bioemberke
Külön: nandy az "Adósság öröklés" c. topicban 2010.07.21. 20:26-kor pontosan beidézte a végrendeletből történő kitagadás szigorú törvényi kritériumait.
bioemberke
Külön: nandy az "Adósság öröklés" c. topicban 2010.07.21. 20:26-kor pontosan beidézte a végrendeletből történő kitagadás szigorú törvényi kritériumait.
(Már megint..., vagyis nem lehet előre tudni hogy ObudaFan mikor tud aktuálisan feljönni a fórumra, és a jogilag helyes választ megadni a kérdezőnek.)
Ha valakit végrendeletileg kizárnak az öröklésből akkor kötelesrész jár neki: mindannak a fele amit egyébként örökölne. (Pénzben kell hogy megkapja, az hogy "miből" az legyen a tényleges örökös gondja, baja.)
Természetesen lehet úgy is rendelkezni hogy a házat X gyermekükre hagyják, míg a pontos felsorolású értékes ingóságokat meg Y gyermekükre - vagyis ő ekként kapja meg a kötelesrészt. (Bocs de holmi értéktelen cuccokkal nem lehet letudni a kötelesrész kiváltását, tehát pl. festmény, műkincs, értékpapír, bankbetét stb. jöhet számba.)
A végrendelet készülhet akár több példányban is, DE a fénymásolt példány nem hiteles. Azt hogy ki hol tartja ill. őrzi a végrendeletét, saját legjobb belátása szerint.
Az önkormányzati jegyző közigazgatási- míg a közjegyző jogi vonatkozású személy.
ml.
Kötelesrész fizetését vagy úgy lehet megúszni, hogy érvényesen kitagadja az örökhagyó az örököst - de ehhez a törvényben taxatíve felsorolt kitagadási okok valamelyikének fenn kell állnia, és a végrendeletnek ezt le kell írnia - vagy visszterhes szerződéssel kell a hagyatékot az örökhagyónak elidegeníteni. Ha azonban legalább a kötelesrész mértékének megfelelő vagyont hagy az örökhagyó a törvényes örökösre, akkor további igénye ilyen jogcímen nincs.
Elég egy példány, és mindegy, hol tartja az örökhagyó, csak előkerüljön, ha kell.
A közjegyző nem egyenlő a jegyzővel.
A végrendeletnek számos érvényességi kelléke van, és értelemszerűen az örökhagyó halála után ezek nem pótolhatók, így célszerű ügyvéd segítségét igénybe venni.
monalisa1
Köszönöm szépen az információt! Bár az még nem egészen világos, hogy miért kell fizetni, ha egyszer nem rá hagyta (kötelesrész). Ezt hogyan lehet kikerülni. Ha nem zárja ki a végrendeletből és mondjuk az ingóságot ráhagyja?!
És ha otthon megírják a végrendeletet aláírják, a tanúk is, akkor hol tárolják( csak legyen ott a szekrény mélyén) ?. Elég egy példányban?
Lehet, hogy most nagy butaságot kérdezek, előre is bocsika, de a közjegyző az igaz nem egyenlő az önkormányzati jegyzővel? :(
Tomasz
Mivel csak a tulajdon részbeni ajándékozásáról lenne szó, értelemszerűen csak az ajándékozott rész vagyoni értéke után kell az ügyvédi költséget megfizetni - ahogy az illetéket is majd.
De ahogy lentebb javasolták ha pár hónapot kivártok, ezen utóbbit megspórolhatod magadnak.
Külön: ha az ingatlanon a nagyinak netán haszonélvezeti joga van -részben vagy egészben- attól jó lenne megszabadulni... (A haszonélvezetről le lehet mondani ingyen vagy pénz ellenében., ha ingyenes a lemondás akkor te fizetsz majd külön szerzési illetéket, ha pénz ellenében akkor a nagyinak szja fizetési kötelezettsége lesz.) Az ügyvéd majd elmagyarázza és ki is számítja.
"Mona"
laikus hozzászóló
bioemberke
Valószínűleg nemigen van olyan végrendelet amit utóbb meg ne támadnának, az más kérdés milyen sikerrel.
Ha a nagyszülők saját maguk készítenek egy végrendeletet és azt mindketten aláírják és dátummal is ellátják ill. tanúk előtt az aláírást magukénak ismerik el, akkor ezzel kapcsolatban költségük nem lesz. (Ha tutira akarnak menni akkor közjegyzővel készíttetik el a kettőjük közös végrendeletét pár tizezer forintért.)
Anyukád másik két testvérét az örökségből kizárhatják, ebben az esetben őket kötelesrész címén mindannak a fele illeti meg mint amit egyébként örököltek volna. (A kötelesrészt pénzben kell majd anyukádnak nekik kifizetni.)
Az esetleges kitagadásnak nagyon szígorú törvényi feltételei vannak, ez a jelen esetben vélem nem állná meg a helyét.
Ha a végrendelet esetleg több oldalból áll azt oldalanként sorszámmal kell ellátni és minden egyes oldalt mindenkinek aláírni.
Készüljön el az a végrendelet, aztán a nagyszüleid éljenek még sokáig.
Amúgy a szöveget különösebben nem kell cifrázni, akár elég annyi is: a házat/földet stb. és az ingóságokat pl. x szülött gyermekünk örökölje., az öröklésből y és z gyermekünket ezennel kizárjuk.
Külön annyit: aki főörökös, a szülők temetésének- és a síremlék állítás költségeit maga kell hogy állja.
"Mona"
laikus hozzászóló
ObudaFan!
Köszönöm a választ ...de minek az 1-2%-a?Az egész lakásnak vagy csak az ajándékozni kívánt résznek?
Köszönettel:Tomasz
Sziasztok!
Nagymamám (és nagypapám)végrendeletben az édesanyámra szeretné hagyni a házát. Ezt hogy lehetne a legkönnyebben megoldani? Anyáék hárman testvérek, ez okozhat problémát?
Mi a legegyszerűbb módja a végrendelkezésnek, hogy azt ne tudják később támadni?
Előre is köszönöm: bioemberke
1-2% általában.
Sziasztok!
Még egy kérdésem lenne.....
Kb mennyibe kerülhet két ajándékozásnak az ügyvédi költsége? (az egyik lakás 11 millió és a 2/3 részét ajándékoznák nekem...a másik lakás 8 millió és a 2/8 részét ajándékoznám én édesanyámnak)Mind a két ajándékozást én fizetném.Gondolom hogy minden ügyvéd más árat kér,de úgy nagyjábol érdeklődnék az ár iránt.
A bátyád után akkor is kell.
Készpénznek majd akkor, ha a Magyar Közlönyben megjelent. Addig bármi lehet.
Köszönöm a válaszokat! "de azt nem tudom van-e már törvényjavaslat, illetve ez mikortól lenne hatályos"
Na ezt kéne megtudnom.....
Ui:Ezt találtam a hálon: http://www.privatbankar.hu/…lletek_88827
Ezt vehetem szerintetek kézpénznek?
Az ígéretek szerint változni fog az Illetéktörvény vonatkozó része. Mindennemű egyeneságbeli rokonok közti vagyonátruházás illetékmentes lesz. (de azt nem tudom van-e már törvényjavaslat, illetve ez mikortól lenne hatályos)
Mert módosítják a jogszabályt.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor!
Nem értem igazán a választ,de azért köszi szépen az infót.Azt nem tudom miért kell pár hónapot várni az illeték mentességért?Ha bárki bövebben kifejtené azt megköszönöm.
Kell. De ha vársz pár hónapot, akkor már nem.
Sziasztok!
A következő kérdésem lenne......
Egy lakás tulajdonosa vagyok 1/3 részben.A másik 1/3 része a bátyám a harmadik harmad pedig a nagymamám tulajdonában van.Azt szeretném megtudni,hogy a bátyám és a nagymamám ha nekem ajándékozza a részét kell-e illetéket fizetnem és ha kell akkor mennyit.A lakás kb 10-12 milliót ér.
Köszönöm a válaszokat!
Üdv:Tomasz
Ha a nagyi esetleg nehezen tud csak kimozdulni otthonról - beteges stb., a közjegyző kérésre valószínűleg házhoz megy.
Tomasz
Ha a végrendeletben a vagyoni értékek különösebben nincsenek forintosítva, hanem csak pl. "a házamat" a fiamra, "az erdőt/földet" az unokára hagyom stb., akkor tényleg nem olyan nagy összeg a közjegyző általi végrendelkezés.
Ellenben ha beíratja: a ház 10 M Ft, az erőd/föld 4 M Ft, akkor a közjegyzőnek muszáj az értékek szerint is költségelni a munkadíját - az elkészítendő okiratot.
"Mona"
laikus hozzászóló
6.000 Ft/óra a munkadíj
plusz:
fenti összeg 40%-a, mint költségátalány
*
számításaim szerint kb. 20.000 Ft-ba kerül az ügylet,
de megéri!
*
hasznos infók itt:
http://www.mokk.hu/index.php
*
egyébként nyugodtan hívjál fel telefonon egy közjegyzőt (ld. fenti link) - el fogják mondani mennyibe kerül
Sziasztok!
Megtudnátok mondani körübelül mennyibe kerül egy végrendelet írása közjegyző elött?
A nagymamám kért meg rá hogy menjek el vele..
Üdv:Tomasz
Öcsike!
Szerintem a te részed után kér a közjegyző 14.200.-Ft-ot.
Mennyiért utaznál?
Az hagyaték értékének megállapítása elég bizonytalan. Láttam olyat, hogy 10milliós ingatlant 60.000-re értékeltek.
Esetleg a rokonok az eljárás után -legalább a hagyatéki értéknek megfelelően- kártalanítanak?
Szerintem megér egy utat. Legalább találkozol a rokonokkal!
Csipkebokor, laikus
Pumita!
Szerintem mutassátok be a közjegyzőnek a Tartási szerződést. Akkor látja, hogy az abban lévő telek felől nem végrendelkezhetett a nagymama. A temetést viszont nektek kell állni, mert a Tartási szerint vállaltátok.
A ház harmadáról elvileg a nagymama végrendelkezhetett. Köteles rész csak a gyerekének járt volna, de ő meghalt.
A végrendelet sok alaki szempont alapján megtámadható, ill. lehet mondani, hogy nem fogadjátok el érvényesnek. Pl. helyszín (a kórház, dátum feltüntetése,...). Esetleg a kórházban kérhettek zárójelentést, igazolást, miszerint a nagymama halála előtt pár órával már nem volt képes saját akarata szerint, befolyásolástól mentesen aláírni egy végrendeletet. Ezt is bemutathatjátok a közjegyzőnek.
A közjegyzőnek mérlegelési joga van.
Esetleg "fenyegethetitek" a férjed öccsét, hogy okirathamisítást követett el, ha bíróságra mentek, hivatalból indítanak eljárást ellene.
Csipkebokor, laikus
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |