Köszonom Mondalisa!
Házasok vagyunk, így akkor is az ő nevére kerülne ha nem az övé lenne.
Hát látom, ez nem lesz egy egyszerű menet, mert fizetni biztosan nem fog - bár engem az nem is érdekel.
Köszonom Mondalisa!
Hát látom, ez nem lesz egy egyszerű menet, mert fizetni biztosan nem fog - bár engem az nem is érdekel.
Köszonom Mondalisa!
Nem is akarnám hogy lemondjon róla teljesen.
Milyen törvényes módja van annak, hogy ő maradjon az apja, de döntéshozatali joga ne legyen?
A bíróságtól kell kérni, hogy a gyermek feletti felügyeleti jog kizárólag a tiéd legyen. Tudtammal ebbe az apa beleegyezhet., közjegyző előtt kell jognyílatkozatot tennie (pár tízezer forintos közjegyzői munkadíj költség), és azt a bírósághoz írandó kérelmedhez mellékelni. (A közjegyző kérésre akár több hiteles másolati példányban is kiállítja az okiratot - igaz ez sincs ingyen.)
Köszönöm, ez megnyugtató... nem sajnálom rá, ha ez kell hozzá én állok elébe. Eltiltani senkit nem akarok senkitől, csak a nagymellényű követelőzéstől akarom megkímélni magam, amikor soha nem segített (nem is érdeklődött) és tuti nem is fog.
Mivel én csak egy laikus fórumozó vagyok, szóval a következőket olvastam ki a Családjogi Törvényből (Csjt.):
A férjednek elsősorban is arról kell nyílatkoznia, hogy hozzájárul a gyermek nálad történő elhelyezéséhez.
Aztán ti vagy meg tudtok egyezni a t.díj összegében v nem, ha nem akkor a bíróság dönt: egy eltartott gyermek esetében az apa mindenkori jövedelmének 15-25%-a közti összeget határoznak meg - általános a 20%.
(Mint írtam a t.díjról nem vagy jogosult lemondani mert az nem a te járandóságod, legfeljebb nem veszed fel a folyószámláról v tovább utalod...)
Egyidejűleg az apa nyílatkozik arra vonatkozóan is, hogy a gyermek felügyeleti jog téged illessen - ebben a kérdésben a bíróság mondja ki a végső szót, figyelemmel hogy ez a gyermek érdekeit nem csorbítja-e.
Aztán:
Csjt. 72/B. § (1)
A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat, kivéve, ha a különélő szülő felügyeleti joga korlátozták, szüneteltették vagy megszüntették.
A Családjogi Törvényt (Csjt.) itt találod balra a "Szolgáltatások" menűsor "törvénytár" rovatban.
Lehet, hogy ügyvédre lesz majd szükség aki "mindhármódok" nevében eljár majd., a távolság nem probléma, e-mailban akár napi kapcsolat is lehet közted és az ügyvéd között.
Köszönöm, nagyon sokat segítettél. Idejel lesz mégegyszer beleásnom magam a CSJTbe...
"ha a különélő szülő felügyeleti joga korlátozták, szüneteltették vagy megszüntették." Erre a részre gondoltam egyébként, megszüntettetni szeretném!
Hát...
Ha a férjed egy részeges-, erőszakos- agresszív stb., stb. személy (lenne), akinek előélete már "kilónyi" szabálysértési és/vagy bírósági ügyiratról tanuskodik, akkor esetleg kérhetnéd a bíróságtól, hogy tiltsák el a felügyeleti jogtól - egyébiránt...
Egyébként nem fogják megszüntetni, mert a gyermek ellen semmi rosszat nem tett, és remélve nem is fog tenni.
Az teljesen más téma - egyben ide nem tartozó -, hogy ti ketten valami okból nem tudtok kijönni egymással.
Kérdezd gyermekelhelyezési perekben járatos jogász véleményét, javaslatát.
Akár a balra található "ügyfél keres ügyvédet" rovatba is beírhatsz.
Hmm... ez nem túl kecsegtető.
Nem tudunk kijönni, mert őszintén, én azt sem tudom mit akar. Akárhányszor megkérdeztem - a lehető legdiplomatikusabb és higgadtabb hangnemben - annyiszor forgatta ki amit mondtam. A végén megbeszélte saját magával, hogy őt ez az egész nem érdekli, és ezzel be is fejezte, felejtsük el egymást. Én ebbe benne vagyok, hagynám is hogy lássa a gyereket, nem is kell nekem pénz se, csak kötelezni ne tudjon semmire!!! És ne jöjjhessen nekem követelőzve mert ő meggondolta magát... Én csak ettől féltem magamat és a picit is... :((
Leginkább az valószínűsíthető, hogy uriember módjára - adott szó - távol tartja magát a babától/gyermektől, ergó tőletek majd.
Ha elváltok (...) remélve csak talál majd magának új- másik társat, és onnantól "elfelejt" benneteket.
Kedves Monalisa1!
Köszönöm a segítségedet, most már kicsit előrébb vagyunk. Megakadályozni nem akarjuk, hogy elköltözzenek, mert reméljük, hogy ott jobban boldogulnak. De eddig is eléggé kihasználva éreztük magunkat, nem szeretnénk, hogy ő irányítson mindent, mi meg csak fizessünk...
Elköltözni bizonyára el fognak (...), csak az a kérdés: sikerül-e kompromisszumra jutni.
Nehéz eset, de remélem sikerül, mi azon leszünk!
Az adú ász - a gyermek őnála van, így "diktálni" ő fog, most is és az elkövetkezőkben is valószínűleg. Az esetek nagy százalékában sajnos így van ez.
De az apa "megmacsakolhatja" magát: végtelenségig nem fejőstehén ő - már elnézést.
Köszönöm monalisa sokadszorra is, én is abban bízom amit leírtál!
Ennyi talán még marad benne... bennünk!
Szép estét Nektek!
Vigyázz magadra, és semmi idegeskedés (...), áthat a magzatnak.
Kívánom a legjobbakat!
Sziasztok Hozzáértők!
Újabb segítséget szeretnék kérni, már jártam itt, jó régen, akkor azt a tanácsot kaptam, hogy sürgősen adjam be a gyermekelhelyezési és tartásdíj iránti keresetemet a bíróságra. Én ezt nem tettem, jobb a békesség. Szerettem volna megegyezni vele, de szóra sem méltatott sose. Hát most jött el a szent pillanat, amikor kijöttem a béketűrésből, ugyanis tettlegességgel fenyeget az apa, nem igazán értem, hogy miért. Úgy érzem ellenem neveli - TÁVOLRÓL - a gyerekeket. Míg együtt éltünk elhanyagolt minket. Kicsik még a "kölkek", el lehet őket kábítani.
Ez az egész helyzet azóta mérgesedett el így, mióta új asszonykát hozott a házhoz, illetve beköltözött az új hölgyike - feltételezem - állandó lakcímére.
Kérdésem, hogy ha bejelentkezik állandóra abba a házba, elveszi feleségül a barátnőt, (eddig állandó lakcíme 200 km-re volt tőlünk, ideiglenese sem volt), akkor mennyiben változnak az esélyeim, hogy a gyerekeket nálam helyezzék el. Nálam vannak a gyerekek, mióta világ a világ. Csak az új nő szemet vetett apa csemetéire. Állítása szerint neki jogai vannak. (???)Egyikőjüknek sincs állandó munkahelye, vállalkozók bizonytalan munkaidőbeosztással, bevétellel. (Bár most elég jól megy a szekér, szerintem.)Ha - adj' Isten! - nálam helyezi el a bíróság a gyerekeket, a szülői felügyeleti jog hogyan alakul? Automatikusan megszűnik a közös felügyelet, vagy ezt a keresetben külön kérni kell? És az ideiglenes elhelyezés mikortól lép életbe, ha ez is kérve vagyon a bíróságtól? A nő vehemens, agresszív hozzánk-állása miatt, és egyéb, számomra elfogadhatatlan nevelési módszerek, elvek miatt nem bánnám, ha szigorúan csak a kéthetente történő láthatási joga maradna meg az apának. (És az új feleségnek, akinek - ugye - jogai vannak.???) Van-e joga az új feleségére testálni a gyerekek felügyeletét, ha a láthatási időben "éppen nem ér rá"? Kemény dió az apa, a modorából itélve elvesztette a józan eszét. Ez meg veszélyes. Komolyan megijedtem, sikerült megfélemlítenie.
Lesz még kérdésem, csupa kérdőjel vagyok, de így is hosszúra sikerült. Bocs, köszönöm a választ, válaszokat előre is.
St.gnes!Akkor sürgőssen intézni a gyerektartást+elhelyezést.Jó eséllyel indulsz a gyerekekért,a közös felügyelet akkor van ,ha mindkét fél beleegyezik.Ha netán beleegyezel(mert Apuka ezt állítja feltételként)mihelyst "megkapod"a gyerekeket,kérheted a megszüntetését.
A barátnő is vigyázhat a gyerekekre,ha ott vannak,ezért kár hergelni magad,ez ellen nem tudsz semmit tenni(majd a Te leendő párodra is rá lehet Őket bízni).A barátnővel ne foglalkozz,semmi közötök egymáshoz.Ha ugrassz mindenért,annál vehemensebb lesz,ellenben,ha nem foglalkozol Vele,majd megunja.Esetleg az ex rájön milyen hárpiát talált.
A gyerekeid,a Te gyerekeid maradnak,nem kell féltékenynek lenni az új asszonyra,ez csak bajt okozhat.(bíróságon beállíthat kissé nemnormálisnak)Az Apukának mond meg,Ők a Ti közös gyerekeitek,nektek kell dönteni,persze ezt határozottan,hiszti nélkül.Azt hiszem kicsit ideges vagy, le kellene nyugodni,ezzel most nem megbántani akartalak,de a bíróságra higgadtan kell menni.
Új asszonykának valószínüleg a gyerektartás fáj,nem a gyerkőcökre a foga.
lajoska32 által leírtakkal maradéktalanul egyetértek.
Ti felnőttek hárman üljetek le és beszéljétek át a problémákat, az ellenségeskedés nem visz előre. A gyermekeknek meg főleg nem jó!
Az a ház amiről írsz a volt férjednek előzőekről is már különvagyona, vagy jelenleg is még fele-fele te és ő, netán a tulajdoni részedet magához váltotta, te pedig élsz másutt.
Ma már jó ideje nincs "állandó" lakcím vagy "ideiglenes" lakcím, tartózkodási hely van ahová a tulajdonos vagy a főbérlő engedélyével rövidebb-hosszabb időre beböröndözheti valaki magát.
Köszönöm Lajoska, jól esett, minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy megőrizzem a nyugalmamat, természetesen. Bevallom, nem könnyű.
Monalisának: tulajdonjoga csak a lánynak lehet abban a házban, nekünk semmi közünk hozzá. Nekem van saját tulajdonu házam, óvoda, iskola a közelben. A házassága révén, ha bebútorozik oda, rendezettnek tekinthető-e annyira a lakhatása, hogy megnőnek az esélyei? Az ideiglenes elhelyezésről azért kérdeztem, mert sürget az idő. Jön az iskolakezdés.
Amit nem nagyon értek: apukának lehetnek feltételei a gyermekelhelyezési per során? Szabhat feltételeket? Ha nincs közös megegyezés, akkor majd a tények, körülmények feltérképezése után a bíró dönt. Nem? A közös felügyelet megszüntetését meg csak nagyon indokolt esetben lehet kérni, és csak két év után. Nem? Bocsánat, teljesen el tévedtem itt a nagy útvesztőben.
Kérném a segítségét valakinek aki az ilyen ügyekben jártas. Láthatással van gondom. A bíróság megítélte kéthetente két órát az apának. Előzmény: mielőtt elköltöztem többször bántalmazott, rendőrségi feljelentés van, mióta külön élünk többször fenyegetőzőtt, hogy agyonver.Psziciátriai eset, ezzel van leszázalékolva + alkoholizmus. Mindezek ellenére a láthatást a bíróság az otthonunkba itélte meg. Idáig kettő alkalommal jött. Az első alkalommal nem volt semmi gond. Most vasárnapi láthatáson miután bejött és bekisértem a szobába a gyerekkel aki 2 éves, a 16 éves lányára rátámadott és elkezdte ütlegelni. Miután én észrevettem közbeléptem. Onnantól engem vert ököllel ahol ért. A lakásból kimenekülni nem tudtunk. Negyed óra folyamatos ütlegelés után ami alatt engem és a 16 éves lányunkat folyamatosan ököllel vert elmenekült, mivel segítségért kiabáltam. Kihívtam a rendőrséget. Nem tettek semmit csak felvették az adatainkat és tájékoztattak, hogy két hét múlva is oda kell engednem.Nagyon félek és féltem a gyerekimet. Mit tehetnék?
Tisztelt szakértők! Felvilágositást,segitséget szeretnék kérni.Már írtam több ügyvédnek is de senki nem válaszólt kérdésemre.Férjemmel külön élünk,megvólt a gyerekelhelyezés,gyermektartási per de nem váltunk el.Most szeretném megemeltetni a gyermektartás összegét mert 3 gyermekre fizet 15000ft-otAnnó ennyiben egyeztünk meg mert úgy vólt,hogy enyim a lakás.De aztán mégis én hagytam ott neki.Férjem 67%-os rokkant de nem rokk. nyugdíjas.Árrvaellátást és szoc.járadékot kap. A kérdésem: Tudomásomra jutott,hogy kiakar bújni a gyerektartásdíj fizetés alól,le akar mondani a gyerekekről. Ezt megteheti? Így megszünik a fizetési kötelezetsége? Tehetek valamit ellene? Az ő ügyvédje milyen kiskaput javasólhat neki,mire készüljek fel?Mit tehetek,léphetek ellene? Válaszukat előre is köszönöm: Bianka
Tisztelt Szakértők!
A segítségüket szeretném kérni egy gyerektartási ügyben. Párom 1 éve él külön élettársától. Megegyeztek, hogy a 2 közös gyerekre 30ezer forintot fizet. Nos ezzel még semmi baj, csak hogy az exélettársa nem hajlandó semmilyen papírt aláírni, hogy Ő ezt az összeget minden hónapban átveszi. Párom beszáll még a pelenkába, ruházatba, szóval a 30ezer forint az mindentől külön van. A láthatás is néha próbléma, mert ezzel is zsarolja a "kedves" ex.
A kérdésem, hogy milyen út van arra, hogy alárírja ezt a papírt, hogy minden hónapban fizetjük a 30ezret? Mert nem szeretnék olyan csapdába esni, hogy végül bosszúból feljelent minket, hogy nem fizetjük, és visszamenőleg kérné a teljes összeget.
Remélem válaszolnak, Üdvözlettel:
Anita
Postán feladni,vagy bankszámlaszámra rátenni.Ha a láthatással gond van gyámhatóság.Egyébként jobb lepapírozni mindent,a láthatást is.magyarázza meg a párod ex-nek,hogy így ő is jobban jár.Mert ha nincs papír,akkor Apuka is nevelheti gyerkőcöt.(Ne sajnálj semmit a gyerkőctől,ha törődik vele az apja többszörössen fogjátok visszakapni.Meg ugy ilyen pasinak érdemes szülni,akinek tényleg fontos a gyerek!Sok boldogságot)
Tisztelt Jogi Szakértők!
3 kérdésem lenne, ebből az első viszonylagosan sürgős, a második kettő meg inkább aggasztó.
1. Megegyezés hiányában a gyerektartást fix 3x40000 forintban állapitotta meg a bíróság. Én ezt rendszeresen utalom az ex-nek. Jogerőre emelkedésig az volt a gyakorlat, hogy 50000-et utaltam, és 80-90000-et kézbe adtam. Igy az Ex tudott mindenféle önkormányzati támogatást, iskolai ebéd, zeneoktatéásra kedvezményt kérni. Most egy kérés hangzott el Tőle, hogy augusztusban, szeptemberben utaljam két részletben a gyt-t, hogy most is tudjon igényelni, különben fizethetem én a gyerekek zonogra, tánc tanitását. Megtehetem én, hogy két részletben utalok, nem leszek ezzel "bűnrészes"?
Maximum gesztus lehetne ez a részemről, de ha nem kap támogatást, akkor is kötelessége a gyerek igényeit fenntartani, hogy táncoljon, zenéljen, stb, mint eddig. Ezért kap ennyi gyt?
2. Amióta jogerőre emelkedett a válás, azóta egy dkg rezsit nem fizet. (közös házban élünk) A számlák az én nevemen, fele házat használja, a tulajdoni hányada 20%.
Mit tehetek? Levonhatom a gyt-ből?
3. Minden szó nélkül elmehet, letelepedhet a gyerekekkel Hollandiában? Milyen jogom van, hogy közelben maradjanak?
Ha a gyerek nem akar menni? (12, 10, 8 évesek)
Köszönettel
Egy 3 gyerekes kicsit kétségbe esett apuka
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |