Gyerektartás és láthatás

kaméleon # 2012.02.22. 09:50

Kedves mulan, nem szívesen, de elárulom, több ilyen esetben is adtam már be végrehajtási kérelmet gondozó szülővel szemben, mert nem az ünnepi első napról, de a teljes ünnepről "eltüntette" a gyereket. Viszont még soha nem marasztalták el. Annak ellenére, hogy elismerték, igazam van. Az ünnepre eső elmaradt kapcsolattartás pedig, még csak nem is pótoltatható.

Ettől függetlenül, szerintem érdemes a jövőre nézve egy új megállapodást kötni, most pedig arra való hivatkozással, hogy az apa is biztosan csak a gyerek érdekeit tartja elsődlegesnek, amiben azért kisgyerek esetében általában benne van, hogy egy ünnepen mindkét szülőjével kellene egy kis együttlét, cserélje el veletek ezt a napot, vagy a másodikat.
(Erre ált. az a válasz, hogy ezzel a szülővel nem lehet egyezkedni. Azért írom mégis, mert nálam is mindig ez a gondozó szülő véleménye, ennek ellenére, a különélő apa minden ünnepet megosztott vele eddig is, ha rajta múlt. Meg kell próbálni, mert a gyereknek az a jó.)

mulan # 2012.02.22. 09:48

Ezzel kapcsolatosan felmerült bennem még egy kérdés: és mi a helyzet a szünetekkel? Pl. a téli szünete beleesik a Karácsony, ami ugye páros ünnep. A szünet fele amúgy is apukáé, itt akkor nem számít az ünnepnap? a fele az övé és kész, vagy rosszul gondolom?

mulan # 2012.02.22. 09:28

Kedves kaméleon,
köszönöm a választ. Nekem eszem ágában sincs keménykedni, viheti amikor akarja, csak aznapra már volt programunk, és úgyis feljelentget állandóan. Sebaj, lemondjuk, köszi mégegyszer.

kaméleon # 2012.02.22. 09:17

Kedves mulan, pontosan a ti esetetekre vonatkozó kapcsolattartást szabályozó határozat/végzés szövege vonatkozik erre.
Ha abban nincs olyasmi, hogy az apa kapcsolattartását ünnepeken meg kell szakítani, hogy az anyánál legyen ünnepek első napján a gyerek, akkor a teljes húsvéti hétvége – joggal – az apáé. Ugyanis alapból nem mindkét szülő, hanem nyilvánvalóan csak a kapcsolattartó szülő kapcsolattartását írják pontosan körül, és azt neked is tartanod kell. (Nyílván.)
Inkább udvariasan egyezkedj, és ajánlj fel az első ünnepnap helyett egy másik napot, mint hogy úgy keménykedj, hogy egyébként nem lesz igazad. Ha nem megy, akkor módosíttatni kell a kapcsolattartást úgy, hogy abban az is szerepeljen, hogy az ünnepeket akkor is megosztjátok, ha az a kapcsolattartóhoz kerülne teljes egészében. Vagy, esetleg, amit még javasolni szoktak, egyik évben teljes ünnep nálad, másik évben teljes ünnep apánál (ha pl. nagy a távolság, stb.).

mulan # 2012.02.22. 08:22

Tisztelt Fórum!
Kapcsolattartási kérdésem lenne, apuka sajnos hobbiból rendszeresen feljelentget a gyámhivatalnál (persze alaptalanul és nem is tudnak elmarasztalni), így ezért is merül fel a kérdés, hogy véletlenül se fussak bele olyan feljelentésbe, amiben igaza lehet: a szabályozásunk szerint minden páros hétvégén péntektől vasárnap estig van nála a gyermekünk, illetve páros ünnepek másnapján. A kérdésem arra vonatkozik, mi van pl. idén húsvétkor (még ovis a gyerek, nincs szünet), amikor egybeesik az ünnep és a kapcsolattartási hétvége? Így tulajdonképpen az ünnep első napján nála van, kell-e akkor is a másodikon is? Az ilyen helyzetekre mi vonatkozik?
Előre is nagyon köszönöm a választ!

Anygma # 2012.02.21. 20:47

Tisztelt Fórum!
Előzőekben leírt esetemben kérném segítségeteket. Azóta fellebeztem, erre a saját ügyvédem nem kívánja folytatni az ügyet.. eddig is voltak problémáim vele. Sajnos elég sokmindent saját magamnak kellett intézni. Sokmindent magam kellett megírjak, és kijárjak. Már szinte mindenhol tanácsot kértem.
Bárki, aki úgy gondolja tudna tanácsot adni kérem írjon ide. Köszönöm!!

Zotyika # 2012.02.21. 17:25

Nem vagyok ebben biztos, de én azt tenném, hogy kijelenteném, hogy ezt én nem kérem, nem tudom ezt a költséget vállalni. Rögzíttetném, hogy a gyámhivatal sem kéri. Rögzíttetném, hogy a gyermek mit akar. Kérném, hogy agyámhivatal halgassa meg a gyermeket vagy a családsegítőnek írja ezt elő a gyámhivatal. Ez utóbbiak ingyenesek.

Egyébként fellebbezni fel lehet. Majd megírják a határozatban hogy hová, de próbáld meg inkább előtte, mert az már nehezebb eset.

Brigitta0513 # 2012.02.21. 15:04

19 éves lány vagyok! Édesanyám meghalt 2003-ban,és azóta a nagyszüleim nevelnek! Gimnázium után esti iskolába mentem,hogy hátha el tudok mellette állni dolgozni,de sajnos nem tudtam! Apukám,akitől segítséget kértem ,h a havi 10 ezer ft gyerektartást azt küldje,azt mondta,hogy szerinte már nem köteles fizetnie. Szeretném megtudni, hogy már tényleg nem köteles?

MrTP # 2012.02.21. 13:24

isztelt Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy az anya már 5 éve nem engedi látni a gyermekemet ezért 2011ben a gyámügyhöz került az ügyem, az ex csajom most azzal érvelt a gyámügyön,hogy mivel oly régóta nem volt kapcsolat a gyermek és apa között fokozatosságot kell bevezetni és nem szabadna egyből két hetente elvinnem a gyereket. Nem mintha meg akarna engedni, hogy barmi fele kapcsolatban álljak a fiammal, tehát azért kellene a fokozatosság mert Ő nem engedi, hogy elhozzam vagy beszéljek a fiammal. No mindegy. A lényeg, hogy a gyámügy nem kéri a fokozatosságot csak is az anya, ennek szükségességét egy szakértőnek kell kivizsgálni, aminek a költségét 50-50 ben kellene fizetnem a csajjal, amit nem értek mivel nem én kértem ezt az egészet hanem az ex csajom, továbbá a törvény is úgy nyilatkozik, hogy a kérvényező fél fizeti a szakértőt. Kérdésem az lenne, hogy milyen jogon kérhetik tőlem ennek a majd 200 e Ft-os összegnek a kifizetését, mikor nekem a fokozatossági vizsgálathoz semmi közöm, sosem kértem és mind ezidáig többször is írásban elutasítottam ennek szükségességét, mivel nem fél tőlem a fiam van közös képünk 2011ben nálunk volt 1 estét van róla videó is, 4 év után simán a nyakamba ugrott úgy hiányoztam neki. Meg lehet ezt a gyámügyi eljárást vétózni/fellebbezni ezt valahol?

Zotyika # 2012.02.20. 17:33

mikkamakka12

Nyugodtan elmehetsz. Nyílt rendezvények. A kapcsolattartásra viszont ekkor nincs jogod. Ezek összessége annyit tesz, hogy elmehetsz megnézheted, tapsolsz, elköszönsz. De kapcsolattartásra nem használhatod fel az alkalmat. Nem játszhatsz, nem viheted el, stb.

Ha az óvodában szívoskodnak, kérd írásban, kérd el a nevelési tervet stb. Az óvodába jár a gyermeked, téged is tájékoztatniuk kell a fejlődéséről, stb.

A nevelő szülőnek (anyának) egyébként a gyermek dolgairól tájékoztatnia kell téged, attól függetlenül, hogy beleszólásod egyébként nem nagyon van a dolgaiba.

Zotyika # 2012.02.20. 17:24

A gyermek lakóhelyére. Ettől el lehet térni de csak ha mindkét fél hozzájárul.

melcsi503 # 2012.02.20. 14:11

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy az anya akinél a gyerek van hol köteles az apának átadni láthatásra a gyereket? A bírósági ítéletben annyi áll, hogy az apa köteles ... -ig visszavinni a gyereket az anyához.
De az nincs megjelölve, hogy pl. az anya mindenkori lakására. Esetleg mondhatja azt az anya, hogy a nagyszülőtől tudja elvinni az apa a gyereket láthatásra? És mi van akkor,ha nem megy érte oda az apa?

Üdvözlettel

Anygma # 2012.02.18. 13:41

Tisztelt Hölgyem /Uram!

2011 áprilisában gyermektartásdíj megfizetésére köteleztek egyezség címén. Ekkor még optimista lévén, ügyvéd nélkül jelentem meg a tárgyaláson, mivel úgy véltem hogy az ellenem felhozott vádak hamisságát egyértelműen bizonyíthatom egymagam is akár. Sajnos nem így történt. Az egyezséget nem tudtam, hogy nem lehet megtámadni, ezért beadtam a válópert. A bíróság határozata végül az lett, hogy januárig visszamenően fizetnem kellett.
Időközben június végén feleségem elköltözött a közös ingatlanból, a gyermekek nem mentek vele, azóta is velem élnek.
Szeptemberben egy ideiglenes intézkedés is született, gyermekelhelyezés ügyében, de ezt december vége felé másodfokon, hatályon kívül helyezték.
Másodfokon jeleztük a bíróságnak, hogy az egyezség úgy született meg, hogy nem ismertették jogaimat, ezért ez a bíróság úgy értelmezte az egyezséget, hogy az csupán munkabérem célirányos felhasználását jelentette. Ebben az időben még közös háztartásban közösen neveltük a gyermekeket, bár az életközösség megszakadt már. A bírónőt mulasztással vádolták, mivel nem hallgatta meg a 16 éves lányomat, és bizonyos jogszabályokat figyelmen kívül hagyott.
(Eközben persze ment a gyermektartás neki hónapról-hónapra...)
Két hete volt a következő tárgyalásunk, ahol a bíróság megállapította ugyan, hogy a gyermekeim velem élnek, a gyermektartásdíj kifizetését feleségem részére leállították, s munkahelyemet felszólították, hogy továbbra is kerüljön az összeg levonásra, melyet letétként kell kezeljenek. A kérdésem, hogy ez mennyire jogszerű?
Jeleztem a bíróságnak is a keletkezett anyagi problémákat... Feleségem tetőzi mindezt azzal, hogy elzárkózik a közös hitelek fizetése és a gyermekek mindennapi eltartása elől.
Előre is köszön válaszát!

Üdvözlettel L.

melcsi503 # 2012.02.17. 14:46

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz,hogy az anya akinél a gyerek van hol köteles az apának átadni láthatásra a gyereket? A bírósági ítéletben annyi áll, hogy az apa köteles ... -ig visszavinni a gyereket az anyához.
De az nincs megjelölve, hogy pl. az anya mindenkori lakására. Esetleg mondhatja azt az anya, hogy a nagyszülőtől tudja elvinni az apa a gyereket láthatásra? És mi van akkor,ha nem megy érte oda az apa?

sió # 2012.02.17. 13:47

ObudaFan

Az őszintén szólva jobb a kéthetenként…. Hát ez minden negatív felhangot nélkülöz. És minden határon túlmegy. Én remélem, hogy nem ezt akartad írni… mert ez szimplán begyepesedett gondolkodásra vall.
Téged szinte egyedüliként tisztellek hozzáértésedért ezen az oldalon, és eddig úgy véltem haladó szellemű tanácsaid segítő szándékúak.
A kéthetenkénti kapcsolattartás egy idejétmúlt kirívóan gyermekellenes intézménye a jogrendünknek, ahova a bírói gyakorlat megnvezéssel került.
A lusta bírók, és még lustább szarrá fizetett ügyvédek kedvelt játékszere, ami tesz a gyerek mindkét szülőjéhez való jogára, ezáltal a fél, csjt, és gyer, felrúgásával gyakorlatilag alkotmányos alapjogokat sért.
Hála istennek az uniós jogharmonizációs törekvések erről is szólnak, és talán eljön majd a nap amikor megbélyegez egy-egy ügyvédet, vagy bírót amikor egyáltalán a kétheti kapcsolattartás gondolata is megfogalmazódik az agyában.
Nemhogy azt írja: jobb a kéthetenkénti,

ObudaFan # 2012.02.17. 12:23

Törvényes kapcsolattartás már nincs, mert a gyerek nagykorú. Nem teheted meg, hogy közvetlenül a gyereknek utalsz, és azt sem, hogy letéti számlára teljesítesz.

vivabox # 2012.02.17. 10:51

Fiam januárban 18 éves lett. Válásunkkor bírósági ítélettel az anyjánál lett elhelyezve, 5 éves kora óta fizetem az anyjának utalással a havi 60 ezer tartásdíjat az ítélet szerint. Jelenleg is az anyjánál él, most fejezi be a gimnáziumot tovább akar tanulni.
Az anya ott akadályozta a láthatást ahol tudta eddig a fiam a törvényes láthatásnál kevesebbet van nálam de azért havonta kb kétszer itt van.
Az anyával a fentiek miatt rossz a viszony. Szeretném a gyereknek adni 2 részletben készpénzben a tartást vagy az ö számlájára utalni nem az anyának. Megtehetem ?

A második kérdésem:
Még a válás elött vettem egy balatoni telket a fiam és a lányom nevére, ök tulajdonosok, én haszonélvezö vagyok. A telek még 26 tulajdonossal osztatlan közös. A tulajdonosok elindították a megosztást hogy építkezhessenek, közmüvesíthessenek etc. Egyedül a fiam nem akarja aláírni a megosztást mint nagykorú tulajdonos. Indoka nincs csak az van mögötte hogy az anyja nem engedi neki mert 'csak' ö pedig gyenge jellem.
Ez a viselkedése számomra megalázó, ö ajándékba kapott tölem valamit de egy jogos és számára is csak elönyt hozó kérésemet nem teljesíti. Nagyon kellemetlen helyzetbe hoz a tulajdonostársak elött engem de saját magát is .Tényleg nekem csak ahhoz van jogom hogy fizessek neki semmi kötelessége ?
Arra gondoltam letéti számlára fizetem számára a tartásdíjat amihez csak akkor férhet hozzá ha aláír.

Megtehetem vagy végrehajthatják a tartást ?
Hangsúlyozom nem akarok kibújni a tartás alól de úgyérzem nekem is jár érte tisztelet.

Pillangó13 # 2012.02.16. 18:06

Köszönöm szépen a válaszát.

mikkamakka12 # 2012.02.16. 15:33

Tisztelt Fórum!

Gyermekem oviba jár. A bíróság az édesanyjának ítélte, nekem láthatási, és elviteli jogom van a szokásos módon (2 hetente+ünnepek).

Az oviban mostanában lesz néhány közösségi esemény (farsang, nyílt nap stb.) amiken szeretnék részt venni, már csak azért is, mert a fiam nagyon örülne neki.

Beszéltem az óvónőkkel, hogy pontosan hány orakkor kezdődnek ezek a dolgok, és mondták, hogy az óvodában csak akkor látogathatom meg a gyereket (ünnepek, nyílt nap, stb), ha az anyja ebbe beleegyezik és megengedi.

Valóban van erre törvény vagy jogszabály, ami ilyen módon korlátozza a kapcsolattartást, hogy az anyának ítélt gyermek apja csak akkor látogathatja meg a gyereket az oviban, ha azt a felügyeleti joggal rendelkező szülő megengedi???

Válaszokat és tanácsokat előre is köszönöm.

MrTP # 2012.02.16. 12:40

Tisztelt Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok megint hozzátok, hogy az anya már 5 éve nem engedi látni a gyermekemet ezért 2011ben a gyámügyhöz került az ügyem, az ex csajom most azzal érvelt a gyámügyön,hogy mivel oly régóta nem volt kapcsolat a gyermek és apa között fokozatosságot kell bevezetni és nem szabadna egyből két hetente elvinnem a gyereket. 2011 nyarán ugyan egyetlen alkalommal megengedte, hogy nálunk aludjon a fiam, mert annyira unszolta az anyját, ezen alkalommal hihetetlen jól szórakoztunk és a gyerek vissza sem akart menni az anyjához, de ennek ellenére a nő köti az ebet a karóhoz és azóta sem láthatom a fiam sőt nem is beszélhetek vele telefonon sem. Azt nyilatkozta a gyámügynek, hogy csak akkor láthatom a fiam, ha átjárok őhozzá vagy elmegyünk hármasban valahová együtt, különben nem. Privát beszélgetésekben elárulta ugyan, hogy ez a gyerek az övé és nekem és a feleségemnek sosem fogja engedni, hogy elvigyük meg, hogy nem érdemlem meg mivel elhagytam őt 5 éve stb stb... Szóval nem szaporítva a szót egyszerűen féltékeny és így büntet. A kérését, hogy Ő is jelen lehessen a láthatásoknál 1 és másod fokon is elutasították, és az első fokon szabályozták, hogy először 1 hónapig csak szombat vasárnap vihetném el a fiam magunkhoz, de utána már péntektől vasárnapig. Ellenben ezt a határozatot a másod fokú döntés szerint szakértővel kell kivizsgáltatni . Erre most jött egy papír az 1 fokú gyámügyestől, hogy a ex csajommal 50-50%-ban fizetnünk kell a kirendelt szakértőt, mert ezt külön kérelemre rendelték ki. Erre én érveltem, hogy a törvény szerint az eljárás során felmerűlő költségeket, amelyek kérelem alapján merülnek fel, ebben az esetben a szakértő munkadíja, azt a kérelmező fél fizeti és csakis azonos érdekü ügyfelek esetében osztható félbe és mivel én sosem kértem a fokozatosságot csak az anya kérte ezt így fizessen Ő. Kérdésem az lenne, hogy milyen jogon kérhetik tőlem ennek a majd 200 e Ft-os összegnek a kifizetését, mikor nekem a fokozatossági vizsgálathoz semmi közöm, sosem kértem és mind ezidáig többször is írásban elutasítottam ennek szükségességét, mivel nem fél tőlem a fiam? Meg lehet ez vétózni/fellebbezni ezt valahol?

ObudaFan # 2012.02.15. 21:24

Őszintén szólva általában jobb a kéthetenkénti, de hát neki kell igazolnia, hogy milyen változás volt az egyezség óta. Hiszen az egyezséget csak megkötötte.
A gyermektartás végrehajtása ügyében hozott végzés ellen pedig az is fellebbezhet, illetve végső soron bírósághoz fordulhat, aki kérte a végrehajtást, ha kevesli a szankciót.

Pillangó13 # 2012.02.15. 18:51

Ismerősöm még mindig a láthatásért küzd az elvált feleségével. Múlt péntekre beidézte a volt feleséget a gyámügy aki meg is jelent az ügyvédjével. Tudta hogy hibás hiszen hónapok óta nem tartja be a láthatás és most már 6 hete nem adta oda apukának a gyerekeket. Ezek ellenére szombaton megint nem adta oda, bár most szerzett orvosi igazolást hogy beteg a gyerek de apuka találkozott velük két óra múlva a városban sétálgatva.Ez is érdekes. Hétfőn újra bement az ismerősöm a gyámügyre, ahol azt a választ kapta hogy az ejnye-bejnye megvolt a feleség irányába és az ügyvédje is elismerte, hogy ezt nem lehet csinálni, hogy ok nélkül nem adja oda a gyerekeket. Azt a felvilágosítást is kapta, miszerint az elvált feleség most kérvényezni akarja a kéthetenkénti láthatást, kéthetente hétvégén lenne apukánál a két gyerek. Két éven belül van az ügy tehát a bíróság módosíthatja csak a láthatást. Kérdésem, az apuka ilyenkor kötelezhető e a módosított láthatásra,egyrészről az ex akarta hogy minden szombaton apukánál legyenek a gyerekek és anno nem ment bele a kéthetenkénti láthatásba, most mégis neki nem jó ez. Tehát ha apuka nem akarja a módosítást hanem azt szeretné hogy végre az ex-el betartassák az általa kialkudott láthatást, hogy lehet ezt már végre elérni? mi lesz a vége ennek? A bíróság kötelezheti e arra a másik felet, hogy fogadja el a módosított láthatást? És az elmaradt láthatást mikor pótolják? Itt a gyámügy abszolút nem áll a helyzet magaslatán, a folyamatos hat heti láthatás meghiúsulása se volt még elég a gyámügy előadójának,hogy intézkedjen. MÉgis mikor fogják a bírságot kiszabni, mert úgy tudom az következne.Van valami határidő vagy alkalom, hogy a tizedik meghiúsult láthatás után? Válaszokat előre is nagyon köszönöm.

MrTP # 2012.02.13. 23:23

Nagyon köszönöm a felvilágosításokat!

végrehajtó1 # 2012.02.13. 22:02

Kézzel írt meghatalmazást elég ha a tárgyalás megkezdése elött átadja a bírónak.

ObudaFan # 2012.02.13. 21:04

Elég ott jelezni. Ha a bíróság személyes megjelenésre nem idézett kifejezetten, akkor elég, ha ő jelenik meg.