A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve
Ki a gondviselő?
- 1
- 2
Igen. A gondviselő az, aki a gyermeket neveli, egyébiránt viszont ez nem egészen tisztázott jogi fogalom (nem is nagyon jogi fogalom, ugyanis ily módon a közeli hozzátartozók közötti felsorolásban nem szerepel a ptk-ban), sőt a Csjt-ben és a Btk-ban sem.
A definicióját sem láttam még soha, de logikai alapon arra lehet következtetni, hogy gondviselő az a személy, aki a gyermek neveléséről, gondozásáról gondoskodik, függetlenül attól, hogy ez jogilag is a kötelezettsége, vagy nem.
Pl. élettársi kapcsolatban nem biztos, hogy az élettárs arra is kötelezettséget vállal, hogy az élettársa gyermekét eltartja, gondozza, neveli. Ilyen esetben például az élettárs nem tekinthető gondviselőnek, mert ő csak adott esetben egy lakásban él a gyermekkel, de semminemű vele kapcsolatos kötelezettséget nem vállal, ily módon ez nem is nagyon kényszerithető ki.
Igazából mire vagy kiváncsi, hol olvastad?
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve
Derill:
Az az élettárs/házastárs aki bevállal egy mástól származó gyerekt, nyilván ezzel akarva akaratlanul bevállalja az eltartását is, nevelését is.
jogilag nyilván nem kényszeríthető, de egy apát is nehéz kényszeríteni ,hogy nevelje a kölkét, sokan nem is teszik. (Bár leehtne kényszeríteni...)
haniel: Hasonló cipőben járunk, én mint az új házastárs vagyok a gondviselő , mielőtt Derill leszedné a fejem ,hogy ki akarom túrni az apát -akarja a fene- azért van így mert messze lakik a papa, megesett ,hogy más országban, így őt hiába keresik telefonon ,hogy ugorjon már be a suliba ezért azért, míg én 5 percre dolgozom a sulitól.
speedy: ez egyáltalán nem biztos. Ugyanugy, ahogy házassági szerződést lehet kötnik, élettársit is lehet. Lehet, hogy a nőt akarja, de a gyerekét nem. Azt mondja, ő a gondozásába nem száll be, együtt él a nővel, de az is lehet, hogy nem vagyonközösségben, hanem mindketten külön kasszán vannak. Az élet sok mindent produkál.
Nem szedem le a fejedet, mert mint irtam, az élet sok mindent produkál. Ha valaki a gyereke felé sem néz, és a nő vagy a pasi uj társa viszont vállalja a gondozást, azzal semmi bajom. Ez igy egyébként akkor nevelőszülő jogilag.
A suli nyomtatványa pedig azért tartalmazhatja ezt, mert a gondviselő sokkal tágabb, mint a szülő, vagy a nevelőszülő. A hivatalos gondviselő pl. a gyám (csak nem nagyon értem, hogy akkor miért nem ezt irták. Próbálták szerintem valahogy összefoglalni, nem akartak sokat irni, és ugy gondolták, ez igy jó lesz. Elfelejtették megnézni, hogy a jogszabályok tartalmaznak-e ilyen fogalmat.)
haniel: szerintem nyugodtan beirhatod a férjedet gondviselőként, merthogy ő nevelőszülő és az tuti, hogy egyben gondviselő is.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Kedves Szakértők!
Lenne még egy kérdésem. Lehet, hogy nagyon ostoba kérdés de engem érdekelne egy elfogadható magyarázat.
Miért van az, vagy hogy lehet, hogy egyik gyerek bizonyítványában az apa neve szerepel, mint apa, másik gyerek bizonyítványában az anya új férje neve szerepel, mint gondviselő???
Köszönöm
Talán mert az egyik gyereket örökbe fogadta az új férj, bár logikátlan hogy a másikat miért nem.
Ha konkrét esetről írsz, talán az iskolát kellene kérdezni miért az eltérő bejegyzés.
monalisa!
Egyik gyermeket sem fogadta örökbe a férj.
Konkrét eset: Férj-feleség évekkel ezelőtt elváltak. Feleség újra férjhez ment. Gyerekek vitték az apának megmutatni a bizonyítványt. Kisebb gyerek 1.osztályos volt ( előbb ugye nem kaphatott bizonyítványt ) apa akkor szembesült vele, hogy az új férj, mint gondviselő szerepel. Nagyobbik gyerek általános iskolai és most első középiskolai évről szóló bizonyítványban is apa neve szerepel, mint apa.
Értem. Szóval mivel mindkét gyermeknek egyazonos az édesapja, a válástól és a különéléstől függetlenül az általános iskolát kell megkérdezni miért "a" gondviselő kifejezést alkalmazták a gyerkőc bizonyítványában.
Szerintem az apa szeptemberben kérheti, hogy javítsák ki a bízonyítványt.
Kedves Szakértők!
Válás után a gyermekünk az édesanyánál lett elhelyezve. A most elsős gyermek iskolai adatai között külön szerepel az "Édesanyja neve, lakása, telefonja" és a "Gondviselő neve, lakása, telefonja".
Az édesanya kitöltötte mindkettőt, miszerint ő a gyermek anyja, és az új férje a gyermek gondviselője.
Tudtommal a szülői felügyeleti jogokat a gyermek iskolájával és életpályájával kapcsolatban válás után is a szülők közösen gyakorolják.
De akkor számomra nem világos, hogy ki a gondviselő? Az aki feleségül veszi a gyermek anyját vagy a biológiai szülő, aki még tartásdíjat is fizet érte?
Az óvodában még nem volt ebből probléma, mivel ott még csak élettársi kapcsolatban él a gyermek anyja.
A válást követően csak 2 kategótiát nevesít a Családjogi Tv.:
- gyermeket gondozó szülőt és
- különélő szülőt.
Szeretném tisztán látni, hogy akkor most ki is a gondviselő?
Köszönettel:
E1XM33
Kérdezd meg az iskolát. Egyébként szerintem ilyen esetben az is az anya. (A férjének nincs semmiféle gyermekfelügyeleti joga - csak felelőssége.)
A "gondviselő" nem jogi kategória. A törvényes képviselő, vagy a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő, az igen. A gyermeknek az a törvényes képviselője (=szülői felügyeleti jogot az gyakorolja), akinél a bíróság a gyermeket elhelyezte (adott esetben ez harmadik személy is lehet = gyám), kivéve, ha a bíróság a szülők közös kérelmére közös szülői felügyeletet rendelt el. Ez utóbbi esetben mindkét szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot és mindketten törvényes képviseletet látnak el a kiskorú fölött.
A Csjt. értelmében a különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben a gyermek elhelyezését követően - közös szülői felügyelet hiányában is - együttesen gyakorolják jogaikat. Ilyen kkérdések: a gyermek nevének meghatározása, megváltoztatása, tartózkodási helyének kijelölése, továbbá iskolájának, életpályájának megválasztása.
Tisztelt Kovács_Béla_Sándor, tisztelt Katakomba!
Köszönöm a válaszokat, sajnos az iskola teljesen tanácstalan, én vagyok az első aki ezt megkérdezte. :)
A gyámügy sem tud segíteni, mert szerintük is nem jogi kategóriáról van szó, ők nem is használják ezt a kifejezést.
Viszont komoly probléma, ui. a hivatalos adatokban csak ez szerepel és más adat beszúrására nincsen lehetőség.
Ha a gyermek beteg és az édesanyát nem érik el, akkor engem sem, mivel az adataimat nem tudják bevinni a nyilvántartásba.
Csak a pedagógusok jóindulatán múlik, hogy beírják pl. a mobiltelefonjukba a telefonszámomat, baj esetére.
Ez az egyetlen XXI. századi, 1 modern megoldás, ami persze nem hivatalos.
Köszönettel:
E1XM33
Hát igen. Csak ez marad, ha nem fogadjuk el azt az idejétmúlt, nem XXI. századi és nem modern megoldást, hogy a gyereket a két vér szerinti szüleje nevelje.
T. Ügyvéd Úr!
Bár gondom elég kicsinyesnek hangzik, számomra mégis fontos. Elváltunk, két gyermekünket nálam helyezték el, nincs közös szülői felügyelet.
A gyerekek legtöbbet velem tanulnak,rendszeresen én kérdezem ki őket. Az apuka ennek ellenére rendszeresen aláírja az ellenőrzőt.
Tudtommal hivalalos papirt nem írhatna alá.
Kérdésem az lenne, hogy joga van-e az aláíráshoz?
Köszönöm a válaszát:
Barackvirág
Ez tényleg nagyon kicsinyes dolog. Most sajnálod attól a szerencsétlen különélő apától azt a pillanatnyi érzést, hogy van valami köze a gyerekeihez, az iskolai előmenetelükhöz?
T. Ügyvéd Úr!
Köszönöm a segítséget, de még mindig nem kaptam választ a kérdésemre.
Barackvirág
„A szülőnek joga és kötelessége gyermeke sorsát, jövőjét akkor is figyelemmel kísérni, ha szülői felügyeleti joga szünetel. Felelőssége továbbra is fennáll gyermeke erkölcsi fejlődésének elősegítése, jellemének kialakítása, képzettségének megszerzése terén”
Ugyanez a gondozó szülőnek nem kizárólagos joga! A fentiek elősegítéséhez pedig szorosan hozzátartozik, hogy a gyereknek jó példát mutatsz azzal, hogy a másik szülővel együttműködsz, és a másikat a gyerek szemében nem próbálod kisebbíteni. Nézzük onnan, hogy az iskola üzenetei az idézett területekkel szoros kapcsolatban állnak, tehát, neki is joga van az iskolával kapcsolatot tartani. Annyit tehetsz, hogy Te is aláírod. (Nyilván attól is függ, hogy mi az üzenet tartalma.)
Javaslom még, hogy nézd meg a következő videó képeslapot. (Többet segít, mint azok a válaszok, amiket kaphatsz.)
http://www.mesterkurzus.com/index.html?…
Köszönöm a válaszát!
barackvirág
Tisztelt ügyvéd úr!
Férjemmel 3 éve házasodtunk össze, mindketten hoztunk egy-egy kamasz fiút a házasságba. Az én fiam 14, a férjemé 16 éves. 3 éve együtt élünk, mivel az ő fia úgy döntött, nem szeretne az édesanyjával maradni. Hivatalosan az anya a gondviselő a mai napig is. Most azonban hamarosan megérkezik közös gyermekünk, és a családtámogatás miatt is szeretnénk, ha a férjem fia is hivatalosan is velünk lenne. A lakcímkártyáján a mi közös lakcímünk szerepel, de sajnos a családi pótlék az anyánál van évek óta, amit nem kapunk meg. Szeretném megtudni, hogy mi az útja annak, hogy a férjem legyen a fia gondviselője. És hogy ez mennyi idő? Mikor kaphatunk utána mi családi pótlékot?
Válaszát előre is köszönöm!
Zselike
Tisztelt ügyvéd úr!
Férjemmel 3 éve házasodtunk össze, mindketten hoztunk egy-egy kamasz fiút a házasságba. Az én fiam 14, a férjemé 16 éves. 3 éve együtt élünk, mivel az ő fia úgy döntött, nem szeretne az édesanyjával maradni. Hivatalosan az anya a gondviselő a mai napig is. Most azonban hamarosan megérkezik közös gyermekünk, és a családtámogatás miatt is szeretnénk, ha a férjem fia is hivatalosan is velünk lenne. A lakcímkártyáján a mi közös lakcímünk szerepel, de sajnos a családi pótlék az anyánál van évek óta, amit nem kapunk meg. Szeretném megtudni, hogy mi az útja annak, hogy a férjem legyen a fia gondviselője. És hogy ez mennyi idő? Mikor kaphatunk utána mi családi pótlékot?
Válaszát előre is köszönöm!
Férjed és a fia együtt menjenek el a gyámhatóságra és ott a fiatalember mondja jegyzőkönyvbe: továbbiakban az apjánál akar lakni. (Erre 16. életévet betöltve lehetőség van, de kell a gyámhatóság jóváhagyása.) Ezt követően az apa forduljon a bírósághoz és kérje, hogy a továbbaikban ő lehessen a fia gondviselője. Ha ez megvan akkor a továbbiakban az apa jogosult a cs.pótlékot felvenni. (A továbbiakban a t.díj díj fizetésének "íránya" is meg fog változni...)
Minden simán menne ha az ex különösebb huzavona nélkül viszonyulna a dolgokhoz - meg kell tudni vele értetni a dolgokat.
Nem különösebb bonyorultságú a kérdés, csak lehet hogy némi időbe telik mire minden elrendeződik.
"Mona"
laikus hozzászóló
Köszönöm Mona a tanácsot. Valahogy én is így gondoltam. Sajnos az ex semmilyen formában nem hajlandó a "megértésre" és igazán nem is arra a 13000 Ft-ra lenne szükség (persze az sem jönne rosszul). De három gyerkőc után mégiscsak több az állami támogatás. Nem lesz egyszerű menet. Még egyszer köszönöm!
Bírósági rendelkezés kell és az majd kötelezi a másik szülőt - tetszik neki vagy nem, ez már legyen az ő baja, problémája.
Tisztelt Hozzáértők!
Kiskorú (15 éves) keresztfiam édesapja ez év januárjában elhunyt. Az édesanyjával azóta folyamatosan "áll a balhé". Sajnos e napig annyira eldurvult a helyzet ahogy a édesanya (nővérem) fogalmaz "kiidegeli a gyerek", hogy a lemondana a gyermekről.
Mivel a keresztfiam születése óta nagyon sokat van velünk (hétvégék, isk.szünetek stb), elfogadja a szabályainkat, hatni tudunk rá, így felmerült, hogy mi vállalnánk a felelősséget és magunkhoz vennénk.
A kérdésem az lenne, hogy a nővérem a gyermekéről történő lemondásával, mi a férjemmel gondviselője vagy gyámja lehetnénk-e? Illetve mi ennek a hivatalos menete!
Mi olyan felügyeletet szeretnénk a gyerekre, amely teljes körű, mivel velünk élne, és az iskolai dolgaira is lenne rálátásunk!
Figyelmeteket és válaszotokat előre is köszönöm.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02