apa lemondása a még meg nem született gyermekről

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.10. 06:29

Röviden: nem lehet gyerekről "lemondani". Nem rajtad múlik, hogy az apja vagy-e, leszel-e.

aprilismajus # 2019.07.10. 06:14

Tisztelt Baluka11, az apai jogállást házassági kötelék vagy élettársak esetén reprodukciós eljárás vagy apai elismerő nyilatkozat vagy bírósági határozat keletkeztet.

Esetünkben egyikről sincs szó, ezért a születési anyakönyvbe vagy apa nélkül jegyeztetik be a gyereket, vagy kérésre képzelt apával.

Természetesen az anya majd kérheti az apaság bírósági megállapítását perben.

baluka11 # 2019.07.09. 22:16

Tiszteletem
Egy igen nehez bonyolult ügyröl lenne szo ebben kérném ki a véleményüket tanácsukat. Arról lenne szo ,hogy az ex barátnőm 5. Honapos terhes . De mi mar szetmentunk a baba megfoganasa elott csak nehany egyutt letunk volt utana mikozben neki parja volt elotte mar volt egy elvetélése ugyszinten az en gyermekem lett volna viszont most a helyzetbol adodoan neki van egy parja es 5 honapos terhes felajanlottam neki h visszafogadom stb. Nem élt a lehetőséggel a vizsgalatok szerint sajnos nemtudni hogy ki lehet az apa kettőnk közül .
Én nem szeretném a gyermeket főleg nem így ,hogy mas ferfival hál él stb de ebbe nem megyek bele. A masik fel aztmondta hogy ha nem az ő gyereke elhagyja viszont en leszeretnek mondani a gyermekrol mielott meg ez az egesz rossz iranyba menne el . A kerdesem az lenne hogy megtehetem e hogy lemondok a gyermekrol meg azelott hogy megszuletne mivel reszemrol nem kivant gyermek es persze hogy ha sikerul is vagy egyaltalan van ra lehetoseg es kiderul hogy nem az enyem a gyerek akkor sincs semmi kovetkezmenye a lemondasnak es nemkell semmilyen kovetkezmenyel szamoljak hamis kiallitvanyert vagy hasonlo ? Valaszukat elore is koszonom és elnézést a néhai hibákért és ékezet elhagyásokért. Köszönöm

derill # 2006.02.02. 22:28

A fórum ugy müködik, hogy felteszel egy kérdést egy helyen. Ha véletlenül rossz helyen tetted fel, jó eséllyel át fognak ugyis irányitani például ha büntetőjogi kérdést itt tennél fel, átküldenénk büntetőbe, ha itt nem tudunk válaszolni, akár azt is megmondjuk, kitől kérdezz. Többnyire a válaszadók ismerik egymást, tudják, ki mihez ért a legjobban, és ha véletlenül valamelyikünk hibázik, ki is javitjuk egymást.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2006.02.02. 16:52

Azzal együtt a válasz: nincs jogod.

koba853 # 2006.02.02. 13:03

Elnézést kérek!

Nem ismerem az ilyen fórumokat!

the big cat # 2006.02.02. 12:59

Hihetetlen, miért kell ötszázszor beírni? Szerinetd a többit nem olcassák?

koba853 # 2006.02.02. 12:29

Jó napot kívánok!

Az lenne a kérdésem,hogy nekem,mint férfinak van-e jogom és lehetőségem a volt barátnőm abortusz műtétének elvégzéséről kiállítottdokumentumot látni,másolatát megkapni.Magyarul,ha a lány nem hajlandó nekem megmutatni,akkor kikérhetem-e a műtétet végző intézményben?

Köszönöm.

Lincsilincsi # 2005.08.13. 10:55

Köszönön Szépen mindenki segítségét!

pullman # 2005.08.11. 11:51

Kedves Lincsilincsi! Minden tiszteletem a Tiéd és a párodé. Sajnos nem minden ember tud ennyire felnőtt módon gondolkodni, és sajnos nagyon sok ember erkölcsi érzéke sem fejlődött ki. Szóval vigyázzatok egymásra, sok boldogságot kívánok a picihez.

derill # 2005.08.11. 11:13

Ezt is kérhetitek, ugy töltik majd ki a nyomtatványt. Viszont minden további - papiron ettől a férfitől származó - gyermeked ez esetben a Te nevedet fogja kapni, igy ezt előre beszéljétek meg. Nincs lehetőség arra, hogy ez a gyermek a Te nevedet kapja, egy másik közös gyermek meg az övét.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Lincsilincsi # 2005.08.11. 10:33

Derill, nagyon szépen köszönöm a segítséget. Mi van akkor, ha szeretném, hogy a gyernekem az én nevemet kapja majd?

derill # 2005.08.11. 10:18

A lakóhelyed szerinti jegyzőnél (anyakönyvi hivatalban vagy gyámhatóságon), vagy a gyermek születése szerinti gyámhatóságon (ez esetben anyakönyvi hivatalban nem) kell tenni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

derill # 2005.08.11. 10:17

A párod tesz egy teljes hatályu apai elismerő nyilatkozatot, amit majd szüléskor a kórházban leadsz. Ezzel a gyermek az ő nevére kerül.

Ha a gyerek családi jogállása rendezett, akkor nincs lehetősége a vér szerinti apának (jelenleg) arra, hogy apasága megállapitása érdekében pert inditson. Ez ugyan véleményem szerint Alkotmánysértő (merthogy az anyának viszont van ilyen joga, tehát ez igy kissé diszkriminativ) tehát amennyiben a vér szerinti apa az alkotmánybiróságnál alkotmányossági panaszt nyujt be, akkor elképzelhető, hogy megváltozik a szabály, azonban amig ez a szabály érvényben van, igy kell eljárni.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Lincsilincsi # 2005.08.11. 09:21

Köszönöm a hozzászólásokat!
Az abortusz az kizárva.Habár csak 25 éves vagyok és egy hosszú kapcsoltaban éltem, ahol 2 vetélésen estem át, nem gondoljátok, hogy ezekután elvetetném a gyerekem.Annak a kapcsolatomnak vége szakadt, és megismerkedtem egy másik férfival akiről azt hittem, hogy szeret. egy 4 hónapos kapcsolat eredménye a magzat. Meg sem fordult a fejemben, hogy abortuszra megyek.
A gyermekem apja mikor megtudta, hogy terhes vagyok elhagyott.
Viszont a régi párom szeretne engem visszakapni, babástól együtt. Ezért nem akarom, hoyg a biológiai apának bármiféle köze lehessen. Õ nem akarja.Szerintem neki mindegy, de én be akarom biztosítani magam.
tehát tudja -e valaki, hogy kihez fordulja? Milyen nyomtatványok szükségessek?
Előre is Köszönöm! Lincsi

derill # 2005.08.10. 09:39

Pullman: javaslom, hogy olvass jogot. Ez nem gyerekgyilkosság, merthogy meg nem született magzatról van szó, és én a törvényes abortuszt javasoltam.

Azon felül nem hinném, hogy bele kellene szólnod abba, hogy más mit tesz a magzatával. Javaslatot adhatsz neki, hogy miért tartsa meg, és hogyan tudsz neki mondjuk segiteni ez esetben a problémái megoldásában (anyagilag és erkölcsileg), azonban ezt a döntést talán bizd rá, ugyanis nem Te, hanem ő viseli a következményeket.

Láthatóan a családjoghoz sem értesz, a családjog nem száraz jogi tárgy.

Jelen esetben legvégső eszközről van szó, gyermeket vár egy olyan férfitól, akit nem tart alkalmasnak az apai szerepre. Tehát azt gondolom, hogy talán nem kellene ilyen esetben gyermeket szülnie, hanem keresnie kellene egy olyan férfit, akit alkalmasnak tart rá, és attól kellene gyermeket szülnie. Igy igen sok problémától szabadulna meg ő maga is, és szabaditaná meg az apát és a születendő gyermeket is.

Itt nem hinném, hogy válsághelyzetről van szó, inkább azt gondolom, hogy meggondolatlan gyermekvállalásról (ha átgondolta, akkor még rosszabb a helyzet, mert akkor ezek szerint eleve apa nélkül tervezte a gyermeket felnevelni), ez pedig a gyermekre igen hátrányos.

A legnagyobb rossz elkerülése jelen esetben az abortusszal megoldható. Ez esetben nem kell a gyermeknek apa nélkül, vagy két szülő háboruja közepette felnőni és idegronccsá válni, nem megy tönkre az anya és az apa élete azzal, hogy harcol a gyermekért és talán hárommal kevesebb gondnokoltunk lesz.

Azt hiszem neked fogalmad nincs, milyen harcok dulnak gyerekekért, és ebben a gyermekek milyen sérüléseket szenvednek.

Ha az abortusz folytán az anya lelkileg válságba is kerül, ezt eddig a nők nagy része, aki átesett az abortuszon, rendezni tudta magában. A másik pedig ez esetben csak az anya kerül válságba, a gyerek meg a férfi nem.

A cél egyébként sem az abortusz volt önmagában, hanem az, hogy gondolja meg, felelőtlenül ne vállaljon gyermeket, ne tegye tönkre még két ember életét önzésből, ha pedig mégis megtartja, vegye tudomásul, hogy az apának ugyanolyan joga van ahhoz a gyermekhez, mint neki.

Ez az elv, amit hangoztatsz a pasiké s az aggszüzek (illetve az állszent vakbuzgó hivők elve) elve, könnyü más rovására höbörögni valamin, holott ehhez semmi közük. Majd ha ők is szülhetnek, eldönthetik, hogy megtartják-e vagy sem. Ez kizárólag a terhes nő problémája, neki kell megoldania, neki kell a döntést meghoznia, és viselni a következményeket akár megtartja, akár nem. Ha megtartja, egy életen át elkisérik a következmények (pl. az apai jogok), ha elveteti, akkor egy sokkal jobban megtervezett gyermek esetében nem lesznek ilyen problémái.

Egyébiránt meg ha elolvastad, akkor láthattad, hogy a kérdésére is válaszoltam.

dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

PingWIN # 2005.08.09. 16:47

Pedig szívesen olvasgattam volna tanulmányokat zavarbaejtő fejtegetéseik konkúzióit!:)

[Péter] # 2005.08.09. 16:28

Teljes mértékben egyetértek Önnel, Uram! :) Köszönettel vettem javaslatát, de azt hiszem, hogy erre ábszolúte nem lesz szükség...! ;)

PingWIN # 2005.08.09. 16:17

Javaslom Uraim, hogy érdemben nyilatkozzanak, a topic címének megfelelően. Érdekes a vitájuk, de annak nyithatnak külön témát is!

Köszönöm!

pullman # 2005.08.09. 14:07

Valóban kifakadtam. Minden tiszteletem azé, aki majd' éjt nappallá téve segít (a la "társadalmi munka") a hozzászólóknak...
Ugyanakkor éppen rajtuk van a legnagyobb felelősség, amikor egy kismama válsághelyzetbe kerül. Azt hiszem ilyenkor is a legnagyobb rossz elkerülésére kell megoldást keresni, méghozzá személyhez kötődően.
Ebben az esetben azonban szó sem volt erről, ezért egyenesen felelőtlenségnek, az abortusz reklámozásának tűnt a felvetés. Arra nem is gondolt, hogy adott esetben éppen egy ilyen lehetőség felé való tereléssel idéz elő válságot?

Egyébként nem az álláspontom a lényeges. Azt hiszem minden józan ember beláthatja, hogy az abortusz rossz (a lelkiismereten már lehet vitatkozni, ami abból ered, hogy a tételes jog megenged valamit, amiről az ember természeténél fogva tudja, hogy nemszabad).

[Péter] # 2005.08.09. 13:56

*szalonképesebb

[Péter] # 2005.08.09. 13:55

Nem azt kifogásolom, hogy milyen álláspontot képviselsz, hanem azt, ahogyan teszed...! (Ha az első hozzászólásodban azt írtad volna, amit most a másodikban tettél - tudniillik ez jóval "szalonképessebb", legalábbis szerintem -, akkor nem is szóltam volna egy szót sem...!)

pullman # 2005.08.09. 13:31

Éppen erről van szó, ez nem jogi tanács.
Egyébként pedig nem hiszem, hogy egy gondban lévő kismamának éppen ilyen irányú tanáccsal kellene elsőként szolgálni. Azt hiszem az abortusz (jól látod, hogy elítélem és gyilkosságnak tartom) csakis legvégső eszközként jöhet szóba még akkor is, ha valaki elfogadhatónak tartja. Ezért gondolom, hogy óriási felelőtlenség azonnal ilyen tanácsokkal dobálózni.
Ez is egy vélemény.

Apropó, a kérdés nem arra irányult, hogyan szabadulhatna meg a gyermekétől...

[Péter] # 2005.08.09. 12:55

Ez egy jogi fórum; és szerény jogi ismereteimmel úgy tudom, hogy a hatályos magyar jogszabályok lehetővé teszik a terhességmegszakítást.
Ergo derill-é is egy álláspont, ami ráadásul nem jogi szempontból közelítette meg a felvetett témát - már ha nem értelmeztem félre -, hanem emberi módon próbált rávilágítani a lehetséges következményekre...

Nem hiszem, hogy le kéne "gyermekgyilkosságra buzdítózni" egy személyt, aki majd' éjt nappallá téve segít (a la "társadalmi munka") a hozzászólóknak...

(Lobbizni az álláspontoddal meg nem itt kellene, hanem, mondjuk a Parlamentben, vagy a Pápánál - ha már tanácsokat osztogatsz, hogy mit kéne, meg mit nem...)

pullman # 2005.08.09. 11:07

Nem hiszem, hogy a gyermekgyilkosságra való buzdítás helyes lenne ezen a fórumon.