Kedves monalisa1 !
Köszönöm válaszát !
Angelo
Kedves monalisa1 !
Köszönöm válaszát !
Angelo
Sziasztok!
A tanácsotokat szeretném kérni, a férjem tíz év után (két év házasság)hagyott ott engem nyolc hónapos terhesen.....(ő szerelmes lett )az előzményekhez még az is hozzátartozik, hogy a picurom nem is természetes úton fogant, hanem két év kezelés után egy lombik bébi. Nehéz utat tettem meg addig, amire a kislányom megszületett. A szülésnél sem volt már ott, a baba most 2 hónapos, a kórházban látta és azóta egyszer volt nálunk. Mire számíthatok, ha bíróságra kerül az ügy. Mikor láthatja? Mikor viheti el? Eleinte kérdezgette mikor jöhet megnézni a babát én mindig időt kértem, de persze, ha annyira szeretné, akkor itt állna az ajtó előtt.....
Segítségeteket előre is köszönöm.
Ha a tartásdíj dolgában/összegében nem tudtok megegyezni, akkor a bíróságtól kell kérned annak meghatározását., egy gyermek esetén az apa jövedelmények 15-25%-a, de egy "legalább" mindenkori minimum összeg előírása. (Természetesen a gyermek mindenkori életkorához viszonyítva a t.díjat: kicsinél még kevesebb, nagyobbnál már több is lehet.)
A láthatást is jó lenne ha leszabályoznátok egymásközt - és írásban. (Ezen topicban alant van rá példa, hogy 3 éves korig csak az anya otthonában, hetente-kéthetente, fix napon/időpontban, és esetenként nem hosszabb 2-3-5 óránál.)
Ezen topicban alant sok "sorstársnőd" esetét olvashatod vissza, tanulságos, és minden egyes beírásból lehet valamit hasznosítani.
Kedves Leonard!
Mindenképp kerüljön bíroság elé az ügy, az lesz a legtisztább...
Már csak azért is mert akkor a tartásdíj is hivatalosan lesz rendezve, meg a láthatás is.
Ált. 3 éves korig az anya jelenlétében van láthatás, és ált. két hetente 4 óra szokott lenni.
Bátorkodtam neked privit írni, arra a mail cimre ami a neved mellett van... nagyjából hasolnó cipőben járunk, és nem untatnám az általam leírt dolgokkal a többi forumozot, ezért írtam személyesen.
Egyébként itt a forumon tényleg találsz hasolnó eseteket, csak végig olvasgatni egy két hónapos baba mellett nem hiszem hogy lesz időd:) ahhoz azért elég hosszu ez a topic.
A lényeg röviden...
A válási papír beadva (közös megegyezés), rajta a közös megegyezésen alapuló gyermek láthatás.
Szabályozza valami azt, hogy közben az anya a gyerekkel elköltözzön egy másik településre? Így az apának kell utaznia, ha látni szeretné a gyereket.
Bocs, ha valaki számára ez esetleg túl triviális kérdés...
A gyermek lakóhelyének meghatározása olyan kérdés, amelyben a különélő szülőknek együttesen, megegyezve kell dönteniük. Ha nem tudnak dönteni, a gyámhatóság fog.
Leonard
Annyiban egészíteném ki kali 12:55 hozzászólását, hogy a lakásodban, de lehetőleg passzív jelenlétedben történjék a láthatás a kicsivel., diszkréten vonulj vissza (= mosogatni, vasalni stb.) amikor az apa játszadozik a kislánnyal. Másként előjönnek az indulatok és a békésen indult találkozásból vita- veszekedés lesz csak - nagy általánosságban sajnálatosan ekként...
Igen, egyetértek Monalisa1-el. Ez tényleg fontos dolog, ha másért nem akkor azért hogy a gyerek minél kevesebb feszültségnek legyen kitéve, igy is érzi az a gyerek hogy valami nem stimmel. Én direkt az ilyen láthatásokra időzitem a mosogatást, főzést, vagy csak a számítógépen logok, de semmiképp se vagyok velük egy szobában, hogy minél jobban tudjam biztosítani a zavartalan kapcsolattartást.
Az is igaz hogy ha ott lennél folyton a gyerek körül akkor se tehetne semmit az apuka, de szerintem egy szülő/anya ha igazán szereti a gyerekét akkor probálja minél jobban megkímélni....
Sziasztok!
Köszönöm, egyetértek veletek abban,hogy a gyerek előtt nem szabad veszekedni majd a jövőben sem és az apa ellen sem szabad hangolni. Bízom benne, hogy ha felnő magától is rájön arra, hogy ki az aki "éjjelente virasztott felette" és ki az aki igazán szereti és nem hagyta el!!!!!
Még annyit, hogy szerintem nem csak a gyerek előtt nem kéne veszekedni hanem amugyse. Korlátozd a beszélgetéseket csak a tényekre. Sőt.. talán írásban kéne komminikálni. Ne menj bele felesleges vitákba. Beszéljétek meg a válást, a gyerekkel kapcsolatos teendőket, fizetés, láthatás... ennyi. Neked lesz könnyebb, és jobban fogod tudni kezelni, és előbb tul tudsz rajta lenni ha így cselekszel. MErt amig másról is van szó addig feljöhet a mult, a sérelmek.... muszáj ezeken tul lépni, tudom hogy nehéz, de muszáj:)
Sziasztok!
Már régóta olvasom a fórumot, sokat tanultam belőle, mégis felmerül bennem az a kérdés, hogy: Mi van akkor, ha az apuka nem hajlandó bemutatni az új élettársát, jözölni a lakhelyét és hogy a láthatások alkalmável hol, mikor, kivel mit csinál a 4 éves kislányom.
Köszönöm a segítséget előre is.
Te bemutatod neki az aktuális barátaidat, és naplót vezetsz számára arról, hogy hol, mikor, kivel mit csinál a ti (és nem a te) 4 éves gyermeketek két láthatás közti időben?
Láthatással kapcsolatos kérdésem lenne:
1, hol találok erre pontos törvényi szabályozást? Egyszer már futolag olvastam hogy a különélő szülőnek akkor kell biztosítani a láthatást ha igazolni tudja hogy jogosan volt távol. Valaki pontosan meg tudná mondani hogy ez hol is van?
2, potlásra megadhatom a köv. láthatási időpontot? (persze ugy hogy több időt biztosítok)
3, az elmaradt láthatásra egyébként ugyanannyi időt kell biztosítani? (azt tudom hogy ha a gondozó. v a gyerek miatt marad el akkor azonos időben kell a köv. héten... ez benne van a bírósági papírokban.)
149/1997. (IX. 10.) Korm. rendelet
a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról
30. § (1) A gyámhivatal, illetőleg a bíróság a kapcsolattartást elsősorban egyezség létrehozásával - tárgyalás megtartásával - rendezi. Ennek során a gyermeket gondozó szülő, más személy (a továbbiakban: kapcsolattartásra kötelezett) és a kapcsolattartásra jogosult megegyezneka) a folyamatos, valamint az időszakos kapcsolattartás gyakoriságáról, időtartamáról,
c) a kapcsolattartás elmaradására vonatkozó értesítési kötelezettségről,
(2) A gyámhivatalnak és a bíróságnak az egyezség létrehozása során törekednie kell a felek és a korlátozottan cselekvőképes gyermek közötti megegyezésre. Nem lehet az egyezséget jóváhagyni, ha az ellen az ítélőképessége birtokában lévő gyermek kifejezetten tiltakozik.
(3) Az egyezséget a bíróság végzéssel jóváhagyja, a gyámhivatal határozatba foglalja és jóváhagyja, ha az megfelel a gyermek érdekének és a kapcsolattartás céljának. Az egyezség jóváhagyásával egyidejűleg a feleket tájékoztatni kell a 31-33/B. §-okban meghatározott jogkövetkezményekről, valamint arról, hogy a tanítási szünetek időpontjára, illetve tartamára az oktatási miniszternek a tanév rendjét meghatározó rendeletében foglaltak az irányadók.
(4) Egyezség hiányában a gyámhivatal, illetőleg a bíróság - a kapcsolattartás céljának megfelelően - a kapcsolattartásra jogosult és a kapcsolattartásra kötelezett méltányos érdekére, körülményeire, valamint a gyermek korára, egészségi állapotára, tanulmányi előmenetelére tekintettel a gyermek érdekében dönt.
(5) A kapcsolattartás engedélyezése tárgyában hozott határozat rendelkező része a 14. §-ban foglaltakon kívül tartalmazza
(6) A gyámhivatal, illetve a bíróság a kapcsolattartás helyszíneként a gyermekjóléti központ vagy a kapcsolattartási ügyeletet működtető gyermekjóléti szolgálat helyiségét is megjelölheti, egyben előírhatja a kapcsolattartásra kötelezett számára a gyermeknek ezen a helyen történő átadását, illetve a kapcsolattartásra jogosult számára a gyermeknek ezen a helyen történő átvételét.
(7) A kapcsolattartást akadályozó körülményekről a felek előzetesen, lehetőleg írásban vagy egyéb igazolható módon tájékoztatják egymást.
(8) Az elmaradt kapcsolattartást pótolni kell, ha
Köszönöm szépen.
Akkor még mindig az a kérdésem, hogy megadhatom a potlási időt akkora amikor rendes láthatási idő van?
Merthogy nincs leszabályozva potlásra kijelölt idő, se a végzésbe, se a törvénybe.
És az egyébként kijelölt időt sem kell biztosítanom. (mindezt csak azért kérdezem, mert eleve nem is tölti ki azt az időt amit lehetne, ezért gondoltam hogy a potlás is belefér a rendes időben... ez szabályos?)
Általában úgy szokták szabályozni, hogy akkor kell biztosítani, amely hétvégén egyébként nem lenne kapcsolattartás. Ha nincs szabályozva, akkor saját érdekedben próbálj erről írásban megegyezni, vagy kérd a szabályozását.
Persze, mindenképp van nyoma hogy mikor jön. Csak azért gondoltam erre a megoldásra mert igy azért mindenkinek kényelmesebb, ő ugyis jön rendes időben, és nem kell időpontokat egyeztetni, meg vitákba kavarodni. És miután tényleg nem tölti ki az időt, ezért simán tud potolni a rendes időben, és akkor kitölti a neki szánt időt:)
De a lényeg hogy nem lehet semmi következménye ha így cselekszem?
És ugye előre meg végképp nem kell potolnom? mert sajnos elfordul hogy mindig olyan időben szeretne jönni ami még az elmaradt láthatás elé esik.
Sziasztok!
A következő témában szeretnék választ kapni:Nagyon ritkán láthatom a gyerekeimet mert állandóan leráznak,ha találkozni akarok velük/ 14,és 16 évesek/.Ez egyértelműen az anyjuk ellenem nevelésének tudható be.Természetesen ő tagadja ezt a tényt,mindent a gyerekekre hárít.Egyetlen ünnepet/karácsony,húsvét/ sem tudok kicsikarni tőlük és az iskolaszünet idején egyetlen napon sincsenek velem. Mellesleg régen nagyon jó kapcsolatom volt a gyerekekkel,és ha velem vannak,most is aranyosak.Ebben az esetben kötelezhető-e jogilag az exem,hogy biztosítsa a láthatások idejét,vagy a gyerekek kötelezhetök-e a találkozásokra?
Köszönettel : busi
Szerintem már elég nagyok a gyerekeid, és ugy gondolom a gyámhivatal meghallgatná őket hogy mit szeretnének. Gyakorlatban elég vicces lenne ha köteleznék a gyerekeket hogy veled legyenek, mármint elmennek mert kötelező és akkor mi van? Majd még jól is fogják magukat érezni, mikor ők ezt nem akarják?
Az exet kötelezhetik hogy adja a gyerekeket, de miután már eléggé idősek hozzá, nem biztos hogy rá fognak hallgatni.
Te ennyi idősen mit szoltál volna ha ilyenre köteleznek? Pont eléggé a lázado meg stb korban vannak...
De ha nagyon szeretnéd ezt rendezni akkor mindenképp keresd fel a gyámhivatalt, hátha tudnak valami okosat mondani.
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban,hogy hová lehetne fordulni a gyermektartás megemelése miatt?
3 éve váltam el,akkor megállapodtunk az ex-el,hogy havi 15.000Ft-ot fizet havonta a kisfiunk után.(akkor minimál bérre volt bejelentve...)
Most hogy iskolás lett,kértem,hogy adjon többet,mert ez a pénz semmire sem elég(azon kívül,hogy odaadja ezt az összeget,azon kívül semmit sem vesz a gyermekemnek(pl. ruha,iskolaszerek stb.),ő ezt mereven elutasította azzal az indokkal,hogy ő most akar belevágni egy lakáshitelbe...
Nos azóta megtudtam,hogy már nem minimál bérre van bejelentve(véletlenül elszólta magát).
Szóval mit tehetnék?
A segítséget előre is köszönöm.
Kali!
Mit szólnál ahhoz a helyzethez,ha havonta láthatnád a gyerekeidet egy órára,vagy ha a karácsonyi ebédet a nagymamánál 26.-án lemondanák mert hadd fájjon a nagyszülőknek is,a válás.Esetleg meghívod a gyereket egy külföldi útra amitől örömében a nyakadba ugrik,aztán amikor az útlevelet kellene intézni,persze az anyja mindennel keresztbe tesz,hogy ne sikerüljön,és a végén a gyerek sirva közli,hogy inkább nem jön.Bizonyára el tudsz képzelni egy bosszúálló sárkányt,aki nem tud belenyugodni abba,hogy elvált tőle a férje,mert esetleg nem volt jó feleség.Amikor a gyerekek csak azt hallják,hogy az apjuk mekkora aljas szemétláda,stb.....,és itt finoman fogalmaztam,akkor lehet,hogy a gyerek inkább nem megy el az apjához,nehogy felbőszítse anyut.Ekkora korú gyerekeket simán lehet terrorizálni ebbe az irányba,én is a terror elől menekültem el.Azt gondolom,hogy a kötelezettségeim mellett azért jogaim is vannak.
Még egyszer szeretném kérni szakértő tanácsát,hogy mivel javithatnék a helyzeten?
Busi!
Én nem akartalak megbántani.
Leírom akkor a személyes tapasztalatomat... a gyerek betöltötte a 14 életévet, és másnap már ment is a gyámhivatalhoz hogy kérje hogy ne kelljen menni a különélő szülőhöz.
Annyit tehetsz hogy bemész a gyámhivatalba és kérsz tanácsot vagy valamilyen intézkedést, de miután 14 évet betöltöttek a gyerekek már ők megmondhatják mit szeretnének veled kapcsolatba:(
Az hogy anyuci befolyásolására történnek a dolgok azt nem szép attól az anyától, de bizonyítani nehéz lenne...
Bocsánat ha megbántottalak
Busi!
szerintem első körben menj el a gyámhatóságra (vagy bíróságra?) és ott kérj segítséget, mondd el, hogy nem tartják be a kapcsolattartást, szeretnéd, ha meg tudnátok beszélni (jegyzőkönyvvel)
....
boborján
mano2000,
a bíróságon (amely - választásod szerint - vagy a gyermek lakóhelye vagy pedig az exed lakóhelye szerinti bíróság lehet) kell pert indítanod (keresetlevél benyújtásával) a gyermektartásdíj felemelése iránt.
A keresetlevélben meg kell jelölni, hogy anno melyik bíróság milyen ügyszámú határozatával állapította meg az exed gyermektartásdíj fizetési kötelezettségét és hogy a gyermektartásdíj felemelését milyen időponttól kezdődően (év, hónap, nap) és havonta milyen összegre kéred, valamint le kell írni utóbbinak az indokait.
Sziasztok!
Aktuális kérdésem: a gyerekek külföldi utazásához kell-e a külön élő másik szülő engedélye.
teszem azt a gyerekek a nagyszülőkkel kirándulnak Ausztriába, ott alszanak három éjjelt egy panzióban. Ehhez kell-e a meny/vej engedélye, vagy kell-e tájékoztatni őt jó előre (és mit tehet az illető ha ezt meg akarja akadályozni), vagy belefér a nagyszülői szabadságba.
Előre is köszönöm a választ.
L.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |