémiára vettek fel ő egy egerbe akar menni dekoratőr szakra.
Mind a két iskola 2 éves nappali tanrend szerint tanulmámk.
Édesanyám felhívta az egri sulit és ott azt mondták hogy az új kormányrendelet szerint 20 éves korig jár az árvasági.
A kérdésem az lenne mivel én 20 éves vagyok ezért én szeptembertől kaphatok árvaságit, mert a nyáron nem kaptuk de kaptunk egy papírt miszerint 25 éves korig igényelhetem ha tovább tanulok.
Ezért kicsit össze vagyok zavarodva remélem tud segíteni
Előre is köszönöm !

monalisa1 # 2013.08.01. 12:42

Alapesetben legfeljebb valóban csak a 20. életkor betöltéséig jár az árvaellátás, de ha az érintett tudja igazolni hogy nappali tagozaton tanul tovább, akkor folyósítják tovább. (A suliban majd mindketten kérjetek igalozást és azt tértis levélben küldjétek be a Nyufignak.)

monalisa1 # 2013.08.01. 12:48

A szeptemberben beküldött igazolás alapján októberban visszamenőleg megküldik a nyári hónapokra is az ellátást, míg a 2013/2014 tanév befejeztével ismét küldjetek igazolást. (Ugye a nyufig nem tudhatja ki tanul tovább ki meg beszüntette azt.)

delfingoka # 2013.08.03. 10:25

Sziasztok!
Nekem 2 éve meghalt anyukám, és azóta kapjuk (apukámmal élek együtt) az árvasági pótlékot. Középiskolába járok 18 éves vagyok. Amennyiben elköltözök, az összeg engem illet vagy apukámat? Esetleg valamilyen arányban el kell osztanunk?
Előre is köszönöm a választ!

ahamima # 2013.08.08. 12:01

delfingoka

Amennyiben a 18. életévét betöltötte, az árvaellátás felvételére - nagykorúságára tekintettel - Ön jogosult.
Ha a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól nem kapott erre vonatkozóan nyilatkozatot, írjon nekik, hogy a saját nevére és címére (esetleg bankszámlára) kéri az ellátás folyósítását.

teli83 # 2013.08.16. 21:00

sziasztok!
1983-ba születtem s 4 hónaposan gége metszett lettem majd 87-ben félárva is alap eljárás lezajlott édesanyám özvegyit én és tesóim meg árvaellátást kaptunk még ugye tanultunk.(2007-ig mert akkor abba hagytam az iskolát családi okok miatt) Munkahelyemen (2013)kérdezték tőlem hogy miért nem kapom a CSP ás az ÁRVÁT ami alap járna mert hogy létezik egy szabály miszerint jogosult vagyok rá!!!
A CSP elbuktam pedig 2007-2013-ig is kapnom kellet volna ÁLLAMKINCSTÁR ügyintéző szerint is de most már nem lehet visszaigényelni mert egy jogszabály nem engedi 620e12 alap 1.440.000 amitől elestem
Az árva meg ügyintéző vissza nézéséből tudom hogy 2007-ben 39e volt 63912 s nem veszek bele semmi emelést meg semmit 2.800.800

azaz ezen két összeget eddig elbuktam :( 4.240.800 tudok valamit tenni vagy nem!?!
TUDOM HOGY AMIT NEKI KELL ADNI AZ LASSAN MEGY DE HA NEMEK KELLET VOLNA FIZETNI MAR NEM LENNEK BEKEN HAGYVA ELFELEDVE

A beadványom árvára jogos 50%kaptam meg s a nyuf is megkapta adatok erre hiánypótlásra vissza küldték!!!
FELÜLVIZSGALAT:NEM SZÜKSÉGES ez magyarul véglegesített
Felül vizsgálati idő nem lett meghatározva!!!
VÉLEMÉNYEZÉS: a beteg 67%min 2007,01,05 véleményezhető
Véleményezés: fent állhat 2007,01,01 óta vagy nem!!!

ahamima # 2013.08.19. 08:09

teli83

Amennyiben az iskolai tanulmányok befejezését követően az árvaellátást nem igényelte rokkantság, vagy megváltozott munkaképesség jogcímen, akkor csak a most benyújtott igény alapján ismerhető el a jogosultsága, maximum 6 hónapra visszamenőleg. Természetesen csak akkor, ha minden jogosító feltétellel rendelkezik.

teli83 # 2013.08.22. 02:13

Ahamima

Én mikor az iskolámat abbahagytam alap törvényt ismerve lemondtam mivel két testvérem is így tett és ezt a törvény előírást ismertem ismertük mi rám vonatkozott akkor s most is !!!
"HOZZÁ TESZEM MOST SE AZÉRT IGÉNYELTEM MERT NEM DOLGOZOK S EZT AZ ÖSSZEGET SZERETNÉM ÉLETFENNTARTÁSOMRA FORDÍTANI CSAK HA JÁR ÉS AKKOR MIÉRT IS NE IGÉNYELJEM HA JOGOSULT VAGYOK RÁ"
Akkoriban az aktám tartalmazta a STÁTUSZOMAT s mivel SAJÁT JOGON igényeltem magam mondtam le és nem szólt egy köhögést sem az ügyintéző ami így visszanézve igen szomorú,de nem tudok tenni sokat mert a törvény nem tudása nem mentesít a helyzet alól és nem fogom megkapni vissza menőlegesen ezt a Kisnek nem mondható összeget max beadástól számított idő +6 hónapot ügyintéző elmondassa szerint ami alap árvaellátást nézve 24250*(7hó ügyintézés +6hó a visszamenőleges 13 hó
"Nem hinnem régi összeget állítanak vissza ami majdnem 41 ezer volt"

monalisa1 # 2013.08.22. 08:40

Ha az "alap törvényen" az Alkotmányt érted, akkor anno sajnos nem olvastad el a Társadalombiztosítási Törvényt...

monalisa1 # 2013.08.22. 08:45

teli83

Az ügyintézőnek nem tiszte kérdezni ki miként is kíván a saját ügyében eljárni, történetesen egy jogáról lemondani. Joggal feltételezte tisztában vagy a dolgokkal...

Bocs de az a sajnálatos gégemetszés nem tartozik ide, a jelen problémádhoz.

---
  • laikus hozzászóló
Lara Kuran # 2013.09.01. 07:41

Jó napot kívánok! Szeretnék érdeklődni az árvaellátást illetően. Én 23 éves vagyok nappali tagozatos tanuló,de szeretnék átmenni esti tanszakra mert a bejárás nagyon sokba kerül és sajnos nem állunk jól anyagilag. Azt szeretném kérdezni,hogy ha esti tagozaton járok iskolába akkor is kapni fogom az árvaságit? Válaszát előre is köszönöm

Somika08 # 2013.09.06. 16:54

T.Cim
Szeretnék tájékoztatást kérni.
Mivel ez év január 1-től a törvény úgy fogalmaz, hogy megváltozott munkaképességü életben
lévó szülő esetében az árvaellátás 60 %-os mértékű, az eddigi ellátás január 1-től vissszamenőlegesen megigényelhető-e ha rehabilitációs ellátást kapok 2013.01.-től. A rehab. járadékot a törvény szavaival élve megváltozott munkapésségüek kaphatják.

Ha igen, mennyi időre visszamenőlegesen kaphatjuk, mivel mig szociális járadéknak hivták ezt a fajta ellátást ezen irányú kérelmünket elutasitották.
Szives válaszukat köszönöm.

Bojcika # 2013.09.06. 17:53

Tisztelt Szakértő!

12 éves kisöcsém édesapja, március 20.-án meghalt, azóta húzódik az árvaellátás kifizetése a részére. Állitólag a papirok hiánya miatt. Az édesanyám és a nevelőapám (aki meghalt) élettársak voltak és a volt családja nem hajlandó a munkáltató kis könyvét odaadni. Milyen lehetőségünk van ezen papirok hiányában, hova forduljunk segitségért?

Válaszát előre is köszönöm