15 éve gyermektartást nem fizetö "apa"


derill # 2005.12.25. 22:39

Keressétek meg: Dr. Kincses Elődöt. Õ egy romániai ügyvéd, aki valószinüleg fog tudni ebben a kérdésben segiteni. Az elérhetősége: avkin@axelero.hu, vagy avkin@rdslink.ro, 40-265-311-427, vagy 40-744-797961

Vagy kint Romániában, vagy Németországban kell elrendelni a végrehajtást, vagy itt kell kérni, és ez utóbbi két esetben nemzetközi jogsegély útján történik. Elvileg a jogerős határozat alapján megkeresik a román hatóságokat, és függetlenül attól, hogy apátok nevén van-e valami, a jövedelmére végrehajtást vezetnek. Elvileg az anyukátok tudja mindezt intézni, vagy meghatalmazás alapján Ti.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

ObudaFan # 2005.12.25. 20:20

A német bíróság ítélete végrehajtható Magyarországon is, Romániával pedig tudomásom szerint van jogsegélyegyezményünk gyt.díjra. Ezért nem túl bonyolult a kérdés: édesanyátoknak magyar bíróságon kellene a végrehajtást kezdeményeznie vissza 6 hónapra és a jövőre nézve. Ismerni kellene az ítéletet is, hogy azt is meg lehessen mondani, hogy legalább a 18 éves gyermek maga kérhet-e végrehajtást.

Gabby # 2005.12.25. 17:52

Segítségre lenne szükségünk, hátha valaki tud tanácsot adni...

Németországban születtünk, 16 éves fiú, 18 éves lány, mindketten Magyar állampolgárok vagyunk. Anyukánk hamar elvált, Németországban mondták ki a válást, gyermekelhelyezést. Õ nevel bennünket. A német családi bíróság nőtartást és gyerektartást állapított meg. Apánk soha nem fizetett. Romániai állampolgár, régóta nem tudjuk pontos cimét, nem látogat bennünket, csak ritkán találkozunk vele, többnyire véletlenül, az apai nagymamánk családján keresztül.

2001-ben hazaköltöztünk Magyarországra, itt járunk iskolába. Anyának 1,5 éve nincs munkája, ezért külföldre kellett mennie dolgozni, hogy bennünket el tudjon tartani. Mi mindent megpróbálunk, hogy segítsünk neki, de igy nagyon rossz, hiába vannak más családtagjaink, nagyszülők, anyu testvérei, azért az mégsem járja, hogy neki egyedül kell dolgozni. Ha apánk fizetne, biztosan tudna itthon is dolgozni, elég lenne a pénz is.

Azt tudjuk, hogy apánknak jól megy. Üzletei vannak, mindig új autóval jár, utoljára is egy vadonatúj BMW X3-assal tünt fel. Valószínű minden az új feleségének a nevén van, de azért ez nem fair.

Ki tudna nekünk tanácsot adni? Anya nem akar jogi segítséget kérni, hogy nehogy ezzel is rontsa a mi amugyis gyenge kapcsolatunkat apánkkal. A növérem már 18 éves. Õ is tehetne már valamit... De hogyan? És mit? Németországban nem tudunk mit tenni, ott nem ismerjük a rendszert. Magyarországon túl bonyolult két más országot érintő kérdést indítani. Romániában sosem éltünk...

Van valaki, akinek volt már hasonló ügye? Tudnának segíteni?