Gyerektartás és láthatás

törpie # 2014.03.13. 16:51

Tisztel Ügyvédnő/Úr!
Gyerektartás ügyében lenne egy kérdésem!Fiam után bíróság meg ítélte a gyerektartást,mely jogerőre is emelkedett.A volt párom fizetésének 16.6%-a min 15 ezer Ft.Budapesti cég alkalmazásában Németországban dolgozik,a bíróság megkeresésére a munkáltató kiállított egy kereseti igazolást 452000 Ft összegről.Magyarországi számlára a minimálbér összegét kapja a fennmaradt összeget a munkahelyén,A visszamenőleges gyt. összege 75 ezer Ft,ma megkaptam az átutalást :36000 Ft-ról mely magába foglalja a gyerektartást,és a visszamenőleges összeget is.Az lenne a kérdésem abból a jövedelemből nem jár a gyerektartás?A munkáltató azt is leigazolta,vagy ilyen esetben nem számít bele?Mit tehetek ilyenkor?

monalisa1 # 2014.03.13. 16:10

Az adatokat, bizonyítékokat neked kell tudni letenni a bíróság asztalára, azt, hogy hogyan - miként szerzed be a te dolgod.

kicsisissy # 2014.03.13. 14:54

Na ez az, ki jönne el? Senki nincs, mindenki az ő érdekeit védi. Mi elköltöztünk a kislánnyal 50 km-re. Ha a neten nem találok olyan ismerősét, akinél olyan fotó van, hogy itt voltunk, ő is ott volt... De kicsi rá az esély.
Csak abban tudok bízni, hogy találok valakit, aki elvállalja olcsón, hogy megfigyeli néhány napig, és felveszi. Mikor hova megy dolgozni, meddig dolgozik. Mennyit jár szórakozni(kocsma, esetleg Meki). Mert a havi 37 000.- nettó az röhejes, ha azt nézzük, hogy a törlesztő a lakásra 80 000.- körül van havonta, plusz a rezsi, a saját megélhetése, cigije, söre, felese, BigMc-je,stb...

pazs # 2014.03.13. 14:49

Lehet, de pénzed abból sem lesz... Oké, hogy nincs fenn közösségi oldalakon, de lakása van? Autója? Családja? Valaki csak tud valamit mondani a vagyoni viszonyairól, aki el is megy tanúskodni.

kicsisissy # 2014.03.13. 14:46

Hosszú évek óta feketén dolgozott, míg fizette a hiteltörlesztést, rezsit, felvette a munkanélküli járadékot, vagy segélyt, vagy hogy hívják ami most van. És hopp! Hirtelen MOST lett neki egy bejelentett munkahelye fél munka fél minimálért, szerinted a NAV-ot érdemes megkeresnem?

pazs # 2014.03.13. 14:43

Hát, szerintem még ha bizonyítod is, hogy többet dolgozik napi 6 óránál, azzal nem bizonyítottad, hogy többet is keres...

kicsisissy # 2014.03.13. 14:37

pazs.

Ennél okosabb, a közösségi oldalakon nincs fenn.
Sajnos, hiába a lakás törlesztése, a panel rezsiköltsége, az életszínvonala, a bírónő eléggé arra hajlik, hogy elfogadja a munkáltatói igazolását.
Másra nem tudok hivatkozni a fellebbezéskor, csak arra, hogy folyamatosan napi 6-8-ezer Ft-ért dolgozott, amit be is ismert az első tárgyaláson. És mi történt? Épp az első tárgyalás hónapjában "lett" neki egy napi 6 órás, heti 5 napos bejelentett munkahelye. Havi 37 000.- Ft nettó jövedelemmel. Ez eléggé szignifikáns eltérés: az előző munkája és a mostani között. Így feltételezhető, hogy a munkáltatói igazolás kiállításának a célja a lehető legalacsonyabb tartásdíj megállapításának érdekében keletkezett. Ha bizonyítom, hogy nem annyit dolgozik, mint amit a munkáltatóin feltüntettek, akkor az nem elég, hogy kérdésessé tegye a fizetésének az összegét is?
És még egyszer: elég, ha bárki felvételt készít róla egy kamerával/mobillal?

Angie40 # 2014.03.12. 15:58

Köszönöm szépen a gyors választ, igen jogerős bírósági végzésem van a gyermektartásdíj emelésről. Még egy kérdésem lenne: Ha valóban megszűnt a munkahelye, és nem kért álláskeresési járadékot a munkaügyi központban akkor a végrehajtáskérő lapon milyen információt kellene megadnom? Sajnos vidéken lakik én meg Óbudán, nem tudom ellenőrizni, a telefont nem veszi fel, sms-re nem reagál.

pazs # 2014.03.12. 10:39

De ezzel nem bizonyítod, hogy többet keres, mint ami a munkáltatói igazolásán van. Inkább arra próbálj meg lőni, hogy nagyobb lábon él, mint amit a jövedelme megengedne (például: milyen autóval jár, milyen házban lakik és az kié - itt megtippelheted a rezsiköltségeket is, vannak-e nyaralós képek a Facebookon stb.).

kicsisissy # 2014.03.12. 10:37

Ha én a gyerekem apját nem magánnyomozóval, hanem ismerőssel figyeltetem, akkor a bíróság elfogadja bizonyítékként? Mondjuk egy mobiltelefonnal felveszi, hogy mikor megy a munkába, követi, meddig dolgozik, újra felveszi amikor kijön a munkából. Néhány napig "kamerázná", és tudnám bizonyítani, hogy nem a valóságot tükrözi a munkáltatói igazolása, és több órát dolgozik naponta, mint amennyire be van jelentve, illetve hogy nemcsak hét közben, de hétvégén is dolgozni jár.
Nincs pénzem magánnyomozóra, és így alig fogok tartásdíjat kapni.

ObudaFan # 2014.03.12. 10:16

Ha az emelésről bíróság előtt állapodtatok meg, csak végrehajtást kell kérni. Ha nem, akkor pert kell indítani.

Angie40 # 2014.03.11. 14:58

Tisztelt Ügyvéd úr/nő! Kérdésem a következő lenne: Tavaly fiam betegsége miatt kértem a tartásdíj összegének megemelését, amit volt férjem elfogadott. Láthatási jogával soha nem élt, noha 3 közös gyermekünk volt 20 évi házasság után, a lányok már nagykorúak. 2 éve derült ki a fiam gluténérzékenysége, amit csak speciális, ennélfogva drága élelmiszerekkel lehet "kezelni". Két hónapja önkényesen csökkentette a megítélt tartásdíjat, arra hivatkozva, hogy munkanélküli lett. Nekem szükségem lenne a teljes összegre, mivel a szociális szférában dolgozom közalkalmazottként, bruttó 118 ezer Ft a keresetem. Saját bevallása szerint nem regisztrált munkanélküli. Mit lehet tenni, hogy megkapjam a teljes összeget?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 11:29

ha belekerülne a végzésbe
Ebből végzés csak akkor lesz, ha megegyeztek.

Gandalf80 # 2014.03.06. 11:26

Szeretném egy 2007. április 2-án kelt jogerős gyermektartási díjra vonatkozó végzés megváltoztatását. Van-e rá esélyem az alábbi helyzetben?

Tényállás 2007-ben. Végzős főiskolás voltam és egy kollégiumban laktam (ennek ellenére vállaltam be az alábbi kötelezettségeket).

"...havonta megfizeti mindenkori jövedelme 20%-át, de legalább 12.000 forintot"
"...minden hónapban egy alkalommal 3000 forint értékben bevásárol a gyermeknek."

A gond ott kezdődik, hogy nem tudom bizonyítani a 3000 forintos bevásárlást, és félre is értelmezhető ez a mondat, mert ezt csak abban az esetben történt volna meg, ha csak a 12.000 forintot utalom át. Már ez egy nagy hiba ebben a végzésben. Ezt szeretném belőle törölni. A másik probléma a min. 12.000 forint megfogalmazás, mert már jártam úgy, hogy kiléptem a hónap közepén egy cégtől és az átutalta a 12.000-et, majd a másik cég is átutalta a fizetésem 20%-át.

A másik gond ez a minden jövedelem 20%-a, mert így a 13. havi, illetve az éves bónuszomból is fizethettem. S tudom, hogy nem csak az én gyermekemre költi a pénzt (azóta 3 gyermek született egy másik férfitól).

Tényállás 2014-ben:
Jelenleg munkanélküli vagyok. Van egy négy éves kisfiam. Albérletben élünk.

Számomra az lenne elfogadható, ha belekerülne a végzésbe az "adóköteles" jövedelem, kivéve a béren kívüli juttatások és bónuszok. Azt is szeretném, ha van rá mód, hogy rendelkezhessek a fiam jövője felett, azaz ne 20, hanem a minimális 15%-ot kapja meg az anyja, és az 5% kerüljön a fiam nevére nyitott számlára. Valami ilyesmit meg lehetne valósítani?

Köszönöm!

pokermitologia.com

monalisa1 # 2014.03.05. 16:05

Az autóval történő utaztatásuk helyett használják a kedvezményes diákigazolványt, ha egy-két átszállással is de csak meg tudnának érkezni.

ObudaFan # 2014.03.05. 11:42

Tudni kellene, mit szeretne a gyermek, mert egy 16 évesnél már nem nagyon szabályozható nélküle a kapcsolattartás. Egyébként szerintem elvi akadálya nincs. A jelenlegi lakóhelyük szerinti bíróságon lehet kérni. Amíg megszakítás nélkül és szükséges tanulmányait folytatja, és nem válik érdemtelenné, addig fizetni kell a tartásdíjat. Azért 25 éves kor felett általában nem.

1972gabor # 2014.03.04. 19:53

Tisztelt Ügyvéd Hölgy/Úr!

Az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni!
Először is leírnám nagy vonalakban a tényállást.
2012 őszén váltunk el a volt nejemmel közös megegyezéssel 2 közös gyermekünk van ( egyikük már 18 éves elmúlt, a másik 16 lesz ősszel ). A gyermekek a volt nejemmel élnek. A bíróságon a váláskor kértem a gyermekek láthatásának szabályozását, mert attól tartottam , hogy ahol tud be fog tartani, hiába kijelentette bármikor biztosítja a gyermekek láthatását.2013 nyarán újból férjhez ment s elköltözött a lakóhelyemtől 250-km-re. A gyermekek 2 heti láthatása, s a téli-tavaszi szünet második fele, ill, a július, augusztus hóban 10-10 napos láthatásra ad nekem lehetőséget a törvény. Nos mivel a 250-km-re lévő anyagi utazási költségek drasztikusak, ezért a 2 hetente lévő láthatást anyagilag nem tudom megoldani. Teljes munkaidőben dolgozom a közszférában köztisztviselőként, a gyermektartást a munkaadóm levonja s így a nettó fizetésem sajnos nagyon kevés nettó 52000-Ft, amiből a saját magam létfenntartása is nagyon nehézkes.
Kérdésem az lenne, hogy van e lehetőségem arra, hogy a bíróság módosítsa a 16 éves kisebbik gyermekem láthatásának módosítását, hogy legalább a szünetekben, főleg a nyári időszakban ne csak a havi 10 napot lehessen nálam. Ill. ezt a kérvényt a lakóhelyem, vagy a volt nejem lakóhelye szerint illetékes bíróságra kell benyújtanom? A bírósági költség várhatóan milyen nagyságrendű lesz a számomra. Mindenképpen kérjek e segítséget jogi képviselőtől mármint ( fogadjak ügyvédet ). S nem utolsó sorban a nagykorú gyermekem után meddig kell tartásdíjat fizetnem (5 osztályos gimnázium 4-ik évfolyamon nappali tagozatos tanuló ).

Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Gábor

ObudaFan # 2014.03.04. 12:34

Az élet olyan, nem a magyar jog.

pazs # 2014.03.04. 12:34

De kedves Csaba, itt többen is javasoltak megoldást: 1) kérd a gyerektartás csökkentését arra hivatkozva, hogy már a gyerekek anyjának is van keresete 2) kérd a közös tulajdon megszüntetését (a lakásra) de legalábbis a törlesztőrészletek elszámolását. Viszont ez két külön ügy, kezeld is külön.

Csaba-1976 # 2014.03.04. 12:29

Ja és kimaradt az előbb (is), hogy azért köszönöm a választ, csak elkeseredett vagyok...

Csaba-1976 # 2014.03.04. 12:26

Akkor ezek szerint a magyar jog olyan, hogy ha az ember egyszer az életében rossz és meggondolatlan döntést hoz, mert menekül, akkor onnantól kezdve el van ásva? Esélyem sincs arra, hogy elkezdhessek felépíteni egy normális életet végre?

Azért fura ez, mert közben ha jók az értesüléseim, akkor több százezres megtakarításra is szert tett úgy, hogy közben nem dolgozott... Én meg úszok az adósságokban, amit közösen szedtünk össze.

Éljen Magyarország :-(

ObudaFan # 2014.03.04. 12:08

Erre nincs lehetőség. Természetesen ha a gyerekek éheznek, mert nem költ rájuk semmit, akkor kérheted, hogy nálad helyezze el őket a bíróság.
Mérséklést akkor kérhetsz, ha valamilyen lényeges változás van a gyermekek jövedelmében, vagyonában, szükségleteiben, vagy bármelyikőtök szükségleteiben, ami ezt indokolja.

Csaba-1976 # 2014.03.04. 11:07

Megpróbálom akkor másik oldalról megközelíteni a problémámat. Arra van lehetőségem, hogy kérjek valamilyen elszámolást, hogy a havi (most ellenőriztem, már nem is 150000, hanem 160000 HUF) gyerektartást mire költi, és amennyiben kiderül, mert ki kell derülnie, hogy nem a gyerekekre, akkor kérhetem a csökkentést?

kaméleon # 2014.03.02. 15:35

Onnantól kezdve nincs vita.
Attól tartok, erre csak Utópiában számíthatnánk, de ott sem biztosan.

Averti # 2014.03.02. 15:29

Köszönöm a válaszokat.
Ha jól értem kaméleon válaszát, megoldás lehet a közös megállapodás, és hogy elég alapos legyen, külső segítség (pl. médiátor) bevonása javasolt. És ha a két fél együtt elmegy a bíróságra, a megállapodást a bíróság ítéletbe is foglalja. Onnantól kezdve nincs vita.
A.