Gyerektartás és láthatás

Kamim # 2008.07.25. 14:49

Köszonom Mondalisa!

Házasok vagyunk, így akkor is az ő nevére kerülne ha nem az övé lenne.
Hát látom, ez nem lesz egy egyszerű menet, mert fizetni biztosan nem fog - bár engem az nem is érdekel.

Kamim # 2008.07.25. 14:50

Köszonom Mondalisa!

Házasok vagyunk, így akkor is az ő nevére kerülne ha nem az övé lenne.
Hát látom, ez nem lesz egy egyszerű menet, mert fizetni biztosan nem fog - bár engem az nem is érdekel.

Nem is akarnám hogy lemondjon róla teljesen.

Milyen törvényes módja van annak, hogy ő maradjon az apja, de döntéshozatali joga ne legyen?

monalisa1 # 2008.07.25. 15:23

A bíróságtól kell kérni, hogy a gyermek feletti felügyeleti jog kizárólag a tiéd legyen. Tudtammal ebbe az apa beleegyezhet., közjegyző előtt kell jognyílatkozatot tennie (pár tízezer forintos közjegyzői munkadíj költség), és azt a bírósághoz írandó kérelmedhez mellékelni. (A közjegyző kérésre akár több hiteles másolati példányban is kiállítja az okiratot - igaz ez sincs ingyen.)

Kamim # 2008.07.25. 15:50

Köszönöm, ez megnyugtató... nem sajnálom rá, ha ez kell hozzá én állok elébe. Eltiltani senkit nem akarok senkitől, csak a nagymellényű követelőzéstől akarom megkímélni magam, amikor soha nem segített (nem is érdeklődött) és tuti nem is fog.

monalisa1 # 2008.07.25. 17:47

Mivel én csak egy laikus fórumozó vagyok, szóval a következőket olvastam ki a Családjogi Törvényből (Csjt.):

A férjednek elsősorban is arról kell nyílatkoznia, hogy hozzájárul a gyermek nálad történő elhelyezéséhez.

Aztán ti vagy meg tudtok egyezni a t.díj összegében v nem, ha nem akkor a bíróság dönt: egy eltartott gyermek esetében az apa mindenkori jövedelmének 15-25%-a közti összeget határoznak meg - általános a 20%.
(Mint írtam a t.díjról nem vagy jogosult lemondani mert az nem a te járandóságod, legfeljebb nem veszed fel a folyószámláról v tovább utalod...)

Egyidejűleg az apa nyílatkozik arra vonatkozóan is, hogy a gyermek felügyeleti jog téged illessen - ebben a kérdésben a bíróság mondja ki a végső szót, figyelemmel hogy ez a gyermek érdekeit nem csorbítja-e.

Aztán:
Csjt. 72/B. § (1)
A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti joga korlátozták, szüneteltették vagy megszüntették.

A Családjogi Törvényt (Csjt.) itt találod balra a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatban.

Lehet, hogy ügyvédre lesz majd szükség aki "mindhármódok" nevében eljár majd., a távolság nem probléma, e-mailban akár napi kapcsolat is lehet közted és az ügyvéd között.

Kamim # 2008.07.25. 18:13

Köszönöm, nagyon sokat segítettél. Idejel lesz mégegyszer beleásnom magam a CSJTbe...

"ha a különélő szülő felügyeleti joga korlátozták, szüneteltették vagy megszüntették." Erre a részre gondoltam egyébként, megszüntettetni szeretném!

monalisa1 # 2008.07.25. 18:41

Hát...
Ha a férjed egy részeges-, erőszakos- agresszív stb., stb. személy (lenne), akinek előélete már "kilónyi" szabálysértési és/vagy bírósági ügyiratról tanuskodik, akkor esetleg kérhetnéd a bíróságtól, hogy tiltsák el a felügyeleti jogtól - egyébiránt...

Egyébként nem fogják megszüntetni, mert a gyermek ellen semmi rosszat nem tett, és remélve nem is fog tenni.

Az teljesen más téma - egyben ide nem tartozó -, hogy ti ketten valami okból nem tudtok kijönni egymással.

Kérdezd gyermekelhelyezési perekben járatos jogász véleményét, javaslatát.

Akár a balra található "ügyfél keres ügyvédet" rovatba is beírhatsz.

Kamim # 2008.07.25. 18:49

Hmm... ez nem túl kecsegtető.

Nem tudunk kijönni, mert őszintén, én azt sem tudom mit akar. Akárhányszor megkérdeztem - a lehető legdiplomatikusabb és higgadtabb hangnemben - annyiszor forgatta ki amit mondtam. A végén megbeszélte saját magával, hogy őt ez az egész nem érdekli, és ezzel be is fejezte, felejtsük el egymást. Én ebbe benne vagyok, hagynám is hogy lássa a gyereket, nem is kell nekem pénz se, csak kötelezni ne tudjon semmire!!! És ne jöjjhessen nekem követelőzve mert ő meggondolta magát... Én csak ettől féltem magamat és a picit is... :((

monalisa1 # 2008.07.25. 19:01

Leginkább az valószínűsíthető, hogy uriember módjára - adott szó - távol tartja magát a babától/gyermektől, ergó tőletek majd.

monalisa1 # 2008.07.25. 19:04

Ha elváltok (...) remélve csak talál majd magának új- másik társat, és onnantól "elfelejt" benneteket.

Juti31 # 2008.07.25. 19:35

Kedves Monalisa1!

Köszönöm a segítségedet, most már kicsit előrébb vagyunk. Megakadályozni nem akarjuk, hogy elköltözzenek, mert reméljük, hogy ott jobban boldogulnak. De eddig is eléggé kihasználva éreztük magunkat, nem szeretnénk, hogy ő irányítson mindent, mi meg csak fizessünk...

monalisa1 # 2008.07.25. 19:45

Elköltözni bizonyára el fognak (...), csak az a kérdés: sikerül-e kompromisszumra jutni.

Juti31 # 2008.07.25. 19:56

Nehéz eset, de remélem sikerül, mi azon leszünk!

monalisa1 # 2008.07.25. 20:18

Az adú ász - a gyermek őnála van, így "diktálni" ő fog, most is és az elkövetkezőkben is valószínűleg. Az esetek nagy százalékában sajnos így van ez.

De az apa "megmacsakolhatja" magát: végtelenségig nem fejőstehén ő - már elnézést.

Kamim # 2008.07.25. 20:18

Köszönöm monalisa sokadszorra is, én is abban bízom amit leírtál!

Ennyi talán még marad benne... bennünk!

Szép estét Nektek!

monalisa1 # 2008.07.25. 20:23

Vigyázz magadra, és semmi idegeskedés (...), áthat a magzatnak.

Kívánom a legjobbakat!

st.gnes # 2008.07.25. 21:06

Sziasztok Hozzáértők!
Újabb segítséget szeretnék kérni, már jártam itt, jó régen, akkor azt a tanácsot kaptam, hogy sürgősen adjam be a gyermekelhelyezési és tartásdíj iránti keresetemet a bíróságra. Én ezt nem tettem, jobb a békesség. Szerettem volna megegyezni vele, de szóra sem méltatott sose. Hát most jött el a szent pillanat, amikor kijöttem a béketűrésből, ugyanis tettlegességgel fenyeget az apa, nem igazán értem, hogy miért. Úgy érzem ellenem neveli - TÁVOLRÓL - a gyerekeket. Míg együtt éltünk elhanyagolt minket. Kicsik még a "kölkek", el lehet őket kábítani.
Ez az egész helyzet azóta mérgesedett el így, mióta új asszonykát hozott a házhoz, illetve beköltözött az új hölgyike - feltételezem - állandó lakcímére.
Kérdésem, hogy ha bejelentkezik állandóra abba a házba, elveszi feleségül a barátnőt, (eddig állandó lakcíme 200 km-re volt tőlünk, ideiglenese sem volt), akkor mennyiben változnak az esélyeim, hogy a gyerekeket nálam helyezzék el. Nálam vannak a gyerekek, mióta világ a világ. Csak az új nő szemet vetett apa csemetéire. Állítása szerint neki jogai vannak. (???)Egyikőjüknek sincs állandó munkahelye, vállalkozók bizonytalan munkaidőbeosztással, bevétellel. (Bár most elég jól megy a szekér, szerintem.)Ha - adj' Isten! - nálam helyezi el a bíróság a gyerekeket, a szülői felügyeleti jog hogyan alakul? Automatikusan megszűnik a közös felügyelet, vagy ezt a keresetben külön kérni kell? És az ideiglenes elhelyezés mikortól lép életbe, ha ez is kérve vagyon a bíróságtól? A nő vehemens, agresszív hozzánk-állása miatt, és egyéb, számomra elfogadhatatlan nevelési módszerek, elvek miatt nem bánnám, ha szigorúan csak a kéthetente történő láthatási joga maradna meg az apának. (És az új feleségnek, akinek - ugye - jogai vannak.???) Van-e joga az új feleségére testálni a gyerekek felügyeletét, ha a láthatási időben "éppen nem ér rá"? Kemény dió az apa, a modorából itélve elvesztette a józan eszét. Ez meg veszélyes. Komolyan megijedtem, sikerült megfélemlítenie.
Lesz még kérdésem, csupa kérdőjel vagyok, de így is hosszúra sikerült. Bocs, köszönöm a választ, válaszokat előre is.

lajoska32 # 2008.07.25. 22:15

St.gnes!Akkor sürgőssen intézni a gyerektartást+elhelyezést.Jó eséllyel indulsz a gyerekekért,a közös felügyelet akkor van ,ha mindkét fél beleegyezik.Ha netán beleegyezel(mert Apuka ezt állítja feltételként)mihelyst "megkapod"a gyerekeket,kérheted a megszüntetését.
A barátnő is vigyázhat a gyerekekre,ha ott vannak,ezért kár hergelni magad,ez ellen nem tudsz semmit tenni(majd a Te leendő párodra is rá lehet Őket bízni).A barátnővel ne foglalkozz,semmi közötök egymáshoz.Ha ugrassz mindenért,annál vehemensebb lesz,ellenben,ha nem foglalkozol Vele,majd megunja.Esetleg az ex rájön milyen hárpiát talált.
A gyerekeid,a Te gyerekeid maradnak,nem kell féltékenynek lenni az új asszonyra,ez csak bajt okozhat.(bíróságon beállíthat kissé nemnormálisnak)Az Apukának mond meg,Ők a Ti közös gyerekeitek,nektek kell dönteni,persze ezt határozottan,hiszti nélkül.Azt hiszem kicsit ideges vagy, le kellene nyugodni,ezzel most nem megbántani akartalak,de a bíróságra higgadtan kell menni.
Új asszonykának valószínüleg a gyerektartás fáj,nem a gyerkőcökre a foga.

monalisa1 # 2008.07.25. 22:31

lajoska32 által leírtakkal maradéktalanul egyetértek.

Ti felnőttek hárman üljetek le és beszéljétek át a problémákat, az ellenségeskedés nem visz előre. A gyermekeknek meg főleg nem jó!

Az a ház amiről írsz a volt férjednek előzőekről is már különvagyona, vagy jelenleg is még fele-fele te és ő, netán a tulajdoni részedet magához váltotta, te pedig élsz másutt.

Ma már jó ideje nincs "állandó" lakcím vagy "ideiglenes" lakcím, tartózkodási hely van ahová a tulajdonos vagy a főbérlő engedélyével rövidebb-hosszabb időre beböröndözheti valaki magát.

st.gnes # 2008.07.26. 05:46

Köszönöm Lajoska, jól esett, minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy megőrizzem a nyugalmamat, természetesen. Bevallom, nem könnyű.
Monalisának: tulajdonjoga csak a lánynak lehet abban a házban, nekünk semmi közünk hozzá. Nekem van saját tulajdonu házam, óvoda, iskola a közelben. A házassága révén, ha bebútorozik oda, rendezettnek tekinthető-e annyira a lakhatása, hogy megnőnek az esélyei? Az ideiglenes elhelyezésről azért kérdeztem, mert sürget az idő. Jön az iskolakezdés.
Amit nem nagyon értek: apukának lehetnek feltételei a gyermekelhelyezési per során? Szabhat feltételeket? Ha nincs közös megegyezés, akkor majd a tények, körülmények feltérképezése után a bíró dönt. Nem? A közös felügyelet megszüntetését meg csak nagyon indokolt esetben lehet kérni, és csak két év után. Nem? Bocsánat, teljesen el tévedtem itt a nagy útvesztőben.

panita20 # 2008.07.28. 09:21

Kérném a segítségét valakinek aki az ilyen ügyekben jártas. Láthatással van gondom. A bíróság megítélte kéthetente két órát az apának. Előzmény: mielőtt elköltöztem többször bántalmazott, rendőrségi feljelentés van, mióta külön élünk többször fenyegetőzőtt, hogy agyonver.Psziciátriai eset, ezzel van leszázalékolva + alkoholizmus. Mindezek ellenére a láthatást a bíróság az otthonunkba itélte meg. Idáig kettő alkalommal jött. Az első alkalommal nem volt semmi gond. Most vasárnapi láthatáson miután bejött és bekisértem a szobába a gyerekkel aki 2 éves, a 16 éves lányára rátámadott és elkezdte ütlegelni. Miután én észrevettem közbeléptem. Onnantól engem vert ököllel ahol ért. A lakásból kimenekülni nem tudtunk. Negyed óra folyamatos ütlegelés után ami alatt engem és a 16 éves lányunkat folyamatosan ököllel vert elmenekült, mivel segítségért kiabáltam. Kihívtam a rendőrséget. Nem tettek semmit csak felvették az adatainkat és tájékoztattak, hogy két hét múlva is oda kell engednem.Nagyon félek és féltem a gyerekimet. Mit tehetnék?

Bianka35 # 2008.07.28. 11:28

Tisztelt szakértők! Felvilágositást,segitséget szeretnék kérni.Már írtam több ügyvédnek is de senki nem válaszólt kérdésemre.Férjemmel külön élünk,megvólt a gyerekelhelyezés,gyermektartási per de nem váltunk el.Most szeretném megemeltetni a gyermektartás összegét mert 3 gyermekre fizet 15000ft-otAnnó ennyiben egyeztünk meg mert úgy vólt,hogy enyim a lakás.De aztán mégis én hagytam ott neki.Férjem 67%-os rokkant de nem rokk. nyugdíjas.Árrvaellátást és szoc.járadékot kap. A kérdésem: Tudomásomra jutott,hogy kiakar bújni a gyerektartásdíj fizetés alól,le akar mondani a gyerekekről. Ezt megteheti? Így megszünik a fizetési kötelezetsége? Tehetek valamit ellene? Az ő ügyvédje milyen kiskaput javasólhat neki,mire készüljek fel?Mit tehetek,léphetek ellene? Válaszukat előre is köszönöm: Bianka

Anita75 # 2008.08.06. 09:14

Tisztelt Szakértők!

A segítségüket szeretném kérni egy gyerektartási ügyben. Párom 1 éve él külön élettársától. Megegyeztek, hogy a 2 közös gyerekre 30ezer forintot fizet. Nos ezzel még semmi baj, csak hogy az exélettársa nem hajlandó semmilyen papírt aláírni, hogy Ő ezt az összeget minden hónapban átveszi. Párom beszáll még a pelenkába, ruházatba, szóval a 30ezer forint az mindentől külön van. A láthatás is néha próbléma, mert ezzel is zsarolja a "kedves" ex.
A kérdésem, hogy milyen út van arra, hogy alárírja ezt a papírt, hogy minden hónapban fizetjük a 30ezret? Mert nem szeretnék olyan csapdába esni, hogy végül bosszúból feljelent minket, hogy nem fizetjük, és visszamenőleg kérné a teljes összeget.
Remélem válaszolnak, Üdvözlettel:
Anita

lajoska32 # 2008.08.06. 11:59

Postán feladni,vagy bankszámlaszámra rátenni.Ha a láthatással gond van gyámhatóság.Egyébként jobb lepapírozni mindent,a láthatást is.magyarázza meg a párod ex-nek,hogy így ő is jobban jár.Mert ha nincs papír,akkor Apuka is nevelheti gyerkőcöt.(Ne sajnálj semmit a gyerkőctől,ha törődik vele az apja többszörössen fogjátok visszakapni.Meg ugy ilyen pasinak érdemes szülni,akinek tényleg fontos a gyerek!Sok boldogságot)

kil10 # 2008.08.06. 14:04

Tisztelt Jogi Szakértők!
3 kérdésem lenne, ebből az első viszonylagosan sürgős, a második kettő meg inkább aggasztó.

1. Megegyezés hiányában a gyerektartást fix 3x40000 forintban állapitotta meg a bíróság. Én ezt rendszeresen utalom az ex-nek. Jogerőre emelkedésig az volt a gyakorlat, hogy 50000-et utaltam, és 80-90000-et kézbe adtam. Igy az Ex tudott mindenféle önkormányzati támogatást, iskolai ebéd, zeneoktatéásra kedvezményt kérni. Most egy kérés hangzott el Tőle, hogy augusztusban, szeptemberben utaljam két részletben a gyt-t, hogy most is tudjon igényelni, különben fizethetem én a gyerekek zonogra, tánc tanitását. Megtehetem én, hogy két részletben utalok, nem leszek ezzel "bűnrészes"?
Maximum gesztus lehetne ez a részemről, de ha nem kap támogatást, akkor is kötelessége a gyerek igényeit fenntartani, hogy táncoljon, zenéljen, stb, mint eddig. Ezért kap ennyi gyt?

2. Amióta jogerőre emelkedett a válás, azóta egy dkg rezsit nem fizet. (közös házban élünk) A számlák az én nevemen, fele házat használja, a tulajdoni hányada 20%.
Mit tehetek? Levonhatom a gyt-ből?

3. Minden szó nélkül elmehet, letelepedhet a gyerekekkel Hollandiában? Milyen jogom van, hogy közelben maradjanak?
Ha a gyerek nem akar menni? (12, 10, 8 évesek)

Köszönettel
Egy 3 gyerekes kicsit kétségbe esett apuka