Gyerektartás és láthatás

kaméleon # 2014.03.02. 13:49

Kedves Averti,
Jó esetben a közös megállapodások haszna az, hogy amit az ember maga vállal, azt biztosabban teljesíti, mint amit kiróttak rá. Ez azért sokszor nem igaz, egyre több külső kontrollossá nevelt embernek hiányzik a szankcióval való fenyegetettség ahhoz, hogy valamit betartson. Tehát, hogy nálatok melyik út lenne a célravezetőbb, azt igazán csak ti tudhatjátok.

Ha a megállapodás bejöhet, de nem biztos, akkor a helyetekben keresnék egy megbízható, értelmes mediátort (lehetőleg olyat, akinek nem túl nagy a mellénye és nem csak 1-2 kapcsolattartási ügyet látott), és a közvetítésével megállapodnék minden lényeges kérdésről. Elhelyezés (1 éves gyereket, akit apa soha nem nevelt, és az anyjánál jó helyen van, nyilvánvalóan esélytelen elvenni), szülői felügyeleti jog gyakorlása, kapcsolattartás, tartásdíj, stb. Ezután jöhet a bíróság, és így a megállapodás már végrehajthatóvá is válik. Érdemes viszont a kapcsolattartás kérdését alaposan körbejárni előbb (ünnepek, óvodai, iskolai szünetek, születésnapok, ünnepségek, ki viszi, ki hozza, értesítési kötelezettségek mikéntje, stb.), mert később nem olyan egyszerű az újraszabályozás.

kaméleon # 2014.03.02. 13:44

Kedves Csaba-1976,
ObudaFan az első válaszában utalt rá, hogy elsősorban a vagyonjogi igényeid érvényesítésének lehetősége az, amivel kezdhetsz valamit. Ide tartoznak a lakással kapcsolatos dolgok is. De ezt ne a tartásdíjügybe keverd be, hanem külön kezeld. (Főleg, ha eddig sem kezdtél semmit a közös használat jogával.)
A két dolgot viszont ne egyedül próbáld megoldani, hanem egy megbízott ügyvéd segítségével, mert a sikerhez kevés lesz az a tudás, amit innen-onnan össze tudsz szedni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.02. 11:11

Ha megállapodnak, akkor már nincs vita. (Egy ilyen megállapodás azonban bajosan hajtható végre állami kényszerrel.)

lacika73 # 2014.03.02. 09:37

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!

Gyerektartás összegével kapcsolatban három kérdésem lenne felétek:

1. Gyerektartás összegének megállapításakor beleszámít-e a béren kívüli juttatás (cafetéria) a nettó jövedelembe? Ezt is figyelembe veszik a nettó fizetés 15-25% számításánál?
  2. Jogszerű-e ezen túlmenően gyerektartás címen követelni az éves értékesítési bónusz/jutalom meghatározott százalékát?
  3. A rendszeresen fizetett gyerektartáson kívül követelhet-e a volt feleségem még pénzt iskolakezdésre, nyári táborra, stb.? Vagy ezek már ajándéknak minősülnek, és rám van bízva, hogy hozzájárulok-e a gyerek további költségeihez? A feleségem új párja nem hajlandó ezeket fizetni.

Köszönöm a válaszokat!
Lacika73

Averti # 2014.03.02. 09:31

Köszönöm a választ.
Olyan megoldás nem lehetséges, hogy a bíróság bevonása nélkül írásban (ügyvéd vagy akár közjegyő előtt) közösen megállapodnak a láthatási jog gyakorlásának módjáról? És ha ez lehetséges, az ilyen megállapodástól függetlenül később még bármelyik fél elmehet a bíróságra, ha maga számára kedvezőbb feltételeket szeretne?
Köszönöm
A.

Csaba-1976 # 2014.03.01. 09:05

ObudaFan,

A másikat azért gondoltam, mert a váláskor az ingatlan papiron közös használatban maradt, de ettől a volt feleségem megfosztott, miután elvette a kulcsaimat.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.28. 17:28

Ha a szülők között vita van, akkor a bíróság dönt a gyerek elhelyezéséről (a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról). A kapcsolattartás joga a különélő szülőt is megilleti.

Averti # 2014.02.28. 15:45

Kedves Jogászok!
Egy hölgy ismerősöm nevében írok.
A hölgynek kb 1 éve gyereke született. Az apja elismerte apasági nyilatkozattal (nem volt házasság), de nem akarta nevelni a kicsit. Elköltözött. Csak alkalmanként látogatta. Tartásdíjat viszont végig fizetett. Csakhogy 1 év után feltámadt benne az apai öszön, és most már szívesen magához venné. Az anya persze hallani sem akar a dologról. (Már új kapcsolatával él együtt, akinek szintén vannak gyerekei.) Ebben a helyzetben milyen jogi lehetőségei vannak az apának (bírósági per), illetve az anyának? Van esélye annak, hogy az apánál helyezzék el a gyereket, vagy hogy rendszeres (hetente egyszer pl.) láthatóságot kapjon?
Nagyon köszönöm
A.

ObudaFan # 2014.02.28. 14:50

Csaba-1976

Az, hogy van bevétele, az lehet jelentős változás. A másiknak mi köze van a gyermektartáshoz és miért lenne változás?

Csaba-1976 # 2014.02.28. 09:05

Az jelentős változás, ha a volt feleségem azóta elkezdett dolgozni, így már neki is van bevétele, valamint a volt közös lakásunk, amit elvileg el akarunk adni, de a volt feleségem persze nem akarja, nem is segít benne, aminek én fizetem a hitel törlesztését és ami a váláskor rögzítetten közös használatban marad eladásig na ennek a lakásnak a kulcsait elkérte tőlem, hogy ne tudjak bemenni?

ojooco # 2014.02.28. 06:11

Valaki kérem segítsen! Két éve válltam el a feleségemtől! A fizetésem kb.45%-át fizetem gyerektartásra! De nem ez a lényeg! A lányaim sportolni illetve táncolni járnak , nem nézhetem meg őket! A volt feleségem akkor eltiltaná őket s foglalkozásokról! Nem mehetek el farsangra és semilyen rendezvényre mert őket bünteti! Én naívan hagytam magam kiforgatni mindenből! A lakás felét nem tudta kifizetni ezért kötöttem egy kölcsönadási szerződést ! Kis részletekben fizet ki! A párjával és a több mint egy! éves gyermekükkel eladták a lakást , de így sem fizetnek ki! Ez sem zavarna , saját gyermekeimtől nem veszem el a pénzt! Eddig a gyermekeimet két hetente vihettem el! Most elköltöznek egy másik városba ami ha hozom őket az plusz 10000 ft kiadás , ha visszaviszem őket akkor megint ennyi havonta! De miből? Van nekem is új feleségem , van két gyereke , de az ő pénzüket nem vehetem el! A váláskor a bíróság közös nevelést állapított meg , most mégis elviheti tőlem őket az új ukrán-magyar párjával! Ha ellenkezem akkor a gyerekek isszák meg a levét! Mit tehetek? Azt legalább mondhatom hogy én hozom a gyereket ,ők vigyék vissza őket?

ObudaFan # 2014.02.26. 13:04

A gyerektartást 2 éven belül csak akkor változtatja meg a bíróság, ha valamilyen nagyon jelentős változás van a körülményekben. Én inkább a vagyonjogi kérdésekben javasolnám az igényérvényesítést, ha ugyan ott nem mondtál le erről az egyezségben.

Csaba-1976 # 2014.02.26. 08:34

Tiszteletem!

3 éve váltam el, menekülés szerűen a feleségemtől, ennél fogva szinte mindent ott hagytam, mindenbe belementem. De mostanra világossá vált, hogy teljesen sikerült magam lenulláznom és érdekelne, hogy ezen utólag lehet-e változtatni. Röviden a történet:

Volt közös lakás kis hitellel 30000/hó, volt autó hitelből 60000/hó, az autót, mivel csak én használtam megkaptam váláskor a hitellel együtt, de a lakást azt ott hagytam de a hitelt viszont én fizetem, mostanra már kulcsom sincs az elvileg a nevemen lévő lakásomhoz. Ez mellett fizetek gyerektartást 2 gyerek után, úgy megállapítva, hogy minimum 30000/gyerek/hó, de alapvetően a fizetésem 16.5%/gyerek/hó, ami jelenleg a 2 gyerek esetében kb. 150000 forint. Fél éve már a feleségem is dolgozik, de ennyit közel sem tesz bele a gyerekek jólétébe. Érdeklődnék, hogy ez mennyire méltányos és lehetséges-e mondjuk felső határt is megkötni utólag a gyerektartáshoz, úgy, ahogyan alsó határ is rögzítve van? Mennyi lehetne egy méltányos gyerektartás, miként léphetnék ki a saját csapdámból? Előre is köszönöm a tanácsokat.

ObudaFan # 2014.02.25. 20:23

Vonatkozni vonatkozik, de nem biztos, hogy közvetlen bírói felhívással lehet végrehajtani.

vaesz # 2014.02.25. 19:21

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni abban, hogyha a gyerektartás százalékosan van meghatározva, illetve van egy minimum összeg, akkor az vonatkozik a külföldi jövedelemre is, azaz ha bírósági lehívással történik a gyerektartás levonása, az vonatkozna a külföldi fizetésre is? Tudják arra is érvényesíteni?
Üdv:
Vaesz

Szabina417 # 2014.02.25. 12:47

Zizzz!

Igen 6 órás, nem minimálbér hanem közmunkás bér ami sokkal kevesebb mint a minimálbér, ugyanis kötelező tanfolyamon van, 6hónapig ami azt jelenti hogy áprilistól befejeződik és segélyt fog kapni (mivel ahol élünk semmi munkalehetőség), abból viszont már végképp nem fog tudni fizetni gyerektartást. Az anyukával nem lehet beszélni mert elég jómódúak a párjával együtt és nem tudja mi az a nélkülözés, 14 ezer ft meg sem kottyan neki de már csak a nagyképűsége kedvéért sem menne bele hogy aláírjon egy gyerektartás csökkentéséről szóló papírt.

monalisa1 # 2014.02.24. 10:25

Szabina417

Három eltartott gyermek esetében a havi nettó jövedelem fele legfeljebb 3x16,6%-ig osztódik. A jogszabály ekként rendelkezik, azaz muszáj emiatt bíróságra menni?! / Vagyis első körben az elsőszülött gyermek anyjával tudatni kell: időközben megváltoztak a körülmények lett még két gyermek, emiatt az eddigi 14e Ft/hó helyett ca. 8e Ft/hó körül tud csak fizetni. Erről írásban próbáljon megállapodni vele - és alá is íratni, és azt jóváhagyásra a bíróságnak küldje be.

----
  • laikus hozzászóló
Zizzz # 2014.02.24. 10:14

Szabina, ez hány órás munkaviszony? Hat? Mert nyolc órás minimálbér két gyerek utáni adókedvezménnyel 86 ezer forint, ha ebből levesszük a gyt-t, akkor 72 e marad.

monalisa1 # 2014.02.24. 10:12

pimpike 1979

Le kell ülni és próbálni egyezséget kötni: melyikőtöknél marad a gyermek, a havi t.díj összege, valamint a láthatás/kapcsolattartás témakör. Ha ezekben meg tudtok egyezni azt le kell írni és ő is írja alá, aztán beadni a bírósághoz kérve, hogy tárgyalás nélküli végzésben emeljék jogerőre.

Ha a gyermek apja elzárkózik a megállapodástól akkor vélhetően muszáj lesz keresetet indítani.

Szabina417 # 2014.02.24. 09:26

Üdv!
Van két fiam (1,5 és 2,5 évesek) havi szinten 55 ezer ft a jövedelmem (gyes, csp) és páromnak nettó 50ezer ft a fizetése úgy hogy a 2 fiamra igénybe vette az adókedvezményeket, illetve 14 ezer ft gyerektartást minden hónapban levonnak tőle első kapcsolatából született lányára. A kérdésem az lenne, hogy párom ha elmenne bíróságra hogy csökkentetni szeretné a 14 ezer ft-os gy.tartást mivel azóta született 2 fia akiket albérletben nevelünk, mennyi az esélye hogy lecsökkentik, illetve milyen összegre számíthatunk? A bíróság nézni fogja a 2 kk. gyermek megélhetését? Előre is köszönöm a válaszát!

pimpike1979 # 2014.02.21. 13:02

Szép napot kívánok!A párommal 1 évnyi eggyüt élés után külön költöztem.Van egy 11 hónapos kislányunk.Szeretném tudni mi ilyenkor a teendő?Mire számítsak?

ObudaFan # 2014.02.20. 21:51

Fel lehet jelenteni megint.

kibero # 2014.02.20. 13:55

Mit tudok tenni ha apuka nem fizet?9 éve élünk külön a bíróság megállapított akkor gyerekenként 6100ft-ot (3 gyermekről van szó) de apuka nem fizetett Önkörmányzattal megelőlegeztettem már kétszer és többször már nem igényelhetem.Behajtónál voltam nem tud mit behajtani,feljelentettem kapott 50 nap közmunkát amit nem kellett teljesítenie így pénzt sem láttam belőle.Tavaly októberbe kaptam útóljára az önkormányzattól apukától semmit csak idén januárba,de azt is csak azért mert elsírtam magam a feleségének,hogy nincs pénzem amúgy nem adott volna.Kérem segítsenek mit tehetek.

Csabees6639 # 2014.02.19. 17:53

Tisztelt KBS!

Ha figyelt, két kérdésem volt, és új bekezdésben írtam: "Picit más jellegű kérdésem: Egy polgári peres tárgyalásnak..."

De semmi gond, köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.19. 14:31

Hogy egy kapcsolattartás iránti perben hogyan lehet az egyik oldalon több fél, azt egyébként fel nem foghatom.