Gyerektartás és láthatás


firedragon # 2023.11.07. 10:17

Helló, kérhetem a véleményüket?
Különköltözés 7 éve, válás 3 éve. Különköltözéstől heti váltott felügyelet van a gyerekekkel. Bírósági ítélet ezt jóváhagyta és nincs gyerektartás fizetve egyik részről sem. "A" fél veszi fel a teljes családi pótlékot és a teljes adókedvezményt a 2 gyerekre. Ez a váláskor nem lett megfelezve. "A" fél kapja a CSP-t és az adókedvezményt, aki most gyermektartási igénnyel állt elő. Havi 40.e Ft/gyerek összegben és visszamenőleg 6 hóra kéri ezt az összeget, illetve az extra kiadásokat is meg akarja osztani (jogsi, külföldi tábor, stb.). A gyerekekkel kapcsolatos közös kiadások sosem voltak előre jelezve, mindig vásárlás után jön a számla, hogy mit kellene fizetni, a gyereke valójában folyton haza vannak rendelve, akkor is, amikor "B" fél hete lenne. Hivatkozás mindig van, most tanulni kell, most még takarítunk, stb. Egyik gyerek elmúlt 18, de még középiskolás. Másik kisebb. "B" fél tartja természetben a saját hetén, és bármikor, amikor kéri akár "A" fél, akár a gyerekek, hogy hozza haza, menjen érte, adjon kaját, stb. csinálja.
Jogosan lehet fél évre visszamenőleg kérni pénzt és reális a havi 40e/gyerek ilyen feltételek mellett? Mi a helyet a 18 évet betöltöttel, aki nem tartja a heti váltást. Neki kell gyerektartást igényelnie vagy még a szülőnek? Számít az, hogy "A" fél anyagi helyzete jelentősen magasabb, mint "B" fél anyagi helyzete? Az, hogy "A" fél jogtalanul veszi fel évek óta a CSP és az adókedvezmény felét, az nem számít? Nem kell összeszámolni?

Majordomus # 2023.11.04. 21:49

Fogadd meg drb tanácsát ..
A bíröságnak nem tudnak kamuzni.

Joco75 # 2023.11.04. 21:16

Kedves Majordomus !

Hát úgy nem tudom,hogy én utoljára amikor ö 9-10 éves lehetett akkor jártam náluk ,mert nem volt soha olyan kellemes a fogadtatás. Ha elhoztam a gyereket hétvégére az anyja direkt mindig szakadt lyukas ruhába adta ide pedig volt ruhája ,mert én is vettem neki ,de valahogy mindig eltűntek a ruhák .Olyan is volt ,hogy már én vettem még itthonra ruhákat cipőket stb ,hogy el tudjam a gyereket kulturált öltözékben vinni valahová.
Én nem folytam bele az életükbe semmilyen szinten ,de a gyerek se kereset engem vagy meg volt neki tiltva nem tudom , pedig én kerestem de semmi nem történt.
Úgy körülbelül 2 éve keresett meg örültem is neki azóta tartjuk a kapcsolatot.
Egyébként már az elején is éreztem,hogy a gyerekkel vmi nincs rendben csak valahogy nem folytam bele a dolgokba.
Érdekesség képpen a gyerek szinte minden hétvégén amikor csak rá ért a család mindig jött hozzánk,de mikor felmerült a gyanúja,hogy nem jár iskolába nem csinál semmit otthon van valahogy nem akar jönni augusztus óta.
Főleg azóta mikor elkezdtem kérdezni ,hogy akkor hogyan tovább ,mert májusban ott hagyta az iskolát csak úgy egyik napról a másikra csodálkoztunk is a feleségemmel és mikor kérdőre fogtam állandóan kitérő választ adott . Egyébként informatikát tanult amit szeret is ezért nem értjük az egészet.Ennek ellenére 3 naponta beszélünk telefonon volt olyan többször is ,hogy hajnal 1 -kor hívott és 1 órát beszélgettünk, de az iskola témáról soha ,ha vmit kérdeztem akkor igen nem ja ez volt a válasz .
Olyan is volt hogy én mondtam neki, hogy minek hív hajnal 1-kor hívjon emberi időben.
Aki hajnal 2-3óráig fent van az ,hogy megy reggel suliba kérdezem én sehogy.
Hát így nem tudom az egész élete egy rejtély.

Majordomus # 2023.11.04. 20:27

Jó tanács.

A gyerek szükségletei mindenek előtt vannak. De ez nem azt jelenti hogy a szülőt fejőstehénnek kell tekinteni.

Csak azt nem értem: ha tudod milyen laptopja,parfümje meg telefonja van, akkor hogy nem tudod hogy jár e iskolába és mit csinál ha nem.

drbjozsef # 2023.11.04. 20:16

Joco75,

Ha bíróság állapította meg a gyerektartásdíjat - vagy bíróság által jóváhagyott egyezség -, akkor szólítsd fel írásban a jogosultat, hogy igazolja, hogy a nagykorú gyermeketek továbbra is tanul, és jelezd neki, hogy ha már nem tanul, akkor az ő kötelessége ezt bejelenteni a bíróságon, és kérnie a tartásdíj megszüntetését, szintén jelezve, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor neked kell bejelentened ezt a bíróságon, de azért nem fogják őt megdicsérni, pláne, ha jogosulatlanul vette fel a tartásdíjat.

Tedd is ezt, ha nem kapsz választ. Vagyis a megállapító bírósághoz add be a tartásdíj megszüntetése iránti kérelmedet. Aztán majd elválik, mi lesz, a bíróságnak már csak kénytelen lesz válaszolni.

Joco75 # 2023.11.04. 18:39

Teljesen mindegy mit mondtok csak a véleményetekre voltam kíváncsi,ebből úgy is ügyvéd lesz .
Egyrészt azért is ,mert átvágtak sumákolnak nem ált ide elébem a gyerek, hogy ez van apám .
Másrészt meg korábban írtam nekem is van családom és egy 9 éves kislányom őrá fele annyi pénz se jut havonta mint amit fizetek gyerektartást a fizetésem 20%-át 100000ft-ot, hárman élünk egy fizetésből a feleségem sajnos munka nélkül van.
Ezt még tetőzi ,hogy a gyerek marha jól él, 300000 ft-os telefon ,mert neki nem jó a 70000-es 1200000ft-ért Apple laptop, okos wifi mindenhol ,mert nem jó a sima router.
Parfüm 70000ftért és még sorolhatnám.
Mielőtt még vki azt feltételezné ,hogy sajnálom tőle nem sajnálom csak szerintem nem normális dolog ,hogy valakinek 18 évesen ilyen igénye legyen iskola és munka nélkül .Bocsánat nem panaszkodni akartam csak kicsit bosszant ez az egész ,mert úgy látom,hogy nem kenyérre kell a gyerektartás . Nekünk még sokszor szivattyú van.

További szép estét mindenkinek.

drbjozsef # 2023.11.04. 16:48

Joco75,

Egyszerűen nem tudom mi van a gyerekkel, ö azt mondja ,hogy tanul nappali tagozaton ,de szerintem nem mond igazat,

Ptk. 4:220§. (3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha

  1. a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy

...

4:222. § A továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt – kérelmére – köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

Érdeklődj az iskolánál. Ha nem reagálnak, a fenti passzussal és per kilátásba helyezésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.04. 16:38

a nem jár a gyerek sehová iskolába jár neki a gyerektartást?
Ha azt mondjuk, nem, akkor mit csinálsz?

drbjozsef # 2023.11.04. 14:13

Joco75,

Ha önhibáján kívül rászorul a tartásra, akkor igen, a rokontartás általános szabályai szerint.
Ha munkaképes a nagykorú gyermek, akkor nem.

Joco75 # 2023.11.04. 13:36

Szép napot!

Akkor úgy szeretném kérdezni, hogy,ha nem jár a gyerek sehová iskolába jár neki a gyerektartást?

Köszönöm szépen a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.11.04. 12:53

a leírtak alapján ilyenkor jár e a gyerektartás?
Ahogy te sem tudod, mi sem. Hiszen pont azon múlik, ami nem derül ki a leírtakból: tanul az a gyerek vagy nem.

(Nekem gyanús, hogy nem a jó kérdést tetted fel. Akkor pedig hiába vársz jó választ.)

Joco75 # 2023.11.04. 12:35

Üdvözlöm a fórumban lévőket!

Szeretnék segítséget kérni a következőkben.
Volt egy kapcsolatom amelyben született egy gyermekem 2005-ben . A kapcsolatom 5 évvel a gyerek születése után megromlott.
A gyereket az anya teljesen ellenem nevelte ,az anyával nem tartom a kapcsolatot.
Közben nekem is lett egy kapcsolatom és később született egy gyermekem aki most 9 éves.
Az előző kapcsolatom után fizetem a gyerek tartást a fizetésem 20%-át.
Itt szeretnék rá térni a lényegre a gondom az ,hogy a gyerek otthagyta a közép iskolát csak az első éve van meg teljesen,de a legnagyobb gond ,hogy most 2023 Július-ban töltötte be a 18. életévét. Nem tudom ,hogy jár e a gyerektartás így neki ,mert szerintem nem tanul sehol .
Egyszerűen nem tudom mi van a gyerekkel, ö azt mondja ,hogy tanul nappali tagozaton ,de szerintem nem mond igazat, ráadásul az ö állítása szerint gimnáziumban tanul amit én kétlem ,mert az igen erős iskola felvételi van és ö az elöző iskolát ott hagyta nyilván volt bukás is ,ha 18 éves.
Többször mondtam neki ,hogy hozzon iskola látogatási igazolást ,de semmi nem történik.

A kérdésem az lenne,hogy a leírtak alapján ilyenkor jár e a gyerektartás?

Köszönöm szépen a segítséget

groszfater@gmail.com # 2023.08.22. 10:36
groszfater@gmail.com # 2023.08.22. 10:23
groszfater@gmail.com # 2023.08.22. 10:20
Boba # 2023.08.22. 07:24

Üdvözlök Mindenkit!
Új vagyok itt,sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy jogi oldalon kell tanácsot kérnem.
10 éve váltam el a gyerekeim anyjától, két közös gyerekünk van. A kezdetektől problémás a vele való kommunikáció, nem hajlandó eltérni a saját elgondolásaitól, folyamatosan megnehezíti az életemet, egyfolytában próbál pumpolni, pénzt lenyúlni tőlem. A megállapított gyerektartást rendesen fizetem, a fiaimat két hetente elhozom, plusz minden iskolai szünetet nálam töltenek.
Továbbá fizetem minden felmerülő költségüket, pl. iskolai programok, iskolai felszerelés, cipő, ruházat.
Legutóbb én vittem orvoshoz a nagyobbikat, mert az anyjuk nem ért rá.... Akkor derült ki a háziorvosnál, hogy erős hiányosságok mutatkoznak a gyerekek ellátását illetően. Pl. évek óta nem látta őket, pedig a nagyobbik autoimmun beteg, 3 havonta kellene ellenőrzésre járnia, de ez nem történt meg. A kötelező oltását se kapta meg időben, fel kellett szólítani, hogy vigye be a gyereket a László kórházba az oltás-osztályra. A fiúk néhány éve még koszosan, szakadtan, mosatlan hajjal jöttek hozzám, az is előfordult, hogy sebek voltak az arcukon, kiderült, hogy ótvarosak. Olyan is előfordult, hogy tele voltak rovarcsípéssel. Ezek már megszűntek, mert tinik lettek időközben és megvan a természetes igényük a tisztaságra.
Az anyjuk viselkedése irányomban változó, mikor milyen kedve van: hol nagyon kedves és próbál hízelegni, hol meg egyáltalán nem kommunikál, most is éppen ez az időszak van. Ha megint megpróbál barátságos hangnemet felvenni, akkor már tudom, hogy biztos, hogy pénzt akar kicsikarni valamire.
Finoman megjegyzem, hogy anyuka a városunkban egy nagyon megbecsült tanárnő, több elismerő kitüntetéssel rendelkezik. Az otthonában ez nem egyértelmű, hogy ilyen kiváló lenne: Amíg együtt éltünk, nem takarított, nem főzött, hegyekben állt a mosatlan, a kertet, a ház környékét én tartottam rendben, a gyerekeket én hordtam oviba-iskolába, én vásároltam be. Hét közben tanított, hét végén rendezvényekre járt, kirándulásokat szervezett a nyugdíjas csoportnak, a szakköreinek stb. Alig volt otthon. Erre untam rá.
Viszont most új probléma merült fel. Anyuka erről még nem tájékoztatott, a véleményemet nem kérdezte ki. Az információt a kisebbik gyerekemtől tudom és dobtam egy hátast.
Azt már rég tudom, hogy az exnejemnek új párja van úgy 2 éve.
Most viszont megtudtam, hogy el akarnak költözni a fickóhoz, az ország másik felébe.
Ez fenekestül felfordítja mindkét család életét, a miénket is, ugyanis Tatabányáról kellene Békés megyébe járnom két hetente a gyerekeimért, ezt viszont nem tudom bevállalni.
Kérdéseim a következők.

  • Kötelessége anyukának, hogy a gyerekek miatt engem is tájékoztasson a költözésről? Mert ez nem történt meg.
  • Kérhetem-e, hogy félútig hozzák el a gyerekeket a láthatások alkalmával?

Sajnos havonta 900 kilométert nem tudok finanszírozni, nem megoldható! Így is minden második hétvégén munkát vállaltam egy raktárban, hogy mindent biztosítani tudjak a gyerekeimnek. ( nem a láthatás hétvégéin dolgozok).

  • A nagyobbik fiam már középiskolás, de még kiskorú. Elmondása szerint az anyja kollégiumba akarja adni, ahelyett, hogy nálam lakna a gyerek, ugyanis fél órányira lakunk az iskolától. Joga van-e a gyereknek eldönteni, hogy hol szeretne lakni? Mit kell tennem ennek érdekében, ha úgy dönt a gyerek, hogy nálam marad?

Itt gyanítom, hogy az anyjuk nem fog belemenni, hogy nálam maradjon a gyerek, hiszen ő kapja az emelt családi pótlékot, meg a gyerektartást is, erről nem fog lemondani szerintem. De ez egy nagyon visszataszító dolog: ha koleszos lesz a fiam, az anyját ugyanúgy 2 hetente fogja csak látni, mint engem, de attól még elteszi a gyerektartást. Továbbá szülőire nekem kell majd járni nyilván, mert én lakok itt, bármi problémája lesz a gyereknek.
Ez mellett ott van még a kisebbik, akiért le kellene bumliznom az ország másik felébe 2 hetente.
Egyszóval: nem tudom vállalni a megnövekedett anyagi terheket, de nem akarok "csak fizető" apukává válni.
Bármilyen tanácsot elfogadok. hogy oldhatom meg ezt a lehetetlen helyzetet?

Majordomus # 2023.08.03. 19:24

Akkor viszont indokolt a gyerektartás.

Annamaria99 # 2023.08.03. 06:45

Tisztelt drbjozsef!

Köszönöm szépen a váaszt! Örökbefogadás nem történt csak névváltoztatás! Mégegyszer köszönöm a gyors választ! További szép napot!

drbjozsef # 2023.08.03. 06:39

Annamaria99,

Igen.
A "nevére vette" köznyelvi pongyolaságot általában az örökbefogadásra szokták érteni, de ha esetedben nem ez történt, csak a gyermek megváltoztatta a vezetéknevét, akkor a szülőjétől továbbra is kérhető a tartás (feltéve, hogy a névváltoztatásba beleegyezésekor nem egyeztetek meg másban).

Egyébként kérni, azt bármit lehet.

Annamaria99 # 2023.08.03. 06:32

Üdvözlöm!

2 gyermekem született egy édesapától. Válás után nagyobbik gyermekem hozzá került, kisebbik édesapához. Azóta férjhez mentem és gyermekemet a férjem hivatalosan a nevére vette. Mivel mindketten neveltünk egy egy gyemeket az édesapával gyermektartási dijat nem fizettünk egymásnak. Most viszont a kisebbik gyermekem is hozzánk költözött. Abba szeretném kérni a segitséget hogy mindkét gyermekre kérhetem e a gyermektartási díjat? Csak névváltoztatás volt apaként az anyakönyvi kivonatban még az édesapa szerepel. Köszönöm

Majordomus # 2023.06.28. 19:39

Azt hogy a kórházi kezelést Magyarországon a Tb finanszírozza és nem a szülő tehát nem kell .fizetnie

drbjozsef # 2023.06.28. 09:11

Luptator,

Nem, sőt 3 millió forint alatt az kell előbb. Úgy értettem, ha vita van, akkor úgyis ellentmond neki, és pereskedhettek. (Ahol neked kell igazolni a költségek szükségességét, de gondolom ez orvosi igazolással nem kérdés).

Úgyhogy igen, kínáld meg egy fizetési meghagyással, és utána majd meglátod mit lép.

Luptator # 2023.06.28. 07:48

Kérdés-Válasz drbjozsef részére:
Köszi a választ.
Közjegyzőhöz fordulás fizetési meghagyás iránt kizárt ilyen esetben?

drbjozsef # 2023.06.28. 07:35

Luptator,

Ptk.4:218.§(3) A gyermek indokolt szükségletei körébe tartoznak a megélhetéséhez, egészségügyi ellátásához, neveléséhez és taníttatásához szükséges rendszeres kiadások. Ha a gyermek érdekében olyan rendkívüli kiadás szükséges, amelynek fedezését a tartásdíj kellő előrelátás mellett sem biztosítja, a tartásra kötelezett e rendkívüli kiadás arányos részét is köteles megtéríteni.

Felhívod erre a figyelmét, követeled a költség arányos megtérítését.
Ha nem teszi, bírósághoz fordulhatsz.

Luptator # 2023.06.28. 07:26

Amennyiben a volt házastárs nem hajlandó fizetni a közös, 13 éves gyermek jelentős összegű kórházi költségeit, hova érdemes fordulni, illetve melyik jogszabály(ok) alapján?

Köszönöm előre is a válaszokat!