öröklés,ingatlan

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.25. 18:46

Az ági öröklésről se feledkezzünk meg.

arnerius # 2007.02.25. 14:51

Kedves kobuki,
egyéb leszármazó hiányában a házastárs örököl. Amennyiben a lakáseladás előtt halnál meg, akkor a testvéred a feleséged nélkül eladni nem tudja, hiszen a részedet ő öröklés cimén megszerezte, tulajdonossá vált. Majd akkor ők egyezkednek.

kobuki # 2007.02.25. 14:43

Az a helyzet állt elő, hogy egy örökösödés kapcsán én és a testvérem örököltünk egy öröklakást. Miután egyikünk sem tart rá igényt, megegyeztünk, hogy eladjuk. A végrendelet szerint a testvérem volt ( és jelenleg is )a temetéssel ill. a halálesettel járó összes ügyek intézője és a lakás eladásában is ő a meghatározó személy.
A legfontosabb kérdés: ha én előbb halok meg mintahogy a lakás ( amely már részben az örökségem) eladásra kerül akkor a lakásból származó részemet ki kell e fizetni pl a feleségemnek, ha ő az örökösöm?
Meddig húzható el egy ilyen esetben egy lakáseladás?

Előre is köszönöm a válasz(oka)t.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.13. 19:39

Mindent állítást bizonyítania kell annak, akinek érdekében áll, hogy a bíróság valónak fogadja el.

suny # 2007.02.13. 15:25

Először is köszönöm a válaszokat!:)

De azt hogy a férjnek a szülei vettek egy házat "ajándék céljából" azt papírral kell tudni bizonyítani vagy ezt mondják és akkor elhiszik?

ObudaFan # 2007.02.12. 19:35

Ez így egy kicsit komplikált lett. :)

Ha a házastársak a közös vagyonból kifizették a ház értékét, vagy pl. közösen vásárolt ingatlant adtak érte cserébe, akkor közös vagyon ez az ingatlan, ha pedig ajándékba kapta a férj, akkor nem. Hogy mekkora volt a házasság hossza, az lényegtelen.

suny # 2007.02.12. 15:34

A Szülők azért hogy később ne kelljen a illetékekkel szórakozni egyből a gyerekük nevére iradták a házat amikor megvették és ők meg haszonélvezők lettek.Nem készült szerződés hanem szimplán írtak egy papírt ami gondolom hitelesítve van hogy nem tart igényt erre a lakásra azaz lemond róla.

_Lala_ # 2007.02.12. 15:26

hogy számíthatok-e örökségre abból a házból, amiben felnőttem és ami egyébként az ő és az anyukám nevén van.

Ha nem csak nevelőszülő volt, hanem "nevére vett", azaz örökbe fogadott, akkor igen, egyébként nem.

a férjnevére írnak egy házat örökség céljából

Ezt hogy csinálják? Meghal az örökhagyó, és megörökli a férj? Vagy még eletében nekiajándékozza a tulajdonos?

férj előzőleg lemondott

Készült házassági vagyonjogi szerződés? Mert ha igen, akkor az van, ami oda le van írva. Ha nem, akkor hogyan mondott le bármiről?

suny # 2007.02.12. 15:17

Kérdésem akövetkező:Abban az esetben ha már két személy házas és a férjnevére írnak egy házat örökség céljából akkor 20év házasság után a feleségnek jár a házból részesedés úgy hogy a férj előzőleg lemondott egy másik lakás tulajdonjogáról a feleség részére de nem annak cserébe hogy az adott házból nem követel válás esetén?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.12. 15:02

Senkise! Végrendelet hiányában a nevelt (mostoha-) gyermek nem örököl.
Másrészt, ha nincs hagyaték, akkor senki sem örököl - a vér szerinti gyermek se.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.12. 14:59

No, előkerült? :)
Szerintem ezzel rendben lesz. Tkp. az örökösök egymás közötti a várt örökségről szerződése. [Ptk. 660. §]

Tomi620 # 2007.02.11. 22:05

Tudom, kedves Kovács Béla Sándor, volt már erről szó, bocsánat.
Akkor úgy kérdeznék, hogy a hagyatéki tárgyaláson bemutatunk egy, a 3 gyerek között kelt, és még apu halála előttre datált szerződést, amely a várt örökségek egymás közötti felosztására vonatkozik, akkor ezzel sínen van a dolog?
Köszönöm válaszát, előre is.

senkise # 2007.02.11. 21:16

Üdv Mindenkinek!

Sajnos az én családom is érintett lett a témában.

1. A szüleim elváltak 1 éves koromban, 2 éves koromtól nevelt anyukám új férje, akinek szintén volt az előző házasságából egy lánya. A kettejük kapcsolata költözés miatt megszakadt, azóta 30 év telt el, de egyszer sem találkoztak.
A házasságból született még egy gyermek, tehát mi négyen éltünk: anyukám, "apukám"-mert nekem ő volt az APU -, a féltestvérem és én.
"Apu" sajnos meghalt 51 évesen, betegségben, nagyon hirtelen, és szeretném megtudni, hogy számíthatok-e örökségre abból a házból, amiben felnőttem és ami egyébként az ő és az anyukám nevén van.

2. Anyukámnak azt mondták, hogy a munkáltatójánál vezetett önkéntes nyugdíjpénztártól járó pénz is a két vér szerinti lányáé lesz, mert kedvezményezettként senki nem volt megjelölve. Nem neki kellene azt megkapnia?

3. A harmadik kérdésem az nem aktuális, csak elgondolkodtatott mostanában, hogy velem tényleg ennyire el lehet-e bánni:
Az én édesapám engem nem látogatott, még kisgyerekként sem, nekem ő egy idegen. Véletlenül tudtam meg, hogy az összes vagyona a másik két gyermeke nevén van, még a nagyszülők lakása is, így jól gyanítom-e, hogy én onnan sem fogok -majd valamikor -örökölni?

Előre is nagyon köszönöm ha valaki válaszol nekem...

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.11. 19:00

De ja vu.

Tomi620 # 2007.02.11. 13:05

Apu meghalt, 3 gyerek örököl utána egy telket (ami csak apu tulajdona volt), valamint részben egy lakást, amely apu és anyu közös tulajdona (volt/van).

A 3 gyerek szóban már megállapodott, hogy a most örökölt telek csak az egyik gyereké legyen, aki ennek fejében a most örökölt lakásrészéről, valamint a majdan egyszer majd anyu után öröklendő lakásrészéről egyszer s mindenkorra lemond a másik 2 testvére részére. Azaz, a „végeredmény” szerint a telek csak az egyik gyereké lesz, míg a lakás csak a másik kettőé.

Kedden lesz apu hagyatéki tárgyalása. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a lemondást/előre lemondást a mostani hagyatéki keretében (vagy azzal egyidőben) hogyan tudnánk véglegesíteni, jogilag megfelelő formába önteni. Milyen megállapodásokat kell kössünk?

ObudaFan # 2007.02.10. 09:09

Nincs mit.

Tomi620 # 2007.02.10. 01:16

Köszi, ObudaFan!

ObudaFan # 2007.02.09. 19:40

Tomi!
Minimális eljárási díjat még kell.

ObudaFan # 2007.02.09. 19:39

Szülő vagyoni helyzetét igazoló okiratok (APEH-igazolás, munkáltatói igazolás, stb.), gyermek vagyoni helyzetét igazoló okiratok elsősorban. A többi attól függ, mit vitat a másik fél a perben.

jenőke # 2007.02.09. 13:16

A szülőtartás bebizonyitására milyen papirok kellenek?

jenőke # 2007.02.09. 13:14

Szülőtartás

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.09. 10:15

Igaz, Lala. Megtévesztett, hogy a hagyaték maga is tulajdoni hányad.

Tomi620 # 2007.02.08. 23:28

Azt szeretném kérdezni, hogy ha öröklöm fater után mondjuk egy lakásingatlan negyedét (anyu lakik benne), és befizetem az erre eső örökösödési illetéket, akkor pl. a földhivatalnak a tulajdonjog átírásáért kell-e még fizetnem? (Vagy bárkinek, bármiért.)

_Lala_ # 2007.02.08. 22:24

Törvényes öröklés címén 1/4 járna egy gyermeknek. Tehát a köteles részük 1/8. A végrendeletben juttatott 1/18 és az 1/8 közötti különbözetet köteles részként ki kell adni. (Ez, ha jól számolom, fejenként 5/64, összesen 15.)

Khm. Törvényes öröklés címén az örökhagyó 3/6 tulajdonrészének 1/4-e, azaz 1/8-ad járna egy gyermeknek. Ennek a fele a kötelesrész (1/16), így a végrendelet szerinti 1/18 és az 1/16 különbsége lesz - mindhárom testvér számára külön-külön - a fizetendő kötelesrész (azaz 1/144 per fő), feltéve, hogy a hagyatékban más nincs, valamint az örökösök az utolsó 15 évben nem kaptak ajándékba semmit az örökhagyótól.

lehetséges-e adás-vétellel az unokákra íratni az ingatlan 2/6 részét?

Persze, de azt látni kell, hogy ha az az adásvétel valójában ajándékozás, akkor erre hivatkozva (nyiván ha ezt be is tudják bizonyítani) ugyanúgy igényt tarthatnak a kötelesrészre, mintha az ajándék is része lenne a hagyatéknak.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.02.08. 21:40

A törvényalkotó meg azért alkotta meg a köteles rész intézményét, hogy ne lehessen a leszármazókat megfosztani a teljes örökségtől - még akkor se, ha ez az örökhagyó kívánsága. (Ennyiben a favor testamenti korlátozása.)
1/8=8/64 1/18=3/64 8-3=5 3*5=15 Jól számoltam.