Mivel nem láttam az ítéletet, nem tudom, hogy a bíróság sara-e.
Gyerektartás és láthatás
Tanácsot szeretnék kérni!
A volt feleségem külföldre költözött a lányommal. Eddig a vállás óta két hetente hétvégén találkoztam vele. Most ez negyedévre fog korlátozódni. A gyámügyhöz fordultunk a láthatás módosítása miatt. A gyámügyön nem tudtunk megeggyezni az oda vissza utaztatás költségében, mivel én azt gondolom, hogy nem én költöztem ki. A gyámügy határozata alapján viszont nekem kellene fizetni az egész költséget. Mit tehetek ez ellen? A határozat alapján, ha valamelyik fél miatt meghiúsul a láthatás, akkor 500e ft-ig terjedő bírság szabható ki. Ha én nem vagyok hajlandó kifizetni a repülő jegyeket akkor számíthatok e a bírságra?
Előre is köszi!
A külföldre történő költézés feltételezhetően számukra előnyös okból történt.
Javaslom fordulj bírósághoz és kérd a láthatás/kapcsolattartás újra szabályozását, ezen belül is a felmerülő közlekedési költségeid megtéritését.
Senki sem mondta az ex nejednek, hogy a gyermekkel majd' lefusson a térképről...
Monalisa
laikus hozzászóló
Köszi!
Tehát ezek szerint van esélyem?
Nem szívesn engedtem ki a lányomat. Eddig jó volt a kapcsolatunk. Mivel ő menni akart ezért nem mertem ellenkezni. A gyámügyi határozatban az aggasztott, hogy a végén az a szöveg áll: a határozat ellen fellebbezésnek helye nincs!
Az ami bosszant, hogy ha rendesen fizettem és fizetem is a gyerektartást, hogy még azért is én fizessek ha látni szertném a lányomat? hát ez elég furcsa!
Pedig van. És a bírósághoz fordulás előtt azt kell kimeríteni.
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Akkor most már bátran megteszem a szükséges lépéseket, mert én is furcsálottam ezt a gyámügyi határozatot. Úgy gondolom, hogy vitás kérdésekben egy gyámügyi előadó nem igazán dönthet. Szerintem mindenképp bíróság a vége.
Mégegyszer köszönöm a válaszokat, további "jó" fórumozást.
Szíveskedjen valaki segíteni abban,hogyan kell megírni a szülői hozzájárulást a kiskorú gyermek tartós külföldi tartózkodásához. Köszi
sziasztok! segítségeteket szeretném kérni!
kb másfél éve váltunk el volt férjemtöl.van egy közös gyermekünk aki most lesz 4 éves kéthetente viheti el egy nap de 3 éves korátol elvileg két napra vihetné de ezidáig még nem történt meg.soha nem érdeklödik a gyerek felöl nem hívja nem is próbál vele beszélni a két hét alatt. egyszer jelentkezik többnyire smsben hogy szombaton 10 re jön.nagyjából ilyen ˇböbeszédüenˇ.nagyjából egy hónapja szóba hozta a két napos ottlétet de nem akartam hogy nála legyen mert a gyrekem sem szeretné és én sem mert nem tud bánni vele szinte nem is ismeri,amg együtt éltünk akkor sem foglalkozott a gyerekkel. a mai nap viszont érkezett egy idézés a gyámügyre a gyermekkapcsolattratás ügyében. valójában csak azért akarja hogy nála legyen két napot mert " a papíron az áll" a viselkedéséböl most is sugárzik hogy a gyereket csak mint egy tárgyat kezeli amihez paír szerint joga van két hetente de mivel a papíron nincs rajta hogy érdeklödni is illene ezért azt nem is teszi.nem akarom hogy a gyerek nála legyen egy egész hétvégét ráadásul kéthetente.mit lehet tenni?? elöre is köszönöm!
Sok esélyed nincs, hogy ennél kevesebb kapcsolattartási ideje legyen.
Szia! köszi a gyors válaszod! nem eltiltani szeretném töle csak két napra nem szeretném odadani neki mert még kicsi agyerek most lesz 4 éves.késöbb ha idösebb lesz és szeretne menni akkor nem akarnám tiltani de ilyen korban egyrészt saját maga még nem tiltakozhat de a viselkedésén látszik hogy nem érzi jól ott magát és nem tudnak vele foglalkozni.ezt akkor lehetne megérteni teéjesen ha ismernéd a volt férjem nem az a gondos apuka típus Söt! este ha például felsír a kisfiam nem tudná megnyugtatnihanem inkább beidegesedik ami nagy stressz hatás egy kisfiunak egy éjszakai rossz ébredés után... kisifiam sokkal nyugodtabb kiegyensulyozotabb miota a volt férjem nem él velünk ez nem saját vélemény hanem mindenkinek szembeötlött.régen mindig verekedett ideges volt és a volt férjem idegeskedéseit lehetett kilátni viselkedéséböl..pl amit látott hogy velem bánik.. pszichologus véleménye is az volt hogy a gyerek ilyen viselkedése az apa ordítozásától alakulhatott ki ami már terhesség alatt is negatívan befolyásolta a fejlüdését..ügyvéd segítségével lehet a látahtást egy napra korlátozni legalább míg kicsit idösebb lesz?
Segítséget szeretnék kérni abban az ügyben, hogy jogom van-e a felsőfokú tanulmányaim ideje alatt a gyermektartáshoz édesapám részéről. A középfokú tanulmányaim befejezéséig a minimális összeget kaptam havonta, két évig dolgoztam, most viszont egyetemi tanulmányokba kezdek, és szükségem volna édesapám támogatására. Vele semmilyen kapcsolatom nincs, sosem találkoztunk, a gyermektartás is rendszeresen bírósági pereskedésbe fulladt, tehát nem áll módomban vele megbeszélni, hogy milyen támogatásra számíthatok tőle.
Mivel három féltestvérem van, ezért anno a bíróság tudtommal 11-12% körül állapította meg a gyermektartást havonta. Jogosult vagyok erre az összegre 21 évesen is, vagy ilyenkor csökkentett az összeg, esetleg már semmilyen támogatásra nem számíthatok?
Kedves Virágszálam!
Hidd el mindenki akkor jár a legjobban,ha elengeded a fiadat.
Neked nem kell gyámügyre futkozni
A fiadnak lesz apja
apuka tanul egy kis felelőséget.
Ha most nem engeded,később már nem akar,miért is menne egy idegenhez-kamaszkorában meg "leléphet"mert eltiltottad az apjától.Attól,hogy Veled csúnyán bánt Apuka,a gyerekkel nem fog ugyanúgy tenni-ha mégis akkor lehet intézkedni.Ajánld fel a segítségedet,hogy bármikor hívhat,ha gond van,esetleg kérje meg valamelyik rokonát,hogy segítsen be,később majd belerázódik.
Ha meg tényleg nem érdekli a fia,előbb-utóbb elmaradozik,de ha ellenállásba ütközik,akár meddig elmarakodhattok.
Zoska
Amennyiben hivatalosan igazolni tudod édesapád felé - ajánlott tértivevényes levél -, hogy felsőfokú tanintézet nappali tagozatán folytatod tanulmányaidat, úgy továbbra is jogosult vagy a t.díjra., kérd hogy folyószámlára utalja havonta a pénzt. (Minden egyes megkezdett szemeszterkor ezen igazolást papádnak meg kell küldeni, mert különben ő honnan tudná: tanulsz-e továbbra is vagy sem.)
Nyilatkoznod kell arra vonatkozóan is, hogy jelen idő szerint kereső foglalkozásod nincs, valamint meg kell adni az esetleges ösztöndíj összegét - ez sajna csökkentheti a t.díjat összegszerűen.
Lehet hogy a féltestvéreid közül egyik-másik más elérte nagykorúságát és munkába állt, ekkor a bíróság által előzőekben meghatározott t.díj százalékos arány időközben változhat.
Külön olvasmányként ajánlom ObudaFan "gyermektartás felnőttkorú eltartott esetében" c. topicot, és azon belül is keres vissza: 2007.09.17. 17:45 és 09.07. 17:45 beírásaira.
Szóval arról van szó, hogy egy nagykorú gyermek esetében (= te) már nem csak jogok/kötelességek vannak, hanem bizonyos erkölcsi elvárások is...
Monalisa
laikus hozzászóló
Kicsim
A láthatás/kapcsolattartás újra szabályozására tekintettek: annak gyakorisága, időtartama, valamint külön is figyelemmel a "hozom-viszem" ill. a "hozod-viszed" felmerülő közlekedési stb. költségekről a megállapodás.
Mert aki elköltözik - bizonyára saját jódolgában, és valószínüleg messzi külföldre a költözés -, az itthon maradó társszülőt nem hozhatja olyan helyzetbe, hogy a láthatással kapcsolatban felmerülő költségek/kiadások őrá aránytalanul nagy terheket rójanak, sőt egyáltalán...
Végső esetben a bíróság dönt a dologban.
Monalisa
laikus hozzászóló
Üdv!
Van egy lányom,aki most lesz 5 éves.Az apa elhagyott,mikor 6 hónapos terhes voltam.Mikor a kislány 1 hónapos volt,az apa aláírta az apasági nyilatkozatot.Azóta minden hónapban küld 10 ezer ft.-ot,rózsaszín csekken.Hozzáteszem,akkoriban még elég is volt annyi,de mivel már ovis a lányom,gyorsan nől,így a költségek sokkal több lett.És még csak 1 éve látogatja az apja.Addig felé se nézett.Nos...nekem az lenne a kérdésem,ha az apa nem egyezik bele,hogy legalább az ovis étkeztetést fizesse még,és beadnám a gyerektartás legalizálását,akkor neki milyen jogai lennének a gyerek felé?
Előre is köszönöm!
Lányom idén nyáron befejezte főiskolai tanulmányait.
A gyerektartásra már nem jogosult!
Kell tennem valamit, hogy ne vonják tovább?
Telehold
A t.díj összegének és a felügyeleti jognak semmi köze egymáshoz.
Ha nem tudtok megegyezni a t.díj emelésén fordulj bírósághoz., egy eltartott gyermek esetében a kötelezett mindenkori havi összjövedelemének 15-25%-a határozható meg - a tényleges szükségletek alapján. A bíróság majd vizsgálódik és dönt.
Egy 5 éves gyermeket hetente- két hetente hétvégeken (+ ünnepnapok fele részén) akár el is viheti már magához - szoktatás után. (A szoktatásban jelentős szereped lehet: megfelelően rá kell hangolni a kislányt, hogy az apukájánál is jól érezheti magát, valamint esetlegesen másik testvérek, játszótársak stb.)
Nem kell félned: a gyermek általában a második kereszteződés után már nem pityereg, az egész ottlét alatt szuperül megvan - ha megfelelő a bánásmód vele.
Monalisa
laikus hozzászóló
qtipti
Alapvetően a jogosultnak kell jeleznie, hogy a t.díjra a továbbiakban már nem jogosult (= illetéktelen felvétel), de te is kérjed a bíróságtól az eddigi kötelezés megszüntetését - haladéktalanul.
sziasztok! van még valakinek más véleménye segítség? érdekelne köszi
A volt férjedet nem fog sikerülni megváltoztatni (...), de neked abban jelentős részed lehet, hogy a gyermeket megfelelően ráhangold ezekre az ideiglenes elmenetelekre. Meg hát persze beszéld át a problémát az ex-el, mond el mit és miként. És ha kell ismét és ismét - a kisfiad érdekében. (Mindezek nélkül sajnos könnyen visszatérhet a bepisilős, dadogós időszak...) Szóval az átadás nem csak abból áll, hogy "tessék itt van", hanem az apát is és a gyermeket is non-stop nevelni kell - ismétlem: a kisfiad érdekében.
Monalisa
laikus hozzászóló
Sziasztok!
Kisfiam féléves múlt. Apukával együtt terveztük a bébit, de ő meggondolta magát amikor 7 hónapos terhes voltam... Azóta azt sem ismeri el, hogy ő az apuka! Semmilyen formában nem kívánja tartani a kapcsolatot és látni sem akarja a kisfiat.
Gyámügy által kijelölt ügyvédnő most adja be a keresetet apaság és gyerektartás megállapítását kérve.
Apuka augusztusban megházasodot (...).
KÉRDÉSem az lenne, hogy a tartásdíj megállapításakor számít-e, hogy apuka házas?
Mikor megszületett a kisfiam ügyvédhez fordultam, aki beadott egy keresetet (apaság és tartásdíj megállapítása). 50E forint előleget fizettem neki (a felét a megbeszéltnek). A bíróság visszadobta a keresetet, hogy forduljak Gyámügyhöz és az ő általuk kijelölt ügyvéd forduljon a bírósághoz.
KÉRDÉSem az lenne, h tudhatta volna előre az ügyvéd, hogy ne hozzá, hanem a Gyámügyhöz foduljak vagy ez a bíróság döntésén múlik?
Ilyen esteben is "jár" neki az (egész)50ezer forint (amit így már nem kaphatok vissza a per során)? Tudom, hogy dolgozott a kereset levél megírásával, de sokallom ezt az összeget.
Köszönettel
j
Nem számít.
Tudnia kellett volna.
Virágszálam!
Én mindent megtennék, hogy ne menjen a gyerek, ha nem akar. Nem lehet egy gyerekre sem ráerőltetni amit nem szeretne, csak azért mert gyerek. Én is azon leszek, hogy mivel már 1 éves lesz a gyerekem, apukát kétszer látta, karácsonykor utoljára. Most fogunk dns-re menni még gyerektartás sehol sincs. Reménykedek, hogy láthatást nemis kér majd. De mivel már jóelőre közölte,hogy ha bebizonyosodik, hogy övé a gyerek, akkor minden jogával élni fog. Szóval ő is csak papíron lesz apja, egyébként nem nagyon. De ő ezt tanulta otthon is. Szülei hamar megszabadultak tőle, csak hogy ne legyen már otthon velük, legyen önálló.
És amilyen megaláztatás ér engem a gyerekkel, így nem is fogom akarni sose, hogy a gyerek kapcsolatba legyen az apjával. Nem fogom a valós apja pártjára nevelni. igenis én leszek olyan mások szerint mocsok, hogy az apja ellen nevelem, de okosan. És majd ha felnő befogja látni, hogy kinek volt igaza. De még mondom kicsi. az lesz majd a gyerekemnek az apja, aki felneveli nem az akitől fogant.
Monalisa nem akarlak megsérteni eszem ágában sincs, de szerintem túlságosan is pozitívan állsz ügyekhez. Sajnos vannak esetek, mikor nem lehet megbeszélni a másik féllel dolgokat.
Egy párkapcsolat- az esetleges házasság mint egy többfogásos étkezés, melyhez desszert is jár. Nos párok a desszerttel kezdik (...), miközben egymás minél jobb megismerését valahogy elhanyagolják.
Később ebből sok probléma adódhat...
Sziasztok!
Válófélben vagyok, jelenleg ideiglenesen a feleségemnél van elhelyezve a fiam, kéthetenkénti, péntektől hétfő reggeli kapcsolattartást állapított meg a FB. (Megjegyzem, a feleségem és az élettársa minden eszközzel ellehetetleníti, megakadályozza a kapcsolattartást, 26 hónapja nem lehettem a fiammal)
A tegnapi tárgyaláson a feleségem azt kérte, hogy teljes mértékben zárjanak ki engem a kapcsolattartásból. A bírónő válasza az volt, hogy ilyet nem lehet, felvetődött, hogy családgondozóban néhány órára lehessek majd a gyermekemmel, a feleségem és ottani dolgozó jelenlétében.
A gyermekem ellen soha semmit nem követtem el. Megalázónak tartanám az efféle "kapcsolattartást", hozzáteszem egy gyermeknek sem ez a forma tenne jót, hogyan tudna bármelyik fél is felszabadultan viselkedni, játszani? Természetesen ezt el kívánom utasítani, a teljes hétvégi kapcsolattartásra tartok igényt.
Kérdésem a az lenne, hogy hol van az leírva, hogy milyen esetekben lehet ennyire beszűkíteni az apa-gyermek kapcsolattartását, mire tudok hivatkozni.
Köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02