Tisztelt Cím!
Kérem hallgassák meg az esetemet, mert a bíróság számomra elfogadhatatlan ítéletet hozott, viszont nem tudom, hogy folytassam a pert vagy csak egyszerűen adjam fel. Utóbbi esetben megfosztanám gyermekeimet és magam az otthonteremtés lehetőségétől.
A felperes által benyújtott kereset egy bérleti szerződés felmondásáról szól,de én úgy gondolom, hogy ez csak egy felszínes megállapítás és ha jobban a dolgok mögé nézünk akkor ez sokkal több annál. Valamint úgy gondolom, hogy a problémát tünetileg nem elég kezelni, hanem a gyökerénél fogva kell kiirtani.
Én és férjem bérbe vettük a felperes tulajdonában lévő házrészt 2003.június 1. napjától 2003. Szeptember 30. napjáig. Ezzel egy időben kötöttünk a felperessel (illetve a felperes magyar országon élő testvérével aki az ügy lebonyolításával volt megbízva ) egy szóbeli megállapodást arról hogy én megveszem a felperes tulajdonában lévő házrészt. Ez a magállapodás később a felperessel is megtörtént telefonon keresztül. A felperes megígérte, hogy mind ezt írásban is rögzítjük, de ez soha nem történt meg. Hetek hónapok teltek el és a felperes nem küldte meg az írásbeli megegyezést. Ekkor a férjem írt egy levelet a felperes finn országi lakcímére, ami felbontatlanul érkezett vissza. Férjem kb.két hónapon keresztül minden nap, a nap minden szakában próbálta a felperest telefonon elérni de ez soha nem sikerült. Az egyezségünk az volt, hogy még 2003. évben kifizetjük a felperes által megállapított 5.5M forintot. Mi a bérleti szerződés lejárta után továbbra is fizettük a havi bérleti díjat abban a hitben, hogy egyszer majd megérkezik újabb három hónapra szóló bérleti szerződés. De ez soha nem történt meg.
Ez idő alatt kapcsolatban álltam egy bankkal, aki december elején kérte, hogy vigyük be a szükséges iratokat (tervrajz, lakhatási engedély stb.) a kölcsön megindításához. Ekkor derült ki, hogy ez a ház ilyen iratokkal nem rendelkezik, az ingatlan-nyílvántartásban nincs feltüntetve és ez nem is pótolható, mert annak idején a felperes szabálytalanul, építette fel és nem kért rá fennmaradási engedélyt sem. Nyílvánvaló, hogy az általunk lakott bérlemény ezek alapján a valóságban mint lakás nem létezik, tehát ezt kölcsönnel megvásárolni nem tudjuk.
Amikor a felperes 2003 decemberében felhívott, elmondtam neki a bank kérését. Õ ekkor engem megbízhatatlannak nevezett, és arra kért, hogy három napon belül költözzek ki a bérleményből.
Én ezt természetesen nem tudtam megtenni, mivel mi erre a házrészre költöttünk. A felperes kérésére külön mérőórát szereltettünk.
Ekkor több ügyvédnél is jártam tanácsot kérni ügyemben, de egyikben sem volt békességem. Valamint nem láttam az összhangot, hiszen mind mást mondott. Nem volt egy egységes vélemény, amire lehetett volna támaszkodni.
Mivel a felperessel nem lehet semmiféle egyezséget kötni így elhatároztuk férjemmel, hogy máshol rakjuk le alapjainkat. De mivel férjem 2004 májusában elveszítette magyarországi munkahelyét így már nem áll módunkban a banktól felvenni kölcsönt, csak úgy ha szüleim is segítenek. Érdeklődtünk és találtunk is lehetőséget úgy, ha szüleim ingatlanára terheljük a banki kölcsönt az építkezés időszakára. Az egyedüli probléma a felperes tulajdoni hányada, mivel az ő beleegyezése nélkül ez nem lehetséges.
Időközben rátaláltunk egy ingatlanra, ami a mi igényeinknek tökéletesen megfelel. Megegyeztünk az árban is. Ez az ingatlan egy éve épült de nincs befejezve. A tulajdonos által megállapított várható befejezési dátum 2006. február vége március eleje.
Jelenleg két gyermekemmel (7 éves, és egy 22 hónapos) lakok a felperes által perelt ingatlanban a férjemtől 1500km-es távolságban. A férjem származását tekintve Belga állampolgár. A két ország közötti egyezmény hiánya miatt nem volt eddig lehetőségünk iratai rendezésére.
Ez csak az én történetem, de nem csak én vagyok az egyedüli szenvedő alany. Azért hogy megértsék az egész történetet pontokba szedve megírom az egészet.
1.Nyolc évvel ezelőtt édesanyám 3/6 rész tulajdoni hányadából 1/6 részt ajándékozó levéllel elajándékozott a felperesnek aki édesanyám nagybátyja. A felperes arról panaszkodott, hogy öregségére nem tud hová haza jönni mivel testvérei kisemmizték itthoni vagyonából.
A felperes már kb:30 éve Finn országban él. Nem törődve magyar származásával elveszítette a lehetőséget, hogy magyar iratokat szerezzen. Ezért nem juthatott lakástulajdoni joghoz.
Közös elhatározás után édesanyám a felperesre íratta 1/6 rész telek hányadát a rajta levő istállóval, mint ajándékot. Ez csak úgy volt lehetséges, hogy a felperes egy kitalált igazolványszámot diktált be.
2.Az istállót a felperes bontási engedély nélkül lebonttatta, majd ugyancsak tervrajz és építési engedély nélkül építtetett egy lakóépületet. Összesen 2.5 M- ft értékben. Valamint a szüleim OTP felé való 290 ezer ft-os tartozását a felperes kiegyenlítette azon indokból, hogy a telekhányad az istállóval a nevére kerülhessen.
3. Az építéssel apukámat bízta meg, mivel ő szakmáját tekintve kőműves. A munkadíj kifizetését még a mai napig sem egyenlítette ki. Pontosabban kifejezve 1db köntössel és 1 db szakállnyíróval honorálta.
4.Én ekkor már külföldön éltem férjemmel és kisfiammal. Külföldi tartózkodásom alatt a felperes több ízben üzent szüleimen keresztül, hogy meggondolta magát és nem tart igényt erre az ingatlanra. Igy felajánlotta nekem 8 M ft-ért.
5.Olyan eset is volt hogy szüleim és a felperes közösen elhatározták, hogy az egész ingatlant (szüleim és a felperes részét is) eladják. Megegyeztek egy összegben az eladási árat illetően.
Amikor komoly vevő jött a felperes megemelve az árat elállt a megállapodástól. Egy másik esetre is emlékszem amikor apukám megkapta örökségét a szülei után és ekkor szerették volna a felperest kifizetni de ekkor is a felperes irreális összeget kérve nem adott lehetőséget az ingatlan kiváltására.
6. Időközben apukám lebetegedett és kezdő vállalkozását betegsége miatt le kellett zárni.
Könyvelési hiba miatt 700ezer ft összegű APEH tartozás van a szüleim házára terhelve.
Már jártak végrehajtani is, de szüleim már mindenüket eladtak mivel eladósodtak.
Jelenleg méltányossági törlést kértek ami még folyamatban van.
7.Felperes a nyolc év alatt egyetlen egyszer sem végzett karbantartási munkát. Ez mind apukámat terheli (fűnyírás, kerti munka) heti egy alkalommal.
Továbbá szüleimet terhelték két év kivételével a gázdíj is, ami a téli időszakban a radiátorokban és a csövekben folyó víz elfagyása ellen volt szükséges.
8. Amióta én ebben az épületben élek mint albérlő minden a házzal kapcsolatos kiadás engem terhel. (kazán karbantartási díj, csőtörésből származó kiadások stb)
9. Mivel a ház nem állt beköltözhetően így a szükséges munkálatokat nekem kellett elvégeztetnem, amiket számlákkal tudok bizonyítani.
(komplett villanyáram méréséhez szükséges óra és annak teljes kiépítése az épületben, csaptelepek, wc tartály beszerelése, lépcsőház festése.)
10.A szomszédok többször kérték a felperes telkéhez tartozó kerítés újra építését. Ez még a mai napig sem történt meg.
11.Hugom porcelánfestéssel foglalkozik de mivel már két és fél éve nem jelentette be a munkaadója így elhatározta, hogy saját kézműves műhelyt készít a megfelelő kemencével a kiégetéshez, hogy megalapozza jövőjét. Mivel eddig még nem volt bejelentve így neki is szüleim segítségét kell kérnie tervei megvalósításához. De ez nem lehetséges amíg a felperessel nem lehet egyességre lépni.
12.Továbbá az udvarban építettem egy 6×4 méteres medencét aminek az anyagára 250ezer forint
(ezt is számlákkal tudom bizonyítani).
Harmadik gyermekemmel voltam terhes, amikor a perrel kapcsolatos ügyeket kellet intéznem. Férjem nem volt képes erre hiányos nyelvtudása miatt. Valamint külföldi munkája miatt.
Augusztus első felében kaptam meg a bírósági idézést. S rögtön ezután korházba kerültem.
Már meglévő két gyermekünk gondozását senki nem vállalta, férjemnek haza kellet jönnie, hogy megfelelően ellássa gyermekeinket. Állapotom romlott. Kéthónapos szenvedés után gyermekem halva született. 2005. szeptember 26-án jöttem ki a kórházból. Ekkora már állapotom annyira megromlott hogy nem voltam képes sem magam, sem gyermekeim ellátására. Kb: egy hónap elteltével már nem volt szükségem segítségre. Ez alatt az idő alatt, telefonon kapcsolatban álltam három ügyvéddel, de peremet egyik sem vállalta. Ezért magam mentem el a másodfokú tárgyalásra. Ott szerettem volna elnapolást kérni a fent leírtak miatt, és lehetőséget kapni arra, hogy ügyemet egy hozzá értő személy képviselje, de a budapesti bíróság nem találta elfogadhatónak indokomat. ( EGY GYEREK HALÁLA NEM VOLT INDOK!!!)
Meghozták az ítéletet, ami 220,000ft (Elmaradott bérleti díj követelés) és 15 napon belüli kiköltöztetés.
Kérem segítsenek nekem vagy elfogadni ezt az ítéletet, vagy megcáfolni. Mert nekem ezt nagyon nehéz elhinnem, hogy a magyar igazság szolgáltatás csak ennyire igaz!
Amit én ráköltöttem erre a házra az nem volt értéknövelő beruházás a bíróság szerint.
Nem volt levonható a felperes által követelt díjból.
Amikor elnapolást kértem azt nem engedélyezték, mert indokom nem volt megfelelő.
Most részletfizetést kértem jelenleg még nem kaptam rá választ.
Valamint a tény, hogy otthonteremtésemet meggátolja, említenem sem lehetett.
Az én kérdésem az, lehet-e ingatlan tulajdoni hányadot szerezni hamis iratokkal, lehet-e építkezni mindenféle engedélyek nélkül,meg lehet-e gátolni azt, hogy családok otthont teremtsenek, lehet-e pályakezdőket meggátolni abban, hogy megalapozzák jövőjüket, valamint lehet-e már idősödő embereket meggátolni abban, hogy amíg erejük van ebben a nehéz világban megélhetést keressenek maguknak, lehet-e valakit meggátolni abban, hogy otthonukat megtartsák(APEH adósság).
A további kérdésem pedig az, hogy van e joga a felperesnek kiköltöztetni a házból engem és családomat, amíg meggátolja az otthonteremtésemet.( Függök tőle,mert aláírása szükséges a kölcsönöm felvételéhez)
Különösen akkor, ha a felperesnek ez az ingatlan nem veszélyezteti az otthonát a megélhetését. Neki ez csak egy hétvégi ház, amit csak nyerészkedésre használ és a nyolc év alatt kb. három napra vett igénybe.
Köszönöm hogy elmondhattam esetemet.
Tisztelettel: Láni