Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2008.09.15. 11:16

nbrigi27

Vélem, hogy amikor napközben a szüleinél van a gyermek, délutánra- estére csak érte megy és elviszi magához, ha nem így lenne akkor panasszal fordulhatsz a gyámhivatalnál. (Az esetleges lepesszolás gyakoritáság hitelt érdemlően tudni kell bizonyítani.)

nbrigi27 # 2008.09.15. 11:48

Köszi Monalisa, hogy ilyen gyorsan válaszoltál.

A gyerek nem napközben van a nagyszülőknél, hanem egész hétvégén. Az apját max. csak fényképről látja. Három évesen egy mobilt kapott a gyerek az apjától, azzal a felszólítással, hogy ha beszélgetni szeretne a lányom akkor hívja ő fel az apját. HÁROM ÉVESEN!! Mondanom sem kell, egyszer sem hívta, hiszen a telefont sem tudta akkor még kezelni. Persze az apja sem hívta egyszer sem, hivatkozva arra, hogy a gyerek sem hívja.
A nyáriszünetben 2 hétre elvitték a nagyszülők nyaralni a lányomat (sírva indult el), de az exem megígérte neki hogy a második héten ő is ott lesz.
Természetesen ez megint "valamire" hivatkozva elmaradt.
Nem uszítom a nagyszülők ellen a lányomat, sőt még én csitítom és noszogatom, hogy menjen. DE.
A lányom olyan korban van, amikor már igényli a programokat, foglalkozásokat, barátnőit stb.
Egész héten jól teljesít az iskolában és ahelyett, hogy jöhetne velünk családi programra vagy barátnőzhetne, át kell mennie a nagyiékhoz. Ami nem lenne baj, csak ott a tömény unalom várja. Max. tv nézés amivel az idejét el tudja ütni. A nagyszülők is csak azért viszik el, mert hogy az "JÁR" nekik.
Én meg úgy gondolom, hogy nem jár. Amit a bíróság megítélt kéthetente hétvégét, az az apa-lánya kapcsolattartásért van, aki viszont nem él ezzel a lehetőséggel. Jogilag szerintem nem vagyok köteles az anyósoméknak átadni ezt a lehetőséget.

Vagy ez nem így van?

monalisa1 # 2008.09.15. 11:53

Az összevissza apát a gyámhatóság bírságolhatja - akár ismételten is -, vagyis kötelezhetik a láthatás megfelelő gyakorlására.

Mert az anya jogosult "szabad programmal" rendelkezni - lévén a válást követően szabad, független ember. És ha ez az apa megbízhatatlansága miatt csorbul, joggal él panasszal a hatóságnál.

Szélsőséges esetben akár kártéritést is kérhet a volt férjétől, pl. az anya x határnapra befizet egy utazásra, azonban az "nem viszi át" a gyermeket, az ebből eredő kárát - vagyoni és nem vagyoni - követelheti tőle. Csak egy példa.

Le kell ülni az ilyen összevissza fiatalemberrel és "gatyába kell rázni" - jobb később mint soha - a remélt mielőbbi megkomolyodás végett.

monalisa1 # 2008.09.15. 11:55

Az alanti írásom Humikének szól:

nbrigi27 # 2008.09.15. 11:58

Szia Hümike!

Nem tudok neked semmi biztatót mondeni. Nekem 4 éve a kezemben van a válásról a papír, de a mai napig nem az van ami abban le van írva. Az apja nem tartja a gyerekkel a kapcsolatot (szerintem nem is magának, hanem a szüleinek kérte a kéthetente hétvégét), a gyerektartást meg, akkor fizeti ha kedve van.
A gyereket jó ha 1 évben 4-5-ször látja akkor is max 2-3 óra erejéig. Semmit nem tart be.
Mivel saját Kft.-je van, még letíltatni sem tudom a gyerektartást.

Ezzel az egyel tudom sarokbaszorítani, hogy nem adom oda a gyereket a szüleinek. (legalább a gyerek jól jár)

monalisa1 # 2008.09.15. 12:07

nbrigi27

A volt férjed láthatási idejére nem vagy köteles a nagyszülőknek kiadni a kislányt, csupán azért mert a "neveletlen" fiuknak így és ekként a jó.

A nagyszülőnek is lehet külön láthatási joga, azonban ez nálatok jelen idő szerint nincs leszabályozva, addig pedig...

Tehát ahogy lentebb ObudaFan írta: forduljanak kérelemel a gyámhatósághoz, és majd az apa láthatási idejéből "elkurtitanak" egy napot a nagyiék részére.

Amikor az apjánál kell(ene) lennie, akkor ne a barátnők..., ez már a te nevelési dolgod.

Na én itt kiléptem., mások életvezetési problémáit nem ez a fórum hivatott megoldani.

Kívánok további minden jót.

Monalisa
laikus hozzászóló

nbrigi27 # 2008.09.15. 12:18

Kedves Monalisa!

"mások életvezetési problémáit nem ez a fórum hivatott megoldani
  • nem is gondoltam, hogy itt fogom megoldani a problémámat, csak meg akartam hallgatni mások véleményét, esetleg egy-két jótanácsot begyűjteni azoktól, akik hasonló szituval állnak szemben. Azt hittem, hogy ez a fórum ezért van.

"Azt az időt amit az apával kell(ene) töltenie azt ne a barátnőkkel." Ezt én is így gondolom, de ha az apa nem tölti vele az időt, akkor meg ne a 60 éves "nemtörődöm" nagyszülőkkel egy szobában a tv elött, hanem inkább a számára kellemesebb időtöltés (kirándulás, uszoda vagy akár a barátnők). ( 8 éves gyerekről beszélünk, úgyhogy nem bandázásról, hanem hintázásról, homokozásról van szó a barátnőkkel.

nbrigi27 # 2008.09.15. 12:29

El is felejtettem: Köszönöm a segítséget!!!

ObudaFan # 2008.09.15. 13:45

Tehát ahogy lentebb ObudaFan írta: forduljanak kérelemel a gyámhatósághoz, és majd az apa láthatási idejéből „elkurtitanak“ egy napot a nagyiék részére.

Azt én nem írtam, hogy kinek az idejéből fog ez menni. Ennyiből azt nem is lehet megállapítani.

Jamina # 2008.09.15. 14:32

szaisztok, Monalisa, a gyerkenek ilyen apa mellett lehet hogy jobban jár ha inkább barátnőivel megy

egybéként a többiben igazad van, egyetértek

Brigi, a t. nagyszülők forduljanak a bírósághoz ha láthatást akarnak

mindig megkérdőjelezem magamnál is, hogy egyáltalán jól jár e a gyerekem ha ilyen emberek megzavarják a lelki világát (2 éves lesz) csak mert az "jár" nekik. Szóval nem könnyű, én az utolsó amikor az "apa" anyjával beszéltem megkértem tegye a szívére a kis kezét hogy ezt érdemli e a gyerekem ("nem fizetünk gyerektartást, mert a beninköltség a láthatás miatt elviszi, meg nincs munkahely és most már segély sem a kicsi fiacskámnak") azóta mélyen kussol.

monalisa1 # 2008.09.15. 15:09

Kedves ObudaFan!

Valóban nem te írtad ama egész mondatot - elnézést a pontatlan idézésért., én már tovább gondoltam a mondat lényegét.

monalisa1 # 2008.09.15. 15:22

Kedves Jamina!

Az egyes kérdezők és a hozzászólások kitételei az ilyen apa vagy olyan anya engem különösebben nem hat meg - ők választották egymást., fiatalok voltak és (élet)tapasztalat nélküli. A válással - és a gyerekkel - csak kínlódnak egymással.

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2008.09.15. 15:25

nbigi27

Több mint száz oldal ez a topic - aztán külön még a hasonló címűek -, ha rászánsz egy-két estét az olvasásra, mások esetéből nem egy-két jótanácsot kapsz itt a Fórumon hanem akár több tucatnyit is.

esőcsepp # 2008.09.18. 07:39

Tisztelt Ittlévők!

Úgy érzem régen jártam erre.. Vagy csak az események sűrűsödtek?! :)
/Itt röviden a történet: esőcsepp # e-mail 2008.08.30. 12:44 /

Kérdésem/kérésem a következő:
Beadtuk a gyermekelhelyezés megváltoztatására az igényt.
Mi vár ránk a környezettanulmány és a pszichológiai vizsgálat során?
Mire érdemes kifejezetten odafigyelni?
Énrám mi vár a bíróság előtt (Apa felesége vagyok.)?
Sose voltam még bíróságon. Gondolom a pertocselli féle tempó, meg az egyéb amerikai filmek a valóságtól messze vannak.De nekem csak ezek vannak kiindulásként.
Azt mondta az ügyvédünk, hogy vér és könny. Veszekedések, kiabálások sora lesz. Hát ez nem az én stílusom. Ilyenkor gondolom fontos a higgadtság, nyugalom. Hogy lehet védekezni az alaptalan rágalmak ellen?
Érdemes a mi állításainkat is tanuval, fényképekkel egyebekkel alátámasztani. Egyenlőre az ügyvéd még semmi ilyesmit nem kért. Kezdjünk önszorgalomból készülni? Na de még is hogyan?
A környezettanulmánynál a szerető otthont nézik, a meghitt családi kört, vagy az anyagi hátteret? Mi panael 50 m2, ott szolgálati családiház és különszoba a gyereknek?

Egyenlőre ennyi.
Köszönök minden tanácsot előre is!
esőcsepp

mellan # 2008.09.20. 10:44

Tisztelt Jelenlevők!

Kérem a segítséteteket!
Mindenhol kerestem már választ, se sehol sem írták le egyértelműen a kapcsolattartás jogait!
Ha a felek válási papírján megegyeznek, hogy a kapcsolattartás korlátlan, és ugye odaírják, hogy a minimális az a kéthetente történő találkozás, akkor annak a szülőnek akinél vannak a gyerekek meg van engedve, hogy a gyermekek kárára is csak kéthetente láthassuk őket?
A fiúk nagyon szeretik az apjukat, a nagyobbik (9éves) képes lázasra sírni magát, ha nem jön az apja!
Én is imádom mindkettőt, az anyjuknak ebből lett elege, mert eddig engedte, most már nem, mert megunta, hogy minden hétvégén arról mesélnek neki, hogy nálunk milyen jó!
Ezért a saját gyerekei kárára ilyet megtehet?????????
40-42000 Ft-os gyerektartásra azt mondja, hogy kevés, mert életében 1.5 évet dolgozott, a 70 éves rákos nagymamája vigyáz a gyerekekre, amíg ő elmegy (a kisfiú állítása szerint a kocsmában csúnyát mondtak anyura" ídéztem!) pasizni, meg italozni??
Mi sajnos nem állunk még úgy sem anyagilag, mint ők, mert ott a nagyapa meg a nagymama el van eresztve anyagilag, de mégis minden hétvégén teljes programmal várjuk!
A nagyfiúnak gerincferdülése van, ha itt van velünk, kimegyünk a szabadba mozogni, otthon meg csak ül a számítógé előtt, mert nem foglalkozik vele senki!
Vettek neki egy ilyen hátmerevítőt, de nem hordja, mert nem mondta neki senki, hogy hordania kell!
A kicsin is látszik (3éves), hogy nem tudja, mi az, hogy "nem"!
Nem lehet neki elmagyarázni, hogy ne menjen ki az udvarra egyedül, be kell zárni az ajtót!
Milyen nevelés ez?
Imádom őket, mert ha foglalkozunk velük, áldott jó gyerekek!
Segítőkészek, bár nem várom el tőlük, de saját maguktól odajönnek segíteni, minden vasárnap a kicsikémmel keverjük a palacsintatésztát is. Ez már ilyen hagyomány lett nálunk.
Iszonyatosan hiányoznak nekünk, nem tudunk mit tenni.
Segítsenek, kérem!!!!!!!!!!!!!!!!!

monalisa1 # 2008.09.20. 13:18

Ha a kapcsolattartás két hetenkénti láthatásra van leszabályozva, mégis majd' minden hétvégén nálatok vannak a fiuk, akkor végül is mi a probléma?!

Az hogy náluk otthon nemigen foglalkoznak a gyermekekkel, és ha netán mégis akkor sem jól, ezen külső személy nemigen tud változtatni.

Az anya életvezetése valószínűleg régről hibás., a párod kérje a bíróságtól a gyermekelhelyezés megváltoztatását, ez az egyetlen ami hathatós eredménnyel járhat. (Félem, hogy a nő körömszakadtáig ragaszkodni fog a gyermekekhez - a havonkénti biztos t.díj miatt...)

Monalisa
laikus hozzászóló

mellan # 2008.09.20. 13:25

Kedves Monalisa!

A kapcsolattartás nincs korlátozva, csak a minimális mérték is fel van tüntetve a papíron mint minden esetben.
Eddig minden hétvégén velünk lehettek, de most gondolt egyet az anyjuk, mivel hogy kevesli a 41000.Ftot, és nem akarja odaadni csak kéthetente.
a nagyfiúnak adtunk telefont , ami most sincs bekapcsolva, pedig szóltunk az anyjának, hogy kapcsolja be, mert szeretnénk vele beszélni.
Ennyi.
Azért kösz, hogy írtál.

monalisa1 # 2008.09.20. 13:45

Ha a nő kevesli a jelenlegi t.díj összegét fordulhat bírósághoz, aztán vagy helyt adnak kérésének vagy nem.

A srácot "ne bombázzátok" a gyakori telefonhívásokkal, vélem nem ok nélkül van kikapcsol(tat)va a mobilja. Hétfőtől péntekig ki kell bírnotok, sőt akár a rákövetkező hétvégéig is.

És annyit még, hogy te egy ideig valahogy lépj ki a nő "látóköréből" - ne orrantson már állandóan...

Vagyis az elismerésre méltó, hogy szereted a párod gyermekeit és tőled telhetően maximálisan foglalkozol velük stb., de ezt a nő ne vehesse "kisajátításnak" - mégis csak ő hozta őket anno világra.

Tehát részedről valahogy a diszkrét jelenlét csak.

verde # 2008.10.01. 04:03

Mit tehetek, ha a kapcsolattartásról a kicsi úgy jön vissza, hogy begugol apa kocsijának 2 ülése közé és még köszönésre sem méltat, csak azt mondja, apával akar lenni? Az édesapa pedig élvezi a helyzet, az arcomba röhög, hogy a gyerek nem szeret engem, nem akar itt maradni, ő bizony ki nem szállítja.
A gyermek 5 éves, és egyébként a wcre nem tudtam elmenni eddig nélküle, annyira anyás. Nem tudom mi történhetett.
Az édesapának nem azon kellene lennie, hogy időben visszahozza a gyerekeket, mindenféle manipulálás nélkül???

ObudaFan # 2008.10.01. 10:20

Ha mindenképp jogi megoldást szeretnél, a gyámhatósághoz fordulhatsz. De hogy van-e értelme, az kérdés.

verde # 2008.10.06. 07:08

Kedves ObudaFan!
Nem elítélendő e gyermek anya ellen történő nevelése, vagy oly eszköz bevetése, hogy elvinnélek még titeket ide vagy oda, de hát anyátokhoz vissza kell mennetek, bezzeg ha még itt maradnátok...
Azt még azért elmondanám, hogy a nagy, iskolás, simán kiszállt az autóból és feljött a lakásból, csak a kisebbiket tudja manipulálni.
Apukának egyébként hétköznap is van láthatása - soha nem akartam, hogy a válásunk miatt elszakadjanak az apjuktól teljes mértékben... de azért hétköznap este ne kelljen már cirkuszolni a ház előtt a gyerekkel, mert apuka beadott neki valami ígérgetős szöveget. Mi lenne, ha én is ezt csinálnám a kapcsolattartási idő előtt és a gyerek nem akarna apához menni???? Szemét dolog lenne, nem?
Akkor az ő részéről nem kellene másképp állnia a dolgokhoz???
Egyébként a gyámhivatal felhívta a figyelmét, hogy előzetes megegyezés hiányában a határozat alapján köteles a gyereket hazavinni, és ha tovább folytatja a gyerek ilyenmódon történő manipulálását a láthatásával is játszik, mert ez büncselekmény. Majd kiderül, volt -e hatása a szavainak.

verde # 2008.10.06. 07:09

javítás, bocs...simán kiszállt az autóból és feljött a lakásba...

katinka71 # 2008.10.06. 09:01

Kedves Verde. Nálunk ugyanez játszódott le, csak 3 gyerekkel, korban 4 éves a kicsi. Minél hamarabb szabályoztasd aláthatást a bíróságnál, mert úgy jársz mint én: még nincsenek hivatalosan elhelyezve(egy éve tart a hercehurca)de már csak a középső gyerekem lakik velem, a másik kettőt elcsábította.(4, 11 évesek)

verde # 2008.10.06. 10:01

Kedves katinka!
Szabályozva van a láthatásunk, apuka a végsőkig elment, a megyén hoztak végül fellebbezés helye nélküli ítéletet. De apukát ez sem tartja vissza. A gyerekek csak eszközök számára ellenem, és a legnagyobb gond az, hogy egy-két bírság nem is visszatartó erejű számára!

Gabóca21 # 2008.10.06. 10:30

Üdv!Gyerektartás fizetésével kapcsolatos a kérdésem.
Páromnak a volt házasságából két lánya van. A kisebbik lány februárban lesz 18éves,jelenleg szakmunkásképzőbe jár,bár az elsőt még szakközépben kezdte,de kimaradozott,megbukott.A nagyobbik lány elárulta,hogy esti suliba jár,nem is nappalra. Meddig köteles az apa ilyen esetben gyt-t fizetni? Ebben az esetben is az iskola elvégzéséig? vagy csak nappali tagozatos tanuláskor?
Köszönöm