Tisztelt Szakértők!
3 éve húzódó bontóperben végre eljutottunk a tartásdíj rendezésének kérdéséig. Férjem önkéntes teljesítéssel gyermekenként 20 ezer forintot vállalt, továbbra is ezt tartja reálisnak. (A per kezdetén felmondott korábbi jól fizető munkahelyén, sokáig munkanélküli volt, most olyan bére van, amiből az általa kalkulált gyerektartás kijön...) Visszamenőleg kérek 50 ezer forint tartásdíjat gyermekenként, az indokolt szükségleteik ezt alátámasztják (spec. étkezés, sport, stb.).
Én nemrég tudtam újra munkába állni legkisebb gyermekünk miatt, akivel eddig GYED-en voltam, a fizetésem magasabb a férjeménél. A bíró azt mondta, hogy ő ezzel tud számolni, ami most van. Kérdéseim:
- Előfordulhat-e, hogy külön indoklás nélkül nem a szokásos bírói gyakorlat szerint jár el esetünkben, és nem a kérelmem benyújtását megelőző egy év jövedelme lesz az irányadó?
- Megteheti-e, hogy figyelmen kívül hagyja azt, hogy egy csecsemővel keresőképtelen voltam hosszú ideig, de a gyerekek ellátását családi segítséggel, kölcsönökkel megoldottam.?
- Köteles vagyok-e a családi adókedvezményt havonta igénybe venni, vagy kérhetem az egy összegben történő érvényesítést? Valóban jövedelemként számol vele a bíróság?
- Előfordulhat-e, hogy amellett, hogy természetben tartom gyermekeinket, nekem kell nagyobb részt vállalnom az anyagi terhekből (mivel magasabb a jövedelmem), vagy kikényszeríthető, hogy esetleg vállaljon másodállást. Bőven a budapesti átlagbér alatt van a fizetése.
Igyekszem kikupálódni a témában, de ezekre nem talaltam sem precedenst, sem gyakorlatot.
Nagyon köszönöm a segítséget!