Gyerektartás és láthatás

kalamalyka # 2008.01.01. 17:13

Kedves Kali!!

Csak egy jó tanács. ha akarod megfogadod, ha nem akarod akkor nem.
Én a helyedben érintetlenül és felbontatlanul visszaküldenék minden levelet. A láthatást biztosítanám, rendesen, előírás szerűen. Ám azon kívül egyetlen alkalmat sem adnék az ex-nek, hogy szóba állhasson vagy betűt vethessen felém.
Panasz nincs rád, más közötök egymáshoz nincs. És hidd el, egy idő után le fog szokni erről. A láthatást módosítgatni nem illő dolog rendszeresen. ha valami baja van, menjen a gyh-ba, onnan kapsz majd levelet, hogy egyezkedhessetek. Kész.

meg fogod látni, hogy jönni fog ahogy kell, és nem is fogja módosítani többé. És akkor oka sem lesz több levelet írni, neked meg felbontani.Éld a magad életét, és foglalkozz a legkevesebbet az exxel és annak párjával, családjával..
Később, szorgalmazd a láthatást nem a te otthonodban megvalósítani ha nagyobb lesz a gyerek. Ha pedig nem hozza vissza, irány a gyh!!!! Majd helyrerakják ott őt, ne aggódj!!! Ezzel nem fenyegethet, meg fogja tanulni......Ennyi!!!
Itt ez az alapvető probléma ugy látni....

kali # 2008.01.01. 19:34

Köszönöm Kalamalyka!

Mindenki ezt mondja hogy szigorubbnak kéne lennem. És tényleg nem érdemli meg hogy ilyen legyek vele, hisz elég csunyán elbánt velünk. Oly annyira hogy lelépett még terhesség alatt, mondván hogy ő szabad akar lenni semmit nem segített gyerekügyben sem anyagilag sem máshogy. Kaptam tőlük sok rosszat ezt elhiheted. És tényleg nem érdemli meg hogy így álljak hozzájuk, csak arra gondolok hogy a gyerekemnek talán ezzel teszek jót, ha egyszer oda kell majd adnom akkor így talán jobb lesz neki, mert mégse lesz annyira idegen az a család. Tudom hogy talán naiv vagyok, és már most félek ettől hogy odaadni nekik... azért mert tudom hogy a gyerek hogy áll hozzájuk, és mert azt is látom hogy milyen szemetek. Ezért borit ki hogy csak az apa jogait hangoztatják... Inkább engedek hogy ne legyen akkora feszültség.

Egyékbént milyen kapcsolattartásra vagyok köteles? É nár közöltem hogy csak mailban vagyok hajlandó kommunikálni a láthatásról más dolgunk nincs egymással, megszüntettem minden egyéb kapcsolatot, még a számomat is lecseréltem miatta. Azt megtehetem hogy a gyámhivatalon keresztül éretekezek vele?

Annyira nem értem hogy miért nem tudnak békén hagyni minket, én azt gondoltam az ex feleségek azok akik nem hagyják élni az embert és én azt tapasztalom hogy az ex férj és annak pereputtya, főleg az uj barinőt zavarja nagyon hogy vagyunk. Ahelyett hogy örülne hogy nem akaszkodom rájuk. Na mindegy. Remélem megoldódik ez, van még rá két év.

Mégegyszer köszönöm a tanácsokat.:)

Aqua # 2008.01.01. 20:58

Kedves kali!
Ha nyugalmat akarsz:
Ragaszkodj a bírósági papíron leírtakhoz!!! Minden eltérést jelents az illetékes szervnek, és kérj róla jegyzőkönyvet!!!
Sajnos én nem tettem. Próbáltam kulturáltan megbeszélni a problémákat az exszel és a gyerekekkel. Természetesen mindenben segítőkész volt - látszólag!!! Most ott tartunk, hogy ellenem fordította Őket, és kérte a nála való elhelyezésüket, amit ideiglenesen meg is kapott! Annak idején feljelentett a gyh-ban, mert nem akartak menni hozzá láthatásra...kétszer pénzbírságot kellett fizetnem, és ezt most ellenem fordította. Nekem viszont nincs semmi bizonyítékom ellene, mert nem akartam feljelentgetni...pedig van bőven a számláján.
A türelmemnek és a jószívűségemnek én most nagyon nagy kárát látom, a legnagyobbat, ami érhetett!
Légy határozott! Minden problémáját a gyh-on keresztül intézze! Akkor lesz papírod róla, és nyugalmad!

kali # 2008.01.02. 17:30

Kedves Aqua!

Köszönöm a tanácsodat.Azt hiszem én is abba a cipőbe járok mint te, mert a jóhiszemüségem áldozata vagyok. Dillemázom nagyon: ha jobb esetben két hetente látja az apukát a gyerek akkor kevés esélyük van hogy érdemi kapcsolat alakuljon ki közöttük. És ugye a gyereket oda kell majd adnom neki. Jogos lenne ha nem engednék semmit. Viszont ha nem akarok a gyereknek rosszat akkor belemegyek az alkudozásba, csak azért hogy esetlegesen pár perccel többet töltsön a gyerekkel, és ezzel csakis a gyereket nézem, hogy mégse legyen majd annyira idegen neki az apja. Holott nem érdemli meg tényleg, és keresem a lehetőséget hogy ne vihesse el.

Egyébként erre lehet lehetőség hogy minden eltérést a gyámhivatalhoz viszek? Szerintem simán elküldenének hogy ne szorakoztassam őket ilyenekkel, legalábbis az eddigi tapasztalataim alapján másra nem számítok.

És azt is megtehetem hogy semmilyen szinten nem vagyok kapcsolatba az apukával? (ezt kalamalyka javasolta...) örülnék neki ha ez lehetne, csak hát a végzésbe az van hogy " a szülők kötelezik magukat arra, hgoy a kapcsolattartás akadályáról a kezdő időpontot megelőzően legalább 48 órával egymást hitelt érdemlő modon értesítik"
Ebből kiindulva valamilyen szinten kell hogy legyen kapcsolat. Most sajnos ugy jöttek ki a dolgok hogy az összes láthatás miatt kell éretekezni. És bár én tartom magam szigoruan erre a témára a levelezést, de ő(k) szorakoztatnak mindenféle baromsággal. Komolyan mondom szivesen közzé tenném a leveleket, hogy mennyi baromságot tudnak összehordani. Jót lehet rajtuk szorakozni:)

angelo # 2008.01.02. 21:05

Két témában szeretnék tanácsot kérni.Válásunkkor két gyermekem után /14,17 évesek/tartásdíjként minimum 40000 ft-ban egyeztünk meg a bíróságon.Azóta megváltozott az élethelyzetem,munkanélküli lettem,nem tudom teljesíteni a megállapított összeget.A bírósági határozatban az áll,hogy ez nem módósitható két éven belül.Lehet-e valamilyen eljárást indítani ennek az összegnek a csökkentése érdekében,vagy milyen más megoldással segíthetnék magamon?

A másik problémám az,hogy az elvált feleségem megakadályozza hogy láthassam a gyerekeket.Midenféle manipulációval,és megfélemlítéssel eléri,hogy lemondják a láthatási alkalmakat.Pl.karácsonykor egyáltalán nem tudtam találkozni velük,soha nem aludtak még nálam,és csak kb három hetente látom őket másfél órára.Az iskolai szünetek idejére sem jönnek el hozzám.A kérdésem az,hogy van-e valamilyen mód arra,hogy ezen változtassak jogi úton?

Köszönettel: Angelo

monalisa1 # 2008.01.02. 22:06

Mivel a körülmények időközbeni lényeges megváltozását előre nem lehetett látni, a munkanélküliséget igazolva sűrgősen fordulj a bírósághoz a t.díj mérséklését kérve. (Ameddig a bíróság tárgyban másként nem dönt, sajnos a 40 ezer forintot ill. a "legalább" összeget fizetned kell havonta - az esetleges különbözetet meg utólag kamatával együtt.) Ideiglenes intézkedést is kérhetsz a bíróságtól, ez tárgyaláson kívül már rendelkezést jelenthet a mérséklésre, de írásban mindent pontosan kell tudni dokumentálni: bevétel, kiadás stb. Ugyanakkor a kötelezett akár a saját kárára is tartozik fizetni a t.díjat...

Amennyiben a volt feleségeddel nem tudtok megegyezni a láthatás/kapcsolattartás dolgában, kérheted a bíróságot, hogy ők szabályozzák azt - mindkét félre kötelezően.

Egy 17 éves gyermek - lévén már majdnem nagykorú - saját elhatározásból akár "átcuccolhat" az apjához, igaz a t.díjat az apának akkor is fizetnie kell. A gyermekelhelyezés esetleges megváltoztatását és a t.díj fizetés kötelezettség megváltoztatását is a bíróságtól kell kérni.

Egy 14 életévét betöltött gyermek esetében, környezettanulmány elvégzése mellett, megkérdezheti már a bíróság, hogy melyik szülőnél akar inkább a továbbiakban lakni.

Ha a láthatás nálatok nem működik (...), minden egyes esetben tegyél bejelentést/panaszt a gyámhivatalban., jegyzőkönyv készül, így dokumentummal igazolni tudod az ex-ed manipulációit.

monalisa1 # 2008.01.02. 22:10

A "három hetente másfél órára" történő korlátozás legfeljebb egy csecsemő esetében elfogadható...

Aqua # 2008.01.02. 22:18

Kedves kali!
Ha nincs róla papírod, hogy a volt párod pl. nem tartja be a láthatási időt, stb. akkor soha nem fogod tudni bizonyítani! Ha viszont jegyzőkönyvet vetetsz fel (minden olyan esetről, ami eltér a bírósági végzéstől, esetleg tudomásodra jut, hogy veszélyezteti a gyermeket), akkor muszáj eljárniuk. Ne hagyd magad! Ragaszkodj a jegyzőkönyvhöz! És nagyon figyelmesen olvasd el, hogy az, és úgy van-e leírva, ahogy mondtad! Ha nem, ne írd alá, amíg nem stimmel benne minden!
Engem is leráztak...elmondtam, mi a gond, kaptam egy adag lelki segélyt, de jegyzőkönyvet nem vettek fel. Most meg nézhetem a gyerekeim hűlt helyét. Ne ess az én hibámba!
A láthatásokat tartsd be az előírás szerint. Különben feljelenthet amiért gátolod a láthatást (Te veszélyezteted ezzel a gyermeket), és el is vehetik Tőled.
Ha Te mindenben szabályosan jársz el, apuka ellen meg van bizonyíték a kezedben, akkor tudni fogja, hogy nem szórakozhat veled, kénytelen lesz betartani a szabályokat.

Aqua # 2008.01.02. 22:31

monalisa1!
Ha a gyerek átcuccol a másik félhez, akkor miért, meddig kell még gyerektartást fizetnie? A mi esetünkben ideiglenesen a másik félnél vannak elhelyezve...akkor nekem már nem jár semmi a gyerekek után, nem? Vagy a végzést követő hónaptól nem jár? Gázártámogatáshoz sem lehetett beírni Őket, és más helyekre is 15 napon belül jelenteni kell a változást.

monalisa1 # 2008.01.02. 23:05

Aqua

Egy kötelezettnek a t.díjat addig kell fizetnie ameddig a bíróság erre vonatkozóan másként nem dönt. (Tehát az, hogy bár már "ott" a gyerek de még "itt" a pénz, nos a kötelezett önös érdeke, hogy mielőbb kérje a bíróságtól a kötelezettség megváltoztatását.)

Esetleges változás esetén a tárgy hó után a kedvezmény iránti kérelem már nem jogos. De csakis a végleges, jogerős döntés után nem már.

Tehát ameddig a lakcímkártyájuk hozzád van adminisztrálva az okmányirodán, addig "együttlakók" vagytok a gyerekekkel.

monalisa1 # 2008.01.02. 23:15

Ameddig papíron nálad vannak, addig élvezd a gázártámogatást... Az ideiglenes intézkedés okán történt "átcuccolás" ténye miatt a hozzád folyósított t.díj dolga meg úgy korrekt, ha azt havonta visszajuttatod az apjuknak - függetlenül az ők jobb anyagi körülményei ellenére. (Vagy abból gyorsan kifested a gyerek(ek) szobáját, esetleges némi új személyes bútorzat stb., lévén "a" tartásdíjat egyedül te vagy jogosult eldönteni mire is költöd - rájuk...)

Aqua # 2008.01.02. 23:36

Kérte, hogy ne kelljen fizetnie, de eddig csak az ideiglenes elhelyezésben van végzés (dec. közepén), gytdíjban nincs. Ha nem veszem át a gyerekeknek járó juttatásokat, és írok levelet, hogy ideiglenesen nem velem laknak, akkor az korrekt, nem?

monalisa1 # 2008.01.02. 23:46

A második mondatodban "... az írok levelet stb." azt kínek szándékozol írni? Bíróság és/vagy adatszolgáltatás a gázárkérelem dolgában?

Ster # 2008.01.03. 06:43

Üdv Mindenkinek!

Köszönettel venném, ha valaki "felhomályosítana" a következő kérdésben....
Szóval...mi a teendő, az eljárás akkor, ha a valás után (meghatározva a láthatási idő), a gyermek (még kiskorú) nem akar az apjával lenni egy percet sem.
A láthatáshoz joga van az apának, de a gyermek nem akar vele lenni. Minden áron kell azt a szerencsétlen gyermeket rá erőszakolni az apjára néhány órára?!

Köszi a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 07:34

Mi van, ha az a gyerek nem akarja bevenni a gyógyszert? Ha nem akar iskolába menni? Ha nem akar matematikát tanulni? Télen sapkát venni? Etc...

Ster # 2008.01.03. 07:44

Kedves kbs!

Amit írtál az pl nevelés kérdése... A láthatás kérdése viszont jogi kategória, ahol "vannak szabályok"...
Én azért nem tennék egyenlőség jelet a láthatás és a téli sapka viselet mellett... Bár ez az én véleményem...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.03. 08:25

Amit írtál az pl nevelés kérdése...
Te mondád...

Ster # 2008.01.03. 08:44

Biztosan az újév miatt... de vadászkutya legyek, ha értem a hozzászólásaid...
Nem kötelező válaszolni... Majd valaki, aki esetleg érti, hogy mit szeretnék tudni, segít...

kali # 2008.01.03. 09:20

Kedves Aqua!

Most kicsit ügyesnek tartom magam:) Miután nem vagyok hajlandó szoban kommunikálni (mert tapasztalat hogy letagadja, sőt néha azt is amit leírt), így minden levelezés utján történik, és így minden le van írva, és meg van örizve. Vezetem azt is hogy mettől meddig volt itt láthatáson. Kérdés az hogy ezeket majd mennyire veszik figyelembe ha esetleg sok kerülne a felhasználásukra. A levelezésekből egyértelműen kiderül hogy ő változtat időpontot, én meg nagyon készséges vagyok, sőt hogy semmi bántot nem írok nekik, és hogy ők azok akik szorakoztatnak, sértegetnek, zaklatnak. Én nagyon örülnék neki ha ezeket majd figyelembe vennék. Mert ha ez így megy tovább mindenképp lépni fogok ha már elvitelre kerül a sor, hogy ne vagy ha mégis muszáj adni akkor se annyi időre amennyi most meg van határozva. Azt hogy a láthatási időket vezessem azt több helyen javasolták. Bár az utolsó gyh látogatásomkor, azt mondták írassam alá az apával... nem mintha ez kivitelezhető lenne (legalábbis szerintem) mert nem lesz olyan hülye hogy aláírja, meg ez kicsit olyan mint régen volt a munkahely hogy blokkolni kellett az időt. Szóval marad az hogy mindent szépen írásban inétzünk, és a láthatásokat vezetem a naptárba.

kali # 2008.01.03. 09:27

Kedves Ster!

Bár én csak egy mezei szülő vagyok, talán épp ezért tökéletesen megértem amit írtál. Biztos hogy nevelés kérdése is hogy akar menni a gyerek vagy nem, de az is igaz hogy egy gyerek nem hülye, és őket nem lehet becsapni, érzik hogy mi van körülötte. Ha nem neveled a külön élő szülő ellen azt a gyerköcöt, és nem emiatt nem akar elmenni, akkor valószínű hogy neki vannak személyes rossz tapasztalai ami miatt így viselkedik. Mondom, én megértelek. Az én gyerekem még kicsi, őt aztán még végképp nem tudom elnevelni, hisz még beszélni is most tanul... de ennek ellenére nincs el láthatásokkor, mindig keres engem, jön utánam.
Mennyi idős a gyerek? Én a helyedbe megpróbálnám a gyámhivatalat, hogy ott adjanak tanácsot, vagy a láthatást próbálnám modosítani, akár ugy hogy harmadik helyen legyen a láthatás, felügyelet mellett.. manapság eléggé terjed az ilyen lehetőség. De ez csak egy tanács. Abból adodóank merem javasolni hogy itt a forumon is felvetődött már ez a lehetőség, ezért gondolom nem lehet nagy baromság amit írok.

Ster # 2008.01.03. 09:44

Köszi a választ kali!

Szóval... a gyereket még nem én nevelem... Csak szeretnék néhány "elkerülhetetlen dologra" valamelyest felkészülni... A szóban forgó gyerek most lesz nyolc éves..., az, hogy nem szereti az apját, az apának "köszönhető"... Az anyja sem nevelte az apja ellen soha... Csak a gyerekek tényleg nem hülyék...miért szeresse azt, aki eddig nem is foglalkozott vele...
A válás után láthatási joga biztosan lesz az apjának...de ha már most sem akar a gyerek vele lenni, akkor gyanítom a láthatásokon sem... Én is gondoltam a gyámhivatali "jelenlétre", de az a szerencsétlen kölyök miért lenne egy harmadik személy jelenlétében kevésbbé zaklatott amiatt, hogy az apjával kell(!?) lenni...

ObudaFan # 2008.01.03. 12:07

Az anyja sem nevelte az apja ellen soha... Csak a gyerekek tényleg nem hülyék...miért szeresse azt, aki eddig nem is foglalkozott vele...

Nem árt vigyázni ezzel.

angelo # 2008.01.03. 13:10

Kedves Monalisa 1 !

Köszönöm válaszát a gyerektartás és a megváltozott életkörülmények ( munkanélküliség ) kérdésében !
Azonban mivel bírósági ügyekben sajnos ( szerencsére ) járatlan vagyok ezért abban kérném a segítségedet hogy hova és milyen papirokat kell benyújtani ?
Eredetileg Kecskemét mellett laktam és a válást a kecskeméti bíróság mondta ki de már Vácon lakom hivatalossan is.
Melyik bíróság az illetékes ?
Milyen papírokat kell elküldenem ?
Bevétel, kiadás részletezését is ?

Köszönettel: Angelo

Aqua # 2008.01.03. 13:38

Pl.családi pótlék, gyermekvédelmi kedvezmény, lakásfenntartási-/gázártámogatás, stb.

monalisa1 # 2008.01.03. 16:45

A Kecskeméti Városi Bírósághoz add be a keresetet, mert bár a felek időközben költözhettek ide meg oda, de a válást ott mondták ki - az iratok ott fekszenek el. (Ha mégsem az a bíróság lenne az illetékes eljárni, hivatalból továbbküldik majd az egész anyagot, erről külön végzést kapsz.)

A munkanélküliségi járadék igazolása, valamint a lakásfenntartás költségei. (Persze ne egy 100 m2-es lakosztályt írjál be, mert egy elvált férj akár albérletben is meghúzhatja magát...) A havi közlekedési költségek mondjuk a tömegközlekedési bérlet erejéig elszámolható. A saját megélhetésed részletesebb taglalása is mellőzhető - a bíróságot különösebben nem fogja érdekelni -, mert akár a saját károdra is köteles vagy a t.díjat fizetni.

Az egészben az a lényeg, hogy előzőekben mennyi volt a havi jövedelmed - ami alapján a t.díjat megállapították -, és mennyi most munkanélküliként, melyre hivatkozva kéred a járadéki csökkentést.

Maga az eljárás tárgyi költségmentes, de ha az ex-ed netán ügyvéddel képviselteti magát a perben, esetleges pervesztesség esetén a bíróság akár kötelezhet az ügyvéd munkadíjának stb. megfizetésére.

Kívánom a legjobbakat!