Gyerektartás és láthatás

Tag25 # 2018.06.26. 09:50

Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy témában!
A páromnak van egy 11 éves kisfia, egyéb okok miatt nem tartotta vele a kapcsolatot, közben anyuka ferjhez ment és utánna beadta gyerektartásra párom nem volt benne biztos hogy az övé elmentek DNS re ahol kiderült hogy az övé. Bíróságon megallapitottak a gyerektartast amit vontak tőle.Dns után párszor meg probalta felvenni a kapcsolatot a gyerekkel anyuka azt mondta legyen türelmes majd ha a gyerek is akarja. eltelt pár év semmi, majd 2017 decemberbe a gyerek kíváncsi volt az apjára az anyuka 2 óra hosszara elengedte. Gyerek jól is érezte magát mondta akar jönni még meg miutan hazament anyuka is mondta hogy akar jönni. Ezek után egyszer a gyermek este felhivta páromat hogy szeretne jönni még. Azóta semmi fele úton módon nem tudott beszélni a parom a gyerekkel anyuka és ferje allitja nem akar jönni és beszelni se vele. párom viszont szeretné látni és tartani vele a kapcsolatot. Mondta hogy akkor indit lathatasi pert ez ellen az anyuka és ferje tiltakozik mert hogy van 2 gyerek ami közös és ne rángassa a párom bele ebbe a közös gyerekeket. Gyerek elmondása alapján nem sokat van otthon amit alá is tamasztottak mindig egyik másik csaladtagnal van. kérdeztük mikor elengedte mit szokott csinálni otthon szokott e jatszani tabon vagy valamin megis mit szeret. A gyerek azt valaszolta neki nincs telefon tablet a testvereinek van meg Xbox azon szokott jatszani. Gondoltuk hogy akkor veszünk neki egyet hogy ha jön akkor legyen neki min játszani. De végül teljes mértékben megszuntettek a kapcsolatot nem igazán tetszett nekik hogy a gyerek akart még jönni, még az anyakonyibe se szerepel az igazi apja neve mert anyuka nem jelent meg és azt mondták az anyuka is menjen be.
Jelenleg a párom azt tartja hogy megy kér láthatóságot hivatalosan hogy tudja tartani a kapcsolatot vele.
De anyuka meg a ferj meg az anyosa tiltakoznak. Igen valóban ,nem tartotta eddig a kapcsolatot vele de én szerintem nincs még késő hogy reszt vegyen az életében. Mert az anyuka és a férj és az anyosa azt mondja már minek akarja tartani a kapcsolatot vele nincs szüksége rá. Ebben szeretnék egy kis rá világítást vagy segítséget kérni. Köszönöm szépen

1etlenke # 2018.06.17. 10:39

Értem. És köszönöm szépen. További szép napot.

ObudaFan # 2018.06.17. 05:26

Van ilyen közkeletű tévhit, hogy a különélő szülő nem köteles tartásdíjat fizetni a nyári kapcsolattartás idejére. Ilyenkor megpróbálhatsz érvelni is, de ha az érvelés nem vezet eredményre, akkor 6 hónapon belül indítsd meg a végrehajtást.

1etlenke # 2018.06.16. 12:53

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.16. 07:52

Gondolom, van róla jogerős és végrehajtható bírósági döntés, hogy fizetnie kell "gyermekenként és havonta". Ezért aztán érveljen az, aki szerint nem kell fizetni, és győzze meg a végrehajtót vagy a bíróságot.

1etlenke # 2018.06.15. 17:13

Legyen szíves megmagyarázni tisztelt Kovács_Béla_Sándor hogy miért kell akkor is fizetnie jogszabály szerint. Hitelesen tudjak érvelni ha esetleg szügség lesz rá. Köszönöm. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.15. 17:05

Illetve nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.15. 17:05

Igen.

1etlenke # 2018.06.15. 16:25

Tisztelt szakértő!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a gyerektartás akkor is jár jogszabály alapján ha az apukánál van a gyeremek nyári szünet idő alatt? Nagyjából 2hónap alatt lesz 5 hetet nála, és arra hivatkozik hogy nála lesz egy hónapot a két hónap alatt ezért ő abba a hónapba nem fizet gyerektartást.Ami nem is lenne nagy probléma, de én rakom félre azt a pénzt a kislánynak minden hónapba. Csak kíváncsi vagyok hogy ezt megteheti? Köszönöm. Tisztelettel Pogány Renáta Kitti.

alfateam # 2018.06.15. 14:49

Igen!

Bellami67 # 2018.06.15. 14:42

Természetesen leérettségizik! Ez az OKJ-s végzettség csak plusz lenne, hogy tudjon néha-néha dolgozni, mert szeretne pénzt keresni. Tovább tanulás tervben van, de nem biztos, hogy főiskola vagy egyetem lesz. A kérdésem az volt, ha meg van az OKJ-s vizsga, de ugye még nappali tagozatos tanuló és már betöltötte a 18. évét, fizetnem kell továbbra is a tartásdíjat érettségi-ig?

mancsali # 2018.06.15. 12:15

Tisztelt Fórumozók

Egy olyan kérdésem lenne:
Ha a gyermek betöltötte a 18. életévét, de nappali tagozaton tanul, akkor az ő kezébe is adhatom a gyerektartás összegét?
Vagy ebbe az esetben (18 éves tanuló) is csak az anyukának lehet odaadni?

Válaszotokat előre is köszönöm.

Mancsali

alfateam # 2018.06.15. 11:46

Lajos!
Hagyd azt a gyereket legalább érettségizni, aztán ha van kedve tanuljon tovább.

ObudaFan # 2018.06.15. 11:03

HA nem tanul tovább, akkor biztosan nem. HA továbbtanul, akkor kellhet, de figyelembe kell venni, hogy van jövedelme. Ha viszont hozzád költözik pl., akkor megintcsak nem kell.

Bellami67 # 2018.06.15. 10:12

Tisztelt Szakértők!
A kérdésem a következő:
A nagyobbik fiam ősszel lesz 18 éves, nappali tagozatos gimnáziumba jár.Most végezte a 3. évfolyamot, tehát jövőre érettségizik. Viszont beírattam egy OKJ-s tanfolyamra ( személy-, és vagyonőr), melyet ( sikeres vizsga esetén) Novemberben el is végez. Ha ez megtörténik, továbbra is fizetnem kell utána a gyerektartást? Mert ennek a képzésnek a teljes költségét is én állom, illetve majd az igazolvány kiváltását is. Majd ekkor,a szabadidejében tudok számára munkát is biztosítani, a vállalkozásomban. Ezt ő vele , mint közös akaratot beszéltük meg.
Köszönettel: Lajos

ObudaFan # 2018.06.12. 04:27

Az apa a kapcsolattartásra köteles. A kapcsolattartás módjának a szabályozása során viszont az ő élethelyzetét figyelembe kell venni. NA most, ha nemrég szabályozták a kapcsolattartást, akkor viszont elvileg ezeket a körülményeket figyelembe vették, így csak az ahhoz az állapothoz képest lényeges változás esetén kérhető újraszabályozás.

Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

Kata1957 # 2018.06.11. 13:45

Tisztelt Szakértők!
Szeretném segítségüket kérni abban, hogy a tanítási szünetekben az elvált apa kötelezhető-e a szünetek felében felügyelni a két kiskorú, iskolás gyermekre.
A volt menyem állandóan szabadulna a gyermekektől. A váláskor történt megegyezést nem tartotta be, ugyanis vállalta, hogy a fiam nevére felvett nagyösszegű hitel törlesztéséhez hozzájárul. Ő döntötte el azt is, hogy mennyi gyermektartásdíjast fizessen a fiam. Sajnos még nem láttam sem a jegyzőkönyvet (ami állítólag a bíróságon van, másolat kérhető belőle) sem a válási papírokat, ezért nem tudom pontosan mi áll benne.
A fiam 3 műszakban dolgozik, a menyem kb. 8,00-16,00 óráig. Ha kötelezhető a fiam a gyermekek felügyeletére a szünetek felében, akkor a gyámhatóságtól, vagy a bíróságtól kérhető-e ennek megváltoztatása? Még azt szeretném megkérdezni, hogy ha a fiam ajándékba adta a menyem részére a lakás fele részét, az visszakövetelhető-e, ha igen milyen indokkal. Elegendők-e a fenti indokok nevezetesen, hogy nem tartotta be a megállapodást. Sürgős válaszukat várva tisztelettel: Kata1957

ObudaFan # 2018.06.10. 09:42

Ha az adott időpontban kapcsolattartás van, akkor ezt biztosítania kell, akkor is, ha nem mindannyian jelentek meg.

Missannabella # 2018.06.09. 14:33

Tisztelt Szakértők!

Az alábbi kérdésem lenne:

Két éve kiderűlt , hogy "anyám" élettársa molesztálta évekig hugomat . Most másodfokra emelkedett az ügy . Mióta ez kibukott "anyánk" nem beszél velünk ( négyen vagyunk lánytestvérek) a legkisebb hugunkat kéthetente hétvégén felügyelet alatt láthatjuk . Amit sajnos csak ugy tudunk megoldani hogy hol én, hol a növérem megy el mert az egyikünk mindig dolgozik.

"Anyánk" mindenáron azon van , hogy elszakítson minket a hugunktól . Most például azzal fenyeget minket , hogy ha legközelebb nem jelenünk meg mind hárman haza megy a gyerekkel . Ezt megteheti ?
Tényleg nem lehet addig a láthatást modosítani , hogy ne intézmény keretein belül történjenek amíg nem zárul le az ügy?

pecsforever # 2018.06.08. 14:41

Tisztelt Kovács Béla SAándor!

Köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.06.08. 12:55

a teljes összeg jár akkor is,
Igen.

pecsforever # 2018.06.08. 11:03

...Értem, még mindig értem és köszönöm!

Ha esetleg lenne valaki jogi oldalról, nagyon megköszönném!

• A gyermektartásdíj teljes összege jár akkor is, amikor az adott hónapban kéthetente hétvégén az apánál, azaz nálam vannak, továbbá a szünetekben, ami nyáron 1 teljes hónap, nálam vannak, amikor is nekem kell megvennem mindent ahhoz, hogy nálam éljenek (pelenka és társai....)
nonolet # 2018.06.08. 10:41

A családi pótlék annak jár aki a gyermeket gondozza.
Ez esetben az anyának...

Az adókedvezmény pedig annak jár, aki a családi pótlékot kapja!
Ez esetben tehát az anyának...

pecsforever # 2018.06.08. 10:40

Köszönöm nonolet,

ez így rendben van amit írtál. Nekem a havi 50ezer/ gyermek "tökéletes", tekintettel arra, hogy a jövedelmem nem átlagos.

Ettől függetlenül a kérdés, hogy:

• a teljes összeg jár akkor is, amikor az adott hónapban kéthetente hétvégén az apánál, azaz nálam vannak, továbbá a szünetek, ami nyáron 1 teljes hónap, nálam vannak, amikor is nekem kell megvennem mindent ahhoz, hogy nálam éljenek (pelenka és társai....)

Azt gondolom, hogy ha a volt feleségem nem szívná a vérem nem pedzegetném a témát, de nem így van és tudom, hogy az általam fizetett összeg nem mehet egészében a gyermekek tartására, hiszen nincs ekkora igényük. Az egy másik kérdés, hogy ha most ennyi az igény, meddig mehet el pl. 5 év múlva.

nonolet # 2018.06.08. 10:37

Viszont...

A tartásdíj igazodik a gyermek szükségleteihez!!!

Ezért, ha a szülő kiemelkedően magas jövedelemmel rendelkezik,
akkor nem lehet elvonni tőle a jövedelmének 15-25 %-át.

Hanem csak ennél kisebb %-ot lehet tartásdíj címén igénybe venni, ha többet a gyermek szükségletei egyébként nem indokolnak.

Például egy nagyon jól kereső igazgató,mérnök, stb. esetén.
Az ő jövedelmének a 25 %-a sokszorosa lehet a gyermek tényleges szükségletének (pl. 800 ezer 25% az már 200 ezer).
Ami lehet már túl sok is...