De amíg nincs gyermekelhelyezési per, addig ölbe tett kézzel várjam és nézzem ahogy elviszik valahova a gyermekeimet, és nem tudok róluk semmit? Egészen addig nem láthatom a gyermekeimet, mert az anya önkényuralmat gyakorolhat felettük?
Gyerektartás és láthatás
Hát, pedig ez gyermekelhelyezési perre tartozó kérdés leginkább.
Tisztelt Fórumozók! Tanácsot illetve jogi segítséget szeretnék kérni. Feleségemmel 7 évig éltünk együtt, 2 gyermekünk született, az egyik 5, a másik 2 éves. Most januárban kiderült, hogy a feleségemnek viszonya van, majd bejelentette, hogy felköltözik Budapestre (vidéken élünk), azt viszont nem hajlandó elárulni, hogy hova és kihez költözik. Válást még nem indítottunk, így egyenlőre gyermekelhelyezési per sincs kilátásban, ugyanakkor biztosan van - legalább is reménykedem, hogy van - valamilyen jogi útja annak, hogy a gyermekeimet láthassam, illetve, hogy megtudjam, hogy hova viszi őket. Féltem a gyerekeket, aggódom, hogy nem lesznek jó körülmények között, de úgy érzem, hogy tehetetlen vagyok.
A kisgyermeked még elég kicsi, ahogy írtad két éves kapcsolatból született.
Abban a korban nagyobb szüksége van az anyai odafigyelésre, persze nem szép tőle, hogy nem engedi meg hogy láthasd a gyermeked.
Először mindenképpen meg kellene egyeznetek a láthatásban ezután ezt a gyámhatóságon papírra fektetni.
A BHGy-ban gyermektartással kapcsolatos határozatok aligha lesznek. Egyébként 15-25% körül szokták megállapítani a gyermektartást, így nagyjából azért vissza lehet számolni.
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy hogyan tudnám megnézni az jogerős bírói ítéleteket, olyan formában, hogy a megítélt gyerektartás összegét szűrje le, adja ki eredményül.
A Bírósági Határozatok gyűjteményében kerestem, de nem igazán eredményesen.
Arra lennék kíváncsi, hogy mondjuk 30.000.- gyerektartást milyen esetekben ítéltek meg!?
Köszönöm a segítséget előre is.
Tettem apasági nyilatkozatot, a gyermek az én nevemet viseli. Szakasztott a "másom" ! Nincs okom kételkedni! A baj csak az, hogy ha rövid időn belül nem tudok kapcsolatot tartani a kisfiúval, utána már nehéz lesz újra a bizalmába kerülnöm, félek attól is, hogy elfelejt. Eddig még nem volt baj, a lakás, a hely, a szobája ismerős neki, hisz az anyuka költözött el, de nagyon félek, hogy elhúzzák az időt! Nekem a harc úgylátszik az idővel lesz! Azon gondolkodom, hogy mi van akkor, ha elmegyek a gyámhatóságra, és azt mondom, hogy 2 hónapja nem láttam a kisfiamat!?? Segítenek?
Ha gyámhivatalhoz fordulsz valószínűleg azt a választ kapod hogy mind a kettőtöknek ugyanolyan joga van a gyermek láthatásában. A végleges döntést csak a bíróság fogja meghozni, ha nyújtasz be keresetet, de az elég hosszú, és stresszes folyamat. Tapasztalatból mondom ameddig nincs jogerős végzésed, addig nem köteles engedni téged a gyermek láthatásában.
Kérdés, hogy egyáltalán az apaság vélelme fennáll-e. Tettél annak idején apai elismerő nyilatkozatot?
Kedves Spaniel!
Első körben gyámhivatalhoz kellene fordulni, jelezni, hogy az édesanya akadályozza azt, hogy láthasd és kapcsolatot tarthass a gyermekeddel!
Segítséget kérnék!
Élettársi kapcsolatot létesítettem egy hölgyel, mely 2 évig tartott. Ebből a kapcsolatból született egy kisfiam! Sajnos az édesanya úgy döntött, hogy lecserél, és elhagyott egy másik férfiért! Kezdetekben mehettem a gyerekünkért, elhozhattam, de most úgy döntöttek "ketten" hogy nem én leszek a továbbiakban az apuka, hanem az új élettárs! A gyereket nem adja oda, és mivel még csak két éves, lassan el fog hidegülni tőlem. Borzasztóan aggódom!
Megértem, hogy szerelmes lett, mindent megértek, de a kisfiamhoz ragaszkodom!
Az lenne a kérdésem, hogy hova forduljak segítségért! Bírósághoz akartam menni, de a mai nap azt hallottam, hogy elég a Gyámhatóság, az is tudja szabályozni a láthatást, miután nem vagyunk házastársak!
Nagyon várom a segítő választ!
Kedves Fórumozók!
2001-ben válltam el, a gyereket nekem itélte a bíróság.A gyerektartást letíltással kértem a számlaszámomra befizetve.Közel egy éve kézbe kapom a gyerektartást, miközben a számlavezető bankom helyben van.A bírósági végzés szerint minden hónap 10-ig kellene megkapnom a gyerektartást.Ezzel szemben itt van már 17-e és mai napig nem kaptam meg.Minden hónapban nekem kell könyörögnöm a pénzért.
Az lenne a kérdésem, hogy tudnék e valamit tenni, vagy hova tudnék fordulni azzal kapcsolatban, hogy időben megkapjam a gyerektartást.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv: P.Mónika
Nincs mit.
Köszönöm a választ ObudaFan-nak. Most már sokadszorra:)
Az első fokon eljárt bíróságon kell kérni a letiltó végzés kibocsátását. Ha a kérelem formailag rendben van, elég gyorsan megvan.
Tisztelt Fórumozók! Szeretném kérdezni, hogy mi a menete a tartásdíj letiltásának és mennyi idő, amíg ténylegesen ez meg is történik. Köszönöm a választ!
sagít! Igazad van.
Sziasztok!
Valaki meg tudná azt mondani, hogy ha egy ügyvéd kérelmezi a legfelsőbb fokú bíróság döntését, akkor valamennyivel hamarabb hoznak döntést, mint átlagos ügymenet során?
Köszönöm.
Nem mondhat le a gyt-ről mert az nem őt hanem a gyermeket illeti...
Magyarul: ha lemondasz a gyerektartásról, akkor is joga van a kapcsolattartásra. A kettőnek nincs köze egymáshoz.
Neki joga van a gyermekét látni és a gyermeknek az apjához, függetlenül a gyt fizetéstől ill. nemfizetéstől. Neked jogod van azt ha nem fizeti behajtó útján rajta behajtani. És ha megszületik a 3 gyereke akkor beadhatja bíróságra a csökkentésre irányuló pert de sokk mindentől függ az. És épp a társa jövedelme amitől a legkevébé...
Tisztelt szakértő!!!!
Arra lennék kíváncsi ha lemondok a gyerektartásról akkor is elviheti az apuka a gyereket?Elég rossz a viszony a lányom 4 éves imádja a mostani párom és megviselik a láthatások mivel apuka mindent megtesz hogy nekem még nehezebb legyen neki már van egy nagyobb fia most születik még egy gyerek és most a tartásdíj összegével fenyegetőzik most 22ezret fizet ide is és a másik gyereknek is,de azt mondta ha megszületik a gyerek megteszi hogy nem élnek együtt nehogy az együttes jövedelmüket nézzék és le veteti a gyerektartást 14ezer forintra akkor jobb lenne ha nem is jönne többet nyugodtabb lenne mindenkinek az élete!!!
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Fórumozók. Azt szeretném kérdezni hogy tudtok-e tanácsot adni alábbiban. A tárgyaláson közös megegyezés született a gyermek elhelyezéséről. Nálam helyezték el agyermeke. A láthatási napon a gyermekem ne akar találkozni-elmenni az anyjához. Többször átbeszéltem vele a helyzetet de nem akar találkozni az anyjához. Mit tegyek...
Tisztelt fórumozók és Obuda-fan!
Segítséget szeretnék kérni, hogy ne kerüljek bajba. 10 éve elváltam és a házasságból van nekem egy nagylányom. Sokáig a nagylányomat elvitte az apja 2 hetente. Most nem akar elmenni az apjához (ennek van már előzménye is kb. 3 éve kezdődött). Gyerektartást fizet, ha szólok (ha fél évig nem szólok akkor fél évig nem fizet), de csak 10000FT-t, mert szerinte nem jár több. Most ,hogy nem akar elmenni a nagylányom az apjához, mit tegyek? A nevelőapját jobban szereti.
Tisztelt ObudaFan! Segítséget szeretnék kérni Öntől az alábbi ügyben. 2 gyermekem van, édesapjuktól külön élünk. Bíróság megállapította a tartásdíjat, de nem levonással. Félévben egyszer eszébe jut fizetni, de csak úgy hogy többször felszólítom levélben, telefonon, sms-ben. Most viszont olyan anyagi helyzetbe kerültem, hogy feltétlenül szükségem van rá. Hová forduljak?
1. Kell-e perújrafelvételt kérnem, hogy ezentúl bérből való levonással szeretném kérni a gyerektartást, vagy ez nem szükséges? Ha nem bérből való levonással megy kérhetem, hogy a gyámhivatal előlegezze meg? 2. Feljelentést kell tennem a rendőrségen, VAGY bíróságra kell mennem és végrehajtást kell kérnem? Vagy esetleg lehet ezt a két dolgot egy időben is? Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: B-anya
B-anya
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02