Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy témában!
A páromnak van egy 11 éves kisfia, egyéb okok miatt nem tartotta vele a kapcsolatot, közben anyuka ferjhez ment és utánna beadta gyerektartásra párom nem volt benne biztos hogy az övé elmentek DNS re ahol kiderült hogy az övé. Bíróságon megallapitottak a gyerektartast amit vontak tőle.Dns után párszor meg probalta felvenni a kapcsolatot a gyerekkel anyuka azt mondta legyen türelmes majd ha a gyerek is akarja. eltelt pár év semmi, majd 2017 decemberbe a gyerek kíváncsi volt az apjára az anyuka 2 óra hosszara elengedte. Gyerek jól is érezte magát mondta akar jönni még meg miutan hazament anyuka is mondta hogy akar jönni. Ezek után egyszer a gyermek este felhivta páromat hogy szeretne jönni még. Azóta semmi fele úton módon nem tudott beszélni a parom a gyerekkel anyuka és ferje allitja nem akar jönni és beszelni se vele. párom viszont szeretné látni és tartani vele a kapcsolatot. Mondta hogy akkor indit lathatasi pert ez ellen az anyuka és ferje tiltakozik mert hogy van 2 gyerek ami közös és ne rángassa a párom bele ebbe a közös gyerekeket. Gyerek elmondása alapján nem sokat van otthon amit alá is tamasztottak mindig egyik másik csaladtagnal van. kérdeztük mikor elengedte mit szokott csinálni otthon szokott e jatszani tabon vagy valamin megis mit szeret. A gyerek azt valaszolta neki nincs telefon tablet a testvereinek van meg Xbox azon szokott jatszani. Gondoltuk hogy akkor veszünk neki egyet hogy ha jön akkor legyen neki min játszani. De végül teljes mértékben megszuntettek a kapcsolatot nem igazán tetszett nekik hogy a gyerek akart még jönni, még az anyakonyibe se szerepel az igazi apja neve mert anyuka nem jelent meg és azt mondták az anyuka is menjen be.
Jelenleg a párom azt tartja hogy megy kér láthatóságot hivatalosan hogy tudja tartani a kapcsolatot vele.
De anyuka meg a ferj meg az anyosa tiltakoznak. Igen valóban ,nem tartotta eddig a kapcsolatot vele de én szerintem nincs még késő hogy reszt vegyen az életében. Mert az anyuka és a férj és az anyosa azt mondja már minek akarja tartani a kapcsolatot vele nincs szüksége rá. Ebben szeretnék egy kis rá világítást vagy segítséget kérni. Köszönöm szépen
Gyerektartás és láthatás
Értem. És köszönöm szépen. További szép napot.
Van ilyen közkeletű tévhit, hogy a különélő szülő nem köteles tartásdíjat fizetni a nyári kapcsolattartás idejére. Ilyenkor megpróbálhatsz érvelni is, de ha az érvelés nem vezet eredményre, akkor 6 hónapon belül indítsd meg a végrehajtást.
Köszönöm.
Gondolom, van róla jogerős és végrehajtható bírósági döntés, hogy fizetnie kell "gyermekenként és havonta". Ezért aztán érveljen az, aki szerint nem kell fizetni, és győzze meg a végrehajtót vagy a bíróságot.
Legyen szíves megmagyarázni tisztelt Kovács_Béla_Sándor hogy miért kell akkor is fizetnie jogszabály szerint. Hitelesen tudjak érvelni ha esetleg szügség lesz rá. Köszönöm. :)
Illetve nem.
Igen.
Tisztelt szakértő!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a gyerektartás akkor is jár jogszabály alapján ha az apukánál van a gyeremek nyári szünet idő alatt? Nagyjából 2hónap alatt lesz 5 hetet nála, és arra hivatkozik hogy nála lesz egy hónapot a két hónap alatt ezért ő abba a hónapba nem fizet gyerektartást.Ami nem is lenne nagy probléma, de én rakom félre azt a pénzt a kislánynak minden hónapba. Csak kíváncsi vagyok hogy ezt megteheti? Köszönöm. Tisztelettel Pogány Renáta Kitti.
Igen!
Természetesen leérettségizik! Ez az OKJ-s végzettség csak plusz lenne, hogy tudjon néha-néha dolgozni, mert szeretne pénzt keresni. Tovább tanulás tervben van, de nem biztos, hogy főiskola vagy egyetem lesz. A kérdésem az volt, ha meg van az OKJ-s vizsga, de ugye még nappali tagozatos tanuló és már betöltötte a 18. évét, fizetnem kell továbbra is a tartásdíjat érettségi-ig?
Tisztelt Fórumozók
Egy olyan kérdésem lenne:
Ha a gyermek betöltötte a 18. életévét, de nappali tagozaton tanul, akkor az ő kezébe is adhatom a gyerektartás összegét?
Vagy ebbe az esetben (18 éves tanuló) is csak az anyukának lehet odaadni?
Válaszotokat előre is köszönöm.
Mancsali
Lajos!
Hagyd azt a gyereket legalább érettségizni, aztán ha van kedve tanuljon tovább.
HA nem tanul tovább, akkor biztosan nem. HA továbbtanul, akkor kellhet, de figyelembe kell venni, hogy van jövedelme. Ha viszont hozzád költözik pl., akkor megintcsak nem kell.
Tisztelt Szakértők!
A kérdésem a következő:
A nagyobbik fiam ősszel lesz 18 éves, nappali tagozatos gimnáziumba jár.Most végezte a 3. évfolyamot, tehát jövőre érettségizik. Viszont beírattam egy OKJ-s tanfolyamra ( személy-, és vagyonőr), melyet ( sikeres vizsga esetén) Novemberben el is végez. Ha ez megtörténik, továbbra is fizetnem kell utána a gyerektartást? Mert ennek a képzésnek a teljes költségét is én állom, illetve majd az igazolvány kiváltását is. Majd ekkor,a szabadidejében tudok számára munkát is biztosítani, a vállalkozásomban. Ezt ő vele , mint közös akaratot beszéltük meg.
Köszönettel: Lajos
Az apa a kapcsolattartásra köteles. A kapcsolattartás módjának a szabályozása során viszont az ő élethelyzetét figyelembe kell venni. NA most, ha nemrég szabályozták a kapcsolattartást, akkor viszont elvileg ezeket a körülményeket figyelembe vették, így csak az ahhoz az állapothoz képest lényeges változás esetén kérhető újraszabályozás.
Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.
Tisztelt Szakértők!
Szeretném segítségüket kérni abban, hogy a tanítási szünetekben az elvált apa kötelezhető-e a szünetek felében felügyelni a két kiskorú, iskolás gyermekre.
A volt menyem állandóan szabadulna a gyermekektől. A váláskor történt megegyezést nem tartotta be, ugyanis vállalta, hogy a fiam nevére felvett nagyösszegű hitel törlesztéséhez hozzájárul. Ő döntötte el azt is, hogy mennyi gyermektartásdíjast fizessen a fiam. Sajnos még nem láttam sem a jegyzőkönyvet (ami állítólag a bíróságon van, másolat kérhető belőle) sem a válási papírokat, ezért nem tudom pontosan mi áll benne.
A fiam 3 műszakban dolgozik, a menyem kb. 8,00-16,00 óráig. Ha kötelezhető a fiam a gyermekek felügyeletére a szünetek felében, akkor a gyámhatóságtól, vagy a bíróságtól kérhető-e ennek megváltoztatása? Még azt szeretném megkérdezni, hogy ha a fiam ajándékba adta a menyem részére a lakás fele részét, az visszakövetelhető-e, ha igen milyen indokkal. Elegendők-e a fenti indokok nevezetesen, hogy nem tartotta be a megállapodást. Sürgős válaszukat várva tisztelettel: Kata1957
Ha az adott időpontban kapcsolattartás van, akkor ezt biztosítania kell, akkor is, ha nem mindannyian jelentek meg.
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi kérdésem lenne:
Két éve kiderűlt , hogy "anyám" élettársa molesztálta évekig hugomat . Most másodfokra emelkedett az ügy . Mióta ez kibukott "anyánk" nem beszél velünk ( négyen vagyunk lánytestvérek) a legkisebb hugunkat kéthetente hétvégén felügyelet alatt láthatjuk . Amit sajnos csak ugy tudunk megoldani hogy hol én, hol a növérem megy el mert az egyikünk mindig dolgozik.
"Anyánk" mindenáron azon van , hogy elszakítson minket a hugunktól . Most például azzal fenyeget minket , hogy ha legközelebb nem jelenünk meg mind hárman haza megy a gyerekkel . Ezt megteheti ?
Tényleg nem lehet addig a láthatást modosítani , hogy ne intézmény keretein belül történjenek amíg nem zárul le az ügy?
Tisztelt Kovács Béla SAándor!
Köszönöm!!!
„a teljes összeg jár akkor is,”
Igen.
...Értem, még mindig értem és köszönöm!
Ha esetleg lenne valaki jogi oldalról, nagyon megköszönném!
- A gyermektartásdíj teljes összege jár akkor is, amikor az adott hónapban kéthetente hétvégén az apánál, azaz nálam vannak, továbbá a szünetekben, ami nyáron 1 teljes hónap, nálam vannak, amikor is nekem kell megvennem mindent ahhoz, hogy nálam éljenek (pelenka és társai....)
A családi pótlék annak jár aki a gyermeket gondozza.
Ez esetben az anyának...
Az adókedvezmény pedig annak jár, aki a családi pótlékot kapja!
Ez esetben tehát az anyának...
Köszönöm nonolet,
ez így rendben van amit írtál. Nekem a havi 50ezer/ gyermek "tökéletes", tekintettel arra, hogy a jövedelmem nem átlagos.
Ettől függetlenül a kérdés, hogy:
- a teljes összeg jár akkor is, amikor az adott hónapban kéthetente hétvégén az apánál, azaz nálam vannak, továbbá a szünetek, ami nyáron 1 teljes hónap, nálam vannak, amikor is nekem kell megvennem mindent ahhoz, hogy nálam éljenek (pelenka és társai....)
Azt gondolom, hogy ha a volt feleségem nem szívná a vérem nem pedzegetném a témát, de nem így van és tudom, hogy az általam fizetett összeg nem mehet egészében a gyermekek tartására, hiszen nincs ekkora igényük. Az egy másik kérdés, hogy ha most ennyi az igény, meddig mehet el pl. 5 év múlva.
Viszont...
A tartásdíj igazodik a gyermek szükségleteihez!!!
Ezért, ha a szülő kiemelkedően magas jövedelemmel rendelkezik,
akkor nem lehet elvonni tőle a jövedelmének 15-25 %-át.
Hanem csak ennél kisebb %-ot lehet tartásdíj címén igénybe venni, ha többet a gyermek szükségletei egyébként nem indokolnak.
Például egy nagyon jól kereső igazgató,mérnök, stb. esetén.
Az ő jövedelmének a 25 %-a sokszorosa lehet a gyermek tényleges szükségletének (pl. 800 ezer 25% az már 200 ezer).
Ami lehet már túl sok is...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02