Sziasztok !
Gyerektartással kapcsolatos a problémám. Azt szeretném megtudni, hogy a törvény hogyan szabályozza a gyerektartás havi összegét ? 2 gyermek esetén mi az az összeg amit kérhetek gy.tartás címén ?
Van e minimálisan törvény által megszabott, nevesített összeg, vagy csak az igazolt havi jövedelem bizonyos százaléka ami megillet ?
Szeretnék bíróság nélkül megállapodni a volt férjemmel, de ehhez tudnom kell a lehetőségeimet !
A válaszokat előre is köszönöm !
Gabó
Gyerektartás törvényes korlátai
- 1
- 2
A bejelentett jövedelem százalékában adják meg. Ha jól tudom, 2 gyerek után 40%, de ebben nem vagyok biztos (3 után 50%, ez tuti). Derill fog tudni válaszolni rá, de volt már itt róla szó más témában is. Okulva az itt felmerült problémákból (nem tudom, mennyire olvasgattad a többi témát), próbáljatok meg a lehetőségekhez képest minél kulturáltabban megegyezni (az, hogy bíróságon kívül akarod - akarjátok - kezelni az ügyet, már jó)!
Ha Derill itt lesz, ő pontos választ ad.
Üdv: Lilly :)
Szia Lilly!
Köszönöm a válaszodat !
De sajnos nem lettem vidámabb tőle :-(
Úgy tudom minimál bérre van bejelentve, de valójában sokkal többet keres. Ezt bizonyítja a jelenlegi életvitele is. Nem szándékozom "megszorongatni" , csak azt szeretném elérni, hogy az elhagyott gyerekei ne filléreket kapjanak!
szia : GAbó
Akkor mindezt beszéld meg vele. A biróság alapjában a jövedelem alapján állapitja meg a tartásdijat, azonban ha a bevallott jövedelem láthatóan jelentősen eltér a ténylegestől, akkor az életszinvonal alapján becsüli meg a jövedelmet. Ha valaki azt mondja, hogy minimálbért keres, miközben mercivel rohangál, uszómedencés 6 szobás házban él, aminek csak a rezsiköltsége havi minimum 3-400 ezer forint, netán évente három hónapot tölt nyaralással a bahamákon, akkor valószinütlen, hogy a biróság beveszi a minimálbért. Persze a különbség nem szokott ilyen kirivó lenni.
Egyébként ezen kivül még a gyerek szükségleteit is figyelembe veszi, tehát kirivóan magas jövedelem esetén sem állapit meg mondjuk gyerekenként fél millió forintot tartásdijként. Az átlag megállapitott tartásdij összeg gyerekenként 20-40 ezer forint között van jelenleg. Ha ehhez hozzávesszük a másik szülő által nyujtott tartás összegét, egy gyerekre kb. 40-80 ezer forint jut, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy sokan minimálbérből élnek, és kb. ennyit keresnek, akkor ez is elfogadható. Persze lehet egy gyerekre havi kétszázezret is költeni különórákkal, stb-vel.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Hát ezt talán neki kellene elmondanod!!! Szerintem még akár az is szóbajöhet, hogy papíron nem írjátok le, de mondjuk havonta odaad neked X összeget. Anyuék így csinálják, apu még sosem tett ellene kifogást, sosem kurtította meg akár egy fillérrel is, sőt, ha jön, akkor általában mindenkinek csúsztat egy kis "költőpénzt". Igaz, ők 31 évi házasság után váltak el és már egyikük sem fiatal. De talán ez a fajta bölcsesség nem a korral jár! Ha megfelelő a kapcsolatod a volt férjeddel, nem hiszem, hogy gond lehet. Vagy ajánld fel neki azt a megoldást, hogy ne csak pénzt adjon effektíve (ki tudja, attól fél, hogy "minden nőnek kifolyik a keze közül a pénz"), hanem bizonyos összeg mellett (mondjuk 20 ezer), vállaljon át költségeket: teszem azt, szólj neki, hogy: "Te, figyi, kéne a gyereknek egy téli cipő. Jó lenne, ha megvennéd." Vagy: "Kezdődik a suli, baromi drágák a tankönyvek. Örülnék, ha egy részét te fizetnéd ki." Vagy: "Jön a gyerek szülinapja, mit gondoltál venni neki?" Szóval meg kéne próbálni irányítgani egy kicsit. Elég sok megoldás létezik, csak kompromisszumkészség kell hozzá, természetesen mindkét fél részéről.
hm, de ugyanúgy kezdtük... :)
Kedves Derill !
Köszönöm a gyors válaszodat!
Röviden összegezve : ha ex-nek van lehetősége külföldön nyaralni, új autót venni (részletre), újra bútorozni a lakást, akkor reálisan kérhetek Tőle gyerekenként 20ezer forint tartásdíjat?
Kedves Lilly!
Én is hasonlóan gondolkozom, mint Te! Hiszem, hogy értelmes emberek tudnak egymással kommunikálni ! De sajnos ex-emmel eddig csak úgy boldugultam, ha "követeléseimet" alátámasztottam valami paragrafussal, aminek ő is utána tud nézni, ha éppen akar. Viszont a bíróságtól tart. Ez talán egy kicsit kedvez nekem.
És ha úgy kezdenéd: "Figyelj ide, le kéne ülni és normális keretek között megbeszélni ezt a dolgot. Nyilvánvaló, hogy te is a gyerek érdekét nézed, kérlek, hidd el, hogy én is! Mikor tudnánk egyszer higgadtan beszélni erről?" Nem hiszem, hogy ha te normálisan állsz a dolgokhoz, nekedtámadna. Habár ilyen is akad... :(
Jó estét.
Foglalkoztat mostanában egy kérdés. Mostanában, közel 20 évi házasság után jutott odáig kapcsolatunk feleségemmel, hogy mindketten felismertük, nem megy tovább együtt. Három gyermekünk van.
Válásról egyelőre nem gondolkodunk, megpróbáljuk a különélést.
Az eddigi közös bankszámlát kettéválasztottuk, közös szerzeményeinket kb. 30/70 arányban megosztottuk, enyém lett a kevesebb. A feleségem lakik a lakásban a gyerekekkel, a személyes holmiaimon kívül csak az egyik autót meg készpénzt vettem magamhoz.
Ez utóbbit kiegészítve frissen felvett hitellel vásároltam egy kisebb lakást, most abban élek egyedül.
A gyermekek kb. 20-30 %-ban vannak velem.
Ilyen előzmények mellett mekkora tartásdíj lehet méltányos?
Egyáltalán, hogyan szokás megállapodni a díjról?
Fix összeg havonta?
A munkabér, vagy jövedelem x %-a?
Szoktak olyat mondani, hogy pl. 20%, de legalább 80eFt?
Vagy olyat, hogy 40%, de legfeljebb 200eFt?
Mi a célja a tartásdíjnak? Megélhetés biztosítása? Vagy azon túl is, pl. megtakarítás?
Három gyereknél 50%, én így tudom. De ha 20 évig együtt éltetek, s úgy veszem ki, a kapcsolatotok sem romlott meg, beszéljétek meg (lásd alább írtak).
A tartásdíj célja nem a megtakarítás, hanem a gyerekek (!) ellátása. Van persze asszonytartás is, de ez elenyésző (édesanyámék helyzete pl. ilyen).
Jekill: mindegyik verzió elfogadható, amit irtál, megegyezés kérdése tehát. Javaslom, hogy azt, hogy a vagyont ilyen módon megosztottátok, továbbá hogy a vagyonközösség mikortól szünt meg potnosan, szerződésben rögzitsétek (két tanu kell rá, aki legalább azt bizonyitja, hogy a szerződést előttük irtátok alá, ez esetben a tartalmát nem kell ismerniük).
A tartásdijról ugyanigy megegyezhettek. Nézd meg, hogy mennyi az az összeg, ami reálisan biztositja a gyermekeitek ellátását, annak a felét neked, másik felét a feleségednek kell biztositani. Próbáljatok ennek megfelelően megegyezni.
Az, hogy a lakást otthagytad, a három gyereket is figyelembe véve a 30-70 százalékos elosztás reális. A jogszabály szerint ugyanis kb. hasonlóan osztaná el a biróság is.
Gabócza: igen, szerintem reális, de kérdés, hogy ehhez mit szól a pasi.
Egyébként ilyen pasival jobb az, ha fix összegben egyezel meg, mert a Lilly által leírt módszerre az ilyenek általában berágnak, és ugy érzik, hogy állandóan pumpolják őket, tehát nem hinném, hogy müködni fog.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves Derill !
Köszönöm a válaszodat és a segítséget!
Tanácsod szerint járok el !
További szép napokat !
gabóca
Köszönöm, Derill.
Ám írod: „ami reálisan biztositja a gyermekeitek ellátását, annak a felét neked, másik felét a feleségednek kell biztositani”.
Ez azonban némileg ellentmond a 3 gyermek esetén szokásos 40, esetleg 50 %-nak, tekintve, hogy a nettó jövedelmem 40 %-a magasabb, mint a feleségem teljes jövedelme. Ha ezt nézzük, akkor a gyermekek szükségleteit biztos, hogy nem azonos arányban fedezzük.
Sőt, ahogy számolgattam, az átutalt 40 %-om fedezi a teljes háztartásuk rezsijét, internettel, kábeltv-vel, autó/élet/lakásbiztosításokkal, minden közművel, ezen felül elég az élelemre és mosó/tisztítószerekre, magyarán a bevásárlásokra.
Írod, nézzem meg, mekkora összeg biztosítja a gyermekek ellátását. Ilyet még bíróság sem szokott megállapítani, de becslést sem ad. Van erre valami publikus iránymutatás?
Na igen, de valójában mégsem mond ellent. Te ugyanis pénzben fizetsz, ő meg természetben tart. TEhát azt kell megnézni, hogy a gyerekek tartása kb. mennyiben kerül, annak a felét Te fizeted. Mondjuk gyerekenként havi 40 ezer, tehát a három gyerekre ez 60 ezer rád eső részt jelent. Õ viszont mos, főz, takarit rájuk, ami tulajdonképpen valójában sokkal többet ér, mint havi 60 ezer forint, ugyanis kizár dolog, hogy egy vadidegen ennyiért pl. elvállalná ugyanezeket a teendőket, és még ruházatra, élelmiszerre is elég pénz maradna. Remélem érthető vagyok.
Természetesen nincs publikus iránymutatás. Egy gyereket el lehet tartani a minimálbérnek megfelelő összegből is, sőt az alattiból is (ne felejtsd el, hogy sokan élnek pl. nyugdijminimumból, segélyekből, járadékokból, ami jóval a minimálbér alatt van. Ugyanakkor rá lehet költeni akár félmilliót is havonta. Mégis a biróság valahol mérlegeli, hogy mennyi az az összeg, amit reálisan egy gyerekre lehet költeni, és ennek megfelelően állapitja meg a tartásdijat oly módon, hogy elméletben felezi az összeget. De ebbe beletartozik az a munka amit Te a számitásodban nem vettél figyelembe. Ha nem az anya végezné, hanem mondjuk egy idegen, szerintem kitenne annyit, mint az általad fizetett tartásdij, vagy közel annyit. A gondozó szülő mindig jóval többet költ a gyerekre (igen ritka a kivétel), mint amennyit a tartásdij kitesz, általában ennek minimum a dupláját, de sokszor a három-négyszeresét is.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Igen, ezt valóban nem vettem figyelembe.
Azonban megállapodás szerint 20-25% időben nálam/velem vannak a gyerekek.
Változtat az valamit, ha ebben az időben én gondoskodom róluk, nem csak természetben, hanem anyagiakkal is?
Ez duplázás, nem?
A birói gyakorlat szerint nem. Szerintem igen. Ilyen jellegü perek eddig nem nagyon indultak, ugy gondolom, hogy ha egy birói gyakorlat rossz, elavult, azon változtatni kell. Azokban az időtartamokban, amikor pl. a különélő szülőnél van a gyerek, ne kelljen tartásdijat fizetni, sőt, ezen időtartamok alatt ő kapjon tartásdijat. Kérni kell, de fel kell rá készülni, hogy még évek fognak eltelni, amig ilyen jellegü itéletek születnek.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Szia Derill,
Jekyll mintájára,ha azt mondod,hogy 40eFt/gyerek a szükséglet,akkor ha csak egy gyermekről van szó,akkor is ez a bírói gyakorlat? Tesznek különbséget,hogy 1 vagy 3 gyermekről van szó?
Írtad a természetbeni hozzájárulást a tartáshoz.Ha az elvált apuka ruhákat vesz a gyermeknek,számítógépet,TV-t,kirándulni viszi,..szóval a tartásdíjon kívül is vásárolgat a gyermeknek,akkor az is természetbeni juttatás.Vagy nem? Ezt is figyelembe kell vennie a bíróságnak?
Hogy lehet kérni azt,hogy a tartásdíj fix legyen, vagyis legyen egy plafon?
Igen, valami ilyemire akartan kilyukadni én is. Elköltöztem, ott vagyok egy üres lakásban, bútorok nélkül, fizetem a lakáshitelt és bár fizetésem magasabb az átlagnál, azt látom, hogy egy-egy jobb hónapban 200e feletti összeget is adok, a hiteltörleszések, rezsi, biztosítások kifizetése után pár tízezer Ft marad egy hónapra. Munkavégzésemhez havonta többször kell tankolnom, majdhogynem azt mondom, veszélyben a megélhetésem.
Hogy mikorra lesz bebútorozva a lakás? Nem tudom... És mi lenne, ha ismét családot akarnék alapítani?
Már előre rettegek a Karácsonytól, ha kapok némi bónuszt, abból hitelt törlesztek majd, vagy ajándékot veszek a gyerekeknek?
Nem mondhatom azt, hogy fizetek minden honapban 50%-ot, de legalább 100, és legfeljebb 200e Ft-t?
Abacs: van némi különbség az egy és a három gyerek közt, márcsak azért is, mert számitásba jön természetesen az apa jövedelme is, és amig egy gyereknél 15-25 százalék között állapitja meg a biróság, addig három gyereknél nem mehet az apa jövedelmének 50 százaléka fölé (kiv. ha a jövedelmét magasabban becsüli meg).
A tartásdijat százalékos és fix összegben szokták meghatározni, ugy, hogy mondjuk 20 százalék gyerekenként, de minimum 20 ezer forint, vagy valami hasonló. Ha az apa a tartásdijon felül is vásárolgat a gyereknek, természetesen az anya hivatkozhat arra, hogy jóval több tartásdijat is tudna fizetni - szoktak is erre hivatkozni - ugyanakkor a biróság is azt mondhatja, hogy igen, tényleg valószinüleg jóval több a jövedelme. De ez szubjektiv, birófüggő, vannak olyan birók is, akik tudják jól, hogy a szülő mindent megtesz a gyerekéért, akár saját magától is megvon dolgokat, hogy a gyereknek több jusson.
Plafont nem szoktak meghatározni, hanem csak minimum összeget. Ha tul magas a jövedelem, akkor esetleg nem állapit meg a biróság százalékot, hanem csak fix összeget, és akkor az a minimum, és egyben a plafon is.
Na igen. jekyll példája elég tipikus. A pasiknak a válás után általában igen nehéz ujrakezdeni.
dr. Regász Mária
ügyvéd
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Offtopic, de egy részre reagálnék...
Jekyll: "Munkavégzésemhez havonta többször kell tankolnom"
Ha munkábajáráshoz tankolsz, és okkal jársz tömegközlekedés helyett autóval, akkor a munkáltatódnak kéne fizetni a benzint, illetve az autókopást (illetve jó részét...)
Sücy: igen, valamennyi költségtérítést kapok, azonban a 9Ft/km a mai üzemanyagárak mellett csak kis részét fedezi a tényleges költségeknek.
Igen, a tömegközlekedés lehet alternatíva, meg a kerékpár is. Azonban esetemben a mérleg serpenyőjében igen jelentős tétel az a napi közel 2 óra, amit a gépkocsi révén meg tudok takarítani.
A 9Ft valóban kevés, de ezt a kocsid amortizációjáért kapod. A benzinre nem kapsz pénzt? (Többiek: egyáltalán jár? Szerintem járna... Legalábbis a józan paraszti ész szerint, ha nem is teljes összeg... De útnyilvántartás alapján...)
Ez már tényleg off: munka céljára történő gépkocsihasználat esetén útnyilvántartás alapján norma szerinti üzemanyag költségtérítés, + 3 Ft/km átalány jár. Munkábajárást pedig adómentesen támogathatja a munkáltató legfeljebb 9 Ft/km-rel (akkor, ha a munkavégzés helye és a munkavállaló tartózkodási helye nem azonos településen belül található).
Remélem, jól írtam le emlékezetből.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02