Válóper előtt!


Naphal # 2006.06.28. 18:38

Nagyon kedves Vagy,köszönöm! Közben írtam Derillnek is.Hátha sikerülne okosabbnak lennünk mert hiszen elég elkeserítő,hogy ami már egyszer a Tiéd az 10-20 év alatt átszállhat másra:( Illetve a fele.Pénze nincs /semmi/ 2szobás panelról van szó amiből létezhetetlen venni 2 másikat.Gyerek már nagy:) Családos;) Nem értem és ezt a jogot:(

ObudaFan # 2006.06.28. 20:01

Nana, azért itt eléggé összekeveredtek a dolgok. Ingatlan tulajdonára nézve sem 15 év után, sem semennyi idő után nem keletkezik közös vagyon, ha az különvagyoni jellegű volt. A 15 éves szabály csak a mindennapi használati tárgyak helyébe lépő dolgokra vonatkozik. Az ingatlantulajdon tehát különvagyon marad.

A lakás használata valóban más kérdés, de ha gyermek nem volt, akkor attól a házastárstól, akinek az a különvagyona, semmi esély a használatot megszerezni.

Tamás123 # 2006.07.04. 16:51

Sziasztok!

A feleségem napokra, rendszeresen távol van a gyermektől.
Többek közt erre is hivatkoztam, amikor beadtam a gyermekelhelyezésről a keresetlevelet.

A kérdésem az lenne:

Nekem kell-e majd igazolnom feleségem távollétjeit?
Ha igen, hogyan tudom ezeket igazolni?
Bp. Nem hívhatom át az ismeretlen szomszédokat este 11-kor, hogy nincs itt a feleségem.
Vagy a gyermekpszichológus erre ki fog térni majd?
Csak a gyermek a "tanúm", 10 éves.

Vagy pedig a feleségemnek kell-e majd igazolnia a "jelenlétét"?

Légyszi adjatok tanácsot.

Naphal # 2006.07.12. 07:21

Sziasztok!
Elnézést,hogy csak most irok de nyaralni voltunk.Köszönöm a segítségeteket!

monalisa1 # 2006.07.12. 08:14

Tamás: ugye te sem gondolod komolyan az alanit kérdéseket, illetve nagyon naívak azok.

Természetesen MINDENT neked kell tudni bizonyítani, mert különben ő még az eget is letagadja az égről...

Javasoltam már néhény hete egy mindennapos napló bevezétés - ha nem is "okirati" bizonyító erejü de azért a semminél több.

Más. Ott laktok már x éve és a szomszédokat mint 'ismeretlen" lakótársakat jellemzed. (Bár az lehet hogy ők csak utóbb költöztek oda, valamint tán elég maguknak való, zárkózott emberek.) Nos fogj egy üveg bort és egy csokor virágot és egyik kora este kopogj be - ismerkedjetek.

Persze a másnak a magánéletbeli problémájához nemigen asszisztál senki...

Ha - és ismét ha - a kisfiu gyerekpszichológusi vizsgálata ESETLEGESEN meg is történik, egy 10 éves gyerkőc mit tud válaszolni arra, hogy az anyja mikor és mennyi ideig??

Szerintem állj már le a nejed állandó figyelésével., ez a párkapcsolat már szétment, és bár papíron még együtt vagytok de ő már független = elvált nőnek tekinti magát.

Amikor te már "nem leszel a képben" őneki nem fog kelleni rövidebb-hosszabb időkre eltávozni otthonról. Ezt majd néhány mondatban elmondja a bíróságon és nagy valószínűséggel el is fogján tőle fogadni.

k_k2 # 2006.07.12. 11:45

Én is laikusként szeretnék kérdezni.
A helyzet a következő: feleségem (13 év házasság, 9 és 6 éves gyerekek) erősen úgy tűnik, viszonyt kezdett az egyik (nős) kollégájával. Még őrzi a látszatot, de lehetetlen nem észrevenni hogy valami nincs rendben vele.
Egyelőre én is őrzöm a látszatot, nem sejti, hogy gyűjtöm a bizonyítékokat ellene.
Mindenképp szeretném előzetesen bebiztosítani magam, amennyire lehet.
Kérdések:

  • milyen az ítélkezési gyakorlat több gyerek elhelyezésében, mindenáron együtt szokták tartani a testvéreket, vagy előfordul az "egyik gyerek ide másik oda" megoldás is? (a nagyobbik gyerek egyértelműen hozzám jobban kötődik, a kisebbik az anyjához)
  • a vagyonmegosztás, gyerekelhelyezés kérdéseiben -vita esetén- van-e szerepe a felek viselkedésének? (ki volt a hűtlen, erkölcstelen életvitelű stb...)
  • konkrétan milyen szempontokat szokott figyelembe venni a bíróság a gyereknevelésre való alkalmasság elbírálásában? (pl. különféle krónikus betegségek, kereset, pro és kontra számítanak-e)
  • mint 40 felé járó, átlag körül kereső ember, aki soha életében nem fogja tudni egy másik lakás árát előteremteni nulláról, azt eldöntöttem: semmiképp nem engedem kiforgatni magam a lakásunkból, legvégső esetben erőszakkal is megvédem amiért megdolgoztam. Ettől eltekintve mit tehetek, hogy még idejében kimentsem az 50%-os tulajdonrészemet? (kb. 11 mFt-os panel)
  • érdemes beadni a válópert, vagy jobb megvárni amíg a nejem kezdeményezi?
  • végül: ha valakinek abszolút nincs ezirányú kapcsolata, merre induljon el, ha egy nagyon jó válóperes ügyvédet akar találni, és nagyságrendileg milyen konzultációs/képviseleti díjakra számítson?
Tamás123 # 2006.07.12. 13:33

monalisa1

Köszi az e-mailes válaszodat, nagyon hasznosak.

Nem véletlen kérdeztem az alábbit, mivel én állítom, nekem kell igazolni a távolléteket.
Naplóvezetés volt az első hónapban, meguntam utána.
Még ismerős sem szívesen avatkozik be ilyesmibe (Megértem)mszédok meg főleg nem.
Amiért főleg is kérdeztem, mert a bíróság írta, hogy valószínűsítsem.

Egyébként nem normál dolog, hogy lelép a gyerek mellől. Az nevetséges válasz lenne a részéről, hogy tőlem ment el. Ha ez igaz lenne, akkor nem is jött volna.
A feleségem a gyermek mellől és a pasijához ment. Ez nem elfogadott.

Tamás123 # 2006.07.12. 13:44

k_k2

Nem vagyok jogász, de nagyon jól teszed, hogy elkezded gyűjteni a bizonyítékokat. Szerelkezz fel kép és hangrögzítő eszközzel is, ha lehet.

Amúgy ha más fórumokon olvsgatsz, kissé hasonló cipőben járunk. Nálunk a feleségem lelépett a pasijához, én adtam be először a csak a gyermekelhelyezésről a keresetet, ő utána a bontóperre.

Amit még fontosnak tartok, mert én ennek igazolásával vagyok gondban, hogy vezesd a feleséged távolmaradási időpontjait, de tanúid is legyenek rá valahogyan. Mert az nagy negatívum, hogy 3 gyermek mellett napi X órát nem velük, hanem a pasijával tölt.

Tamás123 # 2006.07.12. 13:47

k_k2

Még annyit: Ha itt az írási mező felett ráklikkelsz az "öröklés és családjog" témára, rengeteg ilyen-olyan témájú fórumot találsz, ahol nagyon sok hasznos dolgot olvashatsz, köztük jogászokét.

hally789 # 2006.07.12. 16:10

Egy ártatlan kérdés???

Ha a feleség otthon meg kap minden szeretetet, harmóniát, békességet.....mi készteti arra, hogy a gyerekét is otthagyva ( ami a legnagyobb áldozat egy nõnek), elmenjen oda, ahol esetleg figyelnek rá netán megbecsülést vagy szeretet kap???????

Hmmmmmmm....

hally789 # 2006.07.12. 16:12

Furcsa dologgal állunk itt szemben... Állítólag minden rendben volt otthon, béke, harmónia, tökéletes férjek.....

Nem értem, AKKOR MIÉRT?????

Tamás123 # 2006.07.12. 17:02

hally789

Nem tudom, hogy nekem szólt-e a kérdésed, de oldalakat tudnék válaszolni, de helyette rövid leszek.

  • pénz
  • kocsi
  • ajándék aranyékszerek
  • naponta éttermi vacsora
  • hétvégeken ide viszi-odaviszi
  • egyedülálló pasi (otthagyott 3 gyerekkel) sokkal több figyelmet tud adni
  • "szülői "példa" a gordiuszi csomó gyors és hatékony megoldására (válás)

Soroljam még?

Bocs, de milyen áldozatról beszélsz, ha lelép a nő a gyermek mellől?

Tamás123 # 2006.07.12. 17:04

Még annyit: Az alábbiakat én nem tudtam neki biztosítani, most úrinő lett, még a WC-re is kocsival jár.

hally789 # 2006.07.12. 17:22

Na jó, de ha egy három gyerekes pasival kezd valaki, akkor annak van másik oldala is.... Gondolom 3 gyerek után kell fiteni mint az úri kutya gyereketartást, kell utánok járni ,jönni-vinni, nem beszélve a születés névnapokról, a karácsonyról, a szünidőről.....és még nem is említettem az otthagyott családot, a volt feleséget, a rookonokat, akik ugye ha akarna ha nem " be fogna kavarni néha- már nem is biztos, hogy rosszindulatból, de mégis elkerülhetetlen.).stb. Szóval ha valakinek van 3 gereke, azért otthagyni egy házasságot.......hát meggondolandó.......
A kocsi pedig nem minden, az ékszer pedig nevetséges - okos ember nem erre csábul el..., a hétvége?? hát. 3 gyerek mellett a láthatás....nem hiszem, hogy annyi szabad, boldog hétvégeik lehetnek.......... Szerintem.

hally789 # 2006.07.12. 17:23

Na és most gondol ujra Tamás!!

Urinő ???

Tamás123 # 2006.07.12. 20:14

hally789

Eléggé parttalan a beszélgetésünk.
Bocs, de nem gondolom újra.
Tudom, mindig csakis a férfi a hibás, a nő soha.

Ivy01 # 2006.07.17. 13:04

Sziasztok szép napot! Válóperrel kapcsolatban kéne egy kis tisztánlátás :) Már 8 hónapja is elmúlt hogy külön élünk a férjemmel. Közös gyermek egy, akit én nevelek tovább, persze semmi megfosztás nincs az apai jogokról, sőt fizetnie sem kell. Mégis sokan azt mondják, várjak még a válással, mert könnyebben elválasztanak minket, ha több ideig élünk külön, nem kell békitőre menni, stb. Van még ilyen hogy békítő? Meddig várjak? Köszi a válaszokat előre is!

ObudaFan # 2006.07.17. 20:41

A házasságot a bíróság bármelyik házastárs - illetôleg a házastársak közös - kérelmére felbontja, ha a házaséletük teljesen és helyrehozhatatlanul megromlott.

A házasélet teljes és helyrehozhatatlan megromlására utal a házastársaknak a házasság felbontására irányuló végleges elhatározáson alapuló, befolyásmentes, egyezô akaratnyilvánítása. Véglegesnek lehet tekinteni az elhatározást akkor, ha

  • a házastársak a közös gyermek elhelyezése és tartása, a szülô és gyermek közötti kapcsolattartás, a házastársi tartás, a közös lakás használata, valamint - az ingatlanon fennálló közös tulajdon megszüntetése kivételével - a házastársi közös vagyon megosztása kérdésében megegyeztek és egyezségüket a bíróság jóváhagyta, vagy
  • a házastársak között legalább 3 éve megszakadt az életközösség úgy, hogy külön lakásban élnek és igazolják azt is, hogy a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelôen rendezték.

Tehát az egyszerűbb szabályokhoz még igen sokat kellene külön élni, sokkal célszerűbb az összes kérdésben megállapodni az egyszerűbb bontáshoz.

A bontóperben tartott elsô tárgyaláson a bíróság a személyesen megjelent feleket meghallgatja. Ha valamelyik házastárs cselekvôképességet kizáró gondnokság alatt áll, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, továbbá ha a bíróság elôtt való megjelenése más elháríthatatlan akadályba ütközik, a személyes meghallgatás nem kötelezô.
Ha a bontóperben tartott elsô tárgyaláson a felek nem békülnek ki, a bíróság a tárgyalást elhalasztja, egyben felhívja a feleket, hogy három hónapon belül írásban kérhetik az eljárás folytatását, ellenkezô esetben a per megszûnik. A bíróság a tárgyalás folytatására csak a kérelem benyújtását követô 30 nap eltelte után tûzhet határnapot.
Ha a feleknek nincsen közös kiskorú gyermeke, vagy valamelyik házastárs cselekvôképességet kizáró gondnokság alatt áll, vagy ismeretlen helyen tartózkodik, továbbá ha a bíróság elôtt való megjelenése más elháríthatatlan akadályba ütközik, vagy a házastársak között legalább 3 éve megszakadt az életközösség úgy, hogy külön lakásban élnek és igazolják azt is, hogy a közös gyermek elhelyezését, valamint tartását a gyermek érdekeinek megfelelôen rendeztéka pert már az elsô tárgyaláson érdemben kell tárgyalni.

valelott # 2006.07.21. 07:58

Üdvözletem !

Esetem: középkorú mérnök vagyok, 10 éve házas. Feleségem válni akar. Megromlott a kapcsolat, megcsal stb. Egy közös gyermek van 9, és egy 17 éves az előző házasságából.
Vagyon : Ami fontos, az egy családi ház. Régen kárpótlási jegyből "vettem" egy önkormányzati lakást, - még házasságkötésünk előtt - majd a házasság után eladtam + a barátomtól kapott kölcsön segítségével vettem a házat. A feleségem egy fillérrel sem segített. A ház az én nevemen van. Most úgy érzem, hogy a feleségem erkölcsi szempontból nem jogosult a fele vagyonra -ő csal meg, ő akar válni-. A kérdés, hogy jogilag van-e esélyem nagyobb részt kapnom, vagy ne erőlködjek, egyezzek meg a felében. Kösz.

valelott # 2006.07.21. 08:43

Helló !
Na kezdek utánolvasni a törvényeknek, és egyre rosszabb a kedvem. Kiegészités az előbbiekhez : A házasság előtt 5 évig együtt éltünk. Tehát az önkormányzati lakás ügylet alatt is. Az együttélésünk legelején anyám budai önkormányzati lakását megvette, egy részét az én nevemre. Lehet, hogy az is közösnek számít ?
Kösz.

ObudaFan # 2006.07.21. 19:26

Azért maga a kárpótlási jegy mindenképpen külön vagyonnak számít, és a külön vagyon értékén szerzett vagyon is külön vagyon, tehát nagyobb részben lehet tulajdont szerezni. Ugyanakkor ennek ellenére ha a gyereket nála helyezi el a bíróság, könnyen megkaphatja a lakáshasználatot.
Az édesanya által fia számára megvett ingatlan viszont különvagyon mindenképpen.

valelott # 2006.07.21. 20:44

Köszönöm a választ !

Ilyen kárpótlási jegy- önk. lakás trükköket hogyan lehet bizonyítani ? Már semmi papír sincs meg. - A gyermek elhelyezésnél van valami esélyem, ha nem tudok-és nem is akarok- semmi rosszat mondani az édesanyára ? ( mármint azonkívül, hogy félrelép - de a srácot becsülettel neveli és ellátja-).
Ha jól értem, akkor a felezés marad, közös megegyezéssel. ( a házé persze :))

valelott # 2006.07.21. 20:46

Köszönöm a választ !

Ilyen kárpótlási jegy- önk. lakás trükköket hogyan lehet bizonyítani ? Már semmi papír sincs meg. - A gyermek elhelyezésnél van valami esélyem, ha nem tudok-és nem is akarok- semmi rosszat mondani az édesanyára ? ( mármint azonkívül, hogy félrelép - de a srácot becsülettel neveli és ellátja-).
Ha jól értem, akkor a felezés marad, közös megegyezéssel. ( a házé persze :))

ObudaFan # 2006.07.23. 08:55

Hát gondolom, azért az adásvételi szerződés még megvan. HA nincs meg, akkor lehet kérni a bíróságot, hogy keresse meg az önkormányzatot a szerződés kiadása iránt.
A gyermekelhelyezés ügyében ennyi alapján semmi biztosat nem lehet mondani.

valelott # 2006.07.23. 18:27

Kedves ObudaFan, köszönöm a választ !
Azért tettem idézőjelbe a "vettem"-et, mert a "vétel" -és az "eladás" is- illegális volt, annak idején nem lehetett önkormányzati lakás bérleti jogát adni-venni, tehát mindenféle fiktív bérleti jog cseréken keresztül jutottam a lakáshoz (és úgy is "adtam" el). Bár biztosan van egy meghatározható értéke egy ilyen bérleti jognak. ( csak úgy mellesleg az ügyleteket az azóta magasra tört, majd lejjebb zuhant kolléga, a marsbéli G.L. intézte. Gyorsan, jó áron, és bizonyíthatatlanul. )
A gyermek elhelyezéssel kapcsolatban a helyzet a következő :
Nem szeretnék sarat dobálni a feleségemre. Megcsal, de ezt nyilván nem tudom bizonyítani, és valószínűleg nem is számít. Én tartom el a családot, és tudom, hogy a feleségem képtelen volna egy lakást fenntartani, két gyereket ellátni- anyagilag-.
Én 15 éve ugyanannál a cégnél vagyok, jó keresek, - de a mai viszonyokra jellemzően- a bejelenetett fizetésem lényegesen alacsonyabb a valóságosnál.
Nem tudom, hogy a bíróság előtt hogyan bizonyíthatnám be, hogy a feleségem nem képes eltartani a gyereket, én pedig igen.

  • tiszta röhej, minden illegális a történetben, óh magyarország -