Gyerektartás és láthatás


tomscop # 2021.05.27. 12:04

Köszönöm a gyors választ!

Egyet értek azzal, hogy a jövőben bármi bárhogy alakulhat, egyelőre a legegyszerűbb megoldást keresik, és szeretnék tudni a lehetőségeiket erre. Egyszerű emberek, a bíróságot közösen szeretnék egyelőre ebből kihagyni; a bíróság szó maga is ilyesztően hat.

Kifejezetten olyan megoldást keresnek, amelyben az apuka tartásdíjat fizet. Amennyiben az apuka megkéri a munkáltatót az ön által javasoltra, úgy feltételezem, hogy nem tartásdíjat fog fizetni, hanem egyszerűen a fizetése lesz több helyre kiutalva, vagy esetleg rosszul gondolom?

Amire ők gondoltak, az olyasmi (ha erre van valami lehetőség egyáltalán), hogy tesznek egy közös nyilatkozatot, akár ügyvéd vagy közjegyző előtt (vagy ahol kell) arról, hogy a „"párkapcsolat megromlott, ezentúl anyuka neveli a gyermeket és apuka X összeg tartásdíjat fizet, melyet anyuka elfogad”" (nagyon leegyszerűsítve) és ezután a munkáltató vonja tartásdíjként a megállapodott összeget.

Hasonló megoldás létezik?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.27. 10:11

A munkavállaló megkérheti a munkáltatót, hogy a bére meghatározott részét ne a saját számlájára utalja, de ez egyrészt bármikor egyoldalúan visszavonható - tehát kb. pont annyit ér, mintha a különélő szülő maga utalna önként -, és a munkáltató nem is köteles teljesíteni.

Mi a baj a bírósággal? Éppenséggel célszerű lenne az egész megállapodást jóváhagyatni vele. Nem kell hozzá per.

tomscop # 2021.05.27. 09:27

Jó napot!

A szülők együtt éltek házasság vagy bármely papír nélkül, a kapcsolat megromlott, melyet nem folytatnak tovább, a leírtakban szóban megállapodtak, úgy néz ki békében elválnak útjaik.

Az egy közös gyermek anyukánál marad. A láthatásban és tartásdíj összegében közösen megállapodtak, anyuka azt szeretné, hogy a tartásdíjat kötelezően vonják az apuka fizetéséből, melybe az apuka is beleegyezett.

Az lenne a kérdésem, hogy kötelező-e bevonni a bíróságot az ügybe, vagy esetleg van egy egyszerűbb/gyorsabb/olcsóbb módja annak, hogy a munkáltató vonja a tartásdíj összegét a munkabérből?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.21. 18:34

Nincs.

Adam121 # 2021.05.21. 18:19

Na szóval, leírom akkor másképp :D
Sógoromnak született egy gyereke aki 3 éves. A hölgyet nem vette el feleségül, stb. csak együtt voltak és megszületett a gyermek.
Semmi féle megyegyezés és jogi út nem volt eddig, csak megbeszélték egymás között hogy 2 hetente jöhet a gyerek az apjához szombaton, és vasárnap délután már vissza is kell vinnie. Ez elég kevésnek bizonyúl neki és beszélt a nővel, de nem akarja több időre odaadni neki. Ezért jogi útra akarja terelni ezt az egészet, hogy többet láthassa a gyereket. Közölte ezt a nővel és eléggé nem tetszett neki ez a döntés.
A hölgynek most született 1 napja egy másik gyereke egy másik sráctól akivel most együtt van.
Erre írt a sógoromnak, hogy elméletileg van ilyen hogy "gyermek ágyas időszak" amikor nem köteles oda adni neki a gyermekét 6 hétig.
Azt szeretném kérdezni, hogy tényleg van ilyen törvény vagy jogi rendelet, stb... Nem értem mi köze van az újszülöttnek aki más apától is van a sógorom gyermekéhez, hogy nem adja oda neki 6 hétig...
Remélem érthetően fogalamztam :D
Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.05.20. 19:13

Pardon?

Adam121 # 2021.05.20. 18:52

Sziasztok.
A sógoromnak olyan problémája van, hogy egy rossz kapcsolatból született egy gyermek, aki mér 3 éves, viszont elég kevés időt tölthet vele. A gyermek természetesen az anyjával külön él. Eddig nem akarta bíroságra vinni az ügyet, mert azt mondta a gyermek édesanyja, hogy ha betölti a 3. életévét többet jöhet majd hozzá a gyerek. 2 hetente jöhet hozzá, szombaton reggel megy érte és már vasárnap délután vinnie is kell haza.
Tudni kell hogy a hölgy eléggé "paraszt" módon bánik a sógoral, ezért közös megegyezésről szó sem lehet nála (ő mondta), ezért elhatározta hogy bíróságra megy. Most fogja megkapni a leveleket, de azért közölte vele a sógorom, hogy ne lepődjön meg. A hölgynek azóta 1,5 éve van egy párja, akitől ma született meg az újabb csemete.

A lényeg, hogy a sógoromnak valami olyasmit emgeletett hogy mivel most született a gyermek valami féle "gyermek ágyas időszak"-ra hivatkozva nem adja oda a gyermekét 6 hétre, mert ha ő "így játszik" akkor ő is így fog alapon ...
Kérédsem az lenne hogy van ilyen? Ha igen mit lehet tenni?
Meg amúgy is nem értem mi köze van a másik gyereknek az ő gyerekéhez.
Előre is köszönöm a segítséget.

groszfater@gmail.com # 2021.05.20. 04:47

Kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása
Btk. 210. § (1) Aki a hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is önhibájából akadályozza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2)Nem büntethető az elkövető, ha a kapcsolattartást az elsőfokú ügydöntő határozat meghozataláig megfelelően biztosítja, és az elmaradt kapcsolattartási formák pótlását megkezdi.

Tomita # 2021.05.19. 21:18

Üdvözlettel.
Véleményt, segítséget szeretnék kérni láthatás ügyben.

Anyuka emailben közli velem, hogy az időszakos láthatás akadályozott (szerinte), mert a 10 éves gyermek a láthatast követő napokban nyelvvizsgát tesz.
Ez elegendő indok erre?
Kijelenti, hogy ne is menjek a gyerekekért, mert ragaszkodik ahhoz hogy a jövő hétvégén pótoljuk a láthatast?!
Sajnos immáron 8 éve mindenféle indokokkal és a ",gyerekek érdekeire" való hivatkozással többször modositgatta az ítéletben előírt időpontokat ,( pl a gyermeknek torna edzése van, az iskolatársának szülinapja lesz azon a hétvégén..) van erre valami kézzel fogható állásfoglalás, hogy mit kell elfogadni?
Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2021.03.11. 05:40

bigdady,

A bíróságon?

Szerintem anyához egy kicsit közelebb álljon, de apától se túl messze.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.10. 21:23

Jaj.

bigdady # 2021.03.10. 18:03

Hali

Mi az alap gyerek leosztás egy 10-12 éves lány esetében apa anya között a bíróságon? Köszi

bigdady # 2021.03.04. 20:51

Igen sokak kiabálnak vele lehülyézik semmibe veszik, nem egy agytröszt apuka. De bántani nem bántja szerencsére. De egy 10 évesnek elég hogy hol szeretne jobban lenni

bigdady # 2021.03.04. 20:48

A nagyszülő vagyok.
Szóval akkor per esetén a fő szülőnél 50% vagy több a szokás vagy kitől függ?

drbjozsef # 2021.03.04. 20:03

nem jól bánnak vele sajnos.

Természetesen ez egy egészen más dolog.
Erre van a gyámhivatal.

(persze, ez is igencsak relatív, mert ha anyu kinyalja a fenekét a tündérkéjének, de apunál nem kap csokit vacsorára, akkor már kicsapja a hisztit, szóval érthető, hogy sírva telefonál)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 19:53

Egyébként áruld már el, hogy te ezzel a nickkel ki vagy az ügyben. Az anya új élettársa?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 19:52

Annyira beszűkült a gondolkodásod, hogy egyszerűen képtelen vagy bármit is megérteni, ami nem passzol az érdekeidhez.

A jog éppenséggel a gyermek érdekeit tartja elsődlegesnek. A gyerek érdeke pedig az, hogy mindkét szülejével minél szorosabb és élőbb kapcsolata legyen.

bigdady # 2021.03.04. 19:39

Köszi a válaszokat, meglepődtem rendesen, hogy a jog meg sem próbálja a gyerek jogait nézni, de végülis legutóbb is mikor azt kérdeztem az albérlőt hogyan lehet kirakni mert nem fizet azt kaptam több joga van mint nekem :)
Esetleg védő ügyvédek is járnak ide? :)

Egyébként most anya biztosítja az 50-50%-ot, de gyerek sokszor sírva telefonál jöjjön érte anyja, vagy legközelebb menni sem akar mert nem jól bánnak vele sajnos. Fura hogy csak a 300km-re költözés van mint megoldás :(

A fő szülőnél anya egyébként 50% van a gyerek ilyenkor? Vagy az is több illeti meg apát jog szerint még a végén ugye? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2021.03.04. 17:11

Ki neveli azt a gyereket? No, azt fogják bírságolni, ha nem tudta vele megértetni, hogy a kötelességeit teljesítenie kell.
És ez nem technikai kérdés, amivé te próbálod degradálni, hanem jogi, pedagógiai és erkölcsi.
(Egyébként csak szólok, hogy ha a gyerek nem akarja tartani a különélő szülővel a kapcsolatot, az akár a védelembe vételre is okot adhat. Az aztán nem lesz mókás senkinek.)

bigdady # 2021.03.04. 16:34

Be kell lökni az ajtón és elfutni? Azért vicces lenne emiatt anyát büntetni apa röhögve nézi hogy anya tuszkolja a gyereket..

bigdady # 2021.03.04. 16:32

Anyuka leszállítja de gyerek nem megy be apjához. Anyjàt büntetik?

drbjozsef # 2021.03.04. 16:24

Nem érted.

Apuka kinyitja a kocsiajtót. Vagy beszáll a gyerek vagy nem. Ha nem, nem valósult meg az átadás. És ez csak és kizárólag az anyuka felelőssége.

iskolában jól érzi magát
Ugye csak viccelsz?
A.n.a.l.ó.g.i.a.
Például:

"Pedellus kinyitja az iskola kapuját. És bemegy a gyerek vagy nem. Ha nem, nem valósult meg az iskolábamenés. És ez csak és kizárólag az anyuka felelőssége.

Végül is most ha jól értelek azt szeretnéd, hogy apuka a hóna alá kapja a visítozó gyereket, beszuszakolja a kocsiba, és erőszakkal hurcolja el?
(na ez nem analóg az iskolával, mert a pedellus azt nem teheti meg, de apuka nagyon is. Mert a pedellussal ellentétben itt neki jogai is vannak, nem csak kötelességei)

bigdady # 2021.03.04. 16:19

Akkor apát is mert nem vette át. Patt helyzet :)
Iskolàban jól érzi magát

drbjozsef # 2021.03.04. 15:41

Mondom : nem jogi kérdés. Még.

De ha a gyerek nem száll be az autóba, akkor nem történt meg az átadás, az apát nem büntetik meg, sőt, ha ő tesz a gyámhivatalnál bejelentést, akkor pláne megbüntetik az anyát.
Meg kell oldania. Sokadszor írjuk le, de csak kérdezel, nem gondolkozol el : hát az iskola?

bigdady # 2021.03.04. 14:03

Anya támogatja hogy menjen de gyerek nem száll be a kocsiba. Anyàt büntetik? Milyen alapon? Akkor apát is mert nem viszi el