Válóper előtt!


ObudaFan # 2006.07.24. 18:11

Hát azért így egész más a helyzet. Egy ilyen bérleti jog aligha lehet különvagyon, ebben az esetben inkább a kárpótlási jegyek értéke, mint kötelmi igény maradhat.

kérdezőnő # 2006.08.02. 08:39

Kedves Mindenki! A kérdésem a következő lenne. A férjemmel 2000. 01. 13-án kötöttünk házasságot, ami megromlott, oly annyira, hogy kislányommal elköltöztünk tőle. Ennek immár 4 éve, de ez idő alatt nem váltunk el, vártam arra, hogy esetleg megváltozik. Tudom naiv voltam.. A 4 év alatt nem fizetett semmit, én nevelem egyedül a kislányt, úgy, hogy munkanélküli vagyok. Elszeretném indítani a bontópert, sikerült rábeszélnem a férjem arra, hogy a kereseti kérelmet közös megegyezéssel adjuk be. Kérdésem: A kereseti kérelmet nyomtatvány útján vagy pedig általam, mint felperes által megírt (kézzel?) alapján adjam be? Mik a formai követelmények? Közös vagyonunk nincs, szükséges e így ügyvédet fogadnom? Tehát tulajdonképpen, hogyan indítsam el az egész procedúrát? Köszönöm előre is válaszotokat! Tisztelettel:

Kérdezőnő

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.02. 10:13

A kereset a bírósági panasznapon akár jegyzőkönyvbe is mondható. Egyébként pedig különösebb formai kötöttség nincs, lehet kézzel írott is, a szövegszerkesztőt valószínűleg jobban szeretik. (Az aláírás persze, nélkülözhetetlen.) Der üljön ki belőle a felek neve, lakóhelye, perbéli állása (felperes, alperes). Röviden add elő a házasság létrejöttének körülményeit ("200.01.13-án, ittmegitt kötöttem házasságot Csalódást Okozó Férjjel...") valamint a házasságból származó gyermek adatait (név, születési idő). Térj ki rá, hogy a bontást illető minden lényeges kérdésben (gyermek elhelyezése, tartása, kapcsolattartás) megállapodtatok - közös vagyon meg nincs. Csatolni kell a házassági anyakönyvi kivonatot, a gyermek születési anyakönyvi kivonatát illetve a fent írt részletes egyezséget (mindkét fél által aláírva).
Ha még így is hiányozna valami, akkor majd felszólítanak hiánypótlásra.
P.s.: Ha a jegyzőkönyvbe mondást választod és nem akarsz kétszer sorba állni, vidd magaddal a mondott, csatolandó okiratokat.

kérdezőnő # 2006.08.02. 11:24

Köszönöm szépen Kbs, az alapos és gypors válaszodat, intézkedem is azonnal:) Tisztelettel:

Kérdezőnő

jucus01 # 2006.08.15. 06:34

Sziasztok!

Két kérdésem lenne, de nem konkrétan ebbe a topicba tartozik, de végignéztem és nem találtam semmi passzolót.

Tavaly házasodtunk össze, és a fészekrakó programmal vettünk egy 50-50% házat. A páromnak nem volt akkor bejelentett munkája, tehát csak az én fizetésemet tudták akkor figyelembe venni.
Most válás esetén, vajon eltudom e cserélni házat, úgy hogy a hitelt tovább fizetem, és a másik lakás lesz a fedezete. (Természetesen a férjemet kifizetem)

A másik kérdésem a közös autó. Jelenleg az ő nevén, van, de én kapom meg. Ha át akarom iratni, akkor előről kell kezdeni az eredetiségvizsgálatot, polg. hivatal átírás stb...??

Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.15. 07:33

A hitelszerződés módosításának lehetőségéről, költségeiről a bank tud leginkább felvilágosítást adni. A gépjármű tulajdonosának változása esetén az eljárás mindig ugyanaz, függetlenül attól, hogy adásvétel, ajándékozás vagy éppen közös vagyon megszüntetése történik.

ObudaFan # 2006.08.15. 18:42

A kölcsön tekintetében ez így persze a kedvezményes kamat elvesztésével jár, az meg a banktól függ, hogy elengedi-e az egyik adóstársat, vagy sem.

GearG # 2006.08.23. 05:59

Üdv !

Nekem is van egy eléggé érdekes problémám.Én 2003.12.13.-án kötöttem házasságot a feleségemmel.Akkor már 8 hónapos terhes volt a gyermekemmel.
A gondok később kezdődtek. A feleségemnek megengedtem, hogy chaten ismerkedjen másokkal, mert neki nem volt egy barátja sem itt. Ez még nem is lett volna akkora baj, de sajnos úgy egy évvel később munkaügyi gondok miatt megszorultunk rendesen.
Most már régóta nincs munkám és szociális segélyt kapok csak, a feleségem meg GYEST és CSP-t.
De ez csak a pénzügyi gond lenne, a gond inkább az lett, hogy magama alá kerültem rendesen elhanyagoltam magamat is meg őket is. Nem szántam elég időt rájuk tudom.
De a feleségem sem igazán törekedett.
A probléma az, hogy elköltöztünk, mert nem bírtuk fenntartani már a lakást, anyukám vett nekem egy lakást és a gyerek lett a haszonélvezője.
Ez már csak olaj volt a tűzre.
A feleségem nem beszélte meg velem a gondokat, hanem akikkel ismerkedett azoknak mondta el inkább.
Meg is lett az eredménye. Egy 32 éves férfi most megígért mindent neki, amit eddig nem kapott meg és nagyon szerelmes lett belé pár hét és néhány telefonbeszélgetés után.
Megcsalt az első találkozás alkalmával.A férfi még meg is kérte a feleségem kezét akkor. A gyereket meg mindig magukkal viszik, szegény már azt sem tudja ki az apja.
Én azóta már másképp teszek mindent, és minden időmet velük töltöm, de a feleségem szerelme mindent elkövet azért, hogy ne legyen esélyem sem.
El akaja tőlem venni a családom és már nem tudom mit tegyek.
A végső mentőövem már az volt, hogy legyen nyitott házasság, de a gyereket ne bántsuk, főleg mert mindkettem szeretnénk a gyerekünket magunk mellett tartani. De a szeretőnek nem tetszik a nyitott házasság ötlete, csak a feleségemnek.
Most akkor mit tegyek ? Én javulok meg változok, de tartok attól, hogy a hátam mögött ráveszi a férfi egy bontóper beadására a feleségem.
Most akkor várjak, hátha elmúlik a szerelem és ráébred arra, hogy a család a fontos és anyához méltóan kellene viselkednie, vagy váljak el tőle és marakodjunk a gyereken ?

monalisa1 # 2006.08.23. 07:06

Az hogy esetleg beadja a válópert az még nem jelenti azt, hogy valóban el is fogtok válni., van még időtök a dolgokat alaposan beszélgetni - bármiféle kölcsönös szemrehányás nélkül. Aztán majd meglátja.

Ha végül is menni akar el kell engedni.

Neked édesanyád révén van különvagyonod, bár ha a feleségednek nemigen lenne hová mennie a gyerekkel, akkor a bíróság a gyerek haszonélvezetére tekintettel kötelezhet téged a távozásra - és a haszonélvezeti jog alapján valószínűleg lakáshasználati díjat sem kapnál...

Igaz, a múló évekre tekintettel a lakásvagyonod értéke közben azért csak növekszik majd.

Persze ha a gyereket neked itélik akkor ő lesz köteles távozni.

Ami a nyított házasság dolgát illeti, az én magánvéleményem az, hogy egy feleséget nem használunk közösen!...

És még annyit, hogy egy 32 éves fiatalember szedje össze magát és sűrgősen keressen magának munkát, akár eljárni dolgozni másik városba is.

Össszegezve: bizonyos dolgokat te rontottál el, próbáld rendehozni őket, de ha nem sikerül akkor sem a világ.

A fentiek egy laikus hozzászólása volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.23. 07:12

Az, hogy a feleséged beleegyezett a házasság fenntartásába, már eredmény. A megszerelmesedett fél ugyanis legtöbbször a minél gyorsabb bontást, a "ne is lássalak többé" megoldást választja. Egy esetleges bontóperben ez a megegyezés nyomós érv lehet, a bíróság annak bizonyítékaként értékeli, hogy a házasság nem romlott meg végleg és helyrehozhatatlanul. Márpedig akkor nem bontják fel. Az igazi persze az lenne, ha senki nem is adná be azt a válókeresetet.
A szerelmeknek meg megvan az a jó tulajdonságuk, hogy előbb-utóbb elmúlnak. Törvényszerűen. De ez már nem jogi kérdés.

GearG # 2006.08.23. 12:35

Hát igen én is abban reménykedem, hogy elmúlik, de meddig lehet azt bírni, nem tudom. Mert így csak a se veled, se nélküled megy.
Abban emg tényleg csak reménykedni tudok, hogy nem adja be a válópert, ha belement ebbe a nyitott házasságba. Még az is lehet, hogy rendbejön minden.
De az, hogy majd engem tegyenek ki a lakásból, mert a gyerek a haszonélvező, meg stb, az abszurd lenne. Tud a feleségem költözni az anyjához is, ha akar, de olyan itt nem lesz, hogy majd ő túr ki a saját tulajdonomból. Van itt elég hely, mindenki elfér. Csak néha le kellene ülni megbeszélni a dolgokat, de ez már nem rajtam múlik, mert amíg a feleségemnél az a problémamegoldás, hogy hátat fordítunk neki, addig nem sok jóra számíthatok.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.23. 14:33

Szvsz ezzel most jobb, ha nem foglalkozol. "Elég a mának a ma baja..." (De ez már nem jogi tanács.)

monalisa1 # 2006.08.23. 14:38

Én tudok olyan esetről ahol a szakmunkás férj neje butikban volt "kirakatbaba", és mint ilyen lenni szokott egy idő után "összejött" a főnök úrral... És a viszonyukat nem is leplezték.

Közben a férj mintha mi sem történt volna rendben eljárt dolgozni, otthon pedig NAGYON SOKAT foglalkozott a két kissráccal.

Ma már ismét együtt vannak és rendben a család béke.

Kívánok neked is hasonló végkifejletet.

Szóval jól látod probléma megoldását: le kell ülni és higgadtan átbeszélgetni a dolgokat.

De a legfontosabb: mielőbb legyen munkád, és ha csak részben is de tudjad eltartani a családot!

Meglátod a feleséged ismét felnéz rád.

Válni akarok # 2006.08.24. 08:08

Szervusztok!
Nagyon sokat olvasgattam a fórumban, de mégsem találtam választ a kérdésemre. Szeretnék elválni a férjemtől, de nem akarok pereskedni. Majdnem minden dologban megegyeztünk, csak a gyerektartás összegében nem. Be lehet-e úgy adni a válókeresetet megegyezéses váláshoz, hogy ezt nem tisztáztuk, és ezt az egyet a bíróság dönti el?
Még egy kérdés tisztázatlan számomra, mégpedig az, hogy ehhez a válókeresethez külön kell-e csatolni pl. a lakáshasználatról szóló, vagy a gyerek elhelyezésről szóló papírt, vagy bele lehet fogalmazni a keresetbe?
Még egy kérdés: ha nem jól van megszerkesztve, megfogalmazva a kereset, akkor újra kell-e esetleg várni arra, hogy majd kitűzik az új tárgyalást, vagy ilyen apróságoknak nem kell nagy feneket keríteni?
Ezt a kérdést véletlenül feltettem egy másik témában, kérlek arra ne, ERRE válaszoljatok!

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.24. 09:07
  1. Nem.
  2. Csatolni kell.
  3. Hiányos kereset alapján egyáltalán nem tűznek ki tárgyalást, hanem vagy hiánypótlásra szólítanak fel, vagy idézés kibocsátása nélkül elutasítják a keresetet.
Válni akarok # 2006.08.24. 10:03

Köszönöm!

Dr.Attika # 2006.08.24. 10:58

Ha ilyen sima az ügy menjetek el a helyi bíróságra, de egyedül is megteheted és a Pp. 94.§-a alapján a keresetet mondjátok jegyzőkönyvbe. Ott mindennel kapcsolatosan kötelesek útbaigazítani. Vigyetek el minden létező okiratot: házassága aki kiv. egyeszség a vagyon megosztásról, ingatlan tulajdoni lap hiteles másolat, igazolvány, lakcím kártya, gyermek szül. akv-i kivonat. Ha csak a gyermektartásban nem tudtok megegyezni, akkor Te diktáldd be a jegyzőkönyvbe, hogy mit akarsz, esetleg a férjed is, aztán dönt a bíróság. Ez a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldás. Kérjetek zárt tárgyalást, ezt minden további nélkül el kell rendelnie a bíróságnak és az ügy hamar lezárul.

monalisa1 # 2006.08.25. 08:42

A láthatást/kapcsolattartást is nagyon részletesen le kell szabályoznotok egymástközt ÍRÁSBAN, és ezt a bírósággal jóvá kell hagyatni, mert a későbbieken esetlegesen sok vita kiindulópontja lehet. (Persze amiben ti megállapodtok azt hagyja jóvá a bíróság.)

Válni akarok # 2006.08.25. 10:09

Hát most akkor kinek vagyon igazsága? Dr Attikának, vagy Kovács Béla Sándornak?
De azért kösz.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 10:31

Milyen különbséget látsz az általunk mondottak között? :)

Válni akarok # 2006.08.25. 11:14

Te diktáldd be a jegyzőkönyvbe, hogy mit akarsz, esetleg a férjed is, aztán dönt a bíróság.
Ezt írta Dr.Attika, Te pedig, Kovács Béla Sándor azt, hogy NEM lehet úgy menni a bíróságra, hogy nem egyeztünk meg a gyerektartás összegében.
Vagy nem jól értelmeztem valamit?

monalisa1 # 2006.08.25. 11:22

Egy bíróságnak mérlegelési joga van - és ezért pártatlan a döntése - tehát ha a felek nem tudnak megegyezni akkor majd a bíróság eldönti...

Egyébként a körülények változása esetén a későbbiekben mintdkét fél kérheti a tartásdíj ismételt megállapítását, vagyis emelhetik de akár csökkenthetik is...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 12:46

Kedves Válni akarok (vagy akarsz)!

Azt kérdezted: "Be lehet-e úgy adni a válókeresetet megegyezéses váláshoz, hogy ezt nem tisztáztuk, "

Erre válaszoltam, hogy nem. Nincs ún. közös megegyezéssel történő válás, ha a felek nem állapodtak meg a Csjt. 18. § (2) a) pontjában felsorolt valamennyi kérdésben. Természetesen nincs akadálya annak, hogy bármelyik fél a megegyezés hiányában is kérje a házasság felbontását - akár keresetlevél benyújtásával, akár a kereset jegyzőkönyvbe mondásával.

Szóval az ellentmondás csak látszólagos. :)

Dr.Attika # 2006.08.25. 16:29

Kedves Válni akarók!
KBS-től és tőlem is nagyon fontos , pénzbe nem kerülő információt kaptatok. Indítss a bíróság, vagy ne éljetek vissza emberek segítő készségével!
Dr. Béres-Deák Attila

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.25. 16:47

:)