Gyerektartás és láthatás

bgreta0530 # 2019.04.22. 15:11

Üdv!
Férjem 2 hónappal ezelőtt kapta meg a végzést a gyermekláthatásról,azonban az anyuka nem tartja be az ebben meghatározottakat. Ebben az esetben is formanyomtatványt kell kitölteni,vagy elég a bíróságnak egy hivatalos levél,írásos bizonyítékokkal.
Előre is köszönöm!

Danika900203 # 2019.04.21. 10:30

Sziasztok az lenne a kèrdèsem hogy van egy nevelt fiam ès semmilyen meg egyezès nincs az apukával nem fizett gyerektartást a feleségem igy is köteles láthatást biztosítani vagy nem?

ObudaFan # 2019.02.26. 12:05

Majd ha nagykorúak lesznek, akkor érdemtelenség miatt indíthatsz pert a megszüntetés iránt. Bővebben: https://biroigyakorlat.blog.hu/…k_tartasarol

sztomi74 # 2019.02.26. 06:06

Üdvözletem Mindenkinek,

Tanacsra lenne szükségem.
A törtenet röviden: Válás 2010ben közös megegyezéssel 120000Ft/2 gyerek gyerektartas került a bírosagi papirra. En külföldön kezdtem uj életet, anyuka megkapott mindent auto, 1/4 házrész stb szó szerint mindent. Igyekezten emberfeletti teljesitménnyel látogatni 1000km röl a gyerekeket, hotel+repülö habonta vagy 20ora kocsikázás. A feleség a sok pénzt javarészt törlesztesre költötte mignem férjhezment majd a férjènek a házának a felujitására valamint leadta a pénzt az uj férjnek. A gyerekek most 16-18 évesek és az anyuka tökéletes nevelésének köszönhetöen kb 1 éve nem igazan mutatnak érdeklödést irantantam.

mo-i bérhez képest jol keresek, nincs kedvem belemenni jövedelemigazolàsosdiba a biróságon, de nagyon fáj az igazságtalanság
Lehet valamilyen modon megszorongatni öket?

Scales # 2019.02.25. 06:08

Ja értem, ő ahhoz ragaszkodik, hogy Budapesten maradj. Na erre viszont nem kötelezhet. A félelme attól, hogy messze költözhetsz a gyermekkel megalapozott lehet, mert sajnos ezt gyakran meglépik és a nagy távolság időben és anyagilag is teher lehet. Ilyen esetben kellene a szülők között megosztani a felmerülő többletköltséget, vagy félúton találkoznak, egyik viszi, másik vissza hozza,stb... Esetleg felajánlhatsz ilyen biztosítékokat arra esetre. Minden körülmények között a gyermek érdekét nézzétek! Ez a legfontosabb! A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben nem dönthetsz majd egyedül, ilyen pl. a tanulmányaival kapcsolatos is, tehát költözéskor melyik iskolába íratod. Sajnos ezek a helyzetek megkívánnak mindkét részről "áldozatokat".

Erin # 2019.02.25. 03:49

Kedves Scales!

Én mindössze annyit szeretnék, hogy a mindenkori lakóhelyem legyen az átadás-visszaadás helye. Úgy tudom, ez a bevett bírói gyakorlat is. Azt gondolom, az elkövetkezendő közel másfél évtized, míg a gyermekem nagykorú lesz, túl hosszú idő ahhoz, hogy meg legyen határozva a számunkra, hogy nem mozdulhatunk sehová, hiszen bármit hozhat az élet...Az apuka sajnos kissé paranoid, és a kollégái állítólagos példáiból kiindulva - mely szerint a volt nej/barátnő a gyerekkel az ország másik végébe költözött - engem is be akar korlátozni....

Scales # 2019.02.24. 20:29

Kedves Erin!

Ha ketten nem tudjátok, majd a bíró eldönti perben. De az nem derül ki a kérdésedből, hogy neked mi felelne meg? Hol itt, hol ott lenne az átadás, ahol éppen vagy? Ahhoz hogyan alkalmazkodjon az apa? Egyébként a Ptk. 2013. évi V. törvény 4:180 (1) leírja a gyermek átadásának helyeként a gyermek lakcímét. Az átadás-átvétel mindenkori helyét pontosan meg kell határozni. Ha nem szeretnéd, hogy ez nálad legyen, akkor esetleg felajánlhatod, hogy te viszed oda az apához időre és érte is mész. De megegyezni bármiben lehet, amit mindkét fél elfogad. Tulajdonképpen az apa és az ügyvéd az ide vonatkozó törvényeknek ebben a kérdésben megfelel, amennyiben a te mindenkori budapesti lakóhelyed egyben a gyermeké is...
Én nem vagyok jogász, csak sok tapasztalatom van a témában, kérlek válaszomat eszerint értékeld.

drbjozsef # 2019.02.24. 18:24

Ha nincs egyetértés, nincs megegyezés, ilyen egyszerű ez.

Erin # 2019.02.24. 10:17

Üdvözletem!

Elnézést kérek, ha már volt ilyen téma, de nincs időm végigböngészni a hozzászólásokat.
2,5 éves gyermek tartásdíj, kapcsolattartás vonatkozásában úgy néz ki, sikerül megegyezni az apával peren kívül.
Sajnos a gyermek át-és visszaadásának helyéül ő és a menő ügyvédje ragaszkodik ahhoz, hogy az én mindenkori BUDAPESTI lakóhelyem legyen megjelölve. Úgy gondolom, az ilyen "röghöz kötéshez" nincs joga. Vagy mégis? Nyilván van egy kis szemétkedés, provokáció is a dologban, de jó lenne valami kis muníció, amivel leolthatnám őket.

Előre is köszönöm az érdemi válaszokat.
E.

ObudaFan # 2019.02.22. 11:03

Kérnék egy orvosi igazolást, hogy nem javasolt a szállításuk és következő hétvégén pótolnám.

Szimba # 2019.02.22. 09:40

Üdv mindenkinek!
A párom hétvégéje lenne, de a kicsik himlősek az egyik gyerek lázzal, a párom és a nagy fiú influenzásak. A volt élettárs mindenáron elakarja hozatni a gyerekeket, vagdalkozik, hogy "akkor is legyen jó apa ha betegek"...
Gyámügyes szerint is akkor is kell törődni a gyerekkel ha betegek. A párom teljesen össze van zavarodva. 1-1,5 hónappal ezelőtt kezeletlen arcüreggel vitte el az apuka.. láz, hányás, ügyelet... helyre jöttek.
Tanácsot kérek! Mit tegyen ebbe a helyzetbe..? Én mint anya oda se adnám és eszembe se jutna beteg gyerekeket odaadni..
A gyermek elhelyezésfolyamatban.
Választ előre is köszönöm! :)

drbjozsef # 2018.12.19. 18:50

De persze ha úgy ítéli meg a bíró, akár meg is szüntetheti (ez esetetekben szinte kizárt), vagy csak mérsékelheti (ez se valószínű).

TAL2018 # 2018.12.19. 13:21

Tisztelt drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ és a segítséget!

drbjozsef # 2018.12.19. 12:46

TAL,

Főszabályszerint nem teheti meg.

Ptk. 4:219-4:222§.

Ha van saját jövedelmed, az nem kizáró ok, ha a tartás indokolt. Lásd:

4:221. § [A tartásdíj mértéke]
A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

TAL2018 # 2018.12.19. 12:11

Tisztelt Szakértők!

A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni:

23 éves vagyok nappali tagozaton Egyetemen tanulok (önköltségesen) és 2 év múlva fogok végezni. Mellette 4 órába dolgozok (nem diákmunka, de csak határozott szerződésem van és 3 havonta hosszabbítják meg mindig a munkaviszonyomat a bevételem kb. 60.000 Ft ). Édesapám fizeti a gyerektartást rendszeren kb. olyan 40.000 Ft értékben. A napokba kapott egy levelet édesanyám, hogy meg szeretné szüntetni a gyerektartást, mondván én dolgozok és hiába van nappali jogviszonyom az "nem számít". Illetve az nem tudom, hogy számít-e de pluszba anyám jelenleg munkanélküli.

Kérem segítsenek ezt valóban megteheti?

( Utána néztem, hogy 3 ok miatt szüntethető meg: ha nem tartjuk a kapcsolatot ami nem igaz, mert szoktunk találkozni. Ha nem tanulok jól, ez se igaz , mert mindig 4 egész felett van az átlagom. Illetve van egy másik gyermeke apámnak, de ez nem veszélyezteti az eltartását.)

Előre is köszönöm a segítséget!!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.24. 18:22

Bár... Én megpróbálkoznék arra hivatkozni, hogy a felek között egyezség van, amit csak akkor lehet módosítani, ha időközben valamely lényeges körülmény jelentős jelentős mértékben megváltozott.
De a gyerek érdeke mindent felülír.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.24. 18:20

Akkor valóban.

Glad18 # 2018.11.24. 18:11

Én úgy gondolom lesz mert havi 10000Ft-ban állapodtunk meg anno,figyelembe véve hogy messze lakunk egymástól,és nekem kéthetente elhozni a gyereket az 18000ft plusz költség,de gondolom a bíróságot ez nem fogja érdekelni.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.24. 17:58

Persze. Sőt, az emelés se biztos - miért lenne az?

Glad18 # 2018.11.24. 17:56

Köszönöm,
és az egyébként bele számit amit eddig fizettem?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.24. 17:25

Hat hónapra visszamenőleg követelhet.

Glad18 # 2018.11.24. 17:19

Tisztelt Szakértők!
A következő lenne a kérdésem:
Volt párommal több, mint egy éve mentünk szét,azóta a gyerek nála van,nem volt bíróság,a gyerektartást illetően megegyeztünk egy bizonyos összegben.
Nem rég jött meg a bíróságtól a kereseti levél, amiben egy jóval magasabb összeget kér,több mint egy évre visszamenőleg..
Az lenne a kérdésem, hogy így ebben a formában jogos-e a követelése?
A választ előre is köszönöm.

drbjozsef # 2018.07.17. 06:25

Az érdemtelenség persze egy más történet, ott lehet keresnivalód.

drbjozsef # 2018.07.17. 06:24

imike,

lehet vitatkozni az "indokolt" végzettség megszerzésének definícióján, de az szinte biztos, hogy a magasabb végzettség megszerzése még indokolt. Ha az érettségi után továbbtanulnak felsőoktatásban, akkor is még fizetned kell. A második szakma elvégzése már nem feltétlenül indokolt, de még ez sem lenne biztos.

nonolet # 2018.07.16. 19:11

imike19

Ha tanul hát tanul, így jártál.

25 éves koráig még az első diploma megszerzése is INDOKOLT tanulmány...

Így akár addig is fizethetsz majd.
Erre készülj!