Mandarin1
Szerintem ez így sem végrehajtható a gyógyszerek árára nézve.
Mandarin1
Szerintem ez így sem végrehajtható a gyógyszerek árára nézve.
Óbudafan!
Nekem kell jelezzem, vagy ezt a bíróság állapítja meg? Avagy nekem kell az ellenkérelemben rávilágítsak? A lényeg az, hogy a kiskorú gyermek tartásának emelését arra hivatkozással (is) kéri felperes, hogy a nálam elhelyezett rokontartásra jogosult gyermek már nem velem él! Ezzel szemben a gyermek 4 éve megszakítás nélkül egy háztartásban lakik velem. Ezzel az anya beadványában olyan helyzetet színlel, mintha én jogtalanul vallanám magam eltartó szülőnek, és ez által fizetek kevesebb tartásdíjat a felperesnek.
Másik kérdésem: amennyiben a bíró nem az alap beadvány tárgyában hoz itéletet, akkor milyen jogom van a fellebbezésen túl?
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!
A gyógyszerek árában úgy határozta meg a Tisztelt Bírónő, hogy az orvosi papírokat, illetve a kiváltott gyógyszerekről a blokkot eljuttatom az édesapához. Ebből tudja meg, hogy mennyit kell fizetnie. Ez a vitaminokra nem érvényes, csak antibiotikumra, lázcsillapitóra stb.
Köszönöm a segítségét. Akkor nem adom fel!
Mandarin1
Olyan nincs, hogy a gyerektartást ne neked fizesse, hanem letétbe tegye. Erre nyugodtan kérhetsz végrehajtást.
De olyan sincs, hogy egy ítéletben egy tételre ne konkrét összeg legyen, hanem a bíróság a "gyógyszerek költségeit" rendeli megtéríteni. Legalábbis nem kéne, hogy legyen, mert ez viszont szerintem végrehajthatatlan.
Csabees6639
A bíróság megbírságolhatja.
VeVik
Március 15. után változik úgy a jogszabály, hogy fix összeget állapít meg a bíróság és nem százalékos marasztalást.
Hogy hogyan lehet letiltani a fizetésből, azt az a munkavégzés helye szerinti állam jogszabályai rendezik.
Ahhoz, hogy a gyermekkel külföldre költözz, vagy az apa hozzájárulására, vagy bírósági - március 15. után gyámhatósági - hozzájárulás szükséges.
Tisztelt Illetékes!
Az én helyzetem kicsit speciális, segitséget és információt kérnék.
Kislányommal, aki 3 éves múlt egyedül maradtam.
8 hónapos korában az exem külföldre, Angliába ment dolgozni, azzal a céllal, hogy fél év múlva követjük, miután kint megteremti a feltételeket. (Együtt évekig egy másik országban éltünk, a kislányunk születésére jöttünk vissza Mo-ra)
Másfél év után kiderült, kettős életet élt kint, ahol van azóta is egy barátnője, akitől tavaly már meg is született a másik gyereke is.
Én kislányommal, amikor kiderült a kettős élete, elköltöztem albérletbe, majd megismerkedtem valakivel.
Az apával megállapodást irtunk alá közösen egy ügyvéd előtt, elhelyezés - nálam - és gyerektartás témakörben.
Utóbbi: külföldön szerzett mbér esetén 20%-ot fizet, itthoni kereset után fix 35eFt-ot.
Fizette is, mig meg nem született a másik gyereke, akiről én nem tudtam.
Mielőtt ez kiderült, én beadtam a biróságra az esetünket, mivel a gyerek láthatását nem rendeztük, vagyis annyira elfajultak közöttünk a dolgok, hogy tarthatatlanná vált és nem tudtunk megegyezni.
3 havonta látogat haza 2 hétre, ami tavaly-tavalyelőtt még ad-hoc jelleggel működött. És mivel nem tudott dátumokkal szolgálni-mikor jönne haza- az ügyvéd előtt az új megállapodáshoz, emiatt mentünk a biróságra a láthatást rendezni.
Tény, kislányom nagyon rosszul viseli a 3 havi megjelenést, 2 heti apázást, majd az újra eltűnését. Ezt nem engedhettem tovább, a hétvégére és hétköznap egy-egy estére korlátoztam az együttléteket. Minden alkalommal tavaly a kórházban kötöttünk ki az ő hazalátogatását követően: vagy gyomorrontást hozott haza, vagy belebetegedett az apja hiányába. (sajnos nem túlzok, én lennék a legboldogabb, ha fel se venné az apja hiányát!) Én is nagyon rosszul éltem meg, hogy a nyugodt életünket 3 havonta felboritja fenekestül, mert most ő itthon van.
Tény, ezt -is- rendezni kellett, főleg miután a gyermek már óvodás lett szeptembertől.
A biróságon már tudott fix dátumokkal szolgálni, mikor jön haza mondjuk ebben az évben, viszont a költségeit beállitotta, hogy húú mennyi sok.
A biróságon én a 20%-os összeghez ragaszkodom (ez a mi esetünkben havi 70-80eFt körülre jön ki, jelenleg 50eFt-ot fizet)
Kérdésem, külföldi munkáltatónál érvényesithető e az a joggyakorlat, hogy jelen esetben az exnek a már gyerektartással csökkentett összeget fizetik ki, mivel birósági letiltás miatt én kapnám meg minden hónapban a gyerektartást az én bankszámlámra az ő munkáltatójától? Ő jelenleg ugye eu-s országban dolgozik.
Olvastam továbbá, hogy mivel külföldön dolgozik, lehet fix összegesiteni a gyerektartást és ebben az esetben eltekinthetnek a 20%-os bevett jogi gyakorlattól? merthogy úgyis magas összegre jön ki a gyerektartás (átszámitva akár ugye több 10eFt - ez nem a magyar átlag, tény, de ez nem hiszem, hogy befolyásolnia kellene az egyedi eseteket)
Illetve most azt mondja nekem, hogy januártól változott a gyerektartással kapcsolatos törvény és már a fix összeg a törvényben előirt (??) nem a fizetés x%-a. Bevallom, ezt nem értem, változott valamit is a törvény januárban?
Bár nem értem, mi különbség van itthon megszerzett 3-5-700eFt-os jövedelem és EU-s vagy akár más országban szerzett (jelen esetben) legális jövedelem között? ha itthon keres nettó 500eFt-ot valaki, nem kérhetem annak a 20%-át? mert magas lenne a gyerektartás összege? Hál istennek, mondom én, hogy nem csak 10-20eFtból kell és lehet eltartani egy gyereket, főleg ha valamelyik szüleje jól keres.
Tudtommal a törvény még a 13. havi fizetés, jutalom, prémium részre is érti a 20%-os gyerektartási részt, nem csak a havi fizetésre.
Mivel kislányom folyton betegeskedik, igazolni tudom azt, hogy rengeteg pénzt költünk orvosra-gyógyszerre-vitaminra-megelőzésre. Ez indokolja-indokolhatja a magasabb 20%-os összeget a fix helyett.
Mivel én eddig dolgozni sem tudtam az ő havi 1-3 hetes betegségei miatt, hiába volt akár 3 munkám is a gyes mellett, nem lehetett fenntartani, mert nem tudtam bejárni dolgozni. Mivel már a gyes is lejárt, most kénytelen vagyok a mostani páromra támaszkodni, illetve flexibilis munkahelyen dolgozni - ha dolgozom, van pénzem, ha nem, van szabadidőm: de nem keresek.
Még egy kérdés: amennyiben én is külföldre költöznék, harmadik országba, nem Anglia, ezt megakadályozhatja e az apa? Tudja a terveimet, 2 éve aláirta az útlevélkérelmét a kislányomnak, illetve ez a tény befolyásolja a jövőbeni láthatást is.
Ilyen esetre van joggyakorlat vagy megegyezés kérdése?
Köszönöm előre is válaszát.
Tisztelt KBS!
Csak és kizárólag annyi a változás, hogy a gyermek iskolába jár óvoda helyett, illetve az anya beadványa után megszűnt a védelembe helyezésből adódó támogatás, amit úgy állított be, mint egy beállt hátrányos helyzetet!
További kérdésem, hogy amennyiben lényeges dologban hamis adatot szolgáltat az anya a T. Bíróság felé, annak van-e következénye?
Tisztelt Fórum!
Egyedül álló édesanya vagyok. A kisfiam édesapjával nagyon rossz a viszonyunk, különváltan élük már. Ő nagyon jól menő vállalkozó. A gyerektartás megítélésekor olyan papírt mutatott be a bíróságon, mintha a saját cégében alkalmazottként dolgozna. Így a megítélt összeg 50000 Ft. lett minden hónap 12. napjáig, valamint a kisfiam megbetegedése esetén (megfázás stb.) ő fizeti a gyógyszer árát. Sajnos decemberben már nem kaptuk meg a meghatározott összeget és a gyógyszerek árát. A januári sem érkezett meg ez idáig. Ő azt üzente, hogy a gyerek nevére már letétbe helyezte és fogja helyezni a továbbiakban is a pénzt a gyermekem 18. születésnapjáig Ügyvéd vagy közjegyző által. Voltam Bíróságon végrehajtási kérelmet adtam be, de erre a kérdésemre, hogy ilyen létezik-e választ nem tudtak adni. Tudna nekem érdemleges választ adni erre? Előre is köszönöm szíves válaszát!
Kérheti, de ilyen tényállás mellett valószínűleg elveszti. Hacsak a gyerek szükségleteiben nem következett be valami nagy változás.
Tisztelt Jogi fórum!
Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben bírósági itélettel állapították meg a tartásdíj fizetési kötelezettségem, és a jogerőre emelkedés óta nem telt el 2 év, akkor kérheti-e az anya a tartásdíj emelést? Az ő jövedelme kis mértékben nőtt, az enyém pedig csökkent.
Köszönettel!
gabor42
Ideiglenes intézkedést azt gyorsan hoz a bíróság, de gyermeket ideiglenes intézkedéssel elhelyezni valahol csak akkor fog, ha arra valóban sürgősen van szükség, mert a gyermek jelenlegi helyén veszélyben van.
Icu10
„Ellenben így fizikai és anyagi segítsége nélkül én elköltöznék a családomhoz vidékre, kb az ország másik pontjára. Hiteltörlesztők, magas rezsi, magam és gyermekem ellátása az állami juttatásokkal és az ő hozzájárulásával is igen szűkös, nagyszülőknél könnyebb lenne. Első kérdés, ezt megtehetem-e az "engedélye" nélkül, mert ezzel szerinte kvázi elszakítom a gyereket tőle.”
Megteheted.
„ van-e reaális esélyem a havi 50 ezer forintnál több gyerektartásra, ha hozzávesszük az adókedvezményt és a cs.pótlékot is amit én kapok, ill. azt, hogy szüleim házában élek, így pl a lakhatás gyerekre eső része kicsiny. Csecsemő, így MÉG ennyi pénzből kihozható a gyerek ellátása, de lesz még iskolás, sőt egyetemista a gyerek, szeretnék a hosszú távra is gondolni.”
Ha a gyerek szükségletei indokolják, akkor van.
„ levonható-e valóban a láthatáshoz szükséges utazásának költsége a gyerektartásból, illetve indokolhatja-e egy esetleges bírósági eljárásban az alacsonyabb gyerektartás szintjén ezen plusz költségeivel (vonat, autó, szállás, stb). Nameg hogy én kapom az állami támogatásokat.”
Nem vonható le. Hogy egyébként milyen más jövedelmed van, azt természetesen figyelembe kell venni.
„ nem szeretnék feltétlenül bíróságra menni, de ha így romlik a helyzet és a kommunikáció, talán tisztább lenne a gyerekelhelyezési és a gyermektarzásiról is végzés. Mennyi idő az eljárás?”
Attól függ. Azért a legrosszabb esetben is egy-másfél év alatt vége általában.
„ MEnnyi pénz?”
Az illeték az az egy évre követelt tartásdíj 6%-a. Emellett lehet esetleg ügyvédi munkadíj.
„ Ki fizeti?”
Pernyertesség arányában fizetitek.
„ Ha mondjuk ott megítélnek havi 80ezret, akkor utólag behajtható-e az 50-en felüli rész?”
Legfeljebb a keresetlevél benyújtásától 6 hónapra visszamenőleg.
„ az apa ingatlanjairól, bankszámláiról, bejelentett jövedelméről maga nyilatkozik, bizonyítania kell ,vagy a bíróság lekéri a nyilvántartásokól (már azt is titkolja, hol vett házat, van-e kocsija, "felkészül" a perre)?”
A felek indítványára folytat a bíróság bizonyítást elsősorban.
Tisztelt Fórumozók!
Segítségeteket kérném néhány alapvetésben.
Van egy 5 hónapos kislányom, apja teljes hatályú apaságit tett, nem voltunk/vagyunk házasok, sem bejegyzett élettársak, de együtt éltünk, az én lakásomban, de nyoma ennek sincs.
Eleinte minden jól ment, hozzájárult nagyjából felesben minden kiadáshoz. Gondos apa volt, jól keres, ahogy én is (amíg dolgoztam), kb 300-400 nettó/hó. Adókedvezményt, családi pótlékot én kapom. Szétmentünk, elköltözött, nincs harag, látogathatja a gyerekét, amikor csak akarja.
Ellenben így fizikai és anyagi segítsége nélkül én elköltöznék a családomhoz vidékre, kb az ország másik pontjára. Hiteltörlesztők, magas rezsi, magam és gyermekem ellátása az állami juttatásokkal és az ő hozzájárulásával is igen szűkös, nagyszülőknél könnyebb lenne. Első kérdés, ezt megtehetem-e az "engedélye" nélkül, mert ezzel szerinte kvázi elszakítom a gyereket tőle.
Az apa utalt eddig havi 50ezret midneféle írásos megegyezés, átvételi elismervény stb nélkül. Bírósághoz nem mentünk, mert a gyermek elhelyezésében (nálam) sem volt vita. Ezt a havi összeget én kevesellem, lévén, hogy közel sincs a bére 20%-ához, ráadásul most hogy messze lakunk azzal jön, hogy akkor a vidékre utazás költségeit ő a gyerektarzásból levonná. Romlik a kapcsolatunk, egyre kevésbé tudunk megegyezni bármiben is.
Kérdéseimre JOG oldalról kérnék választ:
Válaszaikat előre is köszönöm.
Ica
Kedves Fórumozók!
Mit tudtok, mennyi ideig tart egy ideiglenes gyermekelhelyezési döntés meghozatala a bíróság részéről?
A férj vagyok, teljesen rendezett körülmények között élő (ház, munkahely, stb) családfő, akinek a felesége szerelmes lett, el akar költözni a gyerekekkel, beadta a keresetét is. 3 és 6 éves fiúkról van szó, aki rendkívüli módon ragaszkodnak hozzám. Havi 100-100e Ft gyerektartást kér, munkája nincs, nekem cégvezetői pozícióm van.
Köszönöm!
Köszönöm szépen !
Belefogalmazhatod, de akkor ő is írja alá. Meg egy példányt két tanú is. Azért kell nyilatkoznia, hogy ne menjen el vele további egy hónap a megszüntetésig.
Köszönöm szépen a segítséget ! Az alperesnek külön kell nyilatkoznia ? Vagy ezt is belefogalmazhatom a kereset visszavonás beadványba ? Az alperesnek azért kell nyilatkoznia, mivel én költségmentességet kértem, az alperesnek ne kelljen kifizetnie ?
Elállsz a pertől. Célszerű egyúttal az alperesnek is nyilatkoznia, hogy nem tart igényt perköltség megtérítésére.
Tértis levélben tudasd a bírósággal, hogy a keresetet teljes egészében visszavonod.
a gyerektartás és a gyerekelhelyezésben szeretném ha nem lenne továbblépés az ügyben, mivel közben változtak a dolgok, megbeszéltük az apukával, hogy helyrehozzuk azt, amit elrontottunk, ezért nem szeretném, ha bírósági tárgyalás lenne az ügyben, és hogy tiltsák a fizetéséből a még nem a bíróság által eldöntött gyerektartásdíjat
Hogy mit szeretnél megszüntetni?
Tisztelt Illetékes !
Az ügyben szeretnék gyors segítséget kérni, hogy december elején beadtam a bíróságra gyerektartás és gyerekelhelyezés beadványt és az ideiglenes gyerektartás ügyében is kértem most szeretném ezt megszüntetni, de még nincs az ügyben előrehaladás, kérdésem az lenne, ebben az esetben mit írjak a bíróság fele levélben ? elég ha az ügyiratszámra hivatkozva kérem a beadványt megszüntetését ? Nagyon szépen köszönöm a segítséget !
El kellene döntened, hogy a megegyezés szerinti összeget akarod "hivatalossá tenni", vagy magasabb összeget követelsz.
Tisztelt Cím!
Szeretném megkérdezni, hogy 14 éves gyermekem után havi 10 ezer Ft "gyerektartás" fizetését, melyet az apa a gyermek születése óta fizet részemre, hogyan tudom hivatalossá tenni. Ezt magától fizeti, az összeg nagyságáról nem egyeztünk meg, de úgy gondolom 14 év elteltével ez már nem reális. Sajnos az apa vállalkozó gondolom minimál bérrel, így nem is biztos, hogy többet kell fizetnie?! Apasági nyilatkozat van, a gyerek a nevén van, születése óta nem élünk együtt.
Van értelme ezzel foglalkoznom, és ha igen, akkor hová forduljak?
Köszönettel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |