... de közös a szülői felügyelet gyakorlása,
Gyerektartás és láthatás
Szeretném szíves segítségét kérni annak, aki jártas gyerektartás kérdésében. VAn-e valami jogszabályi háttere annak, hogy a gyerektartás kizárólag csak az anyának adható. Jelen helyzetben az apa minden hónapban a megítélt gyerektartásnál jóval nagyobb összeg ad vagy költ a gyerekére, illetve kézbe adja az összeget. A gyerek kész bizonyítani ezt a tényt bármilyen fórum előtt.
Az anya beadványa miatt birósági végrehajtási szakban az ügy. Ilyenkor mi a teendő? Hivatalosan elismerik ezt a fizetést? Nagyon köszönöm a válaszokat. Sürgős lenne.
Kedves monalisa1!
Köszönöm a válaszod! :) A szülői felügyelet nem közös, és házasok sem voltak (egyik apával sem). Mindkét gyereket az édesanya tervezte (és csak ő). Persze mindenhez két ember kell.
Itt volt egy céltudatos, kapuzárás előtti nő, meg két balek. No mindegy :))) Utánanézek a fórumon még a témának. Még egyszer köszönöm!
esőcsepp
Azt a "korosodó hölgy" titulust gyanítottam, mert GYES-ről nem szokás mindjárt főorvosi beosztásba kerülni.
Ha a közös felügyelet nem volt megosztott, ez jelen esetben még problémát okozhat, de szerintem akkor sem viheti a gyermekeket saját elhatározásból az ország másik szegletébe., előbb a láthatás/kapcsolattartás újra szabályozásázás mindenképpen papírra kell vetni és azt a bírósággal külön is jóváhagyatni.
Ha viheti őket (...) akkor legalább 1. vagy köteles legyen autóval a mindenkori fele távolságra előre vinni őket és valahol ott átadni, 2. vagy az apának az utazással: vonat/busz és/vagy benzinköltség költségét mindenkor megfizetni, az elvárható minőségű szállásdíj fizetésével együtt pl. egy csendes kis panzió. Ezt mindeképpen ki kell harcolni a megállapodásnál.
Aztán ha a két apa juszt is más más időpontban megy a gyermekért - szándékos eltérő megállapodási időpontok -, már nem biztos hogy az anyagi dolgok miatt "jól" jön ki a hölgy a végelszámoláskor...
Arról nem is beszélve, hogy ha az apák összebeszélve - de csúnya szó ez - a saját gyermekük láthatását mindig másik (= második) hétvégére kérik rögzíteni, akkor az anyának mondhatni nem is marad szabad hétvégéje: mindig jövés-menés és gyermekáradás/átvétel lesz. Ezt akarja?...
Kedves monalisa1!
:)))) Szerncsére nagyon jó kapcsolatban vagyunk a másik apával is, anyuka nagy bánatára...:)
Nagyon jó ötletet adtál, köszönöm!
Szia!
esőcsepp
Egyébként, mi arra gondoltunk, hogy a másik apa láthatását igazítjuk a miénkhez. (Mert ott még kicsi a gyerek és csak szombat du. viheti el). És hol az egyikünk hozza mindkettőt, hol másikunk. De lehet, hogy ilyen kicsi korban még nem engedélyezik a pétektől vasárnapig tartó láthatást.
Kedves Pinta!
Ha a gyermek kiskorú, akkor annak kell fizetni a gyerektartást, aki a gyrmeket saját háztartásában gondozza. Amit a gyermeknek adsz, az nem tekintendő gyerektartásnak, az egyszerű ajándék.
Ha megnézed a tartásdíjról szóló ítéletet, abban pontosan le van írva, hogy kinek a kezéhez, számlájára stb. kell fizetni.
Ha nagykorú, akkor akár lehet neki is. De akkor kérni kell a bíróságtól a tartásdíj megváltoztatását.
Goodwitch
esőcsepp
Egész biztos, hogy egy kicsi gyermeknek nem tesz jót a 2 napos távollét az anyukájától, igazából a "hosszabb" elvitel úgy 3 éves kortól.
Tehát valahogy meg kell "szorongatni" azt a nőt a láthatás/kapcsolattartás újra szabályozásánál - most vagy soha, és egyébként is...
Pinta
A mindenkor esedékes t.díjat vagy bankszámlára- v postai feladással - tehát aminek hivatalosan nyoma marad -, különben a "kezébe" történő fizetést könnyen letagadják...
monalisa1
A kisebbik akkor már elmúlik két éves. Ami kicsi is, meg nem is. Ugyanis bölcsibe megy akkortól.(október) Ha "idegenekre" rá lehet bízni munkaidő alatt, akkor apa is vigyázhat rá több ideig. Persze addig is fokozatosan lehetne ezt is bevezetni. Csak az anyai hozzáállás kérdése. Vagy rosszul gondolom?
A megszorongatás alatt mire gondolsz?
esőcsepp
A láthatás/kapcsolattartás dolgában próbálni kompromisszumra jutni, különösen is figyelemmel az egyik-másik gyermekre. (Az hogy az esetenkénti utazás költséges és fárasztó akár az anyának akár az apának, nemigazán szempont...) A lényeg, hogy a gyermek ne szenvedjen hiányt a másik szülőjéből.
A kezdeti időben sokat segítene, ha mindhárom szülő és az új párjuk, valamint mindkét gyermek sokat lennének együtt = összeszoktatás.
Egyébiránti "megszorongatásra" nem gondoltam.
Kedves Monalisa1!
Bárcsak, bárcsak, bárcsak egyszer az életben leülne velünk beszélni!!!!! Vagy legalább elfogadná a köszönésünket! (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy én nem "leapacsoltam" az apukát a kezéről. Én már csatolt elemeivel együtt és a kész tényekkel ismertem meg. Azóta is nagy boldogságban és egyetértésben élünk évek óta. És a gyereket is nagyon szeretem :) De persze ez nem ide tartozik. Igazad van a gyerek érdeke az első. Majd igyekszünk...ahogy mindig. Köszönöm a segítséget!
esőcsepp
Kedves Goodwitch és monalisa1 !
Nagyon köszönöm a válaszotokat.
Pinta
Kedves Fórumozók!
Segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben.
Volt férjemtől több, mint 9 éve elváltunk, 1 közös gyermekünk született, aki most 10 éves. Utoljára 1 éves korában látta az apja, azóta sosem érdeklődött felőle. Míg tartott a válási folyamat, akkori ügyvédemmel több alkalommal írtunk volt férjemnek levelet, melyben többek között arra is kértem, látogassa a kislányt, de sose jött.
A gyerektartást egy ideig a gyámhivatal előlegezte meg, majd miután ezt megvonták, jó ideig nem fizetett. Most többé-kevésbé rendszeresen fizet.
Minap beszéltem a mostani feleségével, aki felvetette, hogy szeretnének találkozni a kislánnyal (mellesleg ő úgy tudja, hogy ÉN nem engedtem, hogy találkozzon a gyerek az apjával, ami nem igaz! Sose mondtam ilyet).
Most viszont a találkozást már nem támogatom, egyrészt a kislány nem ismeri őt (őket), másrészt nem lenne jó hatással a gyerekre. (illetve feltételezem, volt férjem kimondottan nem is akarja látogatni a gyereket, csak a felesége "erőlteti".)
Önzőségnek tűnhet, de nekünk most így "kerek" a család. Ha eddig nem érdekelte a gyerek, akkor most miért kell megzavarni családi életünket csak azért, mert a jelenlegi felesége szeretné megismeri a lányunkat?
(Egyébként a válás is amiatt következett be, mert állandóan hazudozott (durván), megbízhatatlan volt. Nem szeretném ennek kitenni a gyereket).
Kérdésem az lenne, ha mégis látogatni akarja a gyereket, van-e rá mód, hogy eltiltathassam a láthatástól (még akkor is, ha a tartásdíjat elveszíteném!) Nekem fontosabb a családunk nyugalma.
(A kislány természetesen tudja, hogy nem a jelenlegi férjem az apja.)
Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv.
Szamba
Ameddig a t.díj fizetésre kötelezettsége fenn áll - és még azt követően is -, joga van a lányával kapcsolatot tartani. Ha ezt "annyira" erőltetné, és te ellenszegülsz ezen apai jogának (...), akkor még téged bírságolhatnak a gyámhivatal.
Javasolt lenne előszőr is ővele négyszemközt tisztázni a dolgot: a nagy semmiből tényleg be akar toppani a jelen nyugodt/rendezett életetekbe?! (Ennyi év után vitának, veszekedésnek nincs értelme, higgandt beszélgetésről legyen szó.)
Ha igenlő a válasza, nos akkor neked kell kellő "diplomációval" felkészíteni a kislányt arra, hogy hamarosan találkozni fog az édesapjával.
Az első néhány alkalom legfeljebb 1-2 órás legyen, és hármasban, netán négyesben. Aztán meglátod mi jön ki a dologból.
Nem biztos, hogy a kislánynak hajde öröme támad a találkozás miatt, de végig kell csínálni.
Lehet, hogy a későbbiekben normalizálódik apa - lánya közt a kapcsolat - akár miért is ne., az ember hibázhat, vezekeljen, de egy életen keresztül nem okvetlenül szükséges ennek lelki terhét viselni.
A t.díjról te nem mondhatsz le, az nem a te járandóságot, hanem a gyermek mindenkori költségeihez részbeni hozzájárulás.
"Okosabb" magamtól nem tudtam lenni.
Kedves Monalisa
Köszönöm a gyors válaszodat.
Azt hiszem, egyelőre kivárom, valóban akar-e ő is találkozni, s ha igen, megpróbálom lebeszélni.
Üdvözlettel
Sziasztok!
Nekem lenne egy olyan kérdésem hogy:
Párommal vettünk egy lakást.A problémám az hogy nem tudom hogy csináljam tovább az életem hogy ha egyszer meghalnék a gyerek ne kaphason semmit.Mostani párommal szeretnénk babát csak rá szeretnénk mindent hagyni.
Ez lenne az én problémám ill hogy lehetne a gyerektartást mérsékelni.Nem kivánom láttni elhozni semmit!
Kedveségeteket elöre is köszönöm!
A bíróság megszünteti a szülői felügyeletet:
- ha a szülő felróható magatartásával gyermeke javát, különösen testi jólétét, értelmi vagy erkölcsi fejlődését súlyosan sérti vagy veszélyezteti,
- ha a gyermeket más személynél helyezték el, vagy átmeneti nevelésbe vették és a szülő felróhatóan gyermeke érdekét súlyosan sértő módon nem működik együtt a gyermekét gondozó nevelőszülővel vagy intézménnyel, gyermekével nem tart kapcsolatot, továbbá magatartásán, életvitelén, körülményein az átmeneti nevelés megszüntetése céljából nem változtat,
- ha a szülőt a bíróság valamelyik gyermeke személye ellen elkövetett szándékos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélte.
Annak, aki szülői felügyeletet megszüntető jogerős ítélet hatálya alatt áll, nincs joga arra, hogy gyermekével kapcsolatot tartson.
Sziasztok!
A segítségeteket szertném kérni a következő kérdésben. A párom elvált és a válási papírokon a láthatást peren kívüli közös megegyzés alapján határozták meg.
A probléma az, hogy a gyermek az édesanyjával az eddig tőlünk 10 km-re lévő városból elköltözik egy tőlünk 80 km-re lévő városba. Az édesanya úgy képzeli, hogy ezentúl is úgy lesz, ahogy eddig volt, tehát mi hozzuk el a gyermeket és mi is visszük vissza. Ez eddig nem jelentett gondot, de azért ez már kicsit megterhelné a családi kasszát. Szóval azt szeretném megtudni, hogy törvényileg, hogyan van ez szabályozva. Jól tudom-e, hogy meg kellene osztani az oda, illetve a visszautat a két szülő közt?
Segítségeteket előre is köszönöm:
Judit
Sziasztok!
Még néhány hónapja érdeklődtem Nálatok a láthatási körülményekről úgy hogy én az Államokban vagyok, és itt születik hamarosan a kisbabánk.
Azóta az apa nekem már írásban kijelentette hogy őt nem érdekli a gyerek, nem kíván sehogy semmilye formában hozzájárulni.
Azt nem akarnám hogy a gyerekről teljesen lemondjon - megtehetné egyébként? - , nekem elég ha lemond a láthatási jogáról papíron, én pedig lemondok a tartásdíjról ezért cserébe.
A kérdésem az lenne hogy ezt így meg lehet-e valósítani, vagy egy az egyben le kell mondania minden apai jogáról? Milyen lehetőségek vannak? Milyen "fokozatok"? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Erre nincs lehetőség. Arra van, hogy más személy teljes hatályú apai elismerő nyilatkozatot tegyen.
Juti31
Ha közös a szülői felügyületei jog, akkor az anya önkényesen nem költözhet a gyermekkel másik városba, de még csak a város másik kerületébe se, mégpedig azért nem, mert a gyermeket nem vonhatja ki az apa eddigi látóteréből.
Ahhoz hogy költözhessen, az apa írásbeli jóváhagyó beleegyezése szükséges - vagy maradnak ott a gyermekkel ahol most laknak.
Vagyis az eddigi láthatást/kapcsolattartást újra kell szabályozniuk, ha esetleg ez nem menne, akkor a bíróság dönt majd - de akkor addig a költözés nem történhet meg, különben az apa bejelentésére a rendőrség visszahozza a gyermeket, akár minden egyes esetben..., egyúttal az anyát a gyámhivatal bírságolni fogja.
Általában aki költözik: 1. a másiknál felmerülő közlekedési többletköltséget kénytelen állni.,
vagy a bíróság akként rendelkezhet: 2. a gyermeket az anya minden egyes esetben köteles fele útra előre vinni és érte menni., 3. vagy eleve csakis az anya hozza-viszi a továbbiakat a gyermeket.
Tehát háromféle a lehetséges megoldás, vagyis az apa ne hagyja magát!
Köszi ObudaFan.
És arra van hogy a válási papírokon rögzítjük hogy ő nem kívánja látni a gyereket, én pedig nem kérek Tőle pénzt? Mindenki azt mondta hogy a minimált írjuk be aztán majd a gyakorlatban másképp csináljuk.
1 - hazudni nem akarok, és nem is szoktam
2 - őszintén, nem igazán bízom benne, papíron szeretném látni azt hogy ő nem fizet, én pedig nem vagyok köteles ingázni a gyerekkel
Kamim
Egy gyermekről nem lehet "lemondani", az más kérdés, hogy a kapcsolattartást nem lehet kötezővé tenni.
A t.díjról nem mondhatsz le - az nem a te pénzed, hanem a gyermek gondozásához/neveléséhez rendszeres anyagi hozzájárulás. (Legfeljebb a folyószámlára érkező pénzt nem veszed fel, vagy segélyszámlára tovább utalod.)
Ha a születéskor nem nevezed meg az apát, a rovat üres marad - a gyermeket a te vezetéknevedre anyakönyvezik.
A későbbiekben egy másik férfi örökbe fogadhatja a gyermeket: nevére veszi ahogy ObudaFan leírta.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02