Gyerektartás és láthatás

ObudaFan # 2012.03.14. 12:24

KékLilla

A kiskorúval szemben nyilván nem. Kérdés, hogy igazolható-e, hogy a másik szülő biztatgatja erre a gyereket, tudva az állítások valótlanságáról. Mert ha igen, akkor vele szemben lehet rágalmazás - sőt, esetleg hamis vád - miatt büntető feljelentést tenni.

ObudaFan # 2012.03.14. 12:22

Nagy Anita

Ha van rá lehetőséged, legyen még ott egy tanú, aki igazolja, hogy te még vártál rá viszonylag hosszabb időn át. És ezt követően te kérd a kapcsolattartás végrehajtását a gyámhatóságon, ha gondolod.

Anyuta # 2012.03.13. 22:33

Jó napot, sziasztok!

Nem tudom, jó helyre írok-e a problémámmal kapcsolatban, ha esetleg nem, akkor előre is elnézést kérek!

Kislányom édesapja külföldi állampolgár és külföldön is dolgozik. Nem vagyunk összeházasodva, sem élettársi kapcsolat, az apasági szerződés aláírásával ismerte el, hogy Ő az apa. Érdeklődni szeretnék, hogy ilyenkor milyen módon, hogyan lehet behajtani a gyerektartást, valamint melyik ország törvényei vonatkoznak rá? Véleményem szerint a külföldi országé, de ilyenkor hogyan, melyik bíróság felé kell benyújtani a kérelmemet? A fizetés hány százaléka gyerektartás?
A láthatást hogyan lehet csökkenteni vagy tiltani? Ennek mik a feltételei? Nem állt szándékomban ilyet tenni, de sajnos napról napra egyre kacifántosabb dolgok derülnek ki Róla, nem tudok benne megbízni, és természetesen féltem a lányomat. Úgy tudom, mivel aláírta az apasági nyilatkozatot, így az EU területén bárhova szabadon viheti a gyereket, és ha ne adj isten nem hozza vissza? Jobb félni, mint megijedni, csak szeretnék tisztában lenni a jogaimmal!
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

KékLilla # 2012.03.13. 12:59

Köszönöm szépen kedves ObudaFan!
Esetleg ha nem zavarlak, még arra tudnál választ adni, hogy abban az esetben, ha a nagyobbik fiú folyamatosan hazudik és az anya ezt kihasználva feljelentéseket tesz a férjem ellen, hogy lehetne ennek a végére járni? A gyermek kitalál történeteket (pl. a férjem nem ad neki enni, gázpisztolyt ad a kezébe, pedig az csak a garázsban talált régi vízipisztoly volt, mi a gyermek előtt szexeltünk és ő ezt hallotta, éjszaka kiengedtünk biciklizni stb). Ez mind szemen szedett hazugság, viszont az anya társa ebben a gyermeknek, megdicséri, lovat ad alá, és több alkalommal feljelentést tett a rendőrségen, és a gyámügyön is. Eddig elutasították minden alkalommal, de ilyen esetben mit lehet tenni? Oké, hogy van gyermekvédelem, de a férjemet nem védi semmi?

Nagy Anita # 2012.03.13. 12:36

Akkor nem vagyok köteles 17:00ig várni őket?azzal fenyegetőznek h ha nem vagyunk itthon a kisfiammal akkor kihívják ránk a rendőrséget?megtehetik?

ObudaFan # 2012.03.13. 12:08

KékLilla

Becsületsértés szabálysértése miatt a helyi jegyzőnél lehet feljelentést tenni.

Nagy Anita

Azért az a 10 perc elég szűk, de ha nem jelzik, hogy késni fognak, akkor nyilván nem vagy köteles 17 óráig ott várni.

KékLilla # 2012.03.13. 09:52

Sziasztok!

Nem tudok hová fordulni. Segítségre, véleményre, tanácsra lenne szükségem.
A férjem 3 éve hétvégi apuka lett, miután a volt felesége elvált tőle egy új férfi miatt. Ők azóta is együtt élnek. A nagyobbik fiút már teljesen az apjával szembe állította, a fia gyűlöli, 1 éve nem akar vele találkozni. Éppen megy az apa ellen nevelés per, de a bírónő szerint ez nem probléma, az anyuka makulátlan. A pszichológia teszt ellenére mondja ezt, amiben le van írva mennyire befolyásolja a gyermeket. Ezzel egy időben a kisebbik fiú is elérte azt a kort, hogy már neki is mondogatja, hogy apa ilyen-olyan. Ő még nagyon kötődik az apjához, nem is akar visszamenni soha. A gyámügy semmit sem csinál, egyszer figyelmeztette az anyukát, láthatás akadályozása miatt. Ennyi az előzmény.
Amiért írok.... Amióta megy a pereskedés, az anyuka új barátja teljesen kivetkőzött magából. Minden átadásnál amikor átveszi a férjemtől a 4 és fél éves gyermeket, undorító módon beszél vele. Köcsög, hülye gyerek, szopd le a fm, takarodj a piba. Amit a férjem küld levelet az anyának a gyermekkel kapcsolatban, közli a férjem előtt az anyukával, hogy dobd ki a pi*ba. Ennél vannak durvább dolgok is, de most nem részletezném. Több alkalommal már felvettük diktafonra is. A férjemet ez annyira nem is érdekelné, de az, hogy mind a két gyermeke előtt alázzák meg ennyire, azt nehezen viseli. Az anyuka és a nagyobbik fiú pedig ezen röhögnek az ajtóban.
Direkt provokálják minden alkalommal a férjemet.
Ez ellen lehet valamit tenni? ha az egyértelmű ellen nevelésre nem szólt a bíróság semmit, akkor ezzel végképp nem fognak foglalkozni. Miért kell ezt egy 4 és fél éves gyermeknek hallani?
Ha van tanácsotok, szívesen fogadom! Köszönöm.

Nagy Anita # 2012.03.13. 09:05

Egy fontos kérdésem lenne az apai és a nagyszülői láthatásról.Nálunk az apai láthatás minden páros héten vasárnap 14:00-17:00 tart.A nagyszülői láthatás minden hónap első páros héten vasárnap 14:00-17:00 tart.Viszont azt hallottam hogy ha a megadott időpontban 14:00órakor nem jönnek,akkor nekem 14:10kor már nem kell várnom őket,nem vagyok köteles otthon maradni a gyerekkel.

valoapa # 2012.03.11. 23:38

Sziasztok!

Ha folyamatban van a gyermekelhelyezési per, azaz még együttesen gyakoroljuk a felügyeleti jogot, de nem tudunk megegyezni a gyerek iskolaválasztását illetően, viszont egyikőnk sem fordul(t) (időben) a gyámhivatalhoz, akkor mi lesz? Automatikusan a területileg illetékes iskolába veszik fel a gyereket?

Misi85 # 2012.03.10. 15:13

Köszönöm szépen a segítségét! Így már menni fog!

Goodwitch # 2012.03.10. 15:03

Nem, a beadványra kell két tanú, az aláírásod alá, ahogy az a szerződésekre is szoktak tenni, hogy teljes bizonyító erejű magánokirat legyen belőle, és alkalmas legyen a bíróság előtt arra, hogy kérelemként funkcionáljon. 3 példányban kell beadni.

Szóval meg kell írni a levelet, elég két sor, de tartalmazza az ügyszámot, a peres felek nevét, lakcímét és perbeli állását, meg a két soros kérelmet, hogy kéred, hogy a gyermektartás végrehajtása iránt közvetlen bírósági felhívással szíveskedjen intézkedni.

Egyszerűbb, ha bemész a bíróságra, mert akkor nem kellenek tanúk, mert ott azonnal jegyzőkönyvbe is veszik, és még fogalmazni is segítenek.

Indokolni egyébként felesleges a kérést.

Goodwitch

Misi85 # 2012.03.10. 14:54

Arra hogy fizetem a gyerektartást?

ObudaFan # 2012.03.10. 13:39

Levélben, két tanúval.

Misi85 # 2012.03.10. 12:25

El is faxolhatom ezt a levelet? Vagy inkább csak levélben?

Misi85 # 2012.03.10. 10:16

Biztos furcsa lesz nekik! :) De ha írok egy pár sort hogy miért akkor már gondolom érthető lesz! pl.: Veszélyezteti a tartásdíjat meg a létfenntartást!
Szerintem én fogok írni bár még nem tudom hogy fogalmazom meg mert ilyeneket azért nem ír minden nap az ember! :/
Ő nem hiszem hogy bemegy mert szerintem csak engem akar szívatni ezzel! Már többször is kértem rá!
Nagyon sokat segít nekem ezzel hogy megírja mit tegyek! Köszönöm!

Goodwitch # 2012.03.10. 09:53

Igen, csak a felhívást kell kérned, bár nem értem, hogy a bíró magától miért nem intézkedett, eszükbe szokott jutni :-(.

Elvileg nem neked kellene intézkedni, hanem a jogosultnak. Esetleg elmondhatnád neki, hogy ahelyett, hogy a rendőrséggel beszélgetne, írjon két sort a bírónak. Vagy menjen be a bíróságra, és ott a kezelőirodán segítenek neki jegyzőkönyvbe venni (mondjuk vannak ezzel kapcsolatban rossz tapasztalataim, mármint a segítőkészséggel, de igazán nem általános.)

Vht. 28. § (1) bekezdésére kell hivatkozni, és közvetlen bírósági felhívásnak hívják, ha mégsem segítenének. Végső soron Te is kérheted, nem tiltja semmi, csak szokatlan egy kicsit...

Goodwitch

Misi85 # 2012.03.10. 09:38

Goodwitch

Köszönöm válaszát!
A gyerektartási díj meg van már határozva egy végzésben! Tehát akkor csak a felhívást kell kérnem?
Esetleg erre van-e valamilyen formanyomtatvány?
Már csak hogy valami formája legyen!
Mindenféleképpen hülyére akar venni most is, hogy fizessem ki neki az egész tartást de egyszerűen nem megy! Nincs miből! Nem érti meg! Rendőrökkel beszél hogy mit hogy csináljon! Jó lenne minél hamarabb tisztázni a dolgot!
Előre is köszönöm segítségüket! Sajnos nincs pénzem ügyvédre! Esetleg ha találnék olyat aki részletekben is kifizethető!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.03.09. 17:45

Igen; rossz ötlet; talán (De nem valószínű).

melcsi503 # 2012.03.09. 16:04

Egyik ismerősöm elvált feleségétől akitől volt egy közös gyerekük. Utána havi 25 e ft gyerektartást fizet.Amikor elvált nem közölte a bírósággal,hogy előző kapcsolatából született lánya után már fizet gyerektartást, havi 15 e ft-ot,de a gyereket nem látta pár hónapos kora óta.Az anya nem igazán szeretné vele tartani a kapcsolatot.Fordulhat a gyámügyhöz ez ügyben, hogy szeretné látni a gyereket?Ha nem fizetné a gyerektartást addig amig nem láthatja a gyereket, az anyuka talán engedné ezután látni? A fizetése kb. 100 e ft.Kérheti a bíróságot,hogy vizsgálják felül a két gyerektartás összegét,mert alig marad pénze igy élni?
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2012.03.09. 14:11

A gyámhatóságra addig hiába megy. Viszont ha teljesen elzárod a gyerektől, az a gyermek elhelyezésénél szempont lehet az ő javára.

angyalka78 # 2012.03.09. 12:32

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni.
Válófélben vagyunk, beadtam a kérvényt, de a biróság még nem tüzte ki az első tárgyalást. Van egy 16 hónapos gyermekünk. Először megegyeztünk bármikor láthatja, találkozhatnak, sőt pár órára el is viheti. Aztán elég sokat kiszúrt velem-mikor megigérte, hogy vigyáz rá, lemondta- így mondtam, hogy jobb nekünk a rendszeresség így ezentúl csak szombaton viszem át neki reggel 9-délután 5-6-ig. Most azzal fenyegtőzik hogy gyámügyet rám hivja, mert joga van látni, elvinni sürübben is. Kérdésem, hogy mit tehet, mig nincs gyerekláthatási végzés. És én mit tehetek. Eltilthatom teljesen vagy köteles vagyok bármikor odaadni. És ha nem akarja visszaadni? elég bosszúálló....Félek.
Válaszokat köszönöm!

Goodwitch # 2012.03.09. 11:32

Sagit,

Esetleg meg tudnád konkrétan jelölni, hogy a közvetlen bírósági felhívásnak milyen költsége van a felekre, a munkáltatóra vagy bárki másra nézve? Nyilván a bíróságnak pénzébe kerül, mert a bíró ír egy végzést, azt postára is adják, és a munkáltatónál is a személyügyes nyilvántartásba veszi és utalásra is egy tétellel több lesz, ami bér-, posta- és bankköltség, de egyéb??????

A végrehajtó az ügyből kimarad, bár a jogintézmény a Vht.-ben van szabályozva.

Egyébként nagyon sokan dolgozunk ingyen, pl. éppen most, amikor segítségre szoruló embertársainknak nyújtunk jogi segítséget. Egyesek próbálják tenni ezt felelősséggel, mások inkább csak írogatva bele a vakvilágba...

Goodwitch

végrehajtó1 # 2012.03.09. 11:24

De ez ingyen van, már mint a vh kérőnek

sagit # 2012.03.09. 11:12

A végrehajtás sosincs ingyen... senki nem dolgozik ingyen....

Goodwitch # 2012.03.09. 11:09

Misi85!

Kérjétek a bíróságtól, hogy ideiglenes intézkedéssel állapítsa meg a gyerektartást, (nem kell megvárni a tárgyalást elvileg, írásban is határozhat róla két tárgyalás között), az azonnal végrehajtható, és kérjetek hogy a bíróság bocsásson ki erről közvetlen bírósági felhívást a munkáltatódnak munkabéredre. Ezt 3 napon belül meg is teszi a bíróság. Így automatikusan a gyerektartást fogják előbb vonni, és utalni a nejednek, és csak az 50%-ig fennmaradó többi lé megy a végrehajtónak.

ez egyébként nem hogy nem drága, hanem egyenesen ingyen van!!!

A nejed egyébként meg nyugodtan jelentsen fel, ui. tartás elmulasztása miatt csak akkor indulhatna büntetőeljárás, ha jogerős bírósági ítélet vagy hatósági határozat kötelezne a tartásdíj fizetésére, ami meg ugyebár még elég messze van. A feljelentést ennek hiányában el fogja utasítani a rendőrség bcs hiányában.

Goodwitch