Gyerektartás és láthatás

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.19. 14:29

egyformán hazudnak
A felek már csak ilyenek. Elég reménytelen próbálkozás az ellenérdekelt fél nyilatkozatával bizonyítani.

Csabees6639 # 2014.02.19. 07:04

Lehet sajátos ötlet, de nem igazán vagyok jártas. Ezért bátorkodtam feltenni a kérdést itt. Sajnos, mint két papagáj, egyformán hazudnak. Csak akkor tudom igazam bizonyítani, ha nem hallja az egyik alperes mit mond a másik.

Amennyiben nem lehet szétválasztani a két alperest, mit javasol annak érdekében, hogy kiderüljön, ők összebeszéltek és folyamatosan hazudnak!

A mediátorokkal kapcsolatosan van tanácsa?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.19. 06:57

Felet kiküldeni? Sajátos ötlet.

Csabees6639 # 2014.02.19. 06:44

Tisztelt Jogi Fórum!

Azt szeretném megtudni, hogy ha a gyámügy mediátorokat rendel ki a kapcsolattartás ójraszabályozása érdekében, akkor azoknak joguk, lehetőségük van-e más témát boncolgatni? Gondolok én olyan, a nem gyerekeket érintő pénzügyi elszámolásokat lribtő kérdéseket, ami a válóperi itéletből adódik. Amennyiben nem jogosultak a mediátorok ilyen jellegű tevékenységre, mik a jogaim, mit tehetek, hogy ne én tűnjek fel a kakaskodó fél szerepében?

Picit más jellegű kérdésem: Egy polgári peres tárgyalásnak két alperese van. Kérhetem-e a bírótól azt, hogy kérdésem külön-külön tehessem fel mint felperes úgy, hogy közben a másik személyt kiküldik a tárgyalóteremből?

Válaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.02.14. 14:04

Nőtt a béred, nőtt az ő teljesítőképessége is és nőttek a költségeid is. Ez innentől mérlegelés kérdése és fontosak a pontos számok.

Radina598 # 2014.02.14. 10:29

Tisztelt Fórum!

Akkoriban, mikor megegyeztünk, 4 órás munkaviszonyunk volt. Mindkettőnknek. Mivel megegyeztünk, nem mutattunk be úgy költségeket. Akkor az óvódát nem kellett fizetnünk, mert rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kaptunk. Jelenleg,mindkettőnknek 8 órás munkaviszonya van, az én Nettó béren 5e Ft-tal több(családi kedvezmény miatt), mint az övé, de most felmerült az, hogy fizetni kell az óvodát, meg a tornát, ami ugye havonta plusz 23-25e Ft többletkiadás nekem. Ezért kértem az emelést. Hiába nőtt a bérem, a többlet miatt nincs több pénzünk. Mit lehet tenni?

ObudaFan # 2014.02.13. 11:35

Radina598

Lehet változtatni, ha lényeges a körülményváltozás. Hogy lényeges-e, azt ennyi információ alapján nem igazán lehet megítélni, mert ehhez már ismerni kellene a jövedelmi viszonyaitokat és hogy akkor pontosan milyen költségeitek voltak és most.

ObudaFan # 2014.02.13. 11:32

Agnes104

A kapcsolattartás végrehajtását a gyámhatóságtól lehet kérni.
A büntetőeljárásban pedig meg lehet próbálni hivatkozni arra, hogy nem önhibájából nem teljesít.
És lehet, hogy célszerű lenne pert indítani a mérséklés iránt.

animo # 2014.02.13. 09:07

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémával kapcsolatban kérném a segítségeteket, volt-e már valaki hasonló helyzetben mit tehetek, mit nem?
Exférjemmel 14 év házasság alatt 2 gyerek született (7 és 10 évesek). Váláskor mindenben közösen megegyeztünk. Gyerektartást fizet, a közös házunkban lakom ő átruházta a lakhatási jogot rám és a gyerekekre. A válóper lezajlott, a folyamatos láthatás minden második péntek 17:00-tól a ház előtt odaadom majd ő azon a héten vasárnap a ház előtt 20:00-ig visszaadja.
Ami miatt írok az az, hogy 2 éve úgy élünk hogy ő 2 hetetne ideköltözik a gyerekekhez hétvégére én pedig elmegyek, hogy a fiúkkal legyen. Semmi mást nem nézek 2 éve csak azt, hogy a gyerekeknek mi a jó. Folyamatosan hitegetett, hogy majd albérletbe megy és majd elviszi őket.
Mivel már nagyon elegem van abból, hogy így megy, én szeretnék maradni az otthonomban, gondoltam megbeszélem vele. Erre ő kitalálta, hogy akkor elviszi őket szombat reggel majd visszahozza este majd elviszi vasárnap reggel és este hozza...és egyébként én csak azért élek, hogy az ő két gyerekét neveljem, mert én vagyok a gondviselő és leszarja hogy vagyok, hogy szeretnék esetleg szabadidőt, ő nem fogja elvinni a fiúkat a barátnőjéhez(ja már 1,5 éve ott lakik), neki csak jogai vannak kötelességei nincsenek...
Mondhatom, hogy vagy elviszi úgy ahogy a válóperi végzésben van, vagy sehogy? Milyen jogaim vannak? tényleg folyamatosan itthon kell lennem az ő hétvégéjén, hogy mikor óhajtja hazahozni a fúkat? Teljesen el akarja lehetetleníteni az életem.

Előre is köszi a választ.

Radina598 # 2014.02.12. 11:15

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 2012. 08.29-én elváltam a férjemtől. Ott akkor, megállapodtunk, hogy mivel 30 napból 10 napot nála van a fiunk, így 10.000Ft gyerektartást fizet. Akkor a keresetünk 4 órás munkaviszonyról szólt. Nyilatkozni ő 100.000,- ről nyilatkozott. Akkor nem kellett az óvodai ellátásért fizetni, ami most 10-11.000,-. Jelenleg a kisfiunk felzárkóztató fejlesztésre szorul, aminek a költsége 12-15.000,- havonta. Nem telt le az egyezség óta két év, de egy iserős ügyvéd javasolta, hogy adjuk be a keresetet, hogy változtak a kifizetések és a jövedelmek is,így 20.000,- vagy jövedelmének 20%-át kértük letiltani. Jövedelmünk ugyan változott. Én 8 órás munkaviszonyt kaptam, neki is sikerült egy 8 órás állás, szerződéses katona lett. Most annyit változtatott, hogy a 10.000,-n felül kifizetné a fejlesztés felét. A bíró azt mondta, hogy akkor az egyezség erről szólt, 10.000-ről és ha vállalja a felét, miért akarok emelni.Szerinte, nem áll olyan különös változás fent, ami miatt változtatni kéne. Ez a torna kb.2 évig tart. 2 év után újra csak a 10.000,- fizetné. Sajnos az óvodai kiadásokat nem akarják figyelembe venni. Ilyenkor mit tehetünk? szeretném megváltoztatni az összeget, de nem lehet, mert abba egyeztünk meg??? Hol a megoldás???
Azzal is érvel, hogy ő albérletbe lakik a párjával, akivel felezik a költségeket, én meg a saját ingatlanomban és tulajdonomba áll egy személygépkocsi, ami már a válás előtt megvolt.Mire számíthatok, nem hozhatják meg azt a döntést, hogy akkor 20%-a jövedelmének, mert ez a 10.000,- mai viszonylatban kevés.

Válaszukat köszönöm!

Scales # 2014.02.08. 14:33

Kedves Lini76! Az apa nyári kapcsolattartásának idejére nem túl elegáns dolog programot szervezni vagy igérni a gyermeknek. Pláne nem az ennek költségeit megpróbálni az apára terhelni. Ugyanez fordítva is így működik, neki sem szabad ezt tennie veled szemben. A kapcsolattartás célja az, hogy együtt töltsék az időt, közös programjaik legyenek. Ha a gyermek ezalatt táborban van, akkor az minden, csak nem az. A láthatások időpontja előre tudható. Lehetséges, hogy azért nem megfelelő neki a kérdéses hét elcserélése, mert már átszervezte a munkáját?

Agnes104 # 2014.02.08. 08:06

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni egy igen kényes témában.

A férjem kb. egy évig munkanélküli volt, Ő volt itthon az egy éves kisbabánkkal és én dolgoztam, mert én kerestem jobban, így a férjem kapta a GYES - t és semmi más bejövő keresete nem volt.
Az előző házasságából van egy kislánya, aki után így kb. egy évig nem tudott gyermektartásdíjat fizetni DE ennek az elsőrendű oka az volt, hogy a volt felesége se szó se beszéd eltűnt ebből az országból, gyerekkel együtt de azért feljelentette a férjemet a külföldi rendőrségen, gyermektartásdíj nem fizetése miatt. A rendőrség nagyon kedves volt, tökéletesen megértette a férjemet és igyekezett segíteni nekünk, azonban az ügyészség sajnos nem volt ilyen megértő és egy évre visszamenőleg 310.000Ft tartásdíjat állapított meg, amit 12 hónap alatt kell megfizetnünk az anyának PLUSZ az aktuális havi 20.000Ft. Ezt kiszámoltuk, havonta 45.000Ft kiadás.
Albérletben élünk és fejenként 95.000Ft - ot keresünk ( az egészségügyben dolgozunk mindketten ) és most 3 éves a Kisfiunk, aki oviba jár, tehát a kiadásaink után kb. 35.000Ft - ból élünk hárman egy hónapig. Ebből, hogyan fizessünk ki 45.000Ft gyermektartást? Kihez tudnánk fordulni segítségért ez ügyben?

A következő kérdésem az lenne, hogy mi van akkor, ha a férjem 2,5 éve nem látta a kislányát, mert az anya úgy eltűnt gyerekkel együtt, hogy még a bankszámlaszámát is megváltoztatta, tehát nem is tudnánk hová fizetni, arról nem is beszélve, hogy mikor megtudtuk, hogy eltűntek, értesítette a férjem a gyámhatóságot, hogy eltűnt a gyermek, így a gyámhatóság kinyomozta, hogy külföldre távoztak, ahol az édesanya házasságot kötött egy szlovák állampolgárral és azóta ott élnek. Az itteni oviból kivette a gyermeket, a munkahelyéről is bejelentés nélkül tűnt el, stb... ( igen zűrös nő volt )és természetesen mindenkinek tartozik, akik elől szintén elmenekült. Ismerősöktől tudjuk, hogy valahová Nyíregyháza fölé költöztek de, hogy él - e még a gyermek, azt sem tudjuk. A kérdésem az lenne, hogy mit tehetünk ilyenkor? Kérheti a férjem a 2 hetes láthatást? És ilyen esetben ugye az anyának kell haza hoznia két hetente a gyermeket, hogy a férjem láthassa?

Az utolsó kérdésem az lenne, hogy az én Kisfiam így anyagi veszélybe került, hogy még 45.000Ft kiadás lépett az életünkbe. Mit tehetnék?

Előre is köszönöm a válaszokat!

fabostom # 2014.02.08. 06:29

segitseg!en egy 38 eves ferfi vagyok,Angliaban elek.2010-ben szuletett a Fiam!Egy hete,januar 30-an az anya elvitte a Fiamat magaval amig dolgoztam,ugy,hogy semmilyen elojele nem volt.Azonnal hivtam a rendorseget,meg is talaltak oket de azt mondtak,hogy a torvenyek azt mondjak,hogy nem mondhatjak meg hol vannak mivel az anya nem akar velem talalkozni.Elore bocsatom,hogy ez nem olyan eset,hogy az apa veri a csaladtagjait es elmenekulnek!Mindenem a Fiam es rettentoen imadom!!!Hazasok nem vagyunk a parommal(exparommal).Minden forumot megprobaltam,citizen advice,council,rendorseg.Mindenhol azt mondjak,hogy ez csaladi problema es ok nem tehetnek semmit!!!nevetseges de igy van!uzeneteimre nem valaszol,hivasokra sem.Valakinek a surgos segitseget szeretnem kerni,hogyan talalkozhatnek a Kisfiammal,mi a modja.mert lassan megorulok!!!hogyan lehet az,hogy csak ugy elviszi a Fiamat minden ok,ertesites nelkul es semmilyen hivatalos helyen sem kapok segitseget!!!semmivel nem vagyok rosszabb szulo mint az anyja!!!teljesen ketsegbe vagyok esve!biztosan van valami modja hiszen nekem is vannak jogaim!!!de mik azok es mit tehetnek?kerem segitsen valaki!!!

ObudaFan # 2014.02.07. 22:37

Ha vitát kezdesz, ebből csak az fog kijönni, hogy a gyerek nem megy edzőtáborba. Ha ugyanis az edzőtábor idejére kapcsolattartás esik, akkor apukától függ, hogy elviszi-e.

Lini76 # 2014.02.07. 16:40

Sziasztok!
Segítséget kérnék, mi a megoldás a következőre:
A nyári szünetben a gyermek édesapjára eső héten van egy edzőtábor (ottalvós). Erre nem szeretné befizetni, azzal érvel, hogy a gyerektartásból nekem kell fizetni.
Felajánlottam, hogy cseréljünk hetet, de ez számára nem megoldható,ragaszkodik ahhoz, hogy én fizessek és ő ezzel egy hetet "letud".
Mit tehetek? Ilyen miatt érdemes a gyámhivatalhoz fordulni?
Köszönöm a válaszokat.
L.

ObudaFan # 2014.02.07. 15:11

Csabees6639

Van jogorvoslati lehetőség, a fellebbezés. De szerintem ne erre próbáld alapozni, mert ebben szerintem nincs igazad.
HA gondolod, írd le privátban.

mulan # 2014.02.07. 13:58

ObudaFan,
köszönöm az infót!

Csabees6639 # 2014.02.07. 10:11

Tisztelt Obudafan!

Valahogy így, de... Én azt kértem, hogy tiltsák le az elmaradt 6 havi tartásdíjat. Azt azonban a rendelkező rész pontatlan/hibás szövegezése miatt nem tehették. Ezért indult egy kérelem a bíróság felé, amit lazán elvesztettem, mivel a másik fél jövedelme nem elégséges az időközben nagykorúvá vált (de jogosult gyermek eltartására.

A szülő nem akkor nem kötelezhető a tartás fietésére, ha ő maga kéri a megszüntetést? Ilyen a másik fél részéről nem volt. A lányom pedig érvényesen tartásdíjra jogosult, de a rendelkező rész pontatlan, a másik fél nem kérte a megszüntetést, bíróság a jövedelmi viszonyokra tekintettel elutasította a visszamenőleges tartásdíj megfizetését!

Korrekt ez így? Van valami jogorvoslati lehetőségem? Esetleg privátban írjam meg a konkrét történetet?

ObudaFan # 2014.02.06. 21:44

Nem a rendelkező rész kijavítását kérted, hanem azt, hogy kötelezzék a másik szülőt tartásdíj fizetésére. És pontosan erről is döntött a bíróság.
Hogy mit lehet tenni, annak az eldöntéséhez azért nem ártana tudni valami érdemit is az ügyről, mindenesetre fellebbezni mindenképpen lehet az ítélet ellen.

Csabees6639 # 2014.02.06. 18:42

Obudafan!

Lehet kissé pontatlan voltam! Én nem kértem, sem rokontartás, sem tartásdíj megállapítását. A rendelkező részben a bíróság megállapított egy tartásdíj különbözetet, amiben én vagyok a fizetésre kotelezett, mert az én jövedelmem a több. Időközben az anyánál elhelyezett gyermek tartásdíj fizetési kötelezettség megszűnt. Innentől az anyának kell(ene) fizetnie nekem tartásdíjat. Ezért kértem a bíróságon a végrehajtást, de kiderült, hogy a rendelkező részben nincs forintosítva (csak az indolkásban) az anya által fizetendő összeg, csak a különbözet, ezért pert kell indítanom, korrigálandó a hibát. A bíróság 3 tárgyalás után egyéb, más okból kifolyólag elutasította a rokontartás megállapítását. Itt jön a kérdésem: én a rendelkező rész korrigálását kértem, és nem tartásdíj megállapítását. Mit tehetek?

ObudaFan # 2014.02.06. 16:05

mulan

Ha a kapcsolattartást szabályozó határozatban nincs benne, hogy más is jöhet érte, akkor szerintem nem jöhet.

ObudaFan # 2014.02.06. 16:04

Csabees6639

Nincs olyan, hogy rokontartási per. Ha tartást kérsz, a bíróságnak figyelembe kell vennie azt, hogy az eltartott kiskorú-e, és így milyen szabályok vonatkoznak rá.

mulan # 2014.02.06. 13:18

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi problémában kérném egy kis segítséget: apuka a láthatásokra rendszeresen nem jön a gyerekért, minden alkalommal valakit küld maga helyett, természetesen mindig "sumákban", hogy ne derüljön ki, hogy valójában nem él a kapcsolattartással. Ennek kapcsán többször derült rá fény, hogy elutazott, nem ment haza, nem is ő van a gyerekkel. A kapcsolattartást szabályozó végzésben az szerepel, hogy az apa jogosult a kapcsolattartásra. A kérdésem az lenne, köteles vagyok-e bárkinek átadni a gyerekemet az apa kapcsolattartási időszakára, vagy igenis kötelessége az apának eljönnie érte? Tudomásom szerint a kapcsolattartás nem joga, hanem kötelessége, és gyanúm szerint kötelessége is neki jönnie. Nem arról van szó, hogy egyszer-egyszer más viszi el, hanem mindig.
Előre is köszönöm a választ!

Csabees6639 # 2014.02.06. 12:22

A bíróság tartásdíj itéletében két fiatal korú gyermekről tesz említést 2 éve. Egyik nála, másik nálam. A rendelkező részben "csak" tartásdíj fizetési különbözetről tesz említést az itélet. Mivel az én jövedelmem magasabb, így abban az szerepel, hogy én vagyok köteles xy összegű tartásdíj különbözet megfizetésére. A másik félnél levő gyermek tartásdíj fizetési kötelezettsége időközben megszűnik, így a (csak) indoklásban szereplő tartásdíj összegére vagyok jogosult, amit másik fél vitat A bíróság megpróbálja kiállítani a végrehajtási lapot, de... Renedelkező részben nincs a velem élő gyermek után járó gyermek után fizetendő tartásdíj összege.
Ezt a tényt a panasznapon rögzítjük, és ezzel a kérelemmel fordulok a bírósághoz, aki viszont a pert önhatalmúlag átalakítja (időközben koránál fogva) rokontartási perré, amit el is vesztek, mert... Tehát a kérelem, és a per, valamint az itélet nincs köszönő viszonyban. Mi a jogorvoslat lehetősée???

ObudaFan # 2014.02.06. 11:29

Csabees6639

A bíróság hivatalból is bírságolhat, de még ha kéred, akkor se várd, hogy feltétlenül fog is.

Másik kérdésem: amennyiben a bíró nem az alap beadvány tárgyában hoz itéletet, akkor milyen jogom van a fellebbezésen túl?

Akkor ezt a kérdést fejtsd ki.