Gyerektartás és láthatás

_Wasp_ # 2008.01.08. 16:08

jó kérdés

most, hogy itt is EU van, meg schengeni határok, a személyek szabad mozgásának korlátozását jelentené, ha ilyen szabályhoz tartanák magukat a gyámügyesek. Persze ettől még nem lennének álmatlan éjszakáik...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

monalisa1 # 2008.01.08. 16:30

Vélem ha a nagyszülő részére külön meg van állapítva kapcsolattartás, akkor viheti az unokát, ellenben csak az apai láthatás/kapcsolattartás idejébe fér bele. Tehát az apának is utaznia kell (...) lévén az ő felügyeletére van bízva a gyerek.

Ha minden okés, akkor az unokának jó utazást külön a nagyiékkal.

ObudaFan # 2008.01.08. 18:00

Egy évet meg nem haladó külföldi tartózkodás esetén csak akkor kell annak a szülőnek a beleegyezése, akinél a gyermek nincs elhelyezve, ha ez érinteni a kapcsolattartási jogát.

Lisall # 2008.01.08. 20:02

Köszönöm az eddigi válaszokat.

Nagyszülőknek nincs külön kapcsolattartás, a saját gyerekük munkavégzése alatt (nyáron) vigyáznak az unokára és az alatt van a rövid utazás, a másik szülő kapcsolattartását semmiben nem befolyásolja.

Monalisa: gondolom országon belül sem kötelező az apának jelen lenni egy nagyszülői utazáson, ha megbízik a nagyszülőkben?

Nincs konkrét kifogás a nagyszülők ellen, csak a jogi helyzet érdekelne.

monalisa1 # 2008.01.08. 20:08

Józan gondolkodású emberek esetében a gyerekek javára válik ha a nagyszülőnek módjában áll az unokákat külföldre is vinni.

Azonban egy házasságot megszüntető bírói itélet sok esetben még nem "a" háború végét jelenti az elváltak közt - tisztelet a fenti kivételnek.

monalisa1 # 2008.01.08. 20:13

Ha az anya írásban beleegyezését adja - a szó elszál a papír megmarad -, hogy a volt anyósa/apósa az egyébként nála elhelyezett gyerekeket téli vakációra külföldre viheti, akkor gondolom minden rendben van.

Lisall # 2008.01.08. 20:15

Nincs vége a válópernek. Nem is látszik a vége. :-)

A kérdésem főleg az hogy KELL-E beleegyezés jogilag, vagy nem.

monalisa1 # 2008.01.08. 20:20

Hajaj...

Ezen topicban többször is volt már szó a gyerek ideiglenesen történő külföldre vitelének lehetőségéről, de nagyszülői oldalról ha jól emlékszem még nem vetődött fel a kérdés.

Elárulnád a gyerekek életkorát?

Lisall # 2008.01.08. 20:22

4 , és két tini

Lisall # 2008.01.08. 20:27

egyébként nem nyúzni akarom a topikot, az eset már megtörtént, lezajlott, a gyerekek jól érezték magukat.
Az érdekel hogy normális-e hogy azóta is fenyegetőleg emlegeti fel az ex ( és az ügyvédje) hogy ez történt, "engedélye nélkül" nem vihetjük a gyerekeket külföldre.

A jövőre nézve érdekel, mi a jogi helyzet, Utálom ha támadható vagyok, ha kell akkkor a komáromi hídon átsétáláshoz is majd kérem az írásbeli beleegyezését :-) aztán vagy megkapom vagy nem.
Bár szerintem a hullámvasút, kajaktúra veszélyesebb és problémásabb....;-)

monalisa1 # 2008.01.08. 20:38

Én csak segítőleg, laikusként, a saját kútfőm alapján...

Várd meg míg jogász érdemben hozzászól.

(Akár keletnek akár nyugatnak, ha te "fogod a gyerekek kezét" az más helyzet az ország rövid elhagyásánál, mínt amikor ugyanezt teszik helyetted a szüleid az unokáikkal.)

Lám, csak nincs egy probléma mentesnek mondható válás, az "odaszurkálás" elmaradhatatlan eszköz.

monalisa1 # 2008.01.08. 21:03

Magánmegjegyzés: országon belül is számtalan látnivaló található amit idegenforgalmi szempontponból érdemes felkeresni, megismerni, és akkor nincs vita a feleséggel, ügyvédjével.

kagy # 2008.01.10. 09:38

Segitséget kérek:

Ha az egyetemista fiam csere tanulmányra Norvégiába megy közel fél évre, kell-e gyerektartást fizetnem. Továbbá immáron 8 éve nem láttam, az érdemtelenség kezdeményezhető-e.

Kagy

monalisa1 # 2008.01.10. 11:28

kagy

Javaslom a "gyerektartás" topicban olvassad el ObudaFan 2008.01.08. kelt beírását, mely elsősorban a kérdésed második részére vonatkozik.

Azt hogy a távollét miatt ideiglenesen szüneteltethető-e a t.díj fizetése, nem tudom - legfeljebb minden hónapban tedd külön számlára, aztán amikor hazajön vagy megkapja v. nem.

ObudaFan # 2008.01.10. 17:15

A bírói gyakorlatot ismerve teljesen esélytelennek tartom, hogy erre egy érdemtelenségi kifogást alapozni lehessen. Ha a norvég utazásra a atnulmányok végett van szükség, akkor természetesen fizetni kell a tartást erre az időre is. Norvégiában is pénzbe kerül az élet.

Limonade # 2008.01.11. 22:00

Sziasztok!
Még új vagyok, az első láthatáson már problémák adódtak. A Bíróság ideiglenes intézkedésben megítélte az apának, hogy pénteken 16 órától elviheti a gyerekeket, de az apuka 16"5-kor jelezte, hogy 2,5 órát késik. Nekem mennem kellett dolgozni, a gyerekek a nagyszülőknél elaludtak mire apuka megérkezett. A nagyszülők nem voltak hajlandók a 3 és 5 éves alvó gyereket felébreszteni,hogy az apjuk este 8-kor Egerből Bp-re fuvarozza Őket. Erre az apa rendőrt hívott, aki az édesanyámat megfenyegette, hogy emiatt akár a gyerekekekt is elvehetik tőlem.
Mi az igazság? Meddig vagyok köteles várni az apukára. Ill. a 3 nap alatt bármikor beállíthat és elviheti a gyerekekekt.
A végzésben nem nyilatkozott a bíró a gyerekek ideiglenes elhelyezésséről, így akár az is előfordulhat,hogy elviszi és nem hozza vissza Őket,mivel egyenlőre mindketten azonos jogokkal bírunk? Ez sajnos kitelne a férjemtől.
Ha valaki tud, segítsen,mert rettegek, ha holnap reggel hazamegyek a munkából, akkor kezdődik a procedúra előlről?

Nagyon köszönöm!

monalisa1 # 2008.01.11. 22:13

Legalább 24 órával korábban valamely módon tájékoztatnia kell, hogy 1. késni fog és várhatóan mennyit, 2. egyáltalán nem jut el a gyerekekért. (Ha az ő hibájából marad el a láthatás, pótlólagos alkalmat/időpontot nem vagy köteles biztosítani részére.) Persze rendkívüli esetek/okok bármikor közbejöhetnek, de azért ne oly gyakorisággal...

A láthatás/kapcsolattartás megállapodási egyezségetekben mindent nagyon részletesen le kell papírozni, és a bírósággal jóváhagyatni. És onnatól nem ugrálhat/utasítgathat sem veled szemben sem a nagyszülőkkel kapcsolatban.

Olvassd vissza ezt a topicot - és a témában hasonlókat -, mert mások esetéből sokat lehet tanul, nem kevésbé a beírásokból, hozzászólásokból.

Limonade # 2008.01.12. 04:42

Kedvesw Monalisa1!
Nagyon köszönöm segítségedet!

ObudaFan # 2008.01.12. 09:45

Ez nem feltétlenül igaz, nem lehet mindig 24 órával előbb jelezni. Annyi a szabály, hogy ha nem a kapcsolattartásra jogosult hibájéból maradt el a kapcsolattartás, akkor szt pótolni kell.
Ugyanakkor a gyermek jelenleg, ha ideiglenes intézkedéssel is, de el van helyezve, hiszen elhelyezés nélkül a kapcsolattartásról sem lehet rendelkezni. Éppen ezért a gyermeket vissza kell hoznia a másik szülőnek.

Ezzel együtt a biztos válaszhoz az ideiglenes intézkedést elrendelő jogerős végzést látni kellene.

Limonade # 2008.01.13. 17:24

Kedves ÓbudaFan!

A bíró a végzésben nem rendelkezett a gyerekek elhelyezéséről, még ideiglenesen sem, az én kérésemet mind a gyerekelhelyezésre, mind a tartásdíjra vonatkozóan egyértelműen elutasította( még csak 7 hónapja nem fizet a kedves apuka egy filért sem). A bíró Úr azt írja, hogy én elismerem,hogy a apa havonta X összeget fizet, de ez nem igaz, hiszen sehol nem ismertem el, sőt a legtöbb beadványunk.viszontkeresetünk stb. egyik fő kérése, hogy ítélje meg,mert 2 gyereket hónapokig GYES-ből, most pedig eü-i fizetésből tartom el.
Nem igazán tiszta nekem a bíró észjárása és az, hogy honnan veszi az információit.
Férfi létére viszont úgy tűnik Apa-párti és a gyerekeket igazán figyelembe nem vevő döntéseket hoz.

Limonade

ObudaFan # 2008.01.14. 18:12

A gyermekelhelyezés legalább ideiglenes rendezése nélkül a kapcsolattartásról sem lehet ideiglenesen sem rendelkezni.

Limonade # 2008.01.14. 19:05

Ezek szerint ez a bírói végzés támadható?
Mit lehet ilyenkor tenni?
A Fellebbezés elment a Fővárosi Bírósághoz, de ott ki tudja mikor hoznak döntést. Addig tartanom kell magam a "rendellenes" végzésben leírtakhoz,vagy nem?
Most éppen 2 ügyvéd között a földön vagyok, a régi nem ért el semmit 7 hónap alatt, a másik választott csak a jövő héten fogad, a Gyámhivatal mossa kezeit és "elhajtott", ezért vagyok ilyen tanácstalan. A gyermekeim pedig rettegnek,hogy az apjuk elviszi Őket.

ObudaFan # 2008.01.14. 19:22

Mondom, látni kellene az iratokat, mert elég nagy az összevisszaság abban, amít írsz. Amíg nincs más, tartsd magad a végzésben foglaltakhoz.

pumpoka # 2008.01.15. 18:16

Rég voltam itt, de újabb kérdéseim lennének.
A válókeresetben benne van, hogy amióta külön élünk, fizette rendesen az ex a gytartást egészen addig az időpontig, mig beadtuk a keresetet, hiánytalanul. Novemberben felét, decemberben és most januárban sem kaptam semmit a gyerekek után. Hétfőn lesz az első tárgyalásunk. A kérdésem az lenne, ha vállalta a havi 30ezret, amit novemberig fizetett is, akkor kérhetem a biróságon, hogy kötelezzék a két elmaradt gytartás kifizetésére is? Vagy amig papir nincs róla, nem köteles egy fillért sem fizetni akkor sem ha aláirta, hogy eddig fizetett és ezután is fizet (a keresetben)... Azt tudom, mert Obudafan már irta tavaly, hogy a per illetékét megfelezik... és az elmaradt kéthavi pénz? Nem az a bajom, hogy nem tudok költekezni, hanem hogy egyre nehezebben tartjuk el a két gyereket igy, hogy az apjuk abszolút nem támogatja őket. Tegyük hozzá, hogy semmit nem is vesz nekik, teszem itt használati dolgokat mint ruha, cipő ilyenek. A párom fizetéséből állunk mindent. Ő pedig arra fogja, hogy a nője nem dolgozik és neki kell fizetnie az albérletet és eltartania a nőt és a gyerekét. Erre hivatkozhat a biróságon is? Hogy emiatt nem jut egy fillér sem a fiaira?
Mindezek ellenére a láthatást nem akadályoztam, jöhetett, de nem nagyon keresi a fiúkat, kéthetente egy napra viszi őket.
Azt kérdezném még, hogy beadtam az ideiglenes intézkedési kérelmet, arra választ a mai napig nem kaptam a biróságtól. Elképzelhető, hogy a hétfői tárgyaláson erre is kitérnek majd? Ha esetleg nem akkor felhozhatom a birónak, hogy szeretném, ha döntenének a gyerektartás és láthatás ügyében ideiglenesen? Mert ez igy nonszensz, hogy amikor gondolja, idejön váratlanul.... amikor meg elvileg kéne, akkor nem jön, csak megigéri a fiúknak?
És kérvényeztem terhességem miatt a soronkivüliséget. Arra azt a választ kaptam a biróságtól, hogy igy is soronkivülinek kell tekinteni a kitűzött időpontot, mert végülis egy hónap telik el kb. a beadástól az első tárgyalásig. Viszont azt tudom, hogy a mostani tárgyalás után újra be kell adni vmi papirt, hogy folytassák a válópert. Szóljak hétfőn a birónak, hogy terhes vagyok és szeretnék soronkivül jutni a második (végső) időponthoz is, vagy újra kell végigfutnom ezen az úton, hogy be kell adnom a kérvényt???
Tudom, hogy sok voltam, de most megint nagyon bizonytalan vagyok ezekben...
Köszönöm előre is!

ObudaFan # 2008.01.15. 19:06

Lehet kérni az elmaradt tartást is. A soronkívüliségről nem az eljáró bíró, hanem a bíróság elnöke, elnökhelyettese dönt, írásbeli kérelemre. Ha a bíróság nem reagál az ideiglenes intézkedés iránti kérelemre, akkor újra kérd. De fog reagálni.