öröklés,ingatlan

fragyik # 2010.09.27. 19:06

Üdv Mindenkinek!

Egy öröklési ügyben szeretnék segítséget kérni.

Ez év elején elhunyt az édesapám és az elmúlt héten volt a hagyatéki tárgyalás, amely hagyatéki végzés szerint 1/3-ad részben örökös vagyok a szülői házból, az egyik testvérem pedig 2/3-ad részben.

Hogyan követelhetem a részem illetve hogyan kötelezhetem arra a testvéremet, hogy kifizesse azt nekem, mivel nem hajlandó kifizetni a részemet?

Mielőtt jogi útra terelném az ügyet, gondolom egy felszólító levelet kellene elküldenem számára, de nem vagyok tisztában vele, hogy milyen tartalmi elemekkel együtt.

Üdvözlettel
Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 11:53

Nem. Az, hogy nem volt pénzed, nem elég. A külföld pedig, gondolom, nem egy kommunikációs lehetőség nélküli, félreeső lakatlan szigetet jelent.

gemel # 2010.09.02. 11:51

hat nem vagyok benne biztos, de egy nagyon tavoli, kulfoldi orszagban eltem, es nem tudtam sem hazajonni, sem pedig ugyvedet fogadni kovetsegen keresztul, anyagi akadalya volt. ez elegendo lenne, mint bizonyitek?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 11:28

Miért, gemel, tudod bizonyítani, hogy eddig nem volt módodban érvényesíteni a jogodat?

PRoland # 2010.09.02. 10:49

Üdv Mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék,hogy hagyatéki tárgyalást követően az örökösnek mennyi ideje van arra,hogy az örökölt mezőgazdasági földterületet a saját nevére átírassa?
Köszönöm a segítséget.

gemel # 2010.09.01. 17:44

es ilyen esetben mi lenne az elso lepes, hova kene fordulnom?

gemel # 2010.09.01. 17:43

es ilyen esetben mik lennenek az elso lepesek, hova kene fordulnom?

gemel # 2010.09.01. 17:35

koszonom a gyors valaszt.

ObudaFan # 2010.09.01. 17:17

Ennyi év távlatából legfeljebb akkor, ha bizonyítani tudod, hogy korábban nem volt módodban érvényesíteni az igényt.

gemel # 2010.09.01. 17:06

Jo napot kivanok. Meg egy kerdesem lenne, talan tudnak segiteni.1999-ben orokoltem egy hazat. Mivel mar akkor is kulfoldon eltem, ezert meghatalmazast adtam az otthon elo hozzatartozoimnak a haz ertekesitesere, es a penz banki atutalasara. Ebbol az ertekesites megvalosult, az atutalas nem.Kozben a vetelarbol ki kellett volna fizetni egy tartozast, ami a meghatalmazasban is szerepelt, de ez sem tortent meg. Szeretnem tudni, hogy ennyi ev tavlatabol hogyan ervenyesithetnem jogaimat?
koszonettel.

ObudaFan # 2010.08.31. 17:21

Nincs mit.

gemel # 2010.08.31. 17:10

koszonom szepen a valaszt.

ObudaFan # 2010.08.31. 17:03

pepboy

A közjegyző előtt vissza kell utasítani az öröklést.

gemel

Némi plusz díjért lehet kérni soronkívüliséget. Anélkül 30 nap.

pepboy # 2010.08.31. 15:46

Tisztelt fórumozók !
Mi az eljárás ha valaki nem szeretne örökölni 1 családtagja után ?
Köszönettel pepboy

gemel # 2010.08.31. 15:21

Jó napot kívánok.
Szeretném megkérdezni, hogy a földhivatalban a tulajdonjog bejegyzését, milyen módon lehet meggyorsítani?! Illetve, mennyi ideig tart az eljárás?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.30. 19:04

Zsuzsanna dettó.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.30. 19:04

Ildi, bárki eladhatja a saját tulajdoni hányadát, a többieknek ehhez semmi köze (az elővásárlási jogot kivéve). De senki nem adhatja el mások tulajdoni hányadát, mert ahhoz meg neki nincs semmi köze.

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs bíróságtól kérheti, ha nem tudnak benne megegyezni.

zsuzsanna28 # 2010.08.30. 17:10

örököltem egy fél házat a testvérem a másikfelét..Szerettem volna eladni hisz nem tartok rá igényt,de a testvérem hallani se akar róla ill.beköltözött a házba..Kifizetni sem hajlandó..Ja és a rezsi felét is úgy gondolja,h továbbra is megfelezzük..Kérdésem hova fordulhatók jógi segítségért ,mit tudok csinálni ilyen esetben?Köszönöm a választ előre is..

ildi2005 # 2010.08.30. 15:59

Tisztelt ügyvédúr!

Azzal a kérdéssel fordulok önhöz,3man vagyunk örökösök 1 Budapesti ingatlan esetében,jelzálog terheli és szeretnénk eladni!Ám az egyik örökössel nem jutunk dűlőre az eladási árral!Szeretnénk minél előbb eladni,ezért ár alatt szeretnénk árusítani,de ebbe ő nem megy bele.Dönthetünk e nélküle az ár alatti árusításról?Mert nem szeretnénk ha a végrehajtási összeget örökölnénk meg, a késedelmi kamatokkal!És ha esetleg nem lehet nélküle árusítani, mit tudunk tenni ebben az esetben, hogy ne járjunk miatta pórul?

ObudaFan # 2010.08.28. 08:23

gemel

Ha van vevő, aki hajlandó így megvenni, akkor lehet.

szabivandor

A közjegyzőtől kell póthagyatéki eljárás lefolytatását kérni.

szabivandor # 2010.08.28. 07:17

Üdv mindenkinek!
Kérdésem a következő lenne!
Édesapám nevén volt egy tanya, és körülötte lévő földterület, de különböző helyrajzi számon, a közjegyzőnél sajnos nem derült ki hogy csak a tanya területét vették bele a hagyatékba, a másik területet nem, és az így nem került átíratásra a nevemre.Most eladásra kerülne mindkét terület. Mi a teendőm a hagyatékból kimaradt területtel? Hová kell menjek hogy átkerüljön a nevemre?
Válaszokat előre is köszönöm.

gemel # 2010.08.28. 06:48

Jo napot kivanok.Szeretnem megtudni hogy pothagyateki targyalas lezarasa elott lehetseges-e ertekesiteni az orokseget.Kulfoldon elek, es csak meghatarozott idore jottem haza, de azt a felvilagositast kaptam,hogy egy homap alatt nem zajlik le a pothagyateki. tovabb maradni viszont nem tudok. letezik-e olyan lehetoseg,ami ezt lehetove teszi,hogy a hagyateki targyalas lezarasa elott ertekesitsem az oroksegem?Egyetlen orokos vagyok.koszonettel.Kovacs Maria

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.15. 19:11

Nem valószínű. Ilyenkor ugyanis általában elidegenítési és terhelési tilalom is biztosítja a kölcsönt. HA viszont ez nincs, akkor el lehet idegeníteni a tulajdoni hányadodat.
Hogy aztán ez mennyire észszerű, az egy másik kérdés.

papesz61 # 2010.08.15. 18:18

Kérdésem a következő lenne. Özvegy vagyok van gyermekem a családi házunk 25-25%-a az nevükön van, szeretném a fent maradó részt is a nevükre iratni. A házonn jelzálog kölcsön van az én nevemenn és én is fizetem,így mehet e az áttiratás?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.14. 17:23

Az lett volna érdekes, ha megtalálod a Ptk.-ban. A hagyatéki eljárásról szóló rendelet szabályozza, mint az örökösök egyezségét, amelyet a közjegyző hagy jóvá. Belefér, hogy a felek a törvényesen járó hányadoktól eltérő arányokban állapodjanak meg.