Gyerektartás és láthatás

Szomorú örökös # 2025.02.25. 13:46

Csaba75

egy internetről rendelt dns tesz kimutatta hogy a gyerek biologiai apaj a én vagyok
igy az anyuka azt szeretne ha fizetnék gyerektartást

Ezt az anyuka a gyerek születésekor cseszte el. Valószínűleg hogy ez kiderült, most kapálódzik, mert a másik pasi is ott hagyta.

egy internetről rendelt dns tesz.....kérdés hogy ez a teszt mennyire megbízható?

Ha visszaolvasol, én már az elején kétségbe vontam ezt.
Egy DNS teszt csakis a megfelelő, erre szakosodott laborban készülhet, az viszont már bizonyíték.
De ahogy olvashattad, még akkor sem tudna anyuka követelni tőled bármit is.

drbjozsef # 2025.02.25. 11:35

Csaba75,

Senkit nem érdekel a tesztetek. Az alapján egyikőtök sem követelhet a másiktól semmit.
Hogy ti egymás között miben egyeztek meg, az persze más kérdés. Ahogy tetszik. De amit vita van (nem fizetsz eleget, nem látod a gyereket eleget, etc), semmi más nem számít, csak a per.

Csaba75 # 2025.02.25. 11:19

De mivel egy internetről rendelt dns tesz kimutatta hogy a gyerek biologiai apaj a én vagyok igy az anyuka azt szeretne ha fizetnék gyerektartást ,csak kérdés hogy ez a teszt mennyire megbízható?

drbjozsef # 2025.02.25. 10:34

Csaba75,

Ez esetben nincs semmilyen jogod a gyermekkel kapcsolatosan - de kötelezettséged sem.
Megtilthatják a kapcsolattartást, de természetesen nem kell fizetned egy fillért sem.
Jogi szempontból nincs (most) közöd a gyerekhez.

Ha szeretnél kapcsolattartást, és gyerektartást is fizetni, akkor apasági vélelem megdöntése iránti pert kell indítanod.

Csaba75 # 2025.02.25. 09:54

Igen a férj lett bejegyezve mint apa a dns zedzt az igazoltta hogy én vagyok a bilogiai apa

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.25. 07:07

Mellébeszélsz. Ha az anya a gyerek születésekor férjnél van, a férjet jegyzik be az anyakönyvbe apaként. Mást semmiféle kérésre, bemondásra nem. A gyerek apja pedig az, aki apaként be van jegyezve.

Szomorú örökös # 2025.02.25. 06:34

Csaba75

apasági teszt lett csinálva az internetről rendeltük
Aham....és gondolom az a teszt tökéletesen hiteles is.

Csaba75 # 2025.02.25. 05:38

2 evig viszonyom volt vele , teherbe esett és nem tudta hogy most tőlem vagy a férjétől , mert sajnos nem vedekeztűnk , bár ő azt mondta szed gyógyszert, és most mikkor kiderült a kapcsolatunk , apasági teszt lett csinálva az internetről rendeltük, és az kimutatta az apa gyerek viszonyt .

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.24. 21:11

Akkor hogy-hogy nem a férj lett a gyerek apja?

Csaba75 # 2025.02.24. 21:03

Nem már férjnél volt , én meg nős , viszonyunk volt , 2 évig .

Kovács_Béla_Sándor # 2025.02.24. 19:35

Megkérdezhetem, hogy lehetsz a gyerek apja, ha az anyának férje van? A gyerek születése után ment hozzá?

(Egyébként az összegről semmit nem fogunk tudni mondani, az nem annyira jogi kérdés, mint inkább matematikai - és nem adtad meg a számoláshoz szükséges paramétereket.)

Csaba75 # 2025.02.24. 17:44

Szép estét, olyan kerdésem van , született egy házaságon kívűli gyermekem , az anyuka és a férje nem akkarják hogy tartsam vele a kapcsolatott ,nem láthatom ,természetesen a gyerektartás díjat fizetni fogom , bíroság kihagyásával probálunk megegyezni én 40000ft ott mondtam . Ez elfogadható összeg ?

hannah # 2025.02.19. 13:39

Tisztelt Ügyvéd urak!

A keresztfiamnak van egy másfél éves kisfia. Külföldön dolgozik. Igy minden második héten tud Magyarországra menni. A barátnője az utóbbi időben mondva csinált problémákkal a gyerek láthatásával él vissza, ami azt jelenti, hogy nem engedi, hogy online beszéljen a kisfiával, hétvégén nem adja oda, amikor hazamegy. A barátnő válasza, kérje a biróságtól a láthatási jogot. Jó ez rendben van, de ez hetekbe, hónapokba telhet, mig az ügy elintéződik. Kirakta abból az albérletből, ami eredetileg a szerződés szerint a keresztfiam nevén van. MÉg ebbe is beleegyezett. Továbbá minden egyes elérhetőségről letiltotta a fiút, és néha gondol egyet és irkál elfogadhatatlan hangnemben (majd azonnal letiltja), Nem lehet vele a kapcsolatot felvenni. A nagymamát is egy ideig korlátozta a kapcsolattartásban, mert éppen "olyan kedve" volt. Az egész család értetlenül áll a történet előtt. Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a láthatás mielőbb megoldható legyen? Kérnék szépen segitséget. Köszönöm szépen.

Majordomus # 2025.01.29. 20:34

Annaerika
46-os lábam van. Nem menne fel a lábamra.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.28. 15:15

Olyan divatos ez a "nárcisztikus". Korábban egyszerűen baromnak hívtuk.

Annaerika # 2025.01.28. 06:24

Majordomus

Egy nárcisztikus agresszív embertől minél messzebbre, aki a családját nem becsülve, nők, haverok csavargás élvezeti cikkek előbbre.!!
Majordomus ne ítélkezz !! Ha az én cípőmbe jársz elmondhatod a véleményed !!

Majordomus # 2025.01.27. 19:03

Lehet nem kellett volna elválnod tőle.

drbjozsef # 2025.01.27. 15:21

Annaerika,

Kérni bármikor, bármit lehet. Mert nem tilos az.

Ha úgy érzed, hogy jelentős változás állt be a gyermekek szükségleteiben ésvagy a ti jövedelmi viszonyaitokban ésvagy a körülményeitekben (pl. infláció is), és emiatt véleményed szerint jogos lenne a tartásdíj felülvizsgálata, akkor az egyezséget jóváhagyó bírósághoz kell benyújtanod az igényedet. Az se baj, ha előtte megbeszéled az exeddel, hátha egyezséggel megint gyorsabban megy, de ha nincs közös megegyezés, akkor majd a bíróság dönthet.

Annaerika # 2025.01.27. 15:14

Üdvözlöm,

Igen.. bíróság által jóváhagyott egyezség !! Mivel az ex jövedelme jóval több mint az enyém. A gyerekek ne legyenek hátrányos ellátásban mikor nálam vannak. ( minden második hét) páros hét anya, páratlan hét apa. Mindkettőnknél ugyanannyit vannak.
Jövedelmünk pedig nagyon eltérő volt ezért fizet az ex 50 e Ft-t. Ami ma már jóval kevesebbet ér mint anno 5-éve.
Ezért érdeklődőm, hogy kérhetek-e többet infláció gyanánt.

drbjozsef # 2025.01.27. 09:21

Annaerika

Annak idején megállapodtunk,
Hogyan? Csak úgy, egymás között, szóban, vagy van erről pl. bíráság által jóváhagyott egyezség?

Annaerika # 2025.01.27. 07:48

Üdvözlöm

A kérdésem a következő lenne
5 éve elváltam a férjemtől. Van 3 közös kiskorú gyermekünk. 50-50 % -ban egyeztünk meg a gyermek felügyeleti ügyben. Kiválóan mükődik, a gyermekek. nem sérültek. Ex Férjem jól menő vállalkozó. Én bérből és fizetésből élek. Annak idején megállapodtunk, hogy a kettönk közti anyagi javak jóval több a vállalkozónál. Igy + 50000 Ft-t kapok gyermektartás céljából. 5 éve ennyi volt kb. külőmbség. Ma már sokkal nagyobb Jelenleg jóval nagyobb több az anyagi helyzete.. Elvárja , sőt felszólít hogy ugyanazokat a javakat biztosítsam a gyermekeknek mint ő. Én nem tudok lépést tartani anyagiak szempontjából. Kérhetek- e infláció követő plusz gyermektartási díjat , mivel neki jóval több a bevétele. Lehet -e korrigálni , kérni tőle, hogy esetleg fizessen többet.ÉN panelben élek, az ex pedig Épitkezik, lakása van a belvárosban, Balatonon nyaraló 240m2. Csak ennyi amit 5 éve szerzett.
Köszönöm előre is a válaszát.

etti # 2025.01.25. 12:26

köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2025.01.25. 09:49

etti,

Amíg az exe a saját háztartásában tartja el a nagykorú, továbbtanuló gyermeket, addig neki jár a tartásdíj (bizonyos korlátok között, Ptk. 4:220.§).
A gyerek persze kérheti, hogy ő kapja a tartásdíjat, de akkor meg az anyja kérhet tőle ugye bérleti díjat meg háztartáshoz hozzájárulást - ha nem költözik el.
Ha bírósági végzés, vagy általa jóváhagyott egyezség alapján fizettek, akkor bármilyen változtatást a bíróságon kell intézni.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.01.25. 09:45

A jogerős, végrejhajtható bírósági határozatban bizonyára az van írva, hogy "fizessen meg ... felperesnek gyerek neve gyermek tartására...".

etti # 2025.01.25. 08:00

Kedves Mindenki!
Nagykorú eltartásával kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
A férjem nagyobbik gyermeke betöltötte a 18. életévét és felmerült, hogy a tartásdíjat ezentúl közvetlenül neki utalná, de anya fel van háborodva. 2x120e Ft-ot kap kb. 12 éve, ez anno többet ért, eltapsolta, meg mindig csak himi-humi munkái voltak, most sincs hónapok óta, de pl épp elutazik valahova a hétvégére.. szóval nem szeretjük, ahogy a pénzzel bánik.
Semmilyen cikket nem találtunk a témában, anya szerint a "gyerektartás a szülőnek jár", de jó lenne tudnunk hivatkozni valamire, ami alapján mégis közvetlenül a gyermeknek utalna apa. Még azt is felvetette apa amúgy, hogy a 120e-ből valamennyit rezsi gyanánt mégis anyának utalna, segítsen meghatározni ennek összegét..

köszönöm, szép napot
Eszti