Gyerektartás és láthatás

monalisa1 # 2014.03.30. 10:54

OK, ajánlj fel neki kárpótlásul egy plusz hétvégét amikor a gyerekek közül a nagyobbik nála lehet, meglásd nem fog élni a lehetőséggel...

A leírtak alapján valóban csak morzsa a tábor dolga, ehhez a gyermekelhelyezési/láthatási háborúskodáshoz remélve van ügyvéded?!

iboly4 # 2014.03.30. 10:28

A konkrét szöveg:
"Beszéltem X tanárnőjével a zenetáborról. Az információkat összegezve NEM járulok hozzá, hogy X ebben az időben (4/22-4/28) erre a táborra menjen."

Zenetanár férfi, mellesleg.... A gimnáziumi tanárnő pedig hozzájárult.

Sztem bármit felajánlhatok, de megpróbálom persze.

Gond van a kapcsolatatrtással amúgy is, öles léptekkel halad a felügyelt láthatás felé :( Veszélyeztette a gyerekeket, gyámügy védelembe vette őket, gyerekjólétis mondta a felügyelt láthatást pénteken.

Elveszi a tanuláshoz szükséges dolgaikat, nem engedi őket tanulni, zenét gyakorolni, folyamatosan szidja őket a hétvégken, engem is szid folyamatosan apóssal karöltve...
Szóval a zenetábor csak egy morzsa, de ezt most konkrétan nagyon nem értem.

groszfater@gmail.com # 2014.03.30. 10:08

Ha egy anya-szívű ANYA vagy felajánlasz "kárpótláskén " egy másik hétvégét és nem a "sarkadra állsz" a feszültséget gerjesztve. hiszen te magad mondtad az apának joga van a hétvégéhez.

iboly4 # 2014.03.30. 10:01

Konkrétan ez érdekel, hogy lehet jogszerűen, jogkövetően a sarkamra állni.

Kihez lehet fordulni?

Mivel az ő ideje és neki joga van a zavartalan kapcsolattartáshoz, ezért érdekelne, hogy mi a hivatalos útja annak, hogy a gyerek érdeke előrébb legyen, mint az apja joga a zavartalan kapcsolattartáshoz. Kihez/mihez lehet ilyen esetben fordulni, hiszen ellentétes a gyerek érdekeivel az apja magatartása. Ráadásul teljesen ésszerűtlen is.

Én eddig minden kapcsolattartást biztosítottam számára (az átadás szokott döcögni, de amúgy mindig mentek, amikor nem betegek) és ugye most sem velem lenne a gyerek.

iboly4 # 2014.03.30. 09:57

Diktátori szerepből nem fog visszavenni. Most még ott tart, hogy neki joga van mindenhez. Kötelessége nincs.

Fizeti a gyerektartást és ennyi. A láthatásokon kívül nem keresi őket egyáltalán (se telefon, se e-mail), nem vesz nekik semmit, de olyan szinten, hogy ha elmennek vhova, innen kell zsebpénzt vinniük, ha bmit akarnának a kaján, esetleg belépőjegyen kívül, ha mennének vhova.
Pont tegnap fejtette ki a 7 évesnek, hogy ad nekem ennyi meg ennyi gyerektartást (számszerűsítve), ezért ha kell neki az xy játék (1000 ft-os tételről beszélek), vigyen pénzt magával és vegye meg magának. Ő ad, azon felül nem hajlandó.

Ha a bírósági döntés(ideiglenes intézkedés csak ) máshogy nem rendelkezik, a rendkívüli kiadásokba (nyári tábor, fogszabályzó, hangszer) bele kell szállnia vagy nem? Őszerinte a gyerektartás összegének ezt is fedeznie kellene. (50e Ft/hó gyerekenként, ami messze nem éri el a fizetése 50%-át amúgy )

monalisa1 # 2014.03.30. 09:55

Állj a sarkadra!... A gyermek közös, ami számára jó azt szándékkal ne gátolja az apja.

iboly4 # 2014.03.30. 09:45

11 éves, ötödikes. Kisgimnazista.
Ha elmegy az az én felelősségem. Ráadásul az indulás napján az apjánál kell lennie elvileg, tehát neki kellene kivinnie a buszhoz. :(

monalisa1 # 2014.03.30. 09:37

A középiskolás már mondhatja az apjának: márpedig el fog menni a táborba mert az számára hasznos és előnyös, valamint felügyelet alatt lesznek.

Az exnek vissza kellene vennie a diktátori szerepkörből, másrészt a gyerekeit is kérdezhetné már...

groszfater@gmail.com # 2014.03.30. 09:24

Nem kell neked eldöntened minden csata sorsát.
Egy gimnazistának már lehet saját akarata, ha mindenképpen el akar menni elmegy és vállalja a döntését az apjával szemben.

iboly4 # 2014.03.30. 08:27

A második kérdésem az lenne, mi a teendő a következő esetben:

a legnagyobb gyerekünket kiválasztotta zeneiskola egy táborra, ami 04.22-től 04.28-ig tart. Ez gyakorlatilag egy ösztöndíj, jutalom, mivel nem kerül csak az étkezés díjába. Nem jelentkezés, hanem kiválasztás alapján mehetnek a gyerekek.

Amikor a tanár szólt, megkérdeztem apukát, aki belegyezését adta, hogy mehet a gyerek. Mivel az ő idejében indulna (22) és a hétvége (27-28) is az ő ideje lenne, ezért mindenképpen szükséges volt.

A zeneiskola írja a kikérőt, a gimnázium beleegyezett, elengedi a gyereket, az osztályfönőke támogatja ebben. (a gimnáziumban jeles tanuló, nem vetné vissza a 3 nap hiányzás)

Az apja a tegnapi napon meggondolta magát (arra hivatkozik, hogy a tanárnővel történt egyeztetés után döntött, ami azért fura, mert a tanár továbbra is támogatja a gyereket) és a tegnapi napon visszavonta az engedélyét.

Ebben a helyzetben mi a teendő?
Nem én szerveztem a programot (nem az én ötletem volt!) , már minden elintézve, lefixálva. Ráaádsul ez egy olyan tábor, ami nagyben segítené a gyerek zenei fejlődését.

A gyerek mindenképpen szeretne menni.

Az, hogy beszéljek az apjával, nem járhazó út egyáltalán, a szóbeli kommunikáció nulla köztünk. Ha megpróbálok vele beszélni, az a válasza, hogy bármit csak írásban hajlandó tőlem elfogadni. Bármilyen levelet írok neki, gyerekekről orvosi vagy egyéb (pl iskolai, pszichológusi)dokumentumot küldök a számára, azt a következő bírósági beadványában látom viszont, kiforgatva, ellenem fordítva.

A lenti hozzászólásomban, a téli szünet kapcsán kértem tőle pl, hogy 26-án ne hozza vissza a gyerekeket, hanem maradjanak nála 3-ig, ezzel napra pontosan ugyanannyi lett volna a nála töltött idő, ellenben a gyerekek 3-4 -én nyugodtan készülhettek volna az iskolára.De ebbe nem egyezett be, ragaszkodott a bírósági végzés szó szerinti betartásához. (Tény, hogy ezekután én kértem, akkor tartsuk be tényleg szó szerint, akkor hozza vissza őket 3-án este és vigye el őket 4-én reggel. Mivel a legkisebb még nincs 3... )

iboly4 # 2014.03.30. 08:13

Tisztelt Hozzáértők,

két kérdésem lenne. Első a tavaszi szünettel kapcsolatos. Az ideiglenes intézkedésben az áll, hogy apukájé a tavaszi, őszi, téli szünet második fele, kezdő nap 9:00-től záró nap 18:00-ig, karácsony, húsvét és pünkösd másnapján 10:00-18:00.
Az én értelmezésemben ez :

04.17-18 velem vannak a gyerekek
14.19: 9:00-18:00:apával vannak
04.20: velem vannak, mivel Húsvét vasárnap
04. 21: 10:00-18:00: apával
04.22: 9:00-18:00: apával

Az ő értelmezése szerint pl Húsvét vasárnap az ővé, mivel az a szünet második fele.

Még mielőtt: karácsonyi szünetben az előtte és utána lévő hétvégét kivette a szünetből, mivel az pont az ő hétvégéjére esett, így a gyerekek velem 23-24-25, 27-28-án voltak, míg vele 21-22, 26, 29-3, majd 4-5. Akkor az oktatási minisztérium szerinti szünetet tekintette, most az iskolait venné (ami egyik gyereknél 2, masikaknál 1 nappal több, mint a hivatalos, de nem tavaszi szünet, hanem igazgatói szünet alatt fut)
Amúgy az előtte és utána következő hétvége szintén az övé (04.12-13 és 04.27-28).

h.edina # 2014.03.29. 11:43

Köszönöm szépen! :)
További sikeres működést kívánok az oldalnak!

ObudaFan # 2014.03.28. 10:55

Vedd fel a kapcsolatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal.

h.edina # 2014.03.27. 14:14

Tisztelt Ügyvédnő/Úr, kedves Fórumozók!

Kérdésem az lenne, ha van egy érvényes bírósági végzésem gyermektartással kapcsolatban és azt külföldi munkáltatónál szeretném érvényesíttetni (Anglia), akkor pontosan mi a menete ennek? Melyik hivatalhoz milyen papírokat szükséges csatolnom, küldenem, hány példányban? Mit intéz a bíróság behajtás ügyében és mit kell saját magam intéznem?
A válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
Szép napot!

ObudaFan # 2014.03.24. 11:00

Ha a kapcsolattartás nincs biztosítva, a gyámhatóságon lehet végrehajtást kérni, minden elmaradt kapcsolattartás esetén a pótlás elmaradását követő 30 napon belül.
Ha nem a másik szülő neveli a gyermeket, illetve ha elhanyagolják, akkor pedig a bíróságon lehet kérni az elhelyezés megváltoztatását.

Lottika # 2014.03.22. 14:59

Tisztelt Fórumozók!az apukáknak tényleg csak kötelességei vannak válás után?????Fizetünk gyerektartást(40000)ruhát,cipöt egyebet!anyuka szült ikreket másik apukátol azota tankönyvekre gyogyszerekre(asztma)követel pénzt!Gyerek nincs is nála hanem a nagyszülöknél!neki fizetjük a gyerektartást de anyuka elkéri mert kell az ikreknek mert betegesek !költözködik egyik dohos albérletből a másikba!szerinte a gyereknek ujult ki az asztmája holott abizottság gyogyultnak nyilvánitotta és megvonták rá a támogatást!Most nekünk kéne fizetni?semmi közünk az ikrekhez! menjen az apukájuk dolgozni!az iskolát is megkérdeztük ott sem tudják hogy beteg lenne,viszont az eltanácsolás szélén áll(6.os)pesze mi nem mehetünk be a sulijába mert KÉMKEDÜNK!De nem láthatjuk a gyereket nem tudhatjuk sem az emailjét sem a telszámát!!!???megitélt a biroság is és a gyámügy is 2 hetente láthatást!azota sem láttuk és csak az mamája teloján beszélhetünk vele néha persze akkor legalább hatan körbeveszik és kihangositják!ha azt kérdezzük mikor jön hozzánk valahogy mindig szétkapcsol a vonal!azt sem tudhatjuk hol lakik éppen, mindig idegenektöl tudjuk hogy elköltöztek!ez a gyámügy szerint jo??????ugyanis nagyon anyapártiak!Nekünk ugytudom hogy jogunk is meg kötelességünk is a láthatás!azt mért nem tartatják be?????csak nem szerenénk ha teljesen elkallodna a gyerek!legutobb is avval jött hogy kinézett egy lapta gyerek meg eltaopot van egy kis sporolt pénze kipotoljuk e,mondtuk ha jo lesz a bizi meglátjuk! erre azt mondja 100000a laptop és van 2 ezer forintja de nem tud várni a biziig mert neki most kell!persze hogy nem kapta meg! anyuka tajtékzott kölcsönkért mindenkitől kivette a gyereket másnap a sulibol és megvette a laptopot!majd ö megmutatja!a gyerek meg bukásra áll!sosem tanulja meg hogy valamit le is kéne tenni ha kapni akar!Persze megint nem láttuk már 4 hónapja! ujra gyámügy de nem sok jot remélünk ha saját itéletüket is semmibe veszik!

málnavirág # 2014.03.16. 17:47

Szeretném beadni a kérelmemet a bíróságon, hogy fizessen a kislányom apja gyerektartást, amit több mint 3éve nem tesz (20 ezer Forint). Nem szeretném visszamenőleg,nem szeretnék végrehajtást, hanem csak annyit, hogy a jövőben megtegye.Milyen iratokat kell bevinnem a bíróságra, illetve kell-e előre megírt kérvényt írnom, vagy van formanyomtatvány hozzá?Nem anyagi okok miatt nem fizet, hanem elvi.Szerinte mivel kifizette az 50% tulajdonomat (piaci árnál kevesebbért), ezzel letudta a gyerektartást egy életre.
köszönöm,

ObudaFan # 2014.03.15. 14:16

Együtt lehet kérni.

nérike # 2014.03.15. 12:31

Tisztelt ObudaFan!
Köszönöm válaszodat,de
járatlan vagyok a jogban: mi az hogy"egyezségi kísérletre idézés?"Ki kéri/kérheti azt? Hiszen a szülők megegyeztek,egy lakásban együtt élnek,és ezért nem akar a bírósághoz fordulni a hölgy, csak a megélhetésük lenne sokkal nehezebb,ha 50%-ot tiltana a végrehajtó.
Ha nem megy bíróságra, akkor erre az 50%-os jövedelem
tiltásra számítsanak?
Köszönöm.

sünmama # 2014.03.14. 15:55

Ami lemaradt:az illető magyar állampolgár és külföldön vállalt munkát.

A válaszokat előre is köszönöm!

sünmama # 2014.03.14. 15:48

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi kérdésekben szeretnék válaszokat kérni:
1.Külföldi munkavállaló esetén a svájci keresetéből a magyar Bíróság levonhatja-e a gy.tartást?

2.A Bíróság bekérheti-e a külföldi bérjegyzéket (gy.tartásdíj megállapítása miatt)?

3.Magyar bankszámlával nem rendelkezik,ezért itthon,csekken szeretné rendezni a havi gy.tartást.Ez a megoldás elfogadható-e a Bíróságon?

ObudaFan # 2014.03.14. 13:17

Tartásdíjról azért inkább bíróság előtt. Szóba jöhetne még a közjegyző is, de ha eleve egyezségi kísérletre idézést kérnek, szerintem még olcsóbb is lesz a bíróság.

nérike # 2014.03.14. 08:51

Tisztelt Ügyvédnő/Úr!
Gyermektartás ügyében szeretnék felvilágosítást kérni.
Fiam élettársi kapcsolatban él,2 gyermekük van, ebből egy közös 2 éves,élettárs GYES-en van.
Csak a fiam dolgozik egyelőre.Bérét perköltség miatt
végrehajtás terheli, és most érkezett az elvesztett perben követelt összegre még egy végrehajtás.Ezzel már a gyermekek megélhetése is veszélyben forog.
Van-e olyan lehetőség,hogy ügyvéd/közjegyző/gyámhatóság előtt a fiam megegyezik az élettársával, hogy x összeget gyermektartás címén a közös gyermekre fizet?? vagy csak a bírósági végzést veszi figyelembe a végrehajtó?
Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2014.03.13. 20:53

Ha az munkabér és nem költségtérítés, akkor jár belőle.

tokry # 2014.03.13. 18:22

Tisztelt Ügyvéd Nő/Úr!

A válásnál a gyerektartás nem az apa fizetés után lett megállapítva. Ő felajánlott egy összeget,amit elfogadtam. Ügyvéd előtt állapodtunk meg. Azóta megváltozott az élethelyzetünk. A tartósan betegségre vonatkozó szabályok szigorodtak. Megvonták a gyest és az emelt családit.. Most 45.000 helyett 13700 ft ot kapok. És most az asztma gyógyszerekért is fizetnünk kell. Elvesztettük az 50%os étkezési kedvezményt. stb. A gyerek ősszel iskolás.. Kértem az apát,hogy havi 10.000-el adjon többet. Elzárkózott. Azt mondta,nem tud. Anno a bíróságon havi 500.000 ezer ft. fizetést mondott be.
Mik az esélyem,lehetőségeim. Ha ezekre hivatkozva kérem a bíróságot,hogy állapítsa meg újra a gyerektartást?

Köszönettel: Tóth Krisztina