Ki a gondviselő?

derill # 2005.11.29. 12:29

speedy: ez egyáltalán nem biztos. Ugyanugy, ahogy házassági szerződést lehet kötnik, élettársit is lehet. Lehet, hogy a nőt akarja, de a gyerekét nem. Azt mondja, ő a gondozásába nem száll be, együtt él a nővel, de az is lehet, hogy nem vagyonközösségben, hanem mindketten külön kasszán vannak. Az élet sok mindent produkál.

Nem szedem le a fejedet, mert mint irtam, az élet sok mindent produkál. Ha valaki a gyereke felé sem néz, és a nő vagy a pasi uj társa viszont vállalja a gondozást, azzal semmi bajom. Ez igy egyébként akkor nevelőszülő jogilag.

A suli nyomtatványa pedig azért tartalmazhatja ezt, mert a gondviselő sokkal tágabb, mint a szülő, vagy a nevelőszülő. A hivatalos gondviselő pl. a gyám (csak nem nagyon értem, hogy akkor miért nem ezt irták. Próbálták szerintem valahogy összefoglalni, nem akartak sokat irni, és ugy gondolták, ez igy jó lesz. Elfelejtették megnézni, hogy a jogszabályok tartalmaznak-e ilyen fogalmat.)

haniel: szerintem nyugodtan beirhatod a férjedet gondviselőként, merthogy ő nevelőszülő és az tuti, hogy egyben gondviselő is.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

speedy # 2005.11.29. 10:23

Derill:

Az az élettárs/házastárs aki bevállal egy mástól származó gyerekt, nyilván ezzel akarva akaratlanul bevállalja az eltartását is, nevelését is.

jogilag nyilván nem kényszeríthető, de egy apát is nehéz kényszeríteni ,hogy nevelje a kölkét, sokan nem is teszik. (Bár leehtne kényszeríteni...)

haniel: Hasonló cipőben járunk, én mint az új házastárs vagyok a gondviselő , mielőtt Derill leszedné a fejem ,hogy ki akarom túrni az apát -akarja a fene- azért van így mert messze lakik a papa, megesett ,hogy más országban, így őt hiába keresik telefonon ,hogy ugorjon már be a suliba ezért azért, míg én 5 percre dolgozom a sulitól.

haniel (törölt felhasználó) # 2005.11.29. 07:34

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve

derill # 2005.11.29. 02:40

Igen. A gondviselő az, aki a gyermeket neveli, egyébiránt viszont ez nem egészen tisztázott jogi fogalom (nem is nagyon jogi fogalom, ugyanis ily módon a közeli hozzátartozók közötti felsorolásban nem szerepel a ptk-ban), sőt a Csjt-ben és a Btk-ban sem.

A definicióját sem láttam még soha, de logikai alapon arra lehet következtetni, hogy gondviselő az a személy, aki a gyermek neveléséről, gondozásáról gondoskodik, függetlenül attól, hogy ez jogilag is a kötelezettsége, vagy nem.

Pl. élettársi kapcsolatban nem biztos, hogy az élettárs arra is kötelezettséget vállal, hogy az élettársa gyermekét eltartja, gondozza, neveli. Ilyen esetben például az élettárs nem tekinthető gondviselőnek, mert ő csak adott esetben egy lakásban él a gyermekkel, de semminemű vele kapcsolatos kötelezettséget nem vállal, ily módon ez nem is nagyon kényszerithető ki.

Igazából mire vagy kiváncsi, hol olvastad?

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

haniel (törölt felhasználó) # 2005.11.28. 07:28

A hozzászólás a felhasználó kérésére törölve