Gyerektartás és láthatás

Babapiskota35 # 2012.02.04. 21:05

Sziasztok

Kérdésem több is lenne,de inkább leíróm a történetem.
18 év házaság útán a férjem megcsalt a lányunk (14) egyidős barátnőjével.Mivel én beteg vagyok (gyógyíthatattlan) és nem biztos hogy jó lenne hogyha még egy gyerekre is vigyázznom kellene egyedül nem ám magamra még a lányomra is, plusz az anyos házában éltünk amit az évek során az én pénzemből is tovább építettünk. Szóval én inkább nem igényeltem semmit se a házból hogy a gyerek tudjon hol lakni. ( Lehet hülyénk néztek ezért )
Most a gyerek ott él 17 évesen ebben a házban a vele egyidős lányal aki már nevezzük mostoha anya.
Én meg anno 3 éve, lassan 4 eljöttem szó szerint 2 szatyoral a kezemben.
Kérdésem hogyha én ugy döntök hogy a gyerekemnek nem jó az a hely ahol most él bemehetek-e a házba és elhozhatom-e magamhoz? A lányom még nincsen 18.
Ha elmúlik 18 éves se én se az apja nem szólhatunk az életébe ?

Agi104 # 2012.02.03. 16:02

Köszönöm szépen a válaszokat!
A lány 8 évesen még óvodába jár, mivel elnézést kérek a kifejezésért, az anya egy ösztönlény és így nevelést ugye abszolút nem kap és hát mit is kaphatna egy alkoholfüggő, szipós, prostituálttól, aki csak a pénzért ragaszkodik a gyerekhez. Jövő szeptemberben kezdi (elvileg) az első osztályt és májusban tölti a 8 - at.

Voltunk a gyermekjólétiben, családsegítőben, gyámhatóságon, bíróságon és mindenhol azt mondták, hogy amíg roma családoktól nem veszik el a gyereket, itt sem fogják, mert idézem "ameddig óvodába jár és napi egyszer ott ebédet kap, addig az anya felelősségre nem vonható."
De amikor az anya feljelentette a rendőrségen és a gyámügyön a férjemet, egyből előjöttek és ma kaptuk kézhez pont a levelet, hogy a férjem a gyerektartás elmaradásával veszélyezteti a gyereket.
És a mi gyerekünk? Alig élünk és anyósék is lemondtak a mi gyerekünkről, mert anyós sajnos súlyos személyiségzavarokkal küzd, nem engedi kezeltetni és csak a kislány létezik. De mondom, annak több tízezreket adnak ruha formájában, hónap végén mindig anyóséknál van a gyerek, mert ugye addigra már mások tudják etetni a gyereket, a nő ugyanis elfogad mindenhonnan mindent és a kollégák között megy a hír, hogy gyűjtögetnek a lánynak ruhákat, kaját, stb. De hivatalosan ezt nem tudjuk bizonyítani. Bár csak rá kellene nézni a nőre és bárki azonnal ezt vonná le. Életünk megrontója. A gyerek rettentő neveletlen és szófogadatlan.

ObudaFan # 2012.02.03. 14:11

A nem szabályozott kapcsolattartást végrehajtani sem igen lehet.

Krisztina69 # 2012.02.03. 12:22

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék én is tanácsot kérni kapcsolattartás ügyben. Férjem első házasságából két fiú született. Anya a két kisgyerekkel még 2001-ben a szomszéd házba költözött az aktuális szeretőjéhez, és mindkét gyermeket magával vitte. Pár hónap eltelte után a nagyobbik gyereket aki akkor 7 éves volt elküldte az apjához. Aztán nem sok ídő kellett ahhoz,hogy a kisebbik srác is egy levél kíséretében Apánál éljen. A bíróság az Apa kérésére mindkét gyermeket Apának ítélte. Nem volt szabályozott kapcsolattartás. Amikor anya gondolt egyet akkor elvitte a gyerekeket pár órára. Éves szinten kétszer, háromszor. A nagyobbik gyermeket nagyon megviselte a tény, hogy az anyjuk nem vesz részt az ő életükben. Súlyos depresszióba esett, magatartászavarokkal küzdött és küzd mai napig. Anya férjhez ment, szült egy másik gyermeket is. Ez a gyerek nem tudja 9 évesen, hogy neki ezek a fiúk a féltestvérei. Idegenek egymás számára. Én 2007-ben kerültem képbe amikor Apával összekötöttem az életem. Apa a kérésemre bírósághoz fordult és tartásdíjat kért anyukától. Ezzel megindult a lavina. A családgondozót megkeresve kértük,hogy anyuka vegye ki részét a gyerekek neveléséből, és kértük,hogy anyukát valamilyen formában vezessék rá,hogy neki kötelessége a gyermekeivel tartani a kapcsolatot. Többszöri megbeszélés után anya vállalta azt,hogy ő minden héten elviszi a gyerekeket magával pár órára. Már az első héten lemondta a kapcsolattartást. Aztán jött a következő és a következő. Sorozatosan így ment ezért gyámügyhöz fordultunk. A gyámügyön egyezséget kötött Apával és vállalta azt,hogy minden harmadik héten péntekenként elviszi a gyerekeket délután 16-19óráig. Pár alkalommal eljött ugyan a gyerekekért, de ez is úgy végződött mint az előző ígéret. Most úgy állunk,hogy van egy szabályozott kapcsolattartásunk, de ő nem él a jogával. Azt még nem írtam,hogy Apa egy ízben kérte a kapcsolattartás felfüggesztését amit a gyámügy hat hónapra jóvá hagyott. A felfüggesztés lejárta után az anyuka ugyancsak nem jelentkezett a gyermekekért. Ennek már 2,5 éve. Egy hónapja Apa a gyámügyön kezdeményezte,hogy a kapcsolattartási jogát anyukának függesszék fel de most egy év ídőre mivel a nagyobbik gyermek addigra már betölti a 18.életévét. Anyuka a gyámhatósághoz írt egy levelet amit az imént kapott kézhez Apuka. Abban az áll,hogy ő kapcsolattartást akar, de nem szabályozottat, arra kéri a gyámügyet,hogy hozzá, az ő munkájához igazodva akkor menjenek hozzá a gyerekek amikor ő úgy gondolja.
Na most arról nem írtam,hogy a gyerekek azért is kerültek el tőle anno mivel anyuka élettársa a srácokat terrorizálta, sok trauma érte ott őket.
A nagyobbik gyermek nagyon ragaszkodik az anyjához de fél annak társától. Ő oda nem fog menni akkor sem ha kényszeríteni akarják rá. Azért is kértük a szabályozott kapcsolattartást mert azt akartuk elérni,hogy az anya aki egyébként ugyancsak terrorban él intézze úgy a dolgait, hogy fogadóképes legyen a gyerekei számára. A gyerekek maguktól oda soha nem fognak menni és nem is szeretnénk azt ha a gyerekek úgy mennének oda, hogy az anyjukat éppen veri a párja.
Szóval van ilyen, hogy ő nem kér szabályozott kapcsolattartást? Erre minket kényszeríthetnek?
A nagyobbik gyermekkel folyamatosan pszichológushoz, pszichiáterhez járunk évek óta. Többször kérte a gyermek,hogy az anyjával had élhessen mert nagyon ragaszkodik hozzá, de az anyja egyszerűen visszautasította a gyereket. Most már a gyerekek az elmúlt évek átélése után nem is keresik az anyjuk társaságát és elfordulnak az utcán is ha véletlenül találkoznak. Azt mondta a gyámügyön ,hogy mi nem engedjük hozzá a gyerekeket amikor számos esetben mi álltunk és vártuk , hogy ő a gyerekekért jöjjön és elvigye őket. 2,5 éve havonta készítettük fel a gyerekeket láthatásra de nem jött értük bár nem mondta le soha a láthatást.
Mit tehetünk?
Köszönöm a válaszokat!
Krisztina69

Zizzz # 2012.02.03. 11:54

Egy 8 éves gyerek még óvodába jár?

sagit # 2012.02.03. 11:42

Hát először is a férjednek két gyermeke van akár akarod akár nem ! A legjobb lenne a gyermeknek egy gyermekelhelyezési per és nálatok lenne. Ilyen háttérrel igen esélyes lehet a férjed!

Agi104 # 2012.02.03. 11:36

Sziasztok!
Én azt szeretném megkérdezni, hogy ha az anya nem kívánt terhességből született gyermeke mára 8 éves de a nő prostituáltként viselkedik, szállón lakik a gyerekkel, alkoholt fogyaszt rendszeresen, gyógyszerekkel és egyéb szereket plusz tetoválás és egyebek, a gyerek pedig egyfolytában panaszolja, hogy nem kap enni, két szót nem szól hozzá a nő, óvodába szülőire nem jár, szülinap, karácsony, semmi tehát kiderül bárki számára, hogy a pénz kell csak a nőnek és ezért feljelentgeti a férjemet folyton. A férjemnek tévedése volt ez a nő és mivel a gyámhatóság és a családsegítő illetve a gyermekjóléti is képtelen bármit tenni, mi mit tehetünk? Nagyon nehezen élünk így is, nem tudjuk fizetni még a havi 20.000Ft gyerektartást, a férjem munkanélküli is lett, 1 hónapja dolgozik, albérletben lakunk és GYED - en vagyok 1 éves kisfiammal. Mi hiába tettünk jogi úton bármit a nő ellen, azt mondták, ameddig óvodába kap enni, addig nem veszélyezteti a nő de se óvoda előtt se utána nem eszik...És minket vett elő a gyámhatóság és rendőrség, mivel természetesen a nő rögtön feljelentette a férjemet mindenhol, 2 havi gyerektartás elmaradása miatt, amit férjem a munkanélküli papírjaival és az egyszeri önkormányzati támogatással igazolni tudott de ezt a nőt nem lehet sehol előállítani? Hol találjuk az igazságot? Anyósomék több tízezreket küldenek haza azzal a gyerekkel, a nőnek költenie sem kell rá és feljelent bennünket és kicsapongó életet él és a férjem van elővéve a nyugodt házasságával és a gyermekével. Mit tehetnénk?
Előre is köszönöm!

Pillangó13 # 2012.02.01. 20:10

Gnapocska.Szia.Igen,igazad van abban hogy a másik fél is tartsa be a játékszabályokat.Ha nem,meg kell tenni a megfelelő lépéseket.De azt azért ne feledjük,hogy a mai jogrendszer inkább az anyákat védi nagy mértékben.Az apa viszont"lakol" a bűneiért,és az anyák a gyereket használják fegyverként.A z ismerősöm 3 hete nem látta a fiait,és az biztos hogy megkezdődött a gyerekek tudatmódosítása.Az fair hogy(elnézést a kivételtől)a gyereket nevelő fél ezzel áll bosszút a másikon?Az apa csak hétvégén láthatja őket,addig pedig ugye bármit be lehet mesélni egy kisgyermeknek.Azért jó érzés azt hallani az apának hogy..."nem akarok apához menni..."És mit csináljon?Pszihiáter?Gyermekvédelmisek?Gyámhatóság?Ez a gyerek javát szolgálja?A törvény,megállapodás amit kötöttetek,az apára is kötelező,én úgy gondolom.Az apa meg szégyellje magát hogy a gyerekeit csak úgy kiteszi aztán oldjátok meg.Ez bosszú,egyértelmű sztem.
Köszönöm.

GNapocska # 2012.02.01. 07:36

Teljesen igaza van minden hozzászólónak abban, hogy a jog és a törvény ebben az országban rengeteg esetben csak üres szó, hatása semmi, de mindig zavar, amikor a gyámhivatalok kapcsán csak arról esik szó, hogy szegény elvált apukák nem kapják meg a gyereküket kapcsolattartásra és minden az anyáké. Én anya vagyok, nálam helyezték el a gyermekeinket, és engem megbüntetett a gyámhivatal egy olyan hétvégéért (azaz a gyerekek nem átmenéséért), amikor egyáltalán nem lett volna joga apukának a kapcsolattartásra. Ugyanakkor több éve egyetlen vasárnap este sem engedi őket haza időben, volt, hogy olyan későn jöttek haza, hogy másnap a gyereket nem tudtam időben iskolába vinni, mert egyszerűen nem lehetett kivakarni az ágyból (és nem nálam "húzták el az időt a lefekvéssel"), mostmár több hónapja rendszeresen jelzem ezt a gyámügyön, de apukát semmi retorzió nem éri. Hónapok óta haza sem hozza őket, hanem csak kiteszi őket több mint 20km-re a lakásunktól (van autója és nem keres rosszul, de közösségi közlekedés is jól működik), aztán a gyerekek jöjjenek haza, ahogy tudnak. Volt, hogy nem volt náluk se bérlet, se jegy, se pénz, még jó, hogy fel tudtak hívni telefonon, hogy menjek értük. Mindez a gyámhivatalt egyáltalán nem érdekli. Szóval egyrészt alapvető hiba van a gyámhivatalok működésében, de ez nem azt jelenti, hogy az anyáknak áll minden.

Minderről eszembe is jutott egy kérdés, ami egy ideje foglalkoztat. Ha nálam helyezték el a gyerekeket, de explicite nem vonták meg az apától a szülői felügyeleti jogot, akkor van szülői felügyeleti joga, igaz? Mit lehet tenni akkor, ha a gyámhivatal azzal az indoklással utasította el egy kérelmemet, hogy apukának nincs szülői felügyeleti joga, és én sajnos nem fellebbeztem időben, mert annyira elkeserített az elutasításuk, hogy nem is bírtam józanul végiggondolni a lehetőségeimet. (A "legviccesebb", hogy az ugyanazon tárgyban a rendőrségre beadott kérelmem a rendőrség lényegében amiatt utasította el, hogy apukának van szülői felügyeleti joga.) Szóval az egész kérdés lényege, hogy ha a gyámhivatal elutasít, és én nem fellebbeztem időben, akkor mi a jó eljárás, adjam be újra ugyanazt a kérelmet, mintha a nulláról indulnék, vagy ez sem működik?

Pillangó13 # 2012.01.31. 17:01

Köszönöm a választ.Nem adja fel,kitartó lesz..

ObudaFan # 2012.01.31. 13:17

Az én véleményem szerint a meghatalmazásnak elégnek kellene lennie, de ha nincs konkrétan benne a határozatban, hogy ki veheti még át a gyereket, akkor lehetnek gondok, ha gyámhatóságon kell végrehajtani a kapcsolattartást.

Eszt # 2012.01.31. 12:49

Köszönöm a válaszát.
A bírósági végzés óta még nem telt el két év. Már sem idegzetünk, sem pénzünk nincs újabb pereskedésre (az anya indította a pert eredetileg is). Én csak 5 éve szeretem, nevelem a gyereket ha hagyják, de nem vagyok sem házastárs, sem hivatalos élettárs, sem rokon, ami gondolom nem előny. (A helyzet remélhetőleg átmeneti, próbaidő után apának több lehet a mozgástere; anya lehiggadhat -helyette rendszeresen más fuvarozza a gyereket egyébként; gyerek nő, el tud jönni majd egyedül is, stb.) Ezért kérdezem, hogy jelenleg mik a lehetőségeink.

ObudaFan # 2012.01.31. 10:46

A biztonság kedvéért célszerű lenne a kapcsolattartás módosítását kérni, és konkrétan rendelkezni arról, hoyg elviheted a gyereket.

Eszt # 2012.01.30. 21:49

Kedves Fórumozók,
a páromnak van egy 9 éves kisfia, a kapcsolattartást bíróság szabályozta. Végzés: "Jogosult folyamatos kapcsolattartásként ... pénteken a tanítás végétől ... a gyermeket a tanintézményből magával vinni és vele kapcsolatot tartani".
Párom egyéves kinlódás után nemrég talált ismét állandó munkát, még próbaidőn van. Időnként később szabadul, ilyenkor én megyek a gyermekért az iskolába, ő később csatlakozik hozzánk. Korábban is volt erre példa (ha a munkája nem akadályozza, mindig ő megy a gyerekért, vagy ketten megyünk).
A tanárok ismernek, szereplek a "ki viheti el a gyereket" listán (idén pl. az anya írta). De: az anya éppen bosszúhadjáratot folytat vélt sérelmeiért (időnként előfordul), a legújabb ötlete: "nem mehetek a gyermekért, szól majd a tanárnak is, ha nem a párom megy, nem lesz kapcsolattartás".
Kérdéseim:
Kinek mihez van joga ez esetben?
Legyen-e nálam meghatalmazás az apa részéről?
Ha tényleg gond lenne, mit tehetek/tehetünk az iskolában, gyámhivatalban, stb.?
Válaszaikat előre is köszönöm.

kispasi # 2012.01.30. 21:42

tisztelettel volna par kerdesem...van egy 5eves fiam az apjaval nem voltunk hazasok a fiam kettos allampolgar es raadasnak jelenleg Nemetorszagban lakunk.A fiam apja nem fizet gyerek tartast sot nem is jon a gyerekhez szeretnem tudni ilyen esetben mi a teendo en igazan azt szeretnem ha lemondana a gyerekrol es nem lenne lathataasi joga.a gyerek tartast sem fizeti mondvan hoggy az almult 5evben az o hazaban laktunk es csak akkor fizet ha mar nem lakunk a hazaban mi elkoltoztunk jan.1vel de igy sem hajlando fizetni mivel o amerikai en magyar igy a nemetek nem tudjak mi a teendo.Szeretnem tudni mit tehetnek.
Segitseguket elore is koszonom.

gyerektartas

ObudaFan # 2012.01.30. 21:29

Az igazság az, hogy rettentő kitartónak kell lenni kapcsolattartási ügyekben.

Pillangó13 # 2012.01.30. 21:16

Tiszteletem.Az ismerősöm ma is volt a gyámügyön,de az igazság malmai lassan őrölnek mint kiderült.Az egy hete tett panasza ügyében az exnek még csak most küldik ki az idézést.A gyámügyi oszt.vez.közölte hogy jogi úton szinte lehetetlen beteartatni a dolgokat.Mert,az ex tehet ilyenkor ellenindítványt amivel hátráltathatja a végrehajtást.Az ismerősöm kérdezte hogy mi lesz most,mert a fiúknak szülinapot,névnapot tartana..Ha nem valósul meg a láthatás,hétfőn szeretettel várják...Van egy bírósági határozat,a két fél által kötött megállapodás...A kérdésem:ennyit ér a magyar törvény,hogy egy ilyen ember(?)semmibe veheti és nincs következménye?Nem rendelik el a végrehajtást a láthatásról?De ha az ismerős,csak EGYSZER nem vinné vissza őket időben,ugye hogy előállítanák?Akkor az az igazság hogy nincs igazság?

ObudaFan # 2012.01.29. 21:18

Ehhez már látni kellene az ügy iratait. Mindenesetre a gyámhatóság határozata ellen van helye fellebbezésnek.

Pillangó13 # 2012.01.29. 15:38

Az utóbbi több mint félévben az ismerősöm tanúkkal(barát,rokon)ment oda,éppen emiatt.Ezt a gyámügyön is elmondta.Érdekes módon azonban már sokadszori alkalom ellenére sem hajlandó bírságot kiszabni az exre.Csak ebben a hónapban már a harmadik 7vége hiúsult meg.Ezt egyébként nem igazán értem,hogy törvény,jogszabály van ilyen esetekre,de-és ezt a bíró,előadó is mondta-még sosem alkalmazták,legalábbis nem tudnak róla.Ezt akkor lehet következmények nélkül,a végtelenségig csinálni?Sok apa szerintem ezért is adja fel,és utána ők vannak rossznak kikiáltva a gyerek,és az ismerősök előtt.De van még egy érdekesség.A gyámügy által adott jegyzőkönyvek elején ezek a törvények le vannak írva...A kérdésem pedig az lenne hogy miért nem pótoltatta a láthatást a gyámügy?Mert nem tette ezek ellenére,egyszer sem.Köszönöm

ObudaFan # 2012.01.29. 13:19

Érdemes lenne ügyvédet fogadni. Minden alkalommal 30 napon belül lehet a gyámhatósághoz fordulni, és nem árt bizonyítékokról is gondoskodni, pl. tanúkkal menni a kapcsolattartás időpontjára. És kellő mennyiségű gyámhatósági ügyet követően meg lehet próbálni egy elhelyezés megváltoztatása iránti pert.

Pillangó13 # 2012.01.29. 11:26

Köszönöm a válaszokat.Eddig eljutott az ismerősöm is,a bíróságon is volt már,ott is ezt mondták.A gyámügy illetékes ebben.Na de meddig járjon oda?Mert már lassan egy éve zajlik ez a huzavona és az ismerősöm is fél attól hogy a gyerekeket ellene neveli az exe,és hogy elhidegülnek tőle.NINCS ebben az országban jog,hogy ezt be lehessen tartatni?Hova forduljon az ember ha az illetékes hatóság is csak széttárja a karját?Az elvált férfiak többsége-aki látni,és szeretni akarja a gyerekeit-vagy belefásul ebbe,vagy idegileg tönkreteszi magát.Kinek jó ez?Érdemes ügyvédet fogadni hogy az ismerős érvényesíteni tudja a jogait?A gyámhatósághoz kellene fordulni?Tud vki tanácsot adni ebben?Köszönöm.

sió # 2012.01.29. 01:48

Igazad van. Ennek így kellene lemnie. Becsukni a renitens szülőt. Hiszen jogalap is van rá. Bár egyetlen ilyen ítéletről tudnék. De nem létezik ilyen. elvi tanácsként bejöhet, gyakorlatiként nem.

Gabicsek # 2012.01.28. 21:59

Kapott már az ex bírságot? Először azt kellene kiharcolni a gyámügyön. Ha ez megtörtént és továbbra sem adja oda a gyereket, fel lehet jelenteni kiskorú veszélyeztetése miatt.

Íme a Btk-ból:

Kiskorú veszélyeztetése
195. § (1) A kiskorú nevelésére, felügyeletére vagy gondozására köteles személy, aki e feladatából folyó kötelességét súlyosan megszegi, és ezzel a kiskorú testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését veszélyezteti, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(4) Aki a bírósági vagy hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is akadályozza, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Pillangó13 # 2012.01.28. 17:44

Spánielnek üzenem
Most olvastam az üzenetedet ami kísértetien hasonlít az ismerősöm által leírtakra.
Nem akarlak elkeseríteni de amint leírtam az én ismerősöm már hónapok óta küzd a láthatásért és eddig a gyámügy nem igazán tett semmit. Most eldöl hogy a hatodik alkalommal történik e valami. Azt ajánlom minden egyes láthatás után amikor nem kaptad meg a gyermeket menjél be és rágd a fülüket.Bár eddig ebben a helyzetben nálunk se történt még semmi azért kérek én is tanácsot hogy hogyan tovább? És tényleg a gyerekek már most elhidegülnek hiszen itt már három hete nem látták az apjukat és az ex ellene is neveli őket. Elég sajnálatos és undorító hogy ilyet megtesznek!

Pillangó13 # 2012.01.28. 17:39

Férfi ismerősöm kérésére ismételten kérdéssel fordulok Önökhöz.
Ismerősömék elváltak egy éve fél évig a láthatás rendesen zajlott, minden szombaton 10-18-ig és a vol feleség ahányszor igényelte a volt férj elhozta a gyerekeket. Később erre nem volt lehetősége de az ítélet által feleség által kialkudott szombatok mindig tartva voltak- lettek volna- ha a volt feleség nem hiúsította volna meg. Arra az elhatározásra jutott, hogy ha az ő felszólítására nem alhatnak a gyerekek a volt férjnél amikor ezt Ő elképzeli akkor nem is adja oda őket. Ez kb 5 hónapos hercehurca már. Ismerősöm többször volt a gyámügyön, egyszer szembesítésre is került már sor, utána egyetlen egy hétvégén zajlott normálisan a láthatás éa azóta ismét eltelt egy hónap és egyszer sem adta oda a gyerekeket az ex.Múlt héten az ismerősöm ismét a gyámügyhöz fordul ahol három oldalas jegyzőkönyvben felvették a panaszát és azt az ígéretet kapta hogy behívják az exet. A mai nap ismételten nem kapta meg a gyerekeit. Persze, a nő ilyenkor kora reggel eltűnik a laksából, hogy véletlenül se találja otthon az exférj őket. Tehát a nagy tehetetlenséggel áll szemben. Mellékesen jegyezem meg hogy az ex feleség egyik férfi ismerőse az exférjet elkezdte zaklatni és fenyegetni a közösségi fórumokon és egyik nap személyesen zaklatta és arcul csapta. Kérdésem inkább a gyerek láthatásra vonatkozik, hiszen a zaklatással nem nagyon akar kezdeni ismersöm semmit mivel nem akar egy hosszú herce-hurcát. Kérem adjanak egy konkrét tanácsot hogy mit lehet tenni ilyen ügyben és mi az esélye annak hogy valaha is az ítéletben meghozott láthatási időt be tudják tartani a nővel. Aki egyértelmű bosszúhadjáratot indított ismerősöm ellen hiszen nem tetszik hogy majd 18 évnyi házasság után nem tud rá hatni és nem tudja zsarolni illetve nem úgy táncol ahogy ő fütyül. Hogy lehet a mai jogrendszerben hogy valaki nem tart be egy ítéletet és még következménye sincs? Mellékesen a nő alkudta ki a minden szombatot,ő akarta így és ő neki nem elég ez, sőt igazából ki tudja már hogy mit akarna hiszen ismerősöm minden láthatási időben ott van /volt.
Köszönöm a hozzászólásokat.