Gyerektartás és láthatás

imike19 # 2018.07.16. 14:57

"Kedves" Kovács_Béla_Sándor, valamint a farvizén evickélők!

Amit írtam, azok tények.
Csak remélni tudom, hogy cinizmusával nem a szakmai hozzá nem értését próbálja meg palástolni.
...de tudja mit? Több szót ez nem is érdemel...

imike19 # 2018.07.16. 14:39

Tisztelt ÓbudaFan!

Köszönöm hozzászólását!
Azonban én arra gondoltam, hogy egy szakma megszerzése után már nem indokolt az érettségi megszerzése nappali képzésben.
Az én értelmezésemben, ez nem minősül "szükséges tanulmánynak", hiszen a szakmát művelhetik érettségi nélkül is és akár levelező, vagy esti képzésben is szerezhetnek érettségit.
Vagy rosszul gondolom?

ObudaFan # 2018.07.14. 11:02
  1. A megváltoztatás iránt indítható per, ha valamilyen lényeges változás azt indokolja.
  2. A leírtak alapján valószínűleg ez a per sem Magyarországon lenne indítható.
Klára2018 # 2018.07.11. 12:31

Kedves ObudaFan!

Ha másodfokon született már egy jogerős ítélet Szlovákiában (gyerektartásról, gyermekláthatásról, és törvényes képviseletről), a törvényes képviselő az anya és az apa is, de az anyuka neveli a gyermeket sajnos, indítható egy teljesen új eljárás itthon Magyarországon is?

Köszönöm szépen, hogy az előbb is válaszolt! :)

ObudaFan # 2018.07.11. 12:00

Meg lehet állapodni az alkalmazandó jogról, de ha nincs megállapodás, a bíróság határozza azt meg az EU rendelet alapján.

Klára2018 # 2018.07.11. 06:41

Tisztelt Szakértők!

A párom kislánya Szlovakiaban él. 3 éves lesz egy hónap múlva. A gyermeknek rettentően magas gyermektartást állapítottak meg: 100 ezer forint, plussz mi álljuk az utazást a kicsihez, ami havi 30 ezer (két leutazás), viszont ez most négy leutazásra nőtt! Ekkkora összegből amit a gyermeknek kell fizetnünk, itthon Magyarországon családok élnek. Mi pedig ekkora összeget nem tudunk sajnos kifizetni. Láthatások megítélésekor egyetlen ünnapnapot, illetve szünetekből is egyetlen napot sem kaptunk. A kislányhoz többet utazunk, mint amennyi órát vele lehetünk!
Magyarországra az ügyet nem lehetne áthozni? Úgy érezzük, hogy jogaink nem érvényesülnek megfelelően.

Az alkalmazandó jogról odakint nem kellett volna velünk megállapodást kötni? "Az alkalmazandó jog kijelölése az említett eljárás megindítása előtt... aláírt megállapodás formájában történik" Jogválasztás az eljárás elindítása előtt is után is lehetséges... Amennyiben később új megállapítást , vagy módosítás iránti kérelmet terjesztünk elő a korábbi jogválasztás semmilyen hatással nem bír, és az alkalmazandó jogot újra meg lehet állapítani...

Ez azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a gyermek kint él az édesanyával szlovákiában, és ott kint született döntés másodfokon már, magyarországra át lehetne hozni az ügyet , mert az alkalmazandó jog szerint ha be szeretnénk adni módosítást, bármit, itthon is lehet ügyet indítani Magyarországon?

A gyermek kint született szlovákiában, az édesapa magyar csak.

Elsőfokon amikor a tárgyalás volt, a páromat nem hallgatta meg a bíró leültette, így nem tudtuk elmondani, hogy sok minden változott azóta amióta a papírokat be kellett nyújtanunk, költségeink nőttek.... A bíróság elsőfokon csak a beadott információkra hivatkozott, arra nem hogy hónapok elteltek, és a változásokat a bíróságon szerettük volna elmondani, a páromat a bíró viszont nem hallgatta meg.

Válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!

ObudaFan # 2018.07.10. 11:25

Biztosnak nem biztos, de a helyedben megpróbálnám.

vi555555 # 2018.07.09. 10:56

Nem egyszer, hanem kétszer ismételt évet. Ráadásul a 9. osztályt, és a 10. osztályt.Sőt az sem biztos, hogy még mindig tanul, mivel erre semmi igazolást nem hozott, meg az iskola is csak ennyit mondott telefonon az apának.A lány annyit elárult egyszer, hogy egy Dohányboltban dolgozik szombaton és vasárnaponként reggel 6-tól este 9-ig. Állítólag diákmunkásként. És 20 éves elmúlt. És akkor ha újra megbukik, majd még ezt többször megteszi, akkor az apa honnan tudhatja meg, hogy meddig kell fizetnie a gyerektartást? Hiszen többször mondott olyat, ami nem volt igaz. És semmiről nem hoz igazolást,hiába kéri az Apja.Ez ahol állítólag tanul, egy 3 éves szakiskola. És ebben 2-szer bukni és évet ismételni, szerintem nem azt jelzi, hogy a legjobb tudása szerint tesz eleget tanulmányainak. Ezek nem biztos, hogy elég indokok a gyerektartás megszüntetésének?Köszi a választ!

ObudaFan # 2018.07.09. 10:10

Könnyen lehet, hogy kérheti, bár azért az érdemtelenség szempontjából vannak itt ellentmondások, hiszen azt írod, hogy nincs kapcsolattartás, de úgy tűnik, hogy valamilyen fokú mégis van. A bukásból viszont nem elég egy évismétlés a megszüntetéshez, tartós rossz eredmény kell.
Mindenesetre ha már úgyis van apukának ügyvédje, le kell vele ülni végigtárgyalni a dolgot, mert eléggé határesetnek tűnik.

vi555555 # 2018.07.09. 07:38

Páromnak a lánya apja amikor fizetést kapott, mindig már rögtön elkérte az Anyával közösen megállapodott gyerektartás összegét. Sajnos erről az Apuka sosem kért írásbeli igazolást, hogy átadta a pénzt,és éppen ezért nagyon meglepődött, amikor levelet kapott a Bíróságtól,hogy jelenjen meg, mert gyerektartás elmulasztása miatt pert indított ellene az Anya meg a lánya. Mivel a lánya nem igazolta, hogy megkapta a gyerektartást, ezért az Apát kötelezték visszamenőleg 6 havi gyerektartás megfizetésére. A lány ezután is jött 1 hónapban egyszer a gyerektatásért, de ezt már az Apa aláíratta vele, hogy átvette a pénzt tőle. Az Apa megpróbálta még ezek után is többször, hogy rendezze a kapcsolatát lányával, de a lány nem reagált a közeledésekre, sőt nagyapját se akarta látni, ezért nem nagyon beszélgettek akkor sem, amikor 1 hónapban egyszer találkoztak a gyerektartás miatt. Mivel a lány közben elmúlt 20 éves, szerette volna tudni, hogy hányadikba is jár a lánya. Erre mindig más osztályt mondott a lánya, osztályfőnöke keresztnevét se tudta, aztán amikor apja kért tőle a ballagásról készült fotókat, akkor a lánya elmondta, hogy mivel angolból érettségi előtt megbukott, évet kell ismételnie, és mivel neki ezért angoltanárt kellett fizetnie még igenis jár neki még 1 évig a gyerektartás.Az Apuka először személyesen kérte az iskolát, hogy tájékoztassák őt lánya tanulmányairól, de ezt a titkárnő adatvédelmi törvényre hivatkozva megtagadta.Az Apa ügyvédje tértivevényes levélben az adott törvényre utalva kérte az iskolát, hogy tájékoztassa az Édesapát lánya tanulmányairól. A titkárnő ezek után felhívta az Apukát, és elmondta, hogy lány 9. -ben és 10.-ben is több tárgyból megbukott, ezért kétszer évismétlésre kötelezték.Jelenleg 11-es, most nem bukott meg.Az Apuka ezek után 2-szer is tértivevényes levélben kérte a lányát, hogy tisztázzák a dolgokat, de a lánya nem reagált sem a telefonhívásaira sem a levelekre, viszont a következő hónapban sem volt hajlandó elmondani, hogy hányadikba jár, de a gyerektartást elkérte. Az Apa próbált egy mindkettőjük számára kedvező egyezséget tenni, de a lány erre nem volt hajlandó. Ilyen esetben az Apa kérheti-e keresetlevélben érdemtelenségre és a kétszeri bukásra, és arra, hogy a lány 20 éves elmúlt hivatkozva a gyerektartás megszüntetésére a Bíróságot? Köszönettel!

Burn Out # 2018.07.01. 18:57

kapcsolattartás szabályozását, illetve tartásdíj megállapítását lehet kérni a bíróságtól.
a kapcsolattartást lehet úgy, hogy a gyermek pl. 3 éves koráig az elvitel joga ne illesse meg, vagy pedig felügyelt kapcsolattartás legyen x ideig, mert korábban az apa és a gyermek között nem volt kapcsolat.

no one # 2018.07.01. 18:51

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni gyermek láthatással kapcsolatosan. Mikor teherbe estem, az apuka nem akarta a kisbabát, kérte hogy vetessem el. Én nem tudtam megtenni, inkább megígértem neki hogy nem kérek tőle semmit, de nem megyek abortuszra. Nem vagyunk házasok és élettársi kapcsolatunk sincs, nem élünk együtt. A terhességem alatt nem segített semmit (veszélyeztetett voltam, a teljes időt itthon kellett töltenem, nem dolgozhattam), igaz, nem is kértem, hiszen ő nem akarta a gyereket. Apasági nyilatkozatot tett, a gyermek az ő nevét viseli. Most 10 hetes a baba és születése óta sem fizet semmit, nem támogat minket, de én továbbra sem kértem tőle, bár ezt azóta már tudom hogy nem tehettem volna, hiszen a tartásdíj a gyermeket illeti nem engem. A problémám röviden annyi, hogy most már igényt tart a gyerekre, nem csak látni akarja, amit eddig megengedtem neki, de el is akarja vinni magával időnként. Eddig háromszor jött úgy látogatni, hogy gyógyszer potyogott ki a zsebéből amikor a gyerekkel volt, és bár talán még kicsi ahhoz hogy a szájába vegye, én mindenesetre megijedtem. Kétszer pedig részegen állított be, el kellett zavarnom. Féltem tőle a gyereket egyrészt, másrészt meg nem is akarta és nem is fizet semmit. Kérdésem az lenne hogy mihez van joga illetve a gyereknek és nekem mihez van jogunk?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.30. 14:50

:D

ius latratus # 2018.06.30. 14:10

Tényleg.
A leírók (helyesen: a Leírók) nevezik ki a bírákat, szignózzák az ügyeket, s döntenek a bírósági büfé üzemeltetésének jogáról is.
Az ügyvédek meg azért rettegnek tőlük, mert az új Be. alapján a Kamara fogja kijelölni a büntető ügyekben az ügyvédeket, s ezt véleményezni a Leíró lesz hivatott.

Kötne bele egy ilyen anyukába a f@szom, na.

wers # 2018.06.30. 12:30

Minden ügyvéd retteg tőlük.

Csak úgy érdeklődéskét: ez tényleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.30. 09:48

Minden ügyvéd retteg tőlük.

Burn Out # 2018.06.30. 09:25

Hiába minden a leírók nagy emberek :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.30. 08:59

Mondta, hogy nincs esély, hiszen az anyjuk a PKKB-n leíró.
Az is igaz, hogy akkor kérdés, mi a kérdés.

ObudaFan # 2018.06.30. 08:42

imike19

Ha most az érettségiért mennek, akkor elvileg jogosultak lennének, de a leírtak alapján az érdemtelenség miatt van esély a megszüntetésre.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.29. 09:19

Füllentesz.

imike19 # 2018.06.29. 09:07

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segítségüket kérni!
Elöljáróban annyit, hogy az ex nejem a P.K.K.B-on dolgozik leíróként. Ez annyiban lényeges, hogy hiába fordultam ügyvédhez korábban, midőn megtudták a fenti tényt, szinte kivétel nélkül mindannyian elálltak a képviseletemtől, mondván, "szél ellen lehet .....ni, de biztosan nem ők teszik meg ezt".
A lényeg, három gyermekem van, utánuk fizetem a tartásdíjat, gyermekenként 40.000-Ft-ot. Az iker fiaim novemberben töltik a 21. életévüket. Többszöri próbálkozásra sem tudtak megmaradni egy érettségit adó középiskolában, ezért egy szakmunkás képzettséget adó intézményben folytattak tanulmányokat, természetesen mindezt nappali képzésben.
Tudomásom szerint (rendszeres kapcsolatban állok az osztályfőnökükkel ) a napokban sikeres szakmunkás vizsgát tettek.
Kérdésem, kell-e fizetnem még utánuk a tartásdíjat?
Ugyanis olyan tervük van, legalábbis az anyjuk szerint, hogy mégis szereznének érettségit, s mindezt nappali képzésben tennék.
A dologhoz hozzá tartozik, hogy évek óta nem tartanak velem semmilyen kapcsolatot, olyan szinten nem, hogy még az ismert közösségi oldalon is törölték az ismeretségünket.
Válaszukat előre is köszönve: Imre

Tag25 # 2018.06.27. 13:57

köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2018.06.27. 10:29

Akkor a gyámhatósághoz lehet fordulni.

Tag25 # 2018.06.26. 14:44

Nem nincs benne láthatassal kapcsolatban semmi!
Többször át néztük!

ObudaFan # 2018.06.26. 12:09

Joga van a kapcsolattartásra. A gyerektartásos ítélet nem szabályoz kapcsolattartást?