Gyerektartás és láthatás

Kókuszdió # 2012.03.17. 21:36

Tisztelt Fórum!

Szeretném megkérdezni, hogy ha nincs munkám, és a férjem beadja a válókeresetet, az nekem milyen jogi következménnyel járhat?
Vagy: nincs munkám, és én adom be a válókeresetet.
Szeretném tudni, mire számíthatok.

Anyuta # 2012.03.17. 21:02

Köszönöm a gyors választ ObudaFan!
Arra lennék meg kíváncsi, hogy mennyi időre visszamenőleg lehet a gyetektartást kérni?
Kislányom csak pár hónapos, így is szabadon viheti külföldre? Sajnos a volt páromról szépen lassan kiderült, hogy egyáltalán nem az, akinek kiadta magát és szerintem már betegesen sokat hazudozik. Tudom, keső bánat, de ezért féltem a lányomat, mert szerintem még a Föld színéről is kepes lenne eltűnni Vele!

annamari8 # 2012.03.16. 21:56

Azt tudom, hogy nem normális dolog, de ő meg egy "nem normális" ember. Most legalább még munkaképes, elfoglalja magát, de ha tovább romlik az állapota, az senkinek nem jó. Egyelőre még bírom, még mindig jobb, mintha pszichiátrián lenne. Biztosan nem így alakul az egész, ha nem jön a gyerek betegsége a válás közben. Az olyan szintű tragédia volt (meg most is az), hogy a tágabb család is elég tönkrement bele. Én meg azzal biztatom magam, hogy nem szabad gondolkozni, nekem ki kell bírni, mert a gyereket ápolni kell napi 24 órában, nincs kiút az életemből.

Gabicsek # 2012.03.16. 21:06

Pedig valahogy meg kellene próbálni vele megegyezni, hogy mikor jöhet és mikor mehet. Ez nem normális dolog, hogy akkor jön-megy, amikor ő úgy gondolja, és nem marad egy cseppecske magánéleted sem, hogy lelkileg helyrejöjj. Próbálj valahogy a sarkadra állni, tudom, hogy nagyon nehéz lehet.

annamari8 # 2012.03.16. 20:58

Hát... nagyon nehéz. Én teljesen egészséges voltam pszichésen mindig, de most már a gyerek betegsége és a válás kapcsán eljutottam oda, hogy tudom milyen a beszűkült tudatállapot. És látván az ismeretségi körömet, meg olvasván ezt a fórumot, azt gondolom, hogy mi elvált szülők a másik fél irányában egy beszűkült tudatállapotba kerülünk, akkor is, ha a világ felé, vagy a munkahelyünkön teljesen normálisan teljesítünk. Nálunk csak színezi a képet, hogy a férjem ténylegesen pszichiátriai eset, de én magamon is érzem, hogy a helyzet elviselése a pszichés teherbírásom határát súrolja. A jog megpróbál ugyan segíteni, de látjátok, hogy szinte sehol nem hoz végleges megoldást. A gyámügy sem. Talán az idő tompítja egy idő után az indulatokat, de nálunk is látom, hogy a gyerekek már sérültek. Talán a legtöbbet az ügyvédek és a gyámügyesek tehetnék avval, hogy pszichológusként kísérnék az eseményeket, konkrétan pszichiátriai feladatot vállalva. Csak hát sajnos nem ez a képesítésük, meg hát a munkájuk se. Úgyhogy nem tudom a megoldást. Többet már nem szólok hozzá a témához, mert ez már nagyon off, de privátban nyugodtan írhat aki akar.

Pillangó13 # 2012.03.16. 20:11

annamari8, hát elolvasva a te történetedet, nagyon sok sikert és kitartást kívánok neked.Érthető, hogy miért nem teszel jogi lépéseket de vajon meddig bírod majd így erővel?

Pillangó13 # 2012.03.16. 20:08

valopapa
köszönöm, ez jó ölet hátha sikerül.
Igen én elhiszem, hogy nemtől függenek ezek a dolgok, de olyan szomorú, hogy nem a gyerekek a lényegsek hanem a bosszú.
Köszönöm a hozzászólásokat.

annamari8 # 2012.03.16. 19:05

Nálunk a helyzet: váláskor úgy gondoltam, hogy intelligens anyuka nem akadályozza az apuka hozzáférését a gyerekéhez. Ezért úgy állapodtunk meg, hogy minden kedden és pénteken 4-7-ig jöhet az egyik gyerekhez (tartósan beteg, egyáltalán nem nem szállítható, folyamatosan fekvő gyerekről van szó), de ezenkívül ha látni akarja, jöjjön bármikor. Ezt ő úgy értelmezi, hogy szabad bejárása van hozzánk, bármikor figyelmeztetés és értesítés nélkül csönget, hogy ő jött a gyerekhez (de kedden és pénteken 4-7-ig még soha egyetlenegyszer se).
Ezenkívül is van egészséges gyerek, aki elvileg bármikor mehet hozzá. Csak nem akar, mert az apuka egyetlen témája, hogy én milyen gonosz vagyok, hogy elváltam tőle. Az elején hónapokig a lakására vittem, és elhoztam onnan a gyereket, és minden alkalommal jutalmat kapott, hogy elment az apjához. Most már az exférjem nem is erőlteti, hogy az egészséges gyerek menjen hozzá, mert ő ugye jöhet bármikor. Egyébként pszichésen sérült, sokat feküdt pszichiátrián, nem is tervezek semmilyen lépést bármilyen szabályozás irányába, mert félek, hogy akkor végképp kikattan.
Szóval van amikor se a jószándék, se a jog nem tudja a helyzetet megoldani.
És hogy miért mentem hozzá: Házasságunk után derült ki, hogy pszichiátriai eset, és gyógyszerekkel van egyensúlyban. Szerettem, sajnáltam, és azt gondoltam, hogy egy stabil házasságban ő is stabil lesz. Nem így sikerült, így jártam.

valoapa # 2012.03.16. 13:54

Pillangó13, ilyen világ ez ;(((

Tudtommal ilyen esetben lehet kérni, hogy a tárgyalást megelőzően is hozzanak egy ideiglenes végzést a kapcsolattartás biztosítására, illetőleg a jegyzői gyámhatóságon lehet kérni a gyermek védelembe vételét, mert a különélő szülővel való kapcsolattartás korlátozása veszélyezteti a kiskorú személyiségfejlődését. Ez utóbbi sem egy túl gyors eljárás, de talán anyukát majd figyelmezteti az ügyvédje, hogy elég sok szívással jár, ha védelembe veszik a gyereket...

Pillangó13 # 2012.03.16. 08:59

Köszönöm a válaszokat, hát elég elkeserítő ez a helyzet már csak azért mert nem látják, milyen mocskosul tud viselkedni némelyik elvált nő. Ebben az esetben pl. megállapodtak egy láthatásban, jobban mondva az asszony kikötötte, hogy minden szombat 10-18 óra. Ezt ő azóta se tartja be és most beadott egy keresetlevelet miszerint az apuka nem tarja be. Szóval bosszú hadjárat az egész de még jó, hogy lehet igazolni és többször is bejelentést tett az apuka a gyámügyön ezek miatt. Azért kíváncsi leszek így is a végkifejletre. Tárgyalás májusban a láthatás addig sincs megoldva persze.

KékLilla # 2012.03.15. 22:34

Pillangó13,

kérheti. Nálunk is így bosszúskodott az ex, pedig egyetlen napot késett a pénz, amikor általános szünet volt a bankban. Még csak ki sem vizsgálják.

Gabicsek # 2012.03.15. 20:40

Kérheti.

Pillangó13 # 2012.03.15. 18:22

Ismerősömék tavaly váltak el, kötöttek egy megállapodást, hogy a gyerektartást 15-ig fizeti meg. Az elején még kézbe adta az ismerősöm ( átvételi van róla) később utalta mindig időben, egy két hónapnál elképzelhető hogy 1 nappal később került az ex számlájára a pénzt. A viszony elmérgesedett, nem beszélnek sőt a nő a láthatást is megtagadja, de erre már kivan tűzve a tárgyalási nap. Kérdésem: pár napja kapott az ismerősöm egy bírósági végzést miszerint letiltják a fizetéséből a gyerektartást. Ez így működik? Hiszen fizette időben és rendszeresen, egyértelmű, hogy bosszú hadjáratól van szó, ezt a bíróság ki se vizsgálja hogy valóban így történt-e csak letiltják. Elég kellemetlen lenne a későbbi hitelfelvétel miatt is és egyébként sem érti, hogy hogy történhet ez meg.
Persze jövő héten bemegy a bíróságra és igazolja, hogy fizetve volt a gyerektartás. Ennek ellenére letilthatják, csak mert a másik fél ezt kéri?
Válaszokat köszönöm előre is.

Zotyika # 2012.03.15. 10:20

Még az jutott eszembe, hogy megírhatnád ki és hol volt a pszichológus szakértő. Mert egy kézen meg lehet számolni azokat a szakértőket akik apát alkalmasabbnak tartanak mint egy anyát.

Ugyanis az ilyen szakértőket felénk ki sem rendelik, így nem is keresnek sokat.

Akik megakarnak élni, azok pedig "tudják" a dolgukat.

Zotyika # 2012.03.15. 10:17

Ja és az apák hamarabb feladják a szélmalomharcot, Brüsszelben meg azt hiszik nincs is itt semmi probléma.

Tessék fellépni minden fórumon ez ellen. Ha nekünk már nem is lesz jobb, talán a fiainknak igen.

Ez mellett pedig eltudunk majd számolni gyermekünknek felnőttkorában, hogy mi mindent próbáltunk megtenni érte.

Én már köttetem a dokumentumokat.

Zotyika # 2012.03.15. 10:12

Mert egyre több a az elvált és frusztrált női bíró és ez Magyarország.

A.T.Tappman # 2012.03.14. 22:19

Hogy lehet az, hogyha egy pszichológiai szakértő leírja: az apa alkalmasabb a gyereknevelésre, mégis az anyánál helyezik el a gyereket?

Ha az összes létező helyen deklarálják, hogy mindkét szülőnek azonos jogai és kötelezettségei vannak, miért korlátozza a bíróság az egyik felet és a gyereket a láthatásban? Hova van leírva a második hétvége?

Hülyén hangzik, de szakmailag? Egyedül a bíró dönt? Milyen alapon? Van jogegységi határozat? Van LB döntés? Így szokták? Van olyan a jogban, hogy így szokták, amikor szakértői vélemény van és a csjt. egyértelműen fogalmaz? Fellebbezés?

Továbbmegyek: ha a New Yorki egyezmény alapján mindkét szülőt azonos jogok illetik meg, nem törvényellenes az egyik szülőt korlátozni a láthatásban egy bíróság által? Miért nem büntetik meg azt a szülőt, aki korlátozza a kapcsolattartást vagy nyilvánítják alkalmatlannak?

ObudaFan # 2012.03.14. 21:18

15-ig oda kell, hogy érjen a pénz.
Nem túl valószínű az emelés ilyen helyzetben szerintem.

A.T.Tappman # 2012.03.14. 21:09

Kedves Fórumozók!

Négy éves a fiam. A feleségem elvitte a gyereket egy éve az anyjához, egy fél évig csak hetente két órára láthattam az ideiglenes végzés meghozataláig, ami a "szokásos" minden második hétvége. Ha mindkét szülő alkalmas a gyereknevelésre, és mindkét szülőnek ugyanolyan jogai és kötelességei vannak a gyerekkel kapcsolatban, a gyereknek ugyanolyan joga van mindkét szülőjét látni, milyen jogszabályi hely van arra, hogy a gyereket csak minden második hétvégén láthassam, amikor én a legkorrektebb egy hét-egy hét láthatást kérem? Ha azonos jogaink és kötelességeink vannak és én mindkettőből ki akarom venni a részem, milyen alapon dönt a bíróság az én hátrányomra. Nem akarok hétvégi apuka lenni!

fenti

farao # 2012.03.14. 16:16

Bocsánat, de még egy kérdés.
A nagykörú lányomra kell 15-ig fizetnem rokotartást (gyerektartás)már most hisztizik, hogy holnap ünnep és igy neki ma kell a pénz. Ilyenkor a határidő mi? Mert általában az Apeh utalásoknál is a következő munkanap itt is ez van?

farao # 2012.03.14. 16:11

Köszönöm ObudaFan!

HA az exemnél nincs változás tehát jol fizető állása van továbbra is. Nekem már lejárt a munkanélküli állásom még sajnos nincs.
Csak a törvényben meghatározott minimálbér emelés miatt akar beperelni. Ilyenkor mi van?
Megint rám háritják a perköltséget és emelnek?
Még nem hallotam az ismeröseim körében olyat hogy mindent a régiben hagytak volna illetve ne emeltek volna még ha csak 500, ft-is.

farao # 2012.03.14. 16:11

Köszönöm ObudaFan!

HA az exemnél nincs változás tehát jol fizető állása van továbbra is. Nekem már lejárt a munkanélküli állásom még sajnos nincs.
Csak a törvényben meghatározott minimálbér emelés miatt akar beperelni. Ilyenkor mi van?
Megint rám háritják a perköltséget és emelnek?
Még nem hallotam az ismeröseim körében olyat hogy mindent a régiben hagytak volna illetve ne emeltek volna még ha csak 500, ft-is.

ObudaFan # 2012.03.14. 15:53

A kereset beadásától fél év vissza.
Ha jelentős változás van a körülményekben, akármennyi időn belül.

farao # 2012.03.14. 14:51

Kedves forumozok!

2011. májusban volt gyerektartás emelési tárgyalás mivel munkanélküli voltam akkor a minimálbér alapján megállapitották a gyerektartást fix 15e. ft-t és visszamelölegesre a hátralékot. Kérdés: a visszamenőleg fél évre lehet megállapitani ez a beadási dátumhoz képes fél év vagy a tárgyaláshoz képest fél év?
Mivel most januártol felemelték a minimálbért az ex beakar perelni emelésért, de azt nem érti meg hogy minimálbér emeléstől a netto nem változott csak 300,-Ft-al.
Illetve milyen időközönként lehet kérni az emelést? Régen 2 éve lehetett most mi a helyzet?
A hozzáértöktöl várom mindkét kérdésre a mielöbbi választ! köszönöm

ObudaFan # 2012.03.14. 12:26

Anyuta

A saját lakóhelyed szerinti helyi bíróságon indíthatsz pert a gyermektartás iránt és a magyar jogot kell alkalmazni.
A kapcsolattartás vonatkozásában legfeljebb a szünidők felére fog az felmerülni, hogy külföldre vihesse a gyereket, ahhoz viszont főszabály szerint azért joga van.